Welke cursussen over ondernemerschap zijn anno 2023 de beste? Wij hebben de beste aanraders voor je op een rijtje gezet. Lees verder en leer direct de essentiële kennis en skills om te ondernemen…

Welke cursussen over ondernemerschap kan ik het beste volgen?

Als je jezelf best al een hele ondernemer vindt, maar toch van plan bent om een cursus over ondernemerschap te volgen, dan is dat een verstandige beslissing. Het kan je immers alleen maar wijzer maken en je wellicht nog wat tips en adviezen geven om je onderneming beter in de markt te zetten.

Voor startende ondernemers kan een goede cursus voorkomen dat ze tegen bepaalde problemen aanlopen, hetgeen wellicht zonder de cursus wel was gebeurd. Natuurlijk kun je op internet een hele hoop verschillende cursussen vinden, maar welke is nu geschikt en welke niet. Om het je makkelijk te maken geven we je hieronder een overzicht van de 3 beste cursussen.

1.         Lsob.nl

Deze LifeStyle Of Business website biedt verschillende mogelijkheden om aan meer kennis te komen. In de eerste plaats zijn daar de online cursussen die je wegwijs maken in de basis van alles waar je in het ondernemerschap mee te maken krijgt. Hoe je kansen kan pakken en valkuilen kan vermijden.

Maar zij bieden ook de mogelijkheid tot persoonlijke coaching, waarbij ze jou helpen en je bedrijf beter in de markt te zetten en te laten groeien. De mensen achter LSOB zijn gekwalificeerde mensen met jarenlange ervaring en weten waar ze het over hebben. Zeker de moeite om eens in contact met ze te treden.

Lees hier onze uitgebreide LSOB-review of begin direct met hun materiaal:

2.         Imu.nl

IMU+ van de Internet Marketing Unie geeft vooral cursussen die gericht zijn op marketing. Dit is essentieel voor iedere ondernemer. Hoe bepaal je de beste marketingstrategie voor jouw onderneming en wanneer en op welke manier moet of kun je bijsturen?

Er zijn diverse online cursussen, maar als je de informatie liever uit een boek tot je neemt, dan zijn hier ook verschillende mogelijkheden voor. Naast cursussen kunnen ze je ook nog eens helpen bij het ontwikkelen en bouwen van je website, dus als je behoefte hebt aan ondersteuning op marketinggebied is de Internet Marketing Unie absoluut aan te bevelen.

3.         Simonelevie.nl

Simone Levie is volgens ons de #3 ondernemerscursus van Nederland. Deze trainingen zijn vooral gericht op online ondernemen. Op de site van Simone kun je allerlei trainingen volgen die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van je online bedrijf, maar ook bij jezelf als ondernemer. Ze hebben diverse trajecten, microlearnings, jaarprogramma´s en masterclasses die zich volledig op de ontwikkeling van de online ondernemer richten.

Ben je klaar met al haar trainingen en wil je Simone helemaal voor jezelf? Geheel afhankelijk van je vraag en je doelen ontwikkelt Simone zelfs op maat een coachingtraject die er voor zorgen dat jij als ondernemer volledig tot je recht kan komen.

Kortom: deze ondernemerstrainingen van Simone Levie zijn een absolute aanrader voor iedere ondernemer die niet alleen zijn online bedrijf, maar ook zichzelf naar een hoger level wil brengen.

Wat is ondernemerschap?

Indien je het over ondernemerschap hebt, dan heb je het over iemand die als doel heeft om door het verrichten van arbeid en het investeren van kapitaal een inkomen te genereren.

Bij iemand die in loondienst is noemen we dit salaris, bij een ondernemer noemen we dit winst.

Maar ondernemerschap is nog veel meer. Je moet niet alleen verstand hebben van de business waar je werkzaam in bent, maar je moet ook verkoop- en marketingkwaliteiten hebben.

Nu zijn er een aantal zaken die je wel kunt leren, maar ze zeggen dat ondernemerschap je ook wel een beetje in je bloed moet zitten. Je moet er als het ware feeling voor hebben.

Kan iedereen ondernemer worden?

Dit is een vraag die je met “ja” en tegelijkertijd ook weer met “nee” moet beantwoorden. Want natuurlijk kan in principe iedereen ondernemer worden als hij of zij dat graag wil, maar je moet ook de mogelijkheden en de wensen hebben om dit te worden.

Ondernemerschap brengt namelijk risico’s met zich mee. Want wat als je je baan hebt opgezegd en je onderneming loopt niet zoals je had verwacht? Er komt onvoldoende geld binnen en de rekeningen moeten toch betaald worden.

En wat als je door ziekte een tijdje niet kunt werken? Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn doorgaans nogal duur en daarom heeft een groot aantal van de ondernemers er geen. Dit is voor veel mensen al een reden om geen ondernemer te worden en te kiezen voor de veiligheid van een dienstverband.

Zo weet je zeker dat je iedere maand een vast inkomen hebt en je bij ziekte of werkeloosheid gebruik kunt maken van het vangnet. Andere mensen hebb simpelweg de ambitie niet of weten niet zo goed in welk segment ze een onderneming zouden moeten starten.

Hoe word je ondernemer?

Om te beginnen zal je eerst even na moeten denken over wat voor soort onderneming je wil gaan starten. Welke producten of diensten ga je leveren en ga je dit vanuit een fysieke locatie zoals een winkel of kantoor doen, of kies je ervoor om dit online te doen.

En tenslotte is natuurlijk ook de vorm van je onderneming van belang. Ga je voor een eenmanszaak, al dan niet met personeel, een Vennootschap onder Firma of kies je voor een Besloten Vennootschap. Om een Besloten Vennootschap op te richten zal je echter wel even langs de notaris moeten, terwijl een eenmanszaak en Vennootschap onder Firma meteen bij de Kamer van Koophandel kunnen worden ingeschreven. Op het moment dat je bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven kun je van start.

Heb je een opleiding nodig om ondernemer te worden?

Er is geen specifieke opleiding die je moet volgen om ondernemer te worden. Afgezien van een aantal beroepen waarvoor je bepaalde diploma’s moet kunnen overleggen als je je in gaat schrijven bij de Kamer van Koophandel, kun je je hier meestal zonder problemen als ondernemer registreren.

Maar in een aantal gevallen is het wel handig om een cursus te volgen. Zo kun je bij de Kamer van Koophandel een simpele cursus van een paar uurtjes volgen om je een beetje wegwijs te maken in alles wat er bij komt kijken om ondernemer te zijn.

Daarnaast is het mogelijk om een cursus te volgen op dat gebied waar je zelf weinig kennis van hebt, maar waarvoor het wel nuttig kan zijn om daar iets meer kennis van te hebben. Ja kan hierbij denken aan een korte marketingcursus om jouw onderneming zo goed mogelijk in de markt te zetten. Of een administratiecursus als je van plan bent om zelf je boekhouding te gaan doen.