Veel mensen praten over dat ene boek: The 4 Hour Work Week. Waar gaat de hype eigenlijk precies over? Is de werkweek van vier uur iets dat je moet nastreven? We vertellen het je in dit artikel.

Een werkweek van 4 uur: info over het boek en de auteur

Een werkweek van 4 uur is het boek van de Amerikaan Timothy Ferriss. Ferriss is een man met brede interesses. Hij is geboren in 1978, werkt als gastdocent aan Princeton University en runt ook nog eens een multinational. Dat allemaal terwijl hij voornamelijk de wereld over reist. De man spreekt maar liefst zes talen, is Amerikaans kampioen Chinees kickboksen en bezit de wereldtitel in tangodansen (jawel). In het kort: het is een man die van vele markten thuis is.

Anders denken over succes

Je zou kunnen zeggen dat Timothy Ferriss een buitenbeentje is die anders over succes denkt dan de meeste mensen. Naar eigen zeggen is hij niet langer gefocust op de maximalisatie van productiviteit. Met andere woorden: hij neemt meer rust. Dat wil niet zeggen dat er op grote delen van zijn dag geluierd en gemediteerd wordt. Sterker nog: hij is niet altijd even rustig, maar kent net zo goed driftbuien en tegenslag als andere mensen. Maar hoe gaat hij ermee om?

Jezelf verbeteren kan ook moeilijk zijn

Tim Ferriss is zeker geen tegenstander van jezelf willen verbeteren, maar geeft toe dat er limieten zijn en dat je altijd een bepaalde mate van stress en chaos in het leven zult blijven ervaren. Je hele leven zo effectief en productief mogelijk inrichten heeft echter geen zin: je bent immers een mens van vlees en bloed, geen machine. Niet al het mooie in het leven is meetbaar. Geluk is veel meer dan het aanvinken van vakjes (denk maar aan: carrière, geld, relatie).

Geld maakt niet gelukkig

Het is een cliché, maar het leuke van clichés is dat ze vaak kloppen. Geld maakt inderdaad niet gelukkig. Wat je gelukkig maakt, is dicht bij jezelf blijven. Maar hoe doe je dat in een maatschappij die soms hoge eisen aan je stelt? Niet iedereen kan lui thuis gaan zitten en doen wat in hem opkomt, of zomaar de hele wereld rondreizen. Er moet ook huur en eten betaald worden. Iemand die last heeft van spijt, stress en angst is volgens Ferriss niet echt succesvol.

Wat zegt Een werkweek van 4 uur ons?

In feite is de moraal van het verhaal dat je het oude concept van keihard werken tot aan je pensioen moet vergeten. “Nu” is het moment om behalve te werken ook veel spannende dingen te ondernemen. Leven heeft alles te maken met het verleggen van grenzen en het opdoen van nieuwe invloeden. Je bent pas “rijk” als je je kunt blijven verrassen in het leven. Jazeker, met geld heb je meer mogelijkheden, maar wat je écht nodig hebt, is de mindset (en fantasie).

Verfrissend, soms revolutionair

De inzichten van Tim Ferriss zijn verfrissend en soms zelfs revolutionair. Nu is natuurlijk lang niet iedereen zo (invloed)rijk als hij, dus verwacht niet dat je alle zelfde dingen kunt doen als hij. Maar dat geeft ook niet. Het gaat er vooral om wat je wél kunt doen. Dat hoeft niet eens iets groots te zijn. Is er iets dat je altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit aan toe bent gekomen?

De belangrijkste punten uit het boek

Laten we kijken naar wat Tim Ferris ons meegeeft in dit boek:

Levenswijsheid 1: besteed werkzaamheden uit

Wat ook mogelijk is, is het uitbesteden van werkzaamheden aan bijvoorbeeld personeel of ingehuurde freelancers. Op die manier doe je zelf minder. Je kunt deze bijvoorbeeld de werkzaamheden laten verrichten die niet geautomatiseerd zijn (en kunnen worden). Jouw taak wordt die van toezichthouders: neem af en toe contact op met medewerkers om te zien of alles goed gaat. De noodzaak van Leiding geven zal altijd blijven, daar is niets aan te doen.

Levenswijsheid 2: in blokken werken

Ben je ondernemer? Dan is er altijd werk aan de winkel. Als je meer vrije tijd wil hebben, is het juist de uitdaging af en toe niets te doen. werk daarom in blokken. Ga na een paar uur werken bewust iets anders doen. Geef je jezelf minder tijd, dan zul je vanzelf effectiever werken.

Levenswijsheid 3: hobby’s, hobby’s, hobby’s

Zoek meerdere hobby’s. Kijk maar naar Tim Ferriss: hij is bokser, tangodanser en – als kers op de taart – spreekt hij meerdere talen. Kies hobby’s die goed zijn voor het lichaam en voor de geest. Zo ben je niet alleen nuttig bezig, je zult zien dat je tijdens het werken productiever bent.

Levenswijsheid 4: prioriteiten leggen

Als je ’s ochtends begint met werken, zullen er waarschijnlijk verschillende taken openliggen. Hoeveel van die taken zijn nu echt belangrijk? En hoeveel kun je net zo goed overslaan? Doe alleen de taken die écht belangrijk zijn en laat de anderen bijvoorbeeld eens voor wat ze zijn: opvulling.

Levenswijsheid 5: wacht niet op je pensioen

Natuurlijk, na je pensioen heb je zat tijd voor jezelf. Maar daarvoor is er ook genoeg tijd om nieuwe dingen te proberen. Dat is wat Tim Ferriss eigenlijk zeggen wel. Sommige mensen bereiken hun pensioen niet eens, maar komen voor die tijd te overlijden. Wat is dat nu voor leven? Wat kun je doen om in het “Nu” te leven? Je kunt bijvoorbeeld reizen onderdeel laten uitmaken van je dagelijks leven. Als het geen verre bestemmingen zijn, dan ergens dichter bij huis.

Levenswijsheid 6: automatiseer je werkzaamheden

Als je je werkzaamheden kunt automatiseren, zul je meer tijd over houden voor andere zaken. Je bedrijf draait op “automatische piloot” (met andere woorden: er wordt geld gemaakt), terwijl jij tijd hebt om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Ga je niet op vakantie? Dan kun je overwegen een kortere werkweek te houden. Het ultieme doel, volgens Tim Ferriss, is het creëren van passief inkomen. Dit is geld binnenkrijgen op de automatische piloot.

Levenswijsheid 7: online werk maakt het mogelijk overal te werken

Tim Ferriss wordt gezien als goeroe voor de zogenaamde “digital nomads”. Maar wat is het bestaan van zo’n digital nomad? De digitale nomade doet online werk. Het grote voordeel van online werk is dat dit overal kan worden uitgevoerd, ook in het buitenland. Je hoeft niet alleen niet op kantoor te verschijnen, je hoeft zelfs niet thuis op je kantoor te zijn – dat kan ook in Australië, Italië, Noorwegen, Zuid-Amerika, noem maar op. De mogelijkheden zijn onbeperkt.

Levenswijsheid 8: soms is thuisblijven zelfs duurder

Als je veel wilt reizen, reis dan als Timothy Ferriss. Hij reist niet zomaar, maar kiest iedere bestemming strategisch uit om geld te besparen. In Thailand bijvoorbeeld kun je met minder geld rondkomen dan in Nederland. Het reizen zelf kost geld (met name vliegen), maar “overleven” in een ander land kan juist goedkoper zijn, zeker als je wat langer op dezelfde locatie blijft.