Wat is de betekenis van affiliate marketing? Voor content-makers is affiliate marketing een manier om voor zichzelf een bedrijf op te bouwen op basis van hun passie. Voor adverteerders is dit een manier om te adverteren zonder het risico van valse beloftes. Lees verder om alles te leren…

Wat is de betekenis van affiliate marketing?

Affiliate marketing betekent dat producten gepromoot worden, waarbij alleen beloningen uitgekeerd worden als er daadwerkelijk iets verkocht is. Reclamemakers worden dus niet per uur betaald, maar ze krijgen commissie per verkocht item.

Er wordt dus alleen betaald als er ook resultaten zijn

De bedrijven die van jouw affiliate-diensten gebruikmaken, hoeven geen geld aan jou te betalen als jouw reclame-activiteiten geen sales of leads opleveren.

Om deze reden wordt affiliate marketing ook wel eens ‘performance based marketing’ genoemd. Je krijgt alleen betaald als je daadwerkelijk voor resultaten hebt gezorgd.

Hoe werkt affiliate marketing?

Als affiliate marketeer gebruik je bijvoorbeeld jouw eigen review-website, vergelijkingssite of affiliate-webshop. Je plaatst daar je persoonlijke affiliate-links in zodat er bijgehouden wordt dat jij traffic naar andere bedrijven stuurt. Zo kun je bijvoorbeeld geld verdienen met het schrijven van reviews.

Als affiliate marketeer ontzorg je andere bedrijven doordat jij ze helpt hun producten en diensten te verkopen. Dat doe je door jouw eigen traffic naar hun verkooppagina’s te sturen.

Waarom affiliate marketing? Hiermee kun je geld verdienen zonder de rompslomp

affiliate marketing uitleg

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing? Dat zijn er een flink aantal:

 • Jij hoeft geen product te maken of in te kopen. Dit scheelt heel veel werk. Je hoeft namelijk alleen maar andermans producten te verkopen.
 • Jij hoeft geen goed converterende verkooppagina’s te maken.
 • Jij hoeft na de verkoop geen pakketje op de post te doen om het product naar de klant te sturen.
 • Jij hoeft geen klantenservice te doen.
 • Jij hoeft geen producten retour te doen, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken.
 • Jouw administratie is veel eenvoudiger dan een ’traditioneel’ bedrijf. Je hebt namelijk geen administratief aspect voor bijvoorbeeld de voorraden en inkoopwaarde van de omzet.
 • Jij hoeft geen perfect vertrouwen op te bouwen. Hoe meer mensen een bepaalde webshop vertrouwen, hoe eerder ze zullen kopen. Iedereen vertrouwt bijvoorbeeld Bol.com en Amazon. Je kunt op dit vertrouwen meeliften door traffic naar deze betrouwbare webshops te sturen, waarna er een hoge kans is dat er iets verkocht wordt.
 • Je kunt je werk overal doen waar je jouw laptop kunt meenemen en waar internet is. Je kunt dus ook een digital nomad worden waarbij je online werkt en tegelijk kunt reizen.

Jij hoeft namelijk maar één ding te doen: traffic genereren. En dat is helemaal geen vervelende klus als jouw onderwerp jouw hobby is. Je kunt dus letterlijk geld verdienen met je hobby.

Affiliate marketing-ervaringen zijn dan ook altijd positief omdat het bijna geen nadelen kent. De enige mensen die er niet positief over zijn, zijn de affiliate marketeers die er nog niet in zijn geslaagd om veel traffic te genereren. Dit zijn vaak de mensen die denken makkelijk geld te verdienen.

Lees ook het precieze affiliate-stappenplan van Jacko of Corné & Robert

➡️ In ons artikel gaan we uiteraard verder in op affiliate marketing… én Jacko Meijaard kan dit eigenlijk nóg beter uitleggen dan wij. Klik hier om naar Jacko’s uitleg te gaan.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

affiliate marketing uitleg verdiensten

Affiliate marketing opbouwen duurt lang, maar zodra je het eenmaal hebt opgebouwd, kun je eindeloos doorgroeien qua inkomsten. Het zal meestal een half jaar duren voordat je jouw eerste pizza kunt gaan bestellen met de eerste vijf euro die je via affiliate marketing hebt verdiend, maar een paar jaar later is het al een volwaardig inkomen geworden.

Affiliate-website of webshop beginnen, hoe doe je dat?

Klik hier voor een stappenplan over het beginnen van je eigen affiliate-website, zodat je commissies kunt verdienen voor het verkopen van producten van anderen. Ook Jacko Meijaard is een uitstekende leraar. Klik hier om naar zijn uitleg en handleiding te gaan.

Kun je ook zonder website beginnen met affiliate marketing?

Ook zonder website kun je aan affiliate marketing doen. Je kunt je social media, e-maillijst of Youtubekanaal gebruiken om affiliate-producten van andere bedrijven te helpen verkopen.

Affiliate marketing-mogelijkheden en netwerken in Nederland

affiliate marketing netwerken

Het handige van affiliate marketing is dat je het technische niet hoeft te doen. Er zijn namelijk speciale programma’s en netwerken gemaakt waar je een account kunt aanmaken en waarna jouw affiliate-links er automatisch uitrollen. Je kunt je bij verschillende affiliate-programma’s aanmelden in Nederland.

 • Tradetracker is een netwerk waar duizenden Nederlandse en internationale webshops en bedrijven zich hebben aangesloten. Je kunt dus al hun producten en diensten promoten via de linkjes van Tradetracker. Meld je hier aan voor Tradetracker.
 • LinkPizza maakt alles makkelijker voor jou als affiliate marketer, doordat het jou op allerlei manieren automatisch met geschikte adverteerders verbindt. Maak even een account aan en je ziet het vanzelf. Meld je hier aan voor LinkPizza.
 • Paypro is een netwerk waar je vooral digitale producten kunt vinden om te verkopen als affiliate. Om niet verward te raken is het goed om te weten dat Paypro ook een ander soort dienst aanbiedt: een webwinkel-checkout-systeem. Scroll dus onderaan hun website naar ‘affiliate marketing’.
 • Ook Daisycon is erg handig, vooral omdat ze vergelijkers hebben (bijvoorbeeld voor telefonie of verzekeringen) die je kant-en-klaar kunt gebruiken.
 • Awin (je logt hiermee in bij Zanox & Affilinet) is ook een gigantisch netwerk met duizenden aangesloten bedrijven.
 • Ben je een mode-blog, dan is Zalando een goede keuze.
 • Bol.com verkoopt bijna alles, dus ieder type website kan hier wel geschikte producten van promoten.

Hier vind je een overzicht van alle affiliate marketing-netwerken.

Ervaringen over affiliate marketing

De meeste mensen die beginnen als affiliate marketeer, haken binnen een jaar weer af. Dit is niet exclusief het geval bij affiliate marketing, maar dit gebeurt over het algemeen bij ondernemen.

Het vereist namelijk veel tijd en werk, net als alle andere soorten ondernemingen. Toch zijn de meeste ervaringen over affiliate marketing goed, hoewel de meeste affiliate marketeers die je spreekt, slechts een paar honderd euro per maand verdienen.

De écht grote spelers hebben zichzelf twee jaar opgesloten en alleen maar aan hun bedrijf gewerkt. Dit heeft bijna niemand ervoor over en daarom is bijna niemand ook echt succesvol. De mensen die dit er wel voor over hebben, genieten nu van hun resultaten.

Er zullen in ieder geval veel ups en downs zijn. Bovendien zullen veel mensen met een ‘normale baan’ je vertellen dat het onmogelijk is. Dat geldt ook voor topsporters en topondernemers. Je moet daarop voorbereid zijn als je er echt voor wilt gaan.

Boek over affiliate marketing? Dat leer je niet vanuit een boek

Corné & Robert hebben niet het traditionele pad gekozen, maar ze kozen ervoor om websites te maken. Op die websites plaatsen ze producten van andere bedrijven, zoals wasmachines van Bol.com. Als iemand via hun website een wasmachine koopt, ontvangen Robert en Corné steeds een leuk percentage van het verkoopbedrag.

Dit proces heet affiliate marketing. En het leuke is: als je die websites eenmaal hebt gemaakt, creëert het automatisch geld voor je .

Hoe zou je het beste kunnen beginnen met affiliate marketing?

Naar onze mening kun je het beste beginnen door jezelf te gaan vestigen als expert op een bepaald gebied. Maak dus een social network account en/of website aan over huisdieren, schilderen, klussen of voetbal. Vervolgens vul je dat met jouw artikelen en tips. Daarna vind je geschikte adverteerders die bij jouw expertise passen.

Er zijn ook vele uitgebreide blogartikelen verschenen over beginnen met affiliate marketing. Tot slot is het zinvol om andere interessante bronnen over de betekenis van affiliate marketing te raadplegen.

➡️ Klik hier voor een vergelijkingstabel van de beste cursussen over affiliate marketing

Dit was de uitleg over de betekenis van affiliate marketing. Succes!