Hoe goed is Teachable? Is het een goede tool om je eigen online cursussen mee te maken? Wij vertellen het je in deze review met onze ervaringen. Lees verder…

Review: Is Teachable de beste manier om online cursussen aan te bieden?

Het idee achter Teachable is in 2013 ontstaan, nadat iemand die zelf een online marketing cursus wilde geven, ontdekte dat het huidige platform waar hij gebruik van maakte, veel beter moest kunnen. Het moest een platform worden met betere betaalsystemen en meer tools die handmatig ingesteld konden worden. Dit zou de wensen van een veel grotere doelgroep tegemoet komen. Oorspronkelijk werd dit nieuwe platform Fedora genoemd.

Twee jaar later was de bedenker van Teachable niet meer alleen in zijn appartementje aan het werk, maar was het bedrijf inmiddels gegroeid tot 15 medewerkers. Aan het team waren code schrijvers, marketing kenners en financiële experts toegevoegd. En van het appartementje was men overgestapt naar een heus eigen kantoor in New York. Het succes was groot en het aanbod van cursussen ontzettend divers. Dit is wat Teachable nog steeds uniek in zijn soort maakt.

Teachable heeft nu ongeveer 200 medewerkers en ook de functionaliteiten binnen Teachable zijn toegenomen. Het bedrijf gelooft er heilig in dat ondernemers in de toekomst vooral kennis en vaardigheden verkopen, in plaats van fysieke producten.

Is Teachable wel echt zo uniek en transparant als ze zelf zeggen?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: je zet een cursus in elkaar, plaatst deze via een platform als Teachable online en de klanten melden zich vanzelf en het geld stroomt binnen. Hoe moeilijk kan het nou eigenlijk zijn om een overzichtelijk platform te creëren dat vraag en aanbod (van experts en cursisten) op praktische wijze bij elkaar brengt? Hoe simpeler, hoe beter. Toch?

En daar gaat het vaak mis, want als je een breed aanbod wilt hebben, vraagt dit veel meer van wat een platform moet kunnen dan alleen een cursusje opnemen en uploaden. Je hebt een structuur nodig, waarbinnen je alle facetten van je ondernemerschap – want dat is het immers – kwijt kunt. Je wilt je kennis en kunde delen over de hele wereld, maar je bijvoorbeeld als cursusleider in Canada niet druk hoeven maken over de belastingen die in Europa gelden voor dit soort dienstverlening.

Dit is exact waar Teachable goed in is. Zodra je een account hebt aangemaakt en inlogt, krijg je een overzichtelijk menu te zien dat helemaal voor zich spreekt. Je hebt het organisatorisch deel binnen het platform en het inhoudelijk deel van de cursus(sen) die je aan wilt bieden. Je kunt per maand volgen hoeveel cursussen je verkocht hebt en wat hiervan de opbrengsten zijn. Je kunt zelfs individuele coaching aanbieden via het platform.

Info over de bedenkers van Teachable

Je merkt aan alles dat het platform is ontstaan vanuit een specifieke behoefte. Hier zijn creatieve breinen aan het werk geweest die hun eigen – minder positieve – ervaringen hebben omgezet in een nieuw product. Er is geluisterd naar de feedback van de eerste cursusleiders en zo is het platform steeds professioneler geworden in uitstraling, zonder drempels te creëren voor mensen die interesse hebben in een cursus of deze juist willen aanbieden.

Met elke uitbreiding van het team is goed gekeken naar waar het bedrijf op dat moment stond en welke kant men op wilde groeien. Deze filosofie heeft ertoe geleid dat men zich heel bewust is van hun eigen kracht en dat je ook maar zo sterk bent als de zwakste schakel. Als je het team bekijkt, zie je vooral jonge, energieke mensen die vanuit hun eigen expertise bij willen dragen aan het hoofddoel van Teachable.

Wat zijn onze ervaringen met Teachable?

Het platform oogt duidelijk en binnen het menu doorklikken laat je direct en overzichtelijk alle opties zien. Je hebt weinig vragen of onduidelijkheden, want de toepassingen spreken voor zich. Je hebt geen beperkingen met betrekking tot het aanbieden van een maximaal aantal cursussen of het accepteren van een maximaal aantal studenten bij elk pakket waar je uit kunt kiezen. Dat is bij andere aanbieders vaak wel het geval.

Om een beetje geld te kunnen verdienen, moet je bij de concurrent nooit bij het basispakket zijn, want daar zijn altijd allerlei restricties. Het basispakket bij Teachable verschilt vooral van de andere pakketten door het aantal administratoren dat je kunt gebruiken en de kosten die je over betaalde cursussen betaalt. Als beginnende cursusaanbieder heb je dan ook voldoende aan het Basic pakket. Je kunt er diverse cursussen plaatsen en hebt onbeperkte ruimte hiervoor.

Wat zijn de kosten van de pakketten bij Teachable?

Teachable heeft drie pakketten met bijbehorende features en prijzen. De kosten worden hieronder weergegeven:

BasicProBusiness
$39 p/m$119 p/m$299 p/m
Transactiekosten: 5% over betaalde cursussenGeen transactiekostenGeen transactiekosten

Voor alle pakketten geldt minimaal:

  • 2,9% + $0,30 over verkopen in de VS
  • 3,9% + $0,30 over internationale verkopen met credit kaart of gewone betaalkaart
  • 4,4% + $0,30 over internationale verkopen via PayPal

Voor uitbetaling geldt voor alle pakketten:

  • Vanuit de VS, maar ook Nederland en België: dagelijks
  • Vanuit andere landen op de samengestelde lijst: maandelijks

Bovenstaande kosten gelden voor abonnees die per maand willen betalen. Wil je voor een jaar vooruit betalen? Dan zijn er fikse kortingen mogelijk. Het maandbedrag komt dan namelijk op het volgende neer:

BasicProBusiness
$29$99$249
Korting van $10 per maand Oftewel $120 per jaarKorting van $20 per maand Oftewel $240 per jaarKorting van $50 per maand Oftewel $600 per jaar

Het kan dus lonen om na een proefperiode over te stappen naar het jaarabonnement, zodat je kunt genieten van de leuke kortingen. Houd er echter wel rekening mee dat je het totaalbedrag van dat jaar dan in een keer moet kunnen ophoesten. De transactie- en administratiekosten veranderen overigens niet tussen het maandelijkse abonnement of jaarabonnement.

Is Teachable Basic, Pro of Business het waard?

Wanneer je start met Teachable verdien je – naar alle waarschijnlijkheid – niet meteen veel geld in die allereerste maand. Begin je met het Basic pakket, dan ben je na het eerste kwartaal wel al $120 dollar aan het platform kwijt. Planningstechnisch gezien loont het dus om je materiaal al klaar te hebben, zodat je alleen de instellingen binnen Teachable maar hoeft aan te passen en live kunt gaan met je cursus(sen).

Als je de wens hebt om je kennis of vaardigheden via online cursussen te delen met anderen, is Teachable wel echt een fantastische omgeving. Je hebt weinig zorgen over de veiligheid van het systeem en aan alle praktische kenmerken (onder andere betalen, uitbetalen, contact via chat of e-mail, reviews ontvangen) is gedacht. De lay-out van het dashboard is prettig en duidelijk. Je zult weinig problemen ondervinden om wegwijs te raken binnen het platform. Dat scheelt.

Voor wat je keuze tussen de drie pakketten betreft, zou het Basic pakket aan te bevelen zijn voor iedereen die net begint met online cursussen ontwerpen. Je hebt dan de tijd om erachter te komen hoe je een en ander het beste kunt vormgeven en presenteren aan je klanten. Heb je echter al content die je nu bijvoorbeeld via YouTube aanbiedt? Dan is de overstap naar het Pro plan al snel gemaakt. Voor de Business variant moeten online cursussen zowat je hoofdinkomstenbron zijn.

Wat vinden wij van Teachable?

Bij alle pakketten kun je een ongelimiteerd aantal cursussen aanbieden, is er geen maximum aantal cursisten dat je mag bedienen en zijn er geen grenzen voor hosting en bandbreedte.

Bij het Basic pakket heb je – ten opzichte van het Pro en Business pakket – helaas geen ondersteuning via de chat, alleen via de e-mail. Wanneer je als beginner voor het Basic pakket kiest, heb je aan contact via de e-mail waarschijnlijk genoeg. Je bent dan nog aan het ontdekken en neemt de tijd om alle mogelijkheden van Teachable te leren kennen.

Afhankelijk van je startpunt – ben je in je eentje een hobby in een online cursus aan het omzetten of ben je met een team van mensen dat cursussen ontwerpt – kan het aantal administratoren dat toegang kan hebben tot Teachable wel een van de voorwaarden zijn om voor Basic, Pro of Business te kiezen. De templates zijn verder prettig om mee te werken en waarschijnlijk hoef je weinig aan te passen en doe je er alleen je eigen sausje overheen.

De optie om te werken met coupon codes (kortingsmogelijkheden) kan handig zijn tijdens de opstartfase of wanneer je speciale acties gedurende het jaar wilt doen. Een online cursus promoten net voor de start van de zomervakantie kan ervoor zorgen dat je meer deelnemers krijgt, zeker als het een bijzondere hobby of ontspannende activiteit betreft.

De grootste verschillen tussen het Basic pakket en de twee andere varianten zijn onder andere:

  • het affiliate programma en Zapier dat niet geïntegreerd is
  • een quiz met score kunnen afnemen
  • certificaten kunnen uitreiken na afronding van de cursus
  • uitgebreide rapportages op kunnen vragen

Bij het Business pakket is aan alles wat Pro ook biedt nog toegevoegd:

  • het in groepen kunnen toevoegen van studenten (in plaats van individuele cursisten)
  • rollen toewijzen aan bepaalde gebruikers
  • nog meer aanpassingen als ontwerper van een cursus kunnen doen
  • groepsgesprekken kunnen voeren met customer success managers

Heel eerlijk: Zodra je de features ziet en je eigen behoefte kent, weet je al snel welk pakket voor jou het meest ideaal zou zijn. De vraag is dan alleen nog of je per maand betaalt of het gehele jaar vooruit wilt betalen.

De voor- en nadelen van Teachable

Voordelen

  • Je hebt diverse betaalmogelijkheden voor cursisten, waardoor er meer keuze is.
  • Het programma is ook makkelijk om mee te werken en hierdoor heb je je online lesomgeving snel gepersonaliseerd.
  • Geef je al les of ben je vaardig in iets, maar weet je niet hoe je dit in een online cursus moet omzetten? Dan is er voldoende steun vanuit Teachable om je verder te ontwikkelen.
  • Het is een betaalbaar en gebruiksvriendelijk platform dat regelmatig updates heeft.

Nadelen

  • Het platform is vooral geschikt voor content dat in video formaat wordt aangeboden.
  • De prijs loopt snel op als je wilt groeien als succesvol online cursusaanbieder.
  • Behalve de maandelijkse of jaarlijkse betaling voor het platform, betaal je nog los over de cursussen die werkelijk verkocht worden. Hierdoor houd je toch minder over dan je dacht en hiermee dien je rekening te houden bij het ontwikkelen van je prijsstrategie.

Hoe uniek is Teachable?

Wanneer je begint met Teachable zul je versteld staan van hoe makkelijk het in te richten is voor jouw online cursus. Het intuïtieve dashboard, de betaalmogelijkheden en de manieren om je cursus onder de aandacht te brengen maken het een prettige ervaring. Hierdoor kun je je ook blijven focussen op de inhoud van je cursus en het verder uitbreiden ervan, in plaats van alleen maar bezig te zijn met het platform.

Voor wie is Teachable geschikt?

Teachable is prima voor iedereen die wil bijverdienen – of een extra inkomstenbron wil – aan de hand van het aanbieden van online trainingen of cursussen. Als je al leservaring hebt en nu online wil gaan, of als je iets heel goed kunt en je denkt dat er vraag naar kan zijn door online deelnemers, is het makkelijk in het gebruik. Je kunt je door de eenvoud van het platform volledig richten op het creëren van goede content. Dat maakt Teachable enorm geschikt voor de beginnende trainer.

Als ervaren online cursusaanbieder loop je soms toch tegen bepaalde grenzen van het platform aan. Bij bepaalde feedback wordt dit door het team van Teachable meegenomen in updates, maar dit is niet altijd het geval. Het ligt dus aan je ervaring en de kwaliteit van je content of je echt goed met alle features uit de voeten kunt.

Wat moet je kunnen om Teachable zinvol als platform te kunnen inzetten?

Je basisvaardigheden op de computer moeten op niveau zijn. Daarnaast gaat het bij de online cursussen vooral om video materiaal. Heb je wel een idee voor een cursus, maar totaal geen ervaring met het maken van filmpjes? Dan heb je wellicht nog andere trainingen nodig, voordat je je abonnement bij Teachable afsluit. Hoe je online schoolomgeving eruit ziet en hoe je filmpjes zijn, bepalen voor het grootste deel het succes van je aanbod.

Stappenplan om met Teachable te beginnen of er goed in te worden

Om te kijken of je voor jouw idee het juiste platform met Teachable gevonden hebt, zou stap 1 moeten zijn het uitproberen van de gratis versie. Ook voor deze gratis versie maak je een account aan en daarna kun je inloggen en jezelf verdiepen in de mogelijkheden van Teachable.

Ben je tevreden na de proefversie? Kijk dan vooral naar je huidige situatie en schat je verwachtingen in, zodat je het juiste pakket met features kunt selecteren. Kijk naar andere online cursussen die aangeboden worden om inspiratie voor je eigen online lesomgeving op te doen.

Daarna moet je echt aan de bak: aan de ene kant ga je je content opnemen en bewerken (met de inhoud aan de slag), aan de andere kant moet je gaan nadenken over prijzen van je cursus en het inrichten van het platform zelf (het administratieve deel).

Om goed te worden in het geven en verkopen van online trainingen is het van belang om te blijven ontwikkelen. Vervang content als het niet meer up to date is. Breid je aanbod uit om cursisten uit het verleden tot een volgende cursus te verleiden, of om potentiële cursisten over te halen.

Blijf investeren in digitale middelen, zodat je dezelfde – of betere – kwaliteit blijft leveren ten opzichte van je concurrenten.

Ervaringen van anderen met Teachable

  • Capterra.com geeft een 4,4 van 5 sterren en is vooral te spreken over het gebruiksgemak van het platform.
  • Learningrevolution.net zegt dat Teachable vooral interessant is voor mensen die redelijk eenvoudige content willen aanbieden. De ervaringen met Teachable zijn zowel aan de klantzijde als bij de cursusleider erg positief.
  • Coursemethod.com is ook blij met de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Ook het ongelimiteerde aantal cursussen en cursisten zijn een pluspunt.
  • Becomeawritertoday.com geeft Teachable 4 van 5 sterren. Het is een betaalbaar platform dat regelmatig updates heeft. De verkooppagina werkt goed.
  • Bij Onlinecoursehow.com scoort de gebruiksvriendelijkheid en prijs het hoogst en de features en klantenservice scoort iets minder, maar nog steeds voldoende. Het platform is eenvoudig te gebruiken en zeer betaalbaar.

Conclusie: Teachable kopen, ja of nee?

Teachable biedt veel kansen voor mensen die al nadenken of bezig zijn met digitale content. Als je een ander iets wilt leren vanuit je eigen expertise is Teachable een ideaal platform. De gebruiksvriendelijkheid weegt ruimschoots op tegen de kosten van het platform. De rapportages laten je daarnaast snel zien of je goed bezig bent. Hierdoor kun je snel ingrijpen of verder ontwikkelen als daar aanleiding toe is.

Op jouw succes!