Zoek je een review en ervaringen over Linkedin Learning? Misschien heb je al een gratis voorbeeldvideo van Linkedin Learning bekeken maar ben je benieuwd naar de mening van anderen om te ontdekken of deze dienst van A-merk Linkedin wel geschikt is. Lees verder…

Wat is Linkedin Learning?

Linkedin Learning is een e-learning-platform dat het resultaat is van de overname van het vroegere e-learning-platform Lynda.com. Hier kun je het platform bekijken en zelfs gratis een maand uitproberen.

Het Linkedin Learning eLearning Platform – zoals Linkedin het zelf graag noemt – bevat dus allerlei online cursussen die door Lynda.com en allerlei verschillende creators gemaakt zijn.

Linkedin is een gerenommeerde merknaam, maar is de inhoud dat ook?

Als je een grote rockster verwacht, dan kan het teleurstellend zijn dat je b-materiaal van Lynda.com krijgt en dat je c-materiaal krijgt van individuele ’trainers’ die zichzelf met een camcorder hebben opgenomen en er wat graphics met clipart bij hebben gemaakt.

Linkedin Learnin is dus een vrij platform waar iedereen iets op kan zetten. Je zou denken dat dit in een onsamenhangend geheel zou resulteren, met verschillende goedkoop opgezette cursussen door ongestructureerde leraren. Echter, in de praktijk werkt dit verrassend goed. De cursusbibliotheek van Linkedin Learning is hierdoor bomvol met kwalitatieve en vooral actuele trainingen

Wel blijft het licht-misleidende aspect bestaan: als je klant wordt bij Linkedin Learning, dan word je dus geen klant van het A-merk Linkedin. Je wordt dan klant van de Lynda-cursussen – of beter gezegd: premium videocontent, want sommige cursussen zijn eerder wat korte video’s te noemen.

De goede aspecten van Linkedin Learning

linkedin learning doen of niet
  • Je kunt bij de cursussen van Linkedin Learning dingen opschrijven bij de cursus. Er is de mogelijkheid om aantekeningen te maken op elk moment dat je een cursus bekijkt.
  • De mogelijkheid om op een willekeurige zin of woord in het transcript onder de video/cursus te klikken, waarna het direct naar die plek gaat.
  • Markeringen in de tijdlijn van de video, dus je kunt gewoon naar dat “punt” gaan als je de video wilt starten, in plaats van vanaf het begin te moeten kijken of te moeten zoeken.
  • De mogelijkheid om je favoriete cursussen/inhoud op te slaan en in een verzameling te plaatsen, zelfs als je ze als leerling hebt gemaakt. Dus als je als cursist rondkijkt en door tientallen cursussen bladert, zou je hopelijk een cursus of inhoud vinden die je leuk vindt, opslaat en er dan weer later naar terug gaat.
  • Goed kunnen zoeken naar metadata van cursussen. Dit is wel goed geregeld in Linkedin. Het zou het beter kunnen, ja, maar je kunt toch wel mooi zoeken op onderwerpen, vaardigheden, cursussen en video’s. Je kunt ook zoeken op functietitel.
  • Cursussen hebben een TOC – Table of Contents – zodat je op een niet-lineaire manier kunt rondskippen in de cursus.
  • Het is gekoppeld aan Linkedin, dus je profiel in Linkedin. Afhankelijk van je invalshoek, kan dit een goed of slecht punt van Linkedin Learning zijn. Voor veel mensen is dit soort bijscholing een privé-aangelegenheid maar voor anderen is het weer handig voor als ze in een periode zitten waarin ze aan het solliciteren zijn.
  • Linkedin Learning geeft aan welke cursussen/inhoud offline kunnen worden gedownload. Dit zie je tegenwoordig in tal van film/videosites, waaronder Netflix, EPIX en ga zo maar door.

Is daar Youtube niet voor?

Voordat ik Lynda.com, Linkedin Learning of een ander e-learning-platform gebruikte, deed ik wat de meeste mensen doen als ze iets digitaal willen leren: Ik keek naar YouTube. Het probleem is dat YouTube-video’s sterk verschillen in kwaliteit en dat het moeilijk is om consistent bruikbare content te vinden (tenzij je van kattenvideo’s houdt).

En wanneer ik een YouTube-video bekijk, skip ik uiteindelijk door de clip heen, op zoek naar die vijf seconden die relevant zijn voor mijn project. Als ik voor zo’n eersteklas online leerservice betaal, verwacht ik dat het me tijd zal besparen.

Dat doet Linkedin Learning niet. Vooral als je bedenkt dat veel ‘cursussen’ van Linkedin Learning maar een uur of zelfs 5 minuten duren. Inderdaad… net als een goede Youtube-video.

Achteruitgang na de overname van Lynda.com… en daarna het #1 platform

linkedin learning slecht of goed

Ik ben oorspronkelijk bij Linkedin Learning terechtgekomen omdat ik een WordPress-gebruiker ben en ik moest leren hoe WordPress 5 werkt. Zonder in te veel details te treden: WordPress 5 is nogal anders dan WordPress 4. Daarom is bijscholing zelfs voor de meest handige gebruikers toch echt nodig.

Tot mijn verbazing zag ik bovenaan Linkedin Learning alle cursussen over de oude WordPress 4 staan. Cursussen uit 2015 stonden prominent bovenaan, terwijl het 2019 was en iedereen gebaat is bij het leren van WordPress 5.

Echter, in 2020, 2021 en 2022 is dit allemaal opgelost door Linkedin Learning: de cursusbibliotheek zit tegenwoordig vol met super actuele trainingen over de nieuwste automatiseringssoftware. Het klopt tegenwoordig weer helemaal!

Van het vroegere Lynda.com waren we gewend dat ze direct een cursus klaar zouden hebben staan over de nieuwste versie van een bepaalde tool/programma. Bij Linkedin Learning was daar rond 2015-2019 even geen sprake meer van. Het was even een downgrade, maar anno nu is Linkedin Learning het beste cursusplatform geworden dat we kennen.

Sinds een paar jaar lijkt de ommekeer ingezet te zijn!

Linkedin Learning lijkt steeds meer budget vrij te maken voor het updaten van zijn cursussen en het verhogen van de kwaliteit van de nieuwe cursussen. Ze worden strenger op welke trainers ze wel of niet toegang geven tot hun platform, en dat werpt zijn vruchten af.

Anno 2023 zie ik steeds meer zinvolle en up to date cursussen over bijvoorbeeld Photoshop, Indesign of Autocad met de meest recente versies van de software. Precies zoals we dat ook gewend waren van Lynda.

Linkedin Learning-kosten

Wat is de prijs van Linkedin Learning? Wil je een cursus van Linkedin Learning volgen, dan kun je steeds los per cursus betalen. Daarnaast kun je een abonnement van 30 euro per maand nemen, waar Linkedin Premium als bonus bij zit. Hier vind je de kosten en de gratis maand.

Plus- en minpunten van linkedin learning

Als een gebrek aan vaardigheden je ervan weerhoudt je carrièredoelen te bereiken, dan zijn er tegenwoordig genoeg opties om online nieuwe skills te leren. LinkedIn is ‘s werelds grootste zakelijke sociale netwerk en biedt met linkedin learning online trainingen van experts en professionals die je op weg moeten helpen. Met duizenden cursussen van ondernemerschap tot programmeren is het aanbod groot en groeiende. Het is echter alleen beschikbaar als jij je abonneert, en LinkedIn biedt ook een optie ‘à la carte’ voor degenen die liever cursussen afzonderlijk kopen. Maar Loont het om voor Linkedin learning te kiezen? Wij zoeken het voor je uit en geven je hier de voor- en nadelen.

Pluspunten

✅ Een gigantisch en groeiend aanbod van meer dan 13.000 door experts geleide online trainingen dus voor ieder wat wills.

✅ Een ideale manier om naast het leren ook te netwerken dankzij integratie met LinkedIn.

✅ Een gratis proefversie is beschikbaar zodat je het kunt uitproberen.

✅ Gebruiksvriendelijke interface die je betrokken houdt en waar je kunt volgen hoe ver iedereen is.

Minpunten

❌ Hoewel de cursus-afronding prachtig geïntegreerd is met je Linkedin-profiel en het je profiel automatisch aanvult, ontvang je geen certificaten die de waarde hebben van diploma’s van de universiteiten of hogescholen.

❌ Een beperkt aanbod als het gaat om zaken die niets met business of technologie te maken hebben. 

Alternatieven voor Linkedin Learning

linkedin learning alternatieven

We waren voorheen nogal hard voor Linkedin Learning in deze review, maar als we even verder kijken, zien we dat andere platforms het niet per se beter doen. We verkiezen Linkedin Learning wel boven andere alternatieven, maar we laten toch even weten wat er allemaal nog meer is.

Zo is er het verrassend kwalitatieve Fiverr Learn. Anders dan je van Fiverr gewend bent, is Fiverr Learn volledig door professionals gecreëerd die dezelfde, hoge kwaliteitsstandaard hanteren. Het is dus niet zo dat iedereen zomaar een cursus erop kan zetten – zoals bij Linkedin Learning of Udemy wel het geval is. Fiverr Learn is bovendien clean ontworpen en de cursussen zijn echt uitgebreid.

Toch blijven we Linkedin Learning verkiezen boven alle andere alternatieven. Zo is er bij Udemy totaal geen kwaliteitswaarborg: zelfs de meest amateuristische cursussen worden daar toegelaten. Tot slot is Soofos een aardig Nederlandstalig alternatief voor 2/3 van de prijs van Linkedin Learning. Echter, Linkedin Learning biedt véél meer cursussen en is actueler.

Conclusie van onze review: is Linkedin Learning aan te bevelen?

Als we naar de alternatieven en verschillende prijzen van aanbieders kijken, komen we tot de conclusie dat Linkedin Learning de beste keuze is. De nadelen aan Linkedin Learning zijn er zeker, maar het aanbod is actueel, uitgebreid en kwalitatief genoeg om iedere professional goede bijscholing of omscholing te bieden.

>> Linkedin Learning is anno 2023 een uitstekende keuze – Test het hier een maand helemaal gratis (tip!)

Scorekaart: zie ons eindoordeel hieronder

Hieronder vind je onze scorekaart voor Linkedin Learning. Zorg ervoor dat je sowieso ook de gratis proefmaand uitprobeert. Je kunt direct aan de slag met alle cursussen van Linkedin Learning via onderstaande unieke pagina:

Op jouw succes!