Is Elementor Pro een goede visuele builder voor WordPress? Wij bespreken in deze review onze ervaringen met deze WordPress-plugin. Is het makkelijk in gebruik, bevat het de juiste functies en is het in onze beleving een waardevolle toevoeging aan WordPress? Lees verder…

Is de Elementor Pro WordPress plugin daadwerkelijk zinvol of slecht?

Er zijn zoveel gratis plugins – ook bij Elementor – dat je soms niet goed meer weet welke je moet kiezen voor jouw website. Wanneer je je website met WordPress hebt ontworpen, is Elementor sowieso al een handige tool vanwege het gebruiksgemak van deze website editor. Je kunt via drag and drop te werk gaan en hierdoor zie je je website voor je neus ontstaan en kun je ook makkelijker wijzigingen aanbrengen in de content of lay-out. Elementor is een gratis plugin, voor de Pro betaal je.

Is de Elementor Pro WordPress plugin wel echt de moeite waard?

Waarom zou je overstappen van de gratis versie naar de betaalde variant van Elementor? Dat is een goede vraag die veel mensen zichzelf zullen stellen. Het minimale – website bouwen door middel van drag and drop, live het design kunnen aanpassen, landingspagina bouwen en het Hello Theme – zijn bij de gratis versie allemaal inbegrepen. Bij elk hoofdonderdeel dat hierbij hoort – Essentials, Design, Marketingven Theme Builder – zijn echter veel meer subonderdelen bij de Pro versie van Elementor.

Daarnaast heeft de Pro variant nog veel meer te bieden, zoals mogelijkheden met betrekking tot Dynamic Content, E-Commerce, Forms en Integrations. Wie ervaring heeft met de gratis versie ven Elementor en niks mist, hoeft niet per definitie over te stappen, maar zodra je de uitgebreide opties van Elementor Pro hebt gezien, begin je al gauw te twijfelen. Ook webwinkels of andere bedrijven die het website vooral als marketingmiddel gebruiken, kunnen ontzettend veel meer met Elementor Pro.

Wie zitten er achter de Elementor WordPress plugin?

Het design team van WordPress was al jaren actief met page builders, maar keek toch met een scheef oog naar hoe andere content management systemen het zo makkelijk voor hun gebruikers konden maken. Dat was namelijk iets dat WordPress nog miste. Met een dosis nieuwsgierigheid, een deskundig team en de gebruiker altijd in het achterhoofd houdend, werd Elementor ontwikkeld. Het uitgangspunt is dat er altijd een gratis versie is en blijft.

De betaalde variant moest daarom echt onderscheidend zijn van de gratis Elementor versie. Het doel was een nieuwe standaard ontwerpen voor wie websites bouwt en dat is goed gelukt. Bij de betaalde versie die na de gratis versie ontwikkeld werd, waren andere elementen van belang, zoals promotie, omzet genereren en klantenbinding. Elementor Pro blijft zich ontwikkelen (meer widgets, nieuwe formulieren en integratiemogelijkheden) en ook dat is iets dat je bij de gratis versie wel eens mist.

Wat zijn onze ervaringen met de WordPress Elementor Pro plugin?

Je hebt zoveel meer mogelijkheden in marketingtechnisch opzicht, dat je hongerig wordt als je de mogelijkheden van Elementor Pro bekijkt. Je hebt gewoon zin om alle functionaliteiten uit te proberen om te zien wat ze voor je bedrijf kunnen betekenen. Je hebt legio opties voor wat betreft templates, je kunt zelf formulieren ontwerpen en je webshop nieuw leven inblazen, er is een klantenservice die binnen een dag reageert en updates zijn altijd inbegrepen in de prijs die je betaalt.

Waar je vroeger code moest kunnen schrijven, kun je nu geheel op je gevoel vertrouwen en jouw ideale website bouwen. Je hoeft er niet meer voor gestudeerd te hebben, want met de handleidingen die op YouTube geplaatst zijn, heb je meer dan voldoende hulp om te starten. Er zijn zelfs aparte doelgroepen gedefinieerd op www.elementor.com, waarmee je richtlijnen krijgt voor jouw specifieke branche.

Wat zijn de kosten van de Elementor Pro WordPress plugin?

Je hebt de keuze als het gaat om de prijs die je betaalt voor de plugin. Deze keuze is vooral gebaseerd op het aantal websites dat je bouwt. Heb je alleen je eigen website of maar een paar? Dan zijn er drie prijzen. Ga je veel meer websites bouwen of ga je met meer mensen binnen je bedrijf websites voor klanten ontwerpen? Dan zijn er prijzen voor teams. Hieronder een duidelijk overzicht van de prijzen:

IndividualsTeams
Essential, Advanced, ExpertStudio, Agency
1, 3, 25 websites100, 1.000 websites
$49 p/j, $99 p/j, $199 p/j$499 p/j, $999 p/j
Bij Essential en Advanced heb je Premium Support (voor 1 persoon), terwijl je bij Expert naast Premium Support ook nog van het Elementor Experts Network Profile kunt genieten.Bij zowel Studio als Agency heb je het Elementor Experts Network Profile, maar bij Studio heb je voor max. 5 personen VIP Support (in plaats van Premium Support) en bij Agency heb je tot max. 10 personen VIP Support.

Bij alle prijsplannen – zowel bij Individuals als bij Teams – is bij het standaardpakket inbegrepen: meer dan 50 widgets, meer dan 300 templates, meer dan 10 complete website kits, de theme builder, de form builder, de WooCommerce builder en de Popup builder. Daarnaast zijn ook bij alle prijsplannen reguliere updates inbegrepen.

Is Elementor Pro het geld waard?

Het belangrijkste verschil zit hem in je uitgangspunt: Wanneer je gewoon je eigen blog wilt hebben, is de gratis Elementor versie waarschijnlijk voor een langere tijd voldoende. Voor nog geen 50 dollar per jaar heb je echter een grote goocheldoos met magische tools om je website niet alleen aantrekkelijker te maken, maar ook meer klanten te werven en speciale campagnes te ontwerpen.

Als starter met een bedrijfje dat websites bouwt, kun je met de Expert versie van nog geen 200 dollar het eerste jaar misschien ook nog wel uit de voeten, maar zodra je gaat groeien, is de overstap van het Individuals plan naar het Team plan nodig. Je zult echter merken dat deze overstap de moeite waard is, want voor 2,5x het bedrag, krijg je bij Studio 4x zoveel websites die je mag bouwen met de plugin. Daarnaast mogen 4 andere medewerkers ook met Studio werken.

Voor grotere bedrijven die WordPress georiënteerd zijn, is het Agency plan het enige logische plan dat je kunt kiezen. Voor nog geen 1000 dollar per jaar 1000 websites met de plugin bouwen en dit door maximaal tien medewerkers laten doen, is een schijntje voor wat je ervoor krijgt. Je berekent aan de hand van je klantenbestand die dollar door in de kostprijs en je krijgt er zoveel gebruiksgemak en inspiratie voor terug. Je wilt dan niets anders dan de Elementor Pro plugin.

Wat vinden wij belangrijk bij een plugin voor een CMS?

De drag and drop methode om je website tot stand te laten komen is fantastisch. Door het intuïtieve karakter van de plugin, leer je snel welk effect een bepaalde handeling heeft. Wijzigingen heb je in een mum van tijd doorgevoerd. Dit zit echter al in de Elementor versie waar je niets voor hoeft te betalen. Elke uitbreiding die bij de betaalde versie inbegrepen is, is voor een grote doelgroep nuttig bij het vormgeven van de website.

De templates zijn altijd handig om te starten, zodat je een beginpunt hebt van waaruit je verder kunt uitbreiden in je ontwerp. Dat je de formulieren en popups handmatig kunt aanpassen is ook een uitkomst, want zo kun je zelf voor maatwerk zorgen. Je kunt zo langer de aandacht van bezoekers vasthouden en ze verleiden tot het afnemen van een product of dienst. Verder zijn updates onmisbaar. Je wilt geen tijd en energie investeren in een plugin die niet onderhouden wordt.

Wat vinden wij van de Elementor Pro WordPress plugin?

De plugin draait om negen kernelementen en dit zijn: Editor, Design, Marketing, Theme Builder, Popup Builder, WooCommerce Builder, Development, Widgets en Integration.

 • Editor: Iedereen kan met de drag and drop functie van Elementor Pro overweg. Het is echt eenvoudig en dat maakt dat je met websites bouwen met deze plugin echt lol hebt. Je ziet ook direct wat je aan het doen bent zodra je klaar bent met het slepen van de element. Ook bezoekers van je website krijgen de veranderingen die je toepast meteen te zien. Je hoeft niet te wachten op het opnieuw verversen van je content of andere elementen. Erg prettig.
 • Design: Bij het ontwerp spelen de lay-out, kleuren en lettertypen de belangrijkste rol. Wat je met je website ook wilt uitstralen, met Elementor krijg je het voor elkaar. Je kunt zelfs animaties toevoegen en foto’s bewerken of achtergronden aantrekkelijker maken door ze te laten bewegen.
 • Marketing: Elementor Pro is de perfecte marketingtool. Je trekt meer klanten naar je website, verkoopresultaten zullen toenemen en uiteindelijk leidt dit weer tot meer omzet. Door je andere social media platforms te linken, ontstaat een totaalplaatje waarmee je extra voordeel kunt behalen uit al je marketingactiviteiten.
 • Theme Builder: Met deze Theme Builder kun je onderdelen binnen je eigen thema vaststellen en vastleggen voor al je volgende pagina’s. Wijzig de kop- en voettekst, maak een template voor je blog artikelen en sla deze op, voeg een zoekfunctie toe en pas de 404 pagina aan voor een beter ervaring van jouw website. Elk onderdeel is makkelijk en snel anders in te vullen.
 • Popup Builder: Alles draait om de perfect popup, want hiermee houd je een potentiële klant of lezer langer op je website. Popups kunnen verschillende vormen aannemen, van een aanmeldformulier voor je nieuwsbrief tot een aparte popup met aanbiedingen, of van een welkompopup tot het loginveld voor je leden. Dit verandert alles voor je marketingstrategie.
 • WooCommerce Builder: Heb je een webwinkel of wil die beginnen? Investeer dan in Elementor Pro, want je maakt het jezelf zoveel gemakkelijker met deze plugin. Je kunt niet alleen je product met beschrijving en prijs laten zien, maar ook of het nog op voorraad is, wat andere gebruikers van je product vinden of welke producten binnen dezelfde categorie vallen en nog interessant kunnen zijn.
 • Development: Wie nog een stap verder wil gaan, kan met de ontwikkelmogelijkheden binnen Elementor zijn hart ophalen. Er zijn onder andere handleidingen beschikbaar voor developers, je kunt je eigen widgets aanpassen en hierdoor kun je bijdragen aan je eigen website, maar ook Elementor zelf perfectioneren.
 • Widgets: De widgets binnen Elementor zijn in vier klassen ingedeeld: basis, pro, thema en WooCommerce. Elke widget binnen de klasse kan aangepast worden aan je wensen en hiervoor hoef je dus geen losse WordPress plugins meer te installeren. Denk bijvoorbeeld aan de Google Maps widget om je locatie duidelijk op je website te kunnen weergeven.
 • Integration: Ook bij de integratie van deze plugin met andere elementen zijn er vier categorieën: marketing tools, WordPress plugins, social networks en overige. De meest bekende integraties van elke categorie zijn voor jou (waarschijnlijk) die van MailChimp, Rank Math, Facebook en reCAPTCHA.

Wat zijn de voor- en nadelen van Elementor Pro?

Voordelen

 • Je hebt een totaaloplossing voor het efficiënt en effectief bouwen van websites, of het nu alleen voor je eigen website is, of dat je een eigen bedrijf hebt dat honderden websites per jaar voor klanten bouwt.
 • Elementor Pro werkt gevoelsmatig zo makkelijk, dat je het snel onder de knie hebt. Daarnaast zijn er vele handleidingen en video’s, mocht je toch een keer hulp nodig hebben.
 • De prijs valt enorm mee als je kijkt naar het gebruiksgemak dat je met de plugin zult ervaren. Je betaalt dan ook graag voor een plugin die echt waarde aan je activiteiten toevoegt.
 • Totaaloplossing, gebruiksvriendelijk en een goede prijs-kwaliteit verhouding; het maakt eigenlijk niet eens meer uit als je kijkt naar het plezier dat je met deze plugin zult hebben. Je wordt weer gestimuleerd om je website regelmatig te onderhouden en te verversen, zodat je bezoekers blijft trekken. De lol die je hierbij hebt is niet makkelijk te evenaren.

Nadelen

 • Als je nog weinig ervaring met WordPress hebt, zal deze plugin ook even wat van je tijd vragen om ermee te leren werken. Maar elk nieuw begin is even lastig en daar moet je doorheen. Je moet de tijd en energie hiervoor natuurlijk wel hebben.
 • Als je eenmaal als bedrijf gebruik maakt van de plugin en er moet bezuinigd worden door teruglopende resultaten, lijkt 1000 euro per jaar een aardig bedrag. Toch wil je het gemak van de plugin bij het bouwen van de websites niet meer missen. Een alternatief is lastig te vinden en terugschakelen naar de gratis Elementor versie wordt een enorme opgave (en is misschien zelfs onmogelijk) als je de Elementor Pro plugin eenmaal gewend bent.

Voor wie is Elementor Pro geschikt?

Iedereen die kan swipen kan ook met drag and drop overweg. Daarmee is het een van de gemakkelijkste en meest prettige plugins om je website vorm te geven. De mogelijkheden zijn daarnaast bijna oneindig en dit maakt het werken met Elementor Pro enorm plezierig. Je ziet direct het resultaat en leert snel als je overstapt op deze plugin.

Ervaringen van anderen met Elementor Pro

 • Athemes.com geeft een 4,6 van 5 sterren. Vooral gebruiksgemak springt er met kop en schouders bovenuit.
 • Winningwp.com vergelijkt Elementor Pro met Divi en Beaver. Ze zijn allemaal geweldig en hebben ook ieder hun tekortkomingen.
 • WPcrafter.com geeft aan dat Elementor Pro met zijn updates altijd bij de tijd blijft en relevante toevoegingen heeft. Deze plugin is een must have.
 • Designbombs.com zegt dat Elementor Pro niet voor niks zo populair is. Zowel de basis als extra’s van de plugin zijn geweldig.
 • Authorityhacker.com geeft 4,5 van 5 sterren. Alle handmatige aanpassingen die je kunt doen in combinatie met drag and drop maken Elementor Pro een unieke en praktische plugin.

Conclusie: Elementor Pro wel of niet aanschaffen?

Elke persoon die een website wil gaan maken, heeft niet alleen baat bij Elementor Pro, maar ook veel plezier bij het ontwerpen van de diverse onderdelen van de website. Je hoeft dan ook niet lang na te denken over deze plugin, want hij is gewoon de moeite waard.

Op jouw succes!