Wat zijn de beste boeken over je loopbaan en carrière? In deze aanraderslijst vind je zinvolle boekentips over dit onderwerp. Lees verder voor onze top 10 loopbaan- en carrière-boeken.

Snel overzicht: Deze loopbaan- en carrière-boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste gids voor carrièreswitchCarrièreswitchen doe je zo! – Diederik van Dorth tot Medler: Dit boek vinden we inzicht bieden in het belang van keuzes maken, het vertalen van jouw profiel naar de arbeidsmarkt en effectief netwerken. Het leert je om te gaan met belemmerende gedachten en helpt je proactief te zijn. Met heldere stappen en oefeningen ben je straks klaar voor een carrièreswitch. >> Check laagste prijs
Beste advies voor werkgelukDansend naar je werk – Maximiliaan Winkelhuis: Als je je soms overweldigd voelt door je werkomgeving, vinden we dat dit boek praktische tips biedt. Maximiliaan Winkelhuis deelt zijn ervaringen uit coaching sessies in dit boek. Met deze tips kun je je snel beter voelen in je professionele leven. >> Check laagste prijs
Beste boek voor twintigersFuck the quarterlife crisis – Femke Kamps: Dit boek richt zich op de keuzestress, prestatiedruk en twijfels die veel twintigers ervaren. Femke Kamps deelt waardevolle lessen met input van experts en wetenschappers over thema’s zoals social media, succes, relaties en geluk. Het is een life guide vol persoonlijke verhalen en tips voor succes en geluk. >> Check laagste prijs

Carrière switchen doe je zo! – Diederik van Dorth tot Medler

Er zijn momenten in het leven waarop je nadenkt over een andere baan. Omdat je bij je huidige werkgever bijvoorbeeld al zo lang werkt. Misschien ligt de reden wel in het feit dat je bent uitgeleerd. Of misschien ben je op zoek bent naar nieuwe uitdagingen en prikkels. Dit boek kan dan handig voor je zijn.

Je leert het belang van keuzes maken. Daarbij krijg je uitgelegd hoe je jouw profiel -hoe jij bent als mens-  het beste naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt kunt vertalen. Vaak word je belemmerd door gedachten die je remmen in je pro-activiteit. Dit boek leert je hoe hiermee om te gaan.

Ook bevat het boek veel tips over het effectief netwerken, zowel on- als offline. Aan de hand van heldere stappen, sprekende voorbeelden en handige oefeningen kun jij straks met een gerust hart de arbeidsmarkt op.

Dansend naar je werk. 99 manieren om minder te stressen, korter te vergaderen en beter te presenteren – Maximiliaan Winkelhuis

Het lukt jou wellicht niet altijd even goed om je op je werk echt vrij en goed te voelen. Volle agenda’s, hoge werkdruk en lastige collega’s kunnen dit in de weg staan.

Dit boek staat vol met tips die je op een heel gemakkelijke manier praktisch kunt toepassen. Zodat jij straks kiplekker in je vel zit op je werk.

Auteur Maximiliaan Winkelhuis deed zijn ervaring op tijdens coaching sessies die hij hield met klanten. De tips die hij gaf, schreef hij op en bundelde hij in dit mooie boekje.

Fuck the quarterlife crisis. Waardevolle lessen waar je écht gelukkig van wordt – Femke Kamps

De keuzes die twintigers maken zijn vaak bepalend voor de rest van hun leven. Terwijl ze zelf nog maar aan het begin staan. Dit leidt tot keuzestress. Maar ook tot prestatiedruk en een constante twijfel of ze het wel goed doen. Veel twintigers kunnen de druk niet aan en raken in een burn-out.

Dit zou natuurlijk niet zo moeten zijn. Femke Kamps geeft in haar boek antwoord op moeilijke vraagstukken hieromtrent. Haar boek is in vier thema’s opgedeeld. Dit zijn social media, succes, relaties en geluk. Ze laat verschillende experts, coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij vullen Femke’s verhaal aan.

Wat haar verhaal is? Hiervoor moet je het boek lezen. Maar een klein tipje van de sluier kunnen we je wel geven. Met dit boek geeft ze je een praktische life guide, die bol stat van de persoonlijke anekdotes, inspirerende verhalen en tips om succes en geluk te vinden. En om tot je eigen kern te komen.

Schrijf je loopbaan. Schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven – Marianne Panneman

Dit boek staat vol met inspirerende schrijfopdrachten waarmee je voor jezelf kan gaan onderzoeken wat je mist in je huidige baan. En wat je wílt. Want dat is de basis voor een goede zoektocht naar een andere baan of ander werk.

Als loopbaancoach en trainer/ontwikkelaar van creatieve schrijfcursusssen richt Marianne Panneman zich op persoonlijke groei. Schrijven is namelijk een manier waarop je gestaag tot nieuwe inzichten kan komen, omdat je je innerlijke wijsheid aanspreekt.

De kracht van motivatie. Ontdek de weg naar je ideale loopbaan – Anton Philips en Annemiek van Kessel

Je bent pas in staat om goede keuzes voor je verdere loopbaan te maken, als je weet wat jou motiveert. Je zult dan productiever zijn en hiermee put je meer voldoening uit jezelf, op een gemakkelijkere manier. Dit boek helpt je daarbij.

De leidraad in dit boek is SIMA, dat wil zeggen het ‘systeem voor individuele motivatie analyse’. De auteurs gaan ervan uit dat ieder mens over zo’n motivatiepatroon beschikt. Dit is namelijk wat een mens innerlijk drijft. Combineer je dit met iemands favoriete onderwerpen en met motiverende omstandigheden, dan wordt de SIMA steeds completer. Dit boek helpt je om je eigen motivatiepatroon samen te stellen.

Hoe ziet jouw werk er straks uit? Neem zelf het initiatief om nieuwe talenten te ontwikkelen – Frank Kwakman

Veel beroepen die we nu als vanzelfsprekend beschouwen, bestaan over pak ‘m beet tien jaar niet meer. Er gaat de komende jaren namelijk veel veranderen op de arbeidsmarkt. Onder meer de intrede van nieuwe technologieën zijn hier debet aan.

Schrijver Frank Kwakman vindt dat je daarom kritisch naar je eigen functie moet kijken. Is die over meer dan een decennium nog wel zo relevant? En hoe toekomstbestendig is jouw werk?

In dit boek leer je om nieuwe talenten te ontwikkelen, met meer aandacht voor jouw rol in een team. Ook kom je erachter welke talenten je nodig hebt om met succes en plezier te kunnen (blijven) werken.

Wat wil ik nu echt?  Een loopbaanstrategie voor gedreven hbo’ers en academici die meer waarde willen realiseren in hun werk – Marlène Langbroek

Als je het gevoelt hebt dat je niet al jouw kwaliteiten kwijt kunt in hetgeen je nu doet. Of als je wel wat te bieden hebt binnen je huidige werk, maar niet weet hoe je daar waarde aan moet toevoegen. Dan kan dit boek voor jou van pas komen.

Het realiseren van werk dat je echt wilt: daar is dit boek voor bedoeld. Het geeft je nieuwe inzichten en praktische tips. Marlène Langbroek weet waar ze over schrijft. Ze heeft meer dan veertien jaar ervaring als loopbaanbegeleider. Hierdoor heeft ze al honderden mensen de helpende hand kunnen bieden. En straks ook aan jou.

Richting freelancen. Op zoek naar jezelf en een freelance carrière – Linda Poort

Ben je vrouw en denk je erover om te gaan freelancen? Maar weet je niet hoe? Of ontbeert het je aan durf? Dan is dit boek jou op het lijf geschreven.

Als lezer leg je in dit boek een reis af. Onderweg kom je alles wat bij freelancen komt kijken, tegen. Denk hierbij aan personal branding, bloggen, tijdsmanagement, je passies en social media. Hierbij leer je veel over jezelf.

Hoe overleef ik mijn eerste baan? Het carrièrehandboek voor startende young professionals én hun organisatie – Rani Zuijdervliet

Wanneer je ergens nieuw begint, dan is het meestal nogal aanpoten. Van je eerste echte baan wil je een succes maken. Maar hoe doe je dat? Dit boek bereidt je er goed op voor.

Zuijdervliet laat je kennis maken met de zogenaamde BAAS-formule. Hiermee vind je sneller en op een meer zelfverzekerde manier jouw plekje als zelfstandige. Je leert hoe je stress de baas blijft en hoe je uitputting van jezelf voorkomt.

Dit boek biedt handige tips voor mensen met een eerste baan. Maar ook voor mensen die al even meedraaien. Het is een aanrader voor iedere starter.

Job repair. De slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk – Wim Thielemans

Het komt bij iedereen weleens voor: twijfelen aan de eigen baan. Dit gaat ten koste van onze productiviteit. We worden minder leuk voor onszelf en voor anderen. Het is dan tijd voor verandering.

Hiervoor hoef je niet van baan te veranderen. Aan de hand van herkenbare verhalen laat dit boek zien hoe je jezelf binnen je werk kunt ‘repareren’. De tips worden onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.  Hiermee is dit boek een aanrader voor iedereen die even niet zo lekker in zijn of haar vel zit op de werkvloer.