Wat zijn de beste boeken die iedere ondernemer gelezen moet hebben? Hier vind je de top 10-lijst met goede aanraders voor succesvolle ondernemers. Lees verder…

Waar is deze lijst met beste ondernemer-boeken op gebaseerd?

In deze top 10-lijst vind je een ideale mix van ethiek, mindset en executie. Deze boeken hebben verschillende ondernemers keer op keer naar het hoogst mogelijke niveau getild.

Snel overzicht: Deze boeken voor ondernemers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste boek voor groeiCharlotte Meindersma & Hanneke de Wit – Het Bestsellerboek: Dit boek is volgens ons de gamechanger voor elke ondernemer die zich ooit heeft afgevraagd hoe je kunt groeien door een boek te schrijven. Het opent je ogen naar de kracht van vakliteratuur in het opbouwen van je autoriteit in je vakgebied. Wij geloven dat dit boek het potentieel heeft om je prijzen te verhogen en meer klanten aan te trekken, puur door het schrijven van je eigen boek. >> Check laagste prijs
Beste boek voor persoonlijke ontwikkelingSteven Covey – De zeven eigenschappen van effectief leiderschap: Dit boek is naar onze mening een essentieel werk voor elke ondernemer in verschillende fases van hun carrière. Het biedt tijdloze wijsheden die je vandaag kunt toepassen en in de toekomst. De lessen uit dit boek zijn diepgaand en evolueren naarmate je groeit in je ondernemerschap. We raden dit boek ten zeerste aan voor degenen die op zoek zijn naar groei en begrip in hun persoonlijke en zakelijke leven. >> Check laagste prijs
Beste boek voor transformatieWouter Kleinsman – Zo Word Je Een Gamechanger: Dit boek van Wouter, een van de beste coaches van Nederland, is volgens ons een inspirerend verslag van zijn reis naar succes. Wij vinden zijn no-nonsense benadering van coaching verfrissend en effectief. Dit boek is naar onze mening niet alleen een getuigenis van zijn eigen transformatie, maar ook een handleiding voor elke ondernemer die een radicale verandering in hun leven en bedrijf wil ondergaan. >> Check laagste prijs

Je vindt hier de typische boeken die CEO’s lezen. Voor dit artikel is dan ook de prominente ondernemer en CEO van TechAds, Eduard Nandelall geïnterviewd.

1 – Charlotte Meindersma & Hanneke de Wit – Het Bestsellerboek, de mythe ontkracht: hoe je eerlijk op 1 komt en van je businessboek een succes maakt!

Het gebeurt me zelden dat superlatieven tekort schieten, maar dit boek is het verlossende antwoord voor iedere ondernemer die zich ooit afvroeg hoe je in vredesnaam ervoor zorgt dat je aan de lopende band passief inkomen verdient en ondertussen gevraagd wordt als trainer, spreker, keynote-spreker. Het is het grootste geheim dat niet benut wordt door ondernemers: schrijf een boek. Dit jaar nog, ondernemer!

Het Bestsellerboek opent je ogen hiertoe: ben jij een ondernemer, dan is een eigen boek het laaghangende fruit om in één klap een autoriteit te worden in je vakgebied. Wat vond ik de grootste eyeopener van Charlotte en Hanneke in dit boek? Wat voor soort ondernemer je ook bent, schrijf vakliteratuur over jouw beroep, want als jouw klanten kunnen kiezen tussen jou en een concurrent die niet een niveautje boven zijn collega’s staat… dan kiezen ze blindelings voor jou. Puur omdat je vakliteratuur op je naam hebt staan. Je prijzen kunnen nu omhoog en je hoeft nooit meer te smeken om klanten.

Kortom: een eigen boek is een gamechanger. In Het Bestsellerboek komen talloze voorbeelden en trucs aan bod om dit voor jezelf te verwezenlijken als ondernemer. Het is erg slim en het kost relatief weinig tijd. Daarom staat dit fantastische boek op #1 in onze lijst met beste boeken voor ondernemers.

2 – Steven Covey – De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (& de achtste)

Als ondernemer ga je door verschillende fases heen. Een boek dat je vandaag kunt lezen, en helemaal niet zou snappen, zal je over 3 of 4 jaar wel opeens snappen. Je herkent het vast ook wel van advies dat je van iemand krijgt. Soms geeft iemand je een tip en snap je het veel later pas.

Zo zijn er veel boeken die me in fases hebben geholpen in mijn ontwikkeling als ondernemer. Het beroemde boek van Stephen Covey is daar een van. 10 jaar geleden heb ik er een paar lessen uit gehaald, zoals niet te snel oordelen en dat soort zaken… maar ook boodschappen die ik toen nog niet begreep.

En nu ik 10 jaar later weer in het boek kijk, zie ik weer heel andere lessen die me opeens aanspreken. Zo’n boek is dit dus!

3 – Wouter Kleinsman – Zo Word Je Een Gamechanger

Dit boek is geschreven door een van de beste coaches van Nederland – en biedt belangrijke zakelijke en mentale lessen voor ondernemers die hun buitengewone doelen willen behalen en competitief willen blijven.

Wouter Kleinsman, ook bekend als de no-nonsense coach, is een echte ondernemer. Toen Wouter begin 20 was, leefde hij een gemiddeld leven waarin hij niet de levenslust voelde. Hij heeft op zijn 25 het roer volledig omgegooid om op zoek te gaan naar passie in het leven.

Deze reis heeft hem gebracht tot waar hij nu is, een van de meest succesvolle business coaches van Nederland. Hij is niet zomaar tot deze titel gekomen. Zijn coaching is, zoals de naam zegt, no-nonsense.

Zijn recht-door-zee-aanpak zorgt dat hij het gewenste resultaat uit zijn klanten haalt. De reis tot succes, voor iedere ondernemer en in iedere onderneming, gaat gepaard met een persoonlijke ontwikkeling en Wouter weet als geen ander hoe hij deze transformatie radicaal kan uitvoeren.

Ben jij ook geïnspireerd geraakt over de kracht en motivatie die in Wouter schuilt? Lees dan vooral zijn succesvol gepubliceerde boek ‘Zo word je een gamechanger’ waarin je wordt meegenomen in de reis tot vrijheid, geluk en succes. Tip: sinds kort is dit boek in audioboekformaat beschikbaar. Aanrader!

4 – Dé Kick Ass Code Voor Succesvol Ondernemen

Dit is het must-read-boek voor freelancers – en vergis je niet: er zijn véél freelancers in Nederland. Op deze vierde plek in de lijst hoort daarom wederom een ondernemer-expert van eigen bodem: Veronique Prins. Zij heeft talloze succesvolle ondernemers opgeleid om resultaten te behalen in hun freelance-onderneming. Vooral als je een coachende rol hebt als freelancer, moet je dit boek gelezen hebben.

5 – Tony Robbins – Stap in je grootsheid (Engels: Awaken the giant within)

Wat mij betreft is dit een basisboek. De fout van heel veel new age-boeken is dat ze zeggen: ‘positief denken en dan komt het goed’, maar de basis daaronder moet goed zijn: doen, fouten maken en leren.

6 – Sun Tzu – The Art Of War

Soms zijn er ook mensen die jou niet willen helpen, die je in de hoek moet duwen. Dit boek leert je hoe je dat doet, evenals hoe het gedrag van iemand verraadt wat ie wil.

7 – De Bijbel

De klassieke deugden zijn heel belangrijk voor ondernemers. De morele educatie van de Bijbel zijn eigenlijk onmisbaar. Boodschappen als ‘Hoogmoed komt voor de val’, de 10 geboden en de de 7 hoofdzonden zoals hebzucht en jaloezie.

Al deze dingen zijn erg belangrijk voor ondernemers. Sint Maarten die zijn cape afsnijdt en aan de minderbedeelden geeft – dat moet je als ondernemer ook doen.

Eduard Nandelall helpt – geïnspireerd door de bijbel – veel mensen die net afgestudeerd zijn als marketingmanager. Hij is als een mentor voor ze waardoor hij het goede zaait.

8 – Plato – De Ideale Staat

Dit boel bevat de fundamentele filosofische principes waar je heel veel aan gaat hebben in je omgang met mensen.

Neem het voorbeeld van de allegorie van de grot: dat gaat over een grot met mensen die vanaf hun geboorte daarin zitten, in die grot. Het enige wat ze zien, is schaduwen. Dat is hun wereld – dat zijn hun Goden.

Iemand besluit zich op een gegeven moment tóch los te tekenen. Hij loopt die grot uit, met veel moeite en spierpijn. Hij wordt verblindt door alles wat op hem afkomt. Hij wil terug… terwijl het leven buiten de grot veel beter is.

Maar iemand buiten de grot snapt niet dat de grot-bewoner terug wil. Tóch moet iemand in de grot heel veel moeite doen om eruit te komen. Hetzelfde geldt voor ondernemers: die moeten ook buiten de grot treden, hoe moeilijk het ook is om de ‘veilige’ grot te verlaten.

Dit metafoor is een houvast. Je moet alles wat je hebt gekend en gedaan, loslaten. Bijvoorbeeld dat je opkijkt tegen anderen, je baas en je andere mensen.

9 – Noah Harari – 21 lessen voor de 21e eeuw (en Homo Deus)

Het zelfde principe van het loslaten van je onzekerheden en ontzag, leer je in de boeken van Noah Harari. Een bijzonder boek voor de mindset van succesvolle én beginnende ondernemers.

10 – Napoleon Hill – 7 sleutels tot succes

Napoleon Hill is een Amerikaan die in het begin van de 20e eeuw is gaan onderzoeken waarom sommige mensen wel heel succesvol werden en anderen niet.

Hij kwam erachter dat mensen die succesvol zijn, eigenschappen delen als bescheidenheid, focus en hard werken. Dit tekende hij op in ‘7 sleutels tot succes’.

Ook leerde dit boek Eduard Nandelall hoe je kunt herkennen wat je niet hebt, maar wel nodig hebt om succesvol te worden.

Extra aanrader: Daniel Francès – The Cold Calling Bible

Zoek je interessante boeken over ondernemen, dan kan een boek over verkopen niet ontbreken. Het allerbelangrijkste voor een ondernemer is dat je moet kunnen verkopen.

Eduard Nandelall gaat nooit naar netwerk-events. “Als ik een bedrijf als klant heb, dan zoek ik uit wie de marketingmanager is via Linkedin, bel ik hem en nodig ik hem uit voor een kop koffie.”

Dit is al 7 jaar de basis van Eduards succes, omdat hij deuren kan open krijgen.

Als je meer informatie wilt over dit boek, dan kan dat hier.

Extra aanrader: The Lean Startup

De redactie van Bedrijvenconsultant.nl heeft nog een essentieel boek voor ondernemers toegevoegd: The Lean Startup. Dit boek moet iedere ondernemer lezen die snel wil schakelen en creëren. Op die manier wordt jouw volgende product of marketing-project geen tienjarenplan meer, maar ben je er morgen al lekker mee bezig. Aanrader dus!

Extra aanrader: Emile Ratelband – De Vuurloper

Tolereer eventjes de naam ‘Emile Ratelband.’ Vooral aan het begin van je ontwikkeling kan dit boek heel zinvol kan zijn omdat het heel praktische NLP brengt, maar dan niet ‘zomaar als bierviltjes-psychologie’ maar met de intentie om er succesvol mee te worden.

Extra aanrader: Retorica – Aristoteles

Als je op corporate-niveau acteert, krijg je met politiek te maken. Je moet leren daarmee om te gaan. Wat je leert van dit soort boeken, is om alle emotie uit dingen te halen wanneer het op politiek aankomt. Als je boos wordt, dan word je boos om doelen te bereiken. Dat acteer je om iemand anders te bewegen.

Over de redacteur

beste boeken voor ondernemers volgens Eduard Nandelall

Dit was de top 10-lijst van de prominente ondernemer Eduard Nandelall, aangevuld met boekentips van onze redactie. Dankzij deze boeken hebben ondernemers zoals Nandelall grote multinationals als klant kunnen vinden en grote successen kunnen boeken.

Het is sowieso aanbevolen voor ondernemers om veel te lezen. Bekijk daarom ook dit overzicht met top 10-lijsten van allerlei verschillende boeken om te lezen.


3 bonus-tips: gratis boeken voor ondernemers die online willen domineren

Tegenwoordig gaat ondernemen bijna hand in hand met online marketing. Zet even een simpele funnel in elkaar – en je verkoopt je product of dienst haast automatisch. Onderstaande gratis boeken leggen je precies uit hoe je voor jouw onderneming zo’n funnel kunt maken. Je betaalt alleen de verzendkosten van deze geweldige boeken voor ondernemers:

1. De Online Marketing Tornado (was ooit gratis, nu helaas niet meer)

online marketing tornado boek over online marketing

2. Dotcom Secrets

dotcom secrets boek over online marketing

3. Expert Secrets

expert secrets boek over online marketing

Op jouw succes!