Wat zijn de beste opties als je een (gratis) online cursus wilt volgen met certificaat? In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen ervoor gekozen om zich te laten bijscholen middels online cursussen. Het grote voordeel hiervan is het feit dat je vaak helemaal zelf mag bepalen op welk tempo je studeert. Daarnaast ontvang je desondanks in de meeste gevallen wel gewoon een geaccrediteerd certificaat, dat vervolgens een mooie toevoeging op je cv vormt. Maar wat zijn nu precies de mogelijkheden? Daar vertellen we je in dit artikel meer over.
Waarom online cursussen volgen?
Deze keuze voor een online cursus wordt steeds vaker gemaakt door mensen die al een aantal jaar geleden hun opleiding hebben afgerond en zich nu verder willen ontwikkelen. Het grote voordeel van een online cursus is het feit dat je vaak zelf mag bepalen hoe je de opleiding indeelt. Dat betekent dat je op je eigen tempo gaat leren en hiervoor niet afhankelijk bent van anderen. Tegelijkertijd ontvang je wel al het lesmateriaal dat je nodig hebt om echte, professionele kennis op te doen over een bepaald onderwerp. Kortom, je bevindt je in een ware win-winsituatie.
Wanneer je besluit een online cursus te gaan volgen, moet je overwegen of je voor een betaalde of een gratis cursus gaat. Want waar de bijscholing in sommige gevallen wordt vergoed door de werkgever, heeft niet iedereen die mazzel. Dat kan betekenen dat een betaalde cursus geen optie is. Gelukkig zijn er ook genoeg organisaties die gratis online cursussen aanbieden waarbij je aan het einde van de rit toch een geaccrediteerd certificaat ontvangt. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet.
Over MOOC’s
Gratis online cursussen worden vaak aangeboden in de vorm van MOOC’s. MOOC is de afkorting voor de term massive open online course. Dit concept heeft zich in de afgelopen tien jaar op een rap tempo ontwikkeld en inmiddels zijn er jaarlijks miljoenen studenten die hier dankbaar gebruik van maken. Het idee van een MOOC is dat je het cursusmateriaal zelf aanschaft of online kunt verkrijgen. Vervolgens volg je de lessen en maak je huiswerkopdrachten. Hoewel er geen direct contact is met andere leerlingen en de docent, zoals je dat gewend bent in een normaal klaslokaal, heb je vaak wel de mogelijkheid om je vragen en antwoorden op een discussieplatform te plaatsen. Zo krijg je dus nog steeds de begeleiding die je nodig hebt, zonder je huis te hoeven verlaten.
Het voordeel van een certificaat
Ondanks het feit dat veel gratis online cursussen zonder certificaat zeker de moeite waard zijn, wordt er met name door werkgevers veel waarde gehecht aan deze accreditaties. Het certificaat toont aan dat je hebt voldaan aan alle eisen van de onderwijsinstelling en dat je de lessen met goed gevolg hebt afgerond. Dit wekt het nodige vertrouwen en laat zien dat jij de juiste kennis op zak hebt om bijvoorbeeld de baan van je dromen aan te kunnen. Het is dus zeker een goede toevoeging aan je cv en staat ook professioneel op je LinkedIn-profiel.
Beste opties: kies hier jouw (gratis) online cursus (met certificaat)
Hieronder hebben we onze top 5 neergezet. Dit zijn de beste opties om een (gratis) online cursus te volgen:
- Linkedin Learning
- Coursera
- Udemy
- Skillshare
- Fiverr Learn
Het aanbod is groter: nog meer keuzes…
Het is onmogelijk om hier een compleet overzicht te geven van alle beschikbare gratis online cursussen waarbij je een certificaat ontvangt. Daarom hebben we een aantal opties op een rijtje gezet die jou een beter beeld geven van de mogelijkheden. Dat zijn de volgende:
- Soofos. Soofos is een online organisatie die ruim 300 praktische online cursussen aanbiedt waarmee je snel en effectief nieuwe vaardigheden leert. Het aanbod van Soofos is met name gericht op online skills, zoals websites maken, SEO, marketing, fotobewerking en management. Elk van deze cursussen zit boordevol praktijkopdrachten, projecten en alle informatie die je nodig hebt om deze succesvol af te ronden.
- De Google Digitale Werkplaats. Dit is een concept van Google waarbij je gratis cursussen kunt volgen over onderwerpen die gerelateerd zijn aan het zoekplatform, zoals SEO, SEA en online marketing. In samenwerking met derden worden er ook nog andere cursussen aangeboden. Na afronding van de cursus ontvang je een professioneel certificaat.
- GoodHabitz. Dit platform is niet geheel gratis, maar biedt wel een gratis proefperiode aan. Gedurende deze 14 dagen kan je volledig profiteren van alle aspecten van de opleiding, zonder hiervoor ook maar een cent te hoeven betalen. Na afloop van de proefperiode bepaal je vervolgens of je de cursus wilt voortzetten. Zo ja, dan ontvang je na voltooiing een hooggewaardeerd GoodHabitz-certificaat.
- EdX. Ook edX biedt in samenwerking met talloze universiteiten een uitgebreid aanbod van online cursussen aan. Om in aanmerking te komen voor het certificaat, is het echter wel zaak dat je je aan de strikte deadlines houdt. De cursussen zijn dus niet zo vrijblijvend als bij andere aanbieders.
- Kan je bij de bovenstaande organisaties niet de cursus vinden die bij jou past? Dan is het altijd een goed idee om contact op te nemen met universiteiten bij jou in de buurt. Het komt namelijk nogal eens voor dat zij ook programma’s aanbieden, die mogelijk minder goed geadverteerd worden. Het is dus zeker het proberen waard.
- Tot slot kun je nog een kijkje nemen bij grote organisaties, zoals Linkedin Learning, Coursera, Skillshare en Udemy. Hoewel je hier over het algemeen geen certificaat ontvangt na het afronden van een gratis cursus, heb je vaak wel de mogelijkheid om je aan te melden voor een beurs. Indien je aan de gestelde eisen voldoet, kan dit ertoe leiden dat een opleiding naar jouw keuze voor je wordt vergoed. Je kunt hiervoor ook een kijkje nemen bij de overkoepelende organisatie, het World Scholarship Forum.
Hoe kies je de juiste opleiding?
Nu je een beetje een idee hebt van de verschillende mogelijkheden, is het tijd om een keuze te maken. Dit is echter een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om je hierbij te helpen, zoals:
- Kijk of je bij een bepaalde organisatie de mogelijkheid hebt om het aanbod gedurende een bepaalde periode vrijblijvend te proberen. Deze proefperiodes duren meestal één à twee weken en geven je de mogelijkheid om te proeven van hoe het is om de cursus te volgen. Heb je na de afloop van deze test niet het idee dat deze cursus echt iets voor jou is? Dan kan je je gewoon weer afmelden. Een aantal voorbeelden van organisaties die dit aanbieden zijn LinkedIn Learning en GoodHabitz.
- Als je de cursus volgt om je carrière naar het volgende niveau te tillen, is het altijd een goed idee om in overleg te gaan met je werkgever. Zo kan je vragen wat zij nu echt van je verwachten en heb je meteen ook de mogelijkheid om te laten zien dat je serieus bezig bent met je toekomst.
- Zodra je eenmaal een selectie hebt gemaakt, is het verstandig om op zoek te gaan naar reviews van de studenten die je voor zijn gegaan. Het is namelijk zonde als je er te laat achterkomt dat cursus toch niet helemaal is wat je ervan had verwacht. Aan de hand van de beoordelingen kan je zien wat er in het verschiet ligt en of dit bij jou past.
Hoe gaat een online cursus in zijn werk?
Elke online cursus is anders. Het hangt dus ook heel erg van jouw uiteindelijke keuze af hoe de cursus er precies uit zal zien. Toch zijn er een aantal dingen die vaak wel hetzelfde zijn. De belangrijkste is het feit dat je veel discipline moet hebben. Over het algemeen krijg je toegang tot een online platform waarop je al je lesmateriaal vindt. Het kan zijn dat je echter zelf nog wat boeken moet aanschaffen. Vervolgens ontvang je een curriculum, waarin staat aangegeven wat je moet doen en wanneer je dit ongeveer gedaan moet hebben. Je mag veelal helemaal zelf invullen welk tempo je hierbij aanhoudt.
Hoewel dit heel erg fijn kan zijn, is het voor veel mensen ook een struikelblok. Omdat we gewend zijn op school in de gaten te worden gehouden, is het niet altijd eenvoudig om onszelf te motiveren. Soms komt er iets tussendoor, heb je een drukke dag gehad op het werk of wordt je kind ziek. Toch moet je ook op zulke momenten de motivatie weten te vinden om door te zetten. Het eindresultaat is het namelijk vrijwel altijd waard.
Waar moet je op letten?
Ter afronding van dit artikel, willen we nog één laatste tip geven: kies altijd een cursus die je echt leuk vindt. Zoals gezegd is er veel discipline nodig om de online cursus succesvol af te ronden. Natuurlijk is er geen enkel onderwerp waar je elke seconde van het leren 100% enthousiast over bent. Desondanks is het wel van belang dat je niet iets kiest waar je nu al tegenop kijkt. Houd dus altijd in gedachten: hoe interessanter je het vindt, hoe groter de slagingskans.
Op jouw succes!