Hoe goed is de SHINE Business School van Wil And The People? Is het de zoveelste verleidelijke belofte voor vrouwen die eindelijk ‘in hun authentieke kracht’ slapend rijk kunnen worden en zichzelf tegelijkertijd ‘lichtwerker’ kunnen noemen om hun spiritueel-narcistische-street-credits hoog te houden? Wij zochten het uit. Lees verder voor onze review en ervaringen.

Review: Wat kun je met de SHINE Business School voor jezelf bereiken?

Sommige mensen zijn in staat om wat ze in hun hele leven meegemaakt hebben, om te zetten in iets positiefs en bijzonders. Willemien van der Veen heeft – zo jong als ze nog is – deze fase al doorgemaakt en geluisterd naar haar gevoel. Door haar hart te volgen, heeft ze nu een goedlopende coachbedrijf en kan ze de moeder voor haar kind zijn die ze wil zijn. De tijd van hard voor anderen rennen is voorbij en voor heel veel mensen die dit lezen, smaakt dit naar meer.

Daarom is de SHINE Business School in het leven geroepen. En zeg nou eens eerlijk: cijferen de meesten mensen zichzelf niet te veel weg? Kruipen ze naar de achtergrond als het even te heet onder de voeten wordt en durven ze de drempel daarna niet meer over? Iedereen mag wel wat meer SHINEN en daar gaat Willemien van der Veen (of in het kort Wil) helemaal voor. Samen met jou coacht ze op zo’n manier dat je bedrijf en je hele leven in een positieve spiraal terecht komen.

Moet ik dat niet zelf doen? Die SHINE terugbrengen in mijn leven? Waarom zou ik geld uitgeven aan de SHINE Business School?

Als je alles voor 100% zelf zou kunnen, was je al lang gestopt met het lezen van deze tekst. Een beetje hulp bij je ontwikkeling in dit leven of in de fase waarin je bedrijf zit, was voor jou dan overbodig. En dat is natuurlijk prima. We doorlopen allemaal bepaalde fasen in ons leven en de een is er wat sneller dan de ander, maar allemaal komen we op een punt dat steun een wereld van verschil zou kunnen uitmaken. Dan is het toch fijn als die steun van een coach er is?

Om te beginnen: wat is de SHINE Business School eigenlijk?

De SHINE Business School past precies in ons straatje: het is de volgende stap voor ondernemers die reeds een tijdje bezig zijn met ondernemen en klaar zijn voor echte professionalisering en groei. Toen wij begonnen met de SHINE Business School, belandden we eigenlijk in een kleinschalige groepstraining met veel persoonlijke aandacht.

Aan de ene kant zijn er regelmatig groepscoachings en aan de andere kant is er volop ondersteuning voor jou zodat je zelf met het stappenplan van Willemien aan de slag gaat. Het komt eigenlijk neer op 1op1 feedback op alle opdrachten, maandelijkse coach calls met je groep, co-working sessies, 24/7 feedback en vragen in de community.

Wie is Wil (Willemien van der Veen)?

Officieel is Wil niet alleen, want op haar website heeft ze het ook over Wil + The People. Dit doet vermoeden dat er een heel team aan professionals achter de schermen aan het werk is. Over dit team is verder weinig informatie te vinden, maar dat maakt niet uit, want Wil zelf geeft voldoende stof tot nadenken.

Ze heeft een carrière bij Google achter de rug waarbij creativiteit een van haar meest waardevolle eigenschappen was. Ze is moeder geworden en hoe fijn ze haar werk in loondienst ook vond, toch begon het te kriebelen om een eigen onderneming te starten. Daarnaast gaf haar lichaam duidelijk signalen dat ze over haar grenzen ging en haar plezier in haar werk begon te verliezen. Dat was het duidelijkste teken dat ze kon krijgen.

Het lichaam is wat dat betreft een raar ding. Als je hoofd niet mee wil, trekt iets anders in het lijf toch een keer aan de rem. Vaak is dat zelfs zo letterlijk, dat een lichaamsdeel niet meer (normaal) functioneert of je je lichaam niet eens meer het bed uitkrijgt. Alles wat je wil doen op een dag – niet alleen werken, maar ook voor je huishouden of gezin zorgen – is te veel. Dan moet er een knop om.

Wil heeft de nodige stappen gezet om haar leven weer op de rails te krijgen. Ze is een opleiding tot coach gaan volgen en kon zich helemaal vinden in het begeleiden van anderen bij hun zoektocht. Is coaching zonder risico’s? Nee, want je moet nog steeds je eigen grenzen bewaken, maar je krijgt er volgens Wil zo veel goeds voor terug. Dat gaf de doorslag om haar programma’s grootser aan te pakken. En zo groeide de SHINE Business School tot wat het nu is.

Wat zijn onze ervaringen met de SHINE Business School?

shine business school review en ervaringen

Alleen het lezen van de website geeft al een dosis positiviteit. Met prachtige foto’s en inspirerende teksten lees je zo door het persoonlijke verhaal van Willemien van der Veen heen. Als je dan daarna erachter komt welke persoonlijke doelen je met hulp van haar kunt halen, wordt het alleen nog maar beter. Zelfs als je nog niet weet wat voor bedrijf je wilt beginnen, kan Wil je helpen met vinden van je passie of niche.

Daarnaast staat ze er niet alleen voor, want je hebt de beschikking over heel haar achterban met experts. En als dat nog niet genoeg is, kan de online community er nog een schepje bovenop doen. Op zoveel verschillende plekken hulp en steun krijgen, frisse ideeën opdoen en nu eens echt die stap zetten om het waarheid te laten worden, dat is wat waard.

Welke kosten zijn er verbonden aan de SHINE Business School?

SHINE is een online programma en een community met live sessies. Het online programma bestaat uit lessen en presentaties en als aanvulling hierop pas je de opgedane kennis toe in werkopdrachten. Voorbeelden uit de praktijk helpen je om de theorie te kunnen verwerken. In totaal bestaat het online programma uit 12 modules die je in je eigen tempo kunt volgen. Voor mensen die ongeveer een halve werkdag per week “over” hebben, duurt de training maximaal een half jaar.

Aan SHINE zijn ook 11 bonussen toegevoegd en dit zijn live sessies met een expert of mini-cursussen. In totaal zou het pakket aan online materiaal, de community en bonussen ruim 6000 euro waard zijn. Dat is best een hoop geld en misschien kom je er na een half jaar ook wel achter dat het dit meer dan waard is, maar de prijs die je werkelijk betaalt is als volgt:

Betaling in 7 termijnen325 euro per maand (excl. BTW)
Betaling in 4 termijnen565 euro per maand (excl. BTW)
Betaling in 1 termijn2.250 euro (excl. BTW)

Door in één keer de gehele training en coaching te betalen, bespaar je wat extra. Dat is op het totaalbedrag niet zo veel, maar als je het geld niet in een maand kunt ophoesten, ben je in vergelijking dus niet zoveel meer kwijt als je de termijnen over 7 maanden verspreidt. Dat is op zich prettig.

Is de SHINE cursus het geld waard?

Wil je inspiratie en energie krijgen van iemand met ervaring en een team dat voor je klaar staat om haar kennis en kunde met je te delen? Weet je nog niet goed welke kant je met je bedrijf op wilt, maar staat wel vast dat je voor jezelf wilt beginnen? Ben je een vrouw die worstelt met het combineren van een relaxt leven met gezin en persoonlijke activiteiten? Dan heeft SHINE je zeker iets te bieden.

Wanneer je er klaar voor bent om te ontdekken wat jouw ondernemingsdrang allemaal voor geweldige gevolgen kan hebben en je wilt dit ondersteunen door een mooie investering in jezelf door middel van de SHINE cursus, dan zijn de mogelijkheden oneindig. Je leert niet alleen via online lessen, maar ook hoe je je website inricht, wat storytelling voor toegevoegde waarde heeft, hoe je Instagram nuttig toepast binnen je bedrijfactiviteiten en hoe e-mail marketing je gaat helpen.

Daarnaast hoef je een hoop informatie niet zelf te bedenken en op papier te zetten, omdat je door de SHINE cursus de beschikking krijgt over templates en scripts. Deze documentatie heeft al bewezen dat het werkt en je kunt het dus direct op jouw bedrijf toepassen.

Misschien is het belangrijkste aspect van de hele cursus echter wel je mindset. Hoe vaak overweeg je wel niet ergens mee te beginnen, maar laat je je tegenhouden door dagelijkse bezigheden die je voorrang geeft? Soms zet je kleine stapjes, maar lukt het je maar niet om echt tijd in je agenda vrij te maken om die grote stappen eindelijk eens te zetten. Voordat je het weet schuif je je plannen op de lange baan. En het spreekwoord “Van uitstel komt afstel” bewijst zichzelf dan maar weer.

Met de coaching met Wil + The People voorkom je dat je mindset de hoofdrol blijft spelen. Het ego krijgt dan niet meer de kans altijd op de voorgrond te zijn en irreële gedachten over of je het wel waard bent om je eigen onderneming te hebben, worden ontkracht. Je gaat bewust aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde werken en hierdoor maak je de weg vrij voor mooie ontwikkelingen. Gaat dit vanzelf? Nee. Wordt het confronterend? Ja. Maar elke hobbel die je neemt, maakt je sterk.

Wat vinden wij belangrijk bij een cursus voor het starten van je eigen bedrijf?

Bij online bedrijven kun je niet meer om digitale marketing heen. Dat is dan ook de belangrijkste pijler waarop een cursus als SHINE gebaseerd moet zijn. Van SEO tot branding en van leads genereren tot organisatorische taken verdelen, alles moet een plek krijgen.

Maar hoe goed het idee voor een creatief online bedrijf ook is, alles valt of staat met de persoon die het bedrijf moet “dragen”. En dat betekent dat het tussen de oren goed moet zitten. Het gaat er niet alleen om dat je bepaalde capaciteiten hebt, maar ook dat je ze durft in te zetten, dat je durft te falen en van je fouten durft te leren. Iedereen die altijd voor de veiligste weg kiest en zich niet kwetsbaar op durft te stellen, heeft hier aan het eind van het leven spijt van.

Die momenten onthoud je namelijk niet. Je zegt niet tegen je kinderen of kleinkinderen als het einde nadert: “Wat fijn dat ik toen NIET heb gedurfd om mezelf voorop te stellen en een bedrijf te durven starten”. Het leven gaat pas echt ertoe doen wanneer je juist uit die comfortzone durft te stappen. Dat zijn de momenten die je je herinnert en die je met dierbaren wilt delen. Dit leer je – als je er tenminste klaar voor bent – in SHINE.

Wat zijn de voor- en nadelen van de SHINE cursus van Willemien van der Veen?

Voordelen

  • Je krijgt werkelijk alle tools in handen om eindelijk je eigen onderneming te beginnen. Het raamwerk ligt er en je kunt meteen gaan toepassen.
  • De templates schelen je veel tijd en werk. Vaak gaat het om randvoorwaardelijke aspecten die niet direct geld in het laatje brengen, maar wel moeten gebeuren. Het is dus een handige toevoeging aan de cursus.
  • Elke vorm van dienstverlening waarbij creativiteit de hoofdrol speelt kan iets hebben aan SHINE.
  • Je geniet van de kennis en ervaring van meerdere experts die onder de parasol van Wil + The People vallen.

Nadelen

  • SHINE richt zich op een niche (creatieve dienstverlening), waardoor je bijvoorbeeld met een webwinkel als eigen bedrijf ook wel nut ziet in de cursus, maar deze dus voor jou minder handvatten zal geven. Een specifieke cursus gericht op e-commerce is dan geschikter.
  • De cursus is grofweg gericht op mensen van 30 tot 40 jaar en op de website van de SHINE Business School zie je vooral vrouwen. Of je je als man heel prettig voelt in deze omgeving is dan maar de vraag. Het hoeft niet per definitie een struikelblok te zijn, maar het kan wel.
  • De cursus beweert dat je een “licht” bedrijf kunt leren runnen, maar je moet je afvragen of dat bij ondernemerschap wel mogelijk is. Waarschijnlijk kan iedere zelfstandig ondernemer beamen dat het moeilijk is om balans te creëren, zeker in de beginfase of als het net lekker begint te lopen. Het gaat dan ook grotendeels om groeien als mens en je grenzen leren kennen en er niet overheen gaan, niet altijd over hoe je je creatieve onderneming op de kaart zet.

Wat moet je voor het volgen van de SHINE cursus over hebben?

Je hebt wel een bepaald niveau nodig om de cursus goed te kunnen doorlopen. Ervaring in het bedrijfsleven om bepaalde lessen te kunnen plaatsen, helpt ook. Op persoonlijk vlak moet je eerlijk in de spiegel durven kijken en open durven staan voor feedback. Je moet – het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium – fouten willen maken, zodat je de leeropbrengst zo snel mogelijk kunt verwerken in je onderneming.

Ook je creativiteit moet een centrale rol spelen, al hoef je nog niet altijd helder te hebben op welke manier je deze creativiteit omzet tot een idee voor je bedrijf. Dit kan gaandeweg vorm krijgen. Wel moet je weten dat je geen standaardoplossing wilt voor je toekomst. Je wilt lichter leven, met je creatieve dienstverleningen mensen helpen en nu flink aan de slag om dit voor elkaar te krijgen.

Ervaringen van anderen met SHINE Business School

Er zijn geen reviews op andere websites dan op die van de SHINE Business School zelf te vinden. Deze reviews zijn echter allemaal heel positief. Het is heel makkelijk om vijf van vijf sterren te geven als je geen toelichting hoeft te plaatsen, maar alle reviewers op de eigen website van SHINE beschrijven in detail wat ze aan Wil als coach, het team of de online trainingen hebben gehad. Door deze details komen de reviews betrouwbaar over en hoef je er niet aan te twijfelen.

Conclusie: wel of niet investeren in jezelf met de SHINE cursus?

Iedereen die een beetje creatief is, is al gecharmeerd van de website en Wil zelf. Je kunt er niet omheen en raakt gewoon geïnspireerd door haar persoonlijke verhaal en het aanbod waar je gebruik van kunt maken. Het helpt als je een idee voor je eigen creatieve onderneming hebt, maar het idee mag zeker nog verder ontwikkelen tijdens de cursus.

Verder zijn alle bronnen die je ter beschikking gesteld worden behulpzaam en effectief. Wanneer je er 100% klaar voor bent om open en eerlijk aan de slag te gaan met jezelf en je creatieve diensten, valt het cursusbedrag trouwens heel erg mee. Je weet wat je te doen staat en kunt alles wat je geleerd hebt in je voordeel laten werken.

Liever iets laagdrempeligs van Willemien leren?

Hieronder vind je onze twee favoriete manieren om op een laagdrempeligere manier aan de slag te gaan met Willemien’s methode:

Op jouw succes!