Wat zijn onze ervaringen met Talentfirst van Huub van Zwieten? Is het een inspirerende, betrouwbare en leerzame coachingsorganiatie voor jouw bedrijf? Lees verder voor onze review.

Review: Wat kan TalentFirst van Huub van Zwieten voor jou, je bedrijf en je medewerkers betekenen?

Wat is er waardevoller binnen een bedrijf? Je hebt een grote groep met medewerkers die hun taken binnen het bedrijf uitvoeren, bij een groter bedrijf zit er daarnaast vaak een laag met uitvoerend management tussen en daarboven staat altijd het strategisch management. Eigenlijk is het onmogelijk om een van de drie partij te kiezen, want allemaal zijn ze op hun eigen manier van belang om alle activiteiten binnen het bedrijf te laten draaien.

Of je het nu hebt over de bewaker bij de entree, de dame bij de receptie, het keukenpersoneel in de bedrijfskantine, de administratie, de interieurverzorgers, de collega’s bij marketing en sales of de leiding die in de gaten houdt of het bedrijf nog op koers ligt: allemaal hebben ze een bepaald talent dat zinvol en nuttig ingezet kan worden. Lang niet altijd is iedereen zich bewust van hun talent en vaak kan persoonlijke ontwikkeling invloed hebben op het laten groeien of ontdekken van talent.

Als iedereen toch al talent van zichzelf heeft, waarom heb je dan TalentFirst nog nodig?

Dat iemand talent heeft of unieke vaardigheden bezit, wil echter niet zeggen dat diegene zich daarvan ook bewust is. Soms kan iemand een leven lang op zoek zijn naar waar hij eigenlijk goed in is. Daarnaast betekent ergens goed in zijn niet automatisch dat je daar je werk van moet maken. Het bij een hobby houden kan ook een optie zijn.

Andere keren kun je na je stage bij een bedrijf blijven en groei je naar gelang de kansen die op je pad komen binnen het bedrijf door naar andere functies. Het gevaar hiervan is, dat als je jezelf nog niet goed kent of niet goed “nee” kunt zeggen, je uiteindelijk op een plek terecht komt, waar je helemaal niet wilt zitten.

Met het doorlopen van een ontwikkelprogramma of coaching kun je onder andere het volgende bereiken:

 • Je ontdekt je eigen talenten als ze nog verborgen waren
 • Je ontdekt nieuwe talenten waarmee je een andere weg in wilt slaan
 • Je leert dat je een deel van een groter geheel bent en kunt bewust een plek binnen de organisatie innemen
 • Je leert meer balans in je leven brengen, zodat er minder spanning ontstaat en je gelukkig bent op alle vlakken in je leven

Wat is Talent First?

Het bedrijf bestaat inmiddels al 20 jaar en heeft een enorme groei doorgemaakt. Oorspronkelijk regelde het bedrijf de zoektocht van professionele medewerkers die bij – voor hun – het beste bedrijf terecht wilden komen. Gaandeweg werden activiteiten toegevoegd, zoals het aanbieden van trainingen en coaching aan medewerkers die al ergens op hun plek waren, maar zich daar verder wilden ontwikkelen.

Uiteindelijk is TalentFirst zo groot geworden, dat het inmiddels landelijk opereert. Er zijn nu drie kantoren in Nederland gevestigd en deze bevinden zich in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Vanuit deze locaties worden alle programma’s, online trainingen, coaches en events aangestuurd.

Wat zijn onze ervaringen met TalentFirst?

Het meest interessante aan TalentFirst is de veelzijdigheid van het aanbod en de doelgroepen waarop het zich richt. Vaak ligt de focus binnen een bedrijf namelijk enkel op het verbeteren van het functioneren van medewerkers. Dit kan liggen aan het hoge ziekteverzuim, het hoge verloop of andere situaties die met individuele medewerkers te maken hebben. De leiding binnen het bedrijf wil dan vooral een top-down aanpak en vergeet daarbij haar eigen rol.

TalentFirst is zich juist ontzettend bewust van alle partijen binnen een organisatie, waardoor het niet alleen inzet op uitvoerend niveau, maar ook het tactisch en strategisch personeel in beweging wil krijgen om het beste uit zichzelf te halen en de organisatie te dienen.

Veel mensen komen op een plek terecht waar ze vastroesten. Bedrijfsdoelstellingen stimuleren dan niet meer, ze staan te ver af van collega’s en de agenda met activiteiten is vooral een manier om de dag door te komen en niet meer een aanleiding om echt iets te bereiken. De intrinsieke motivatie is weg. Alles wat nog telt, komt van buitenaf: de leaseauto, de bonus aan het einde van het jaar of de vakanties die ze veel te gestrest ingaan.

Wanneer iemand deze cirkel durft te doorbreken – of door een ander erop aangedrongen wordt om de sleur tegen te gaan – ontstaan kansen voor geweldige persoonlijke ontwikkeling die vaak veel meer effect hebben op de werkvloer en het privéleven van iemand dan je van te voren kunt vermoeden. TalentFirst heeft de motivatie en de middelen om hier een bijdrage aan te leveren. Hun aanbod is divers en werkt stimulerend op ieder niveau binnen een organisatie.

Wat kosten de groeiprogramma’s van TalentFirst?

Bij geen enkel groeiprogramma staat een prijs vermeld. Wel wordt aangegeven dat je pas betaalt als je resultaten bereikt hebt.

Maatwerk is mogelijk als het standaardprogramma dat aangeboden wordt niet toereikend is voor jouw bedrijf of situatie. Natuurlijk heeft maatwerk een ander prijskaartje.

Wat kost coaching via TalentFirst?

Er is een overzicht van alle coaches en je kunt ze ook op de kaart van Nederland lokaliseren om te zien of er eentje bij jou in de buurt zit. Het basis coachpakket ziet er als volgt uit:

 • Talenten- en drijfverenanalyse
 • 5 coachgesprekken van 1,5 uur (inclusief tussentijdse begeleiding)
 • Boek

De pakketprijs is:

 • 1455 euro voor starters
 • 1830 euro voor professionals
 • 2205 euro voor leidinggevenden
 • 2765 euro voor executives
  (deze prijzen zijn exclusief BTW)

Daarnaast is er nog een ander coachprogramma en dat is PPERL (de afkorting staat voor: personal & professional empowered and rewarding life). Wil je het gehele PPERL-programma doorlopen? Dan zijn er 3 fasen met ieder hun specifieke inhoud:

Discovery (inzicht)950 euro (geen startvoorwaarden)
Advanced (vertaling)1495 euro (Discovery moet afgerond zijn)
Master (actie)1295 euro (Advanced moet afgerond zijn)

Wat kosten de overige pakketten bij TalentFirst?

TalentFirst biedt meer dan de eerder genoemde programma’s en coaching. Het gaat van formele tests die inzicht kunnen bieden in iemands persoonlijkheid tot evenementen die stimulerend zijn en netwerkmogelijkheden bieden.

Droombaanreis197 euro bij betaling in een keer
105 euro bij betaling in twee keer
55 euro bij betaling in 4 keer
Een onweerstaanbaar CV215 euro
Grijze Muizen BevrijdingsprogrammaNormaal 47 euro
nu 32 euro korting
dus 15 euro in totaal
Losse Disc Test
Losse Drijfverenanalyse
Disc Test + Drijfverenanalyse samen
215 euro
215 euro
390 euro (besparing van 40 euro)
CHRO Mastermind Diner75 euro (exclusief BTW)
The LiveboatVanaf 2500 euro

Is TalentFirst het geld waard?

Je kiest een programma, coaching of ander onderdeel van TalentFirst, omdat er een bepaalde aanleiding voor is. Zowel voor de programma’s als coaching geldt dat je je moet herkennen in het pakket dat aangeboden wordt. Zodra jij je goed voelt bij het aantal coachsessies in het pakket, is het prima. Bij losse coaching kun je voordeliger uitzijn als je minder sessies nodig hebt en tegelijkertijd heb je geen druk om binnen het aantal sessies van het pakket “klaar” te moeten zijn.

Bij de groeiprogramma’s betaal je achteraf als de doelen met het programma behaald zijn. Natuurlijk wil je van te voren wel weten wat het totaalpakket gaat kosten en welke afspraken er over de doelen concreet gemaakt worden. Hierover zijn wel cases te vinden, maar geen specifiek genoemde bedragen.

Het extra aanbod – liveboat, mastermind diner, et cetera – kan per individuele medewerker of per team interessant zijn. De inhoud van ieder evenement of andere vorm van aanbod zal samen met de prijs en het achterliggende doel bepalend zijn voor het succes.

Wat zijn de voor- en nadelen bij TalentFirst?

Voordelen

 • Er is een zeer divers en prikkelend aanbod om uit te kiezen.
 • Er is maatwerk mogelijk.
 • Het kan voor zowel individu als groep en voor uitvoerend als leidinggevend personeel ingezet worden.
 • Coaches zitten door het hele land en daardoor is er altijd wel iemand in jouw buurt.
 • Bij de groeiprogramma’s betaal je pas wanneer het programma effect heeft gehad.

Nadelen

 • De prijzen zijn niet van al het aanbod gegeven, waardoor je van te voren moeilijk in kunt schatten of een groeiprogramma het achteraf wel waard zal zijn.
 • Er zit een heel groot verschil in de pakketprijs voor coaching tussen starters en executives, terwijl de inhoud van het pakket niet verandert. Coaching is toch coaching?
 • Ligt de focus van Huub van Zwieten nog wel op je persoonlijke groei als er ook theatershows, bootvaarten met diners, beroemde Nederlandse artiesten en allerlei boeken aangeboden worden?

Hoe uniek is TalentFirst?

Het bedrijf organiseert fantastische middelen om mensen op elk niveau binnen een bedrijf verder te helpen. Het kan leiden tot groei binnen dezelfde organisatie, maar ook het zoeken van een andere baan of het beter leren balans aanbrengen tussen werk en privé. Het effect – en dat is bij elke vorm van hulp natuurlijk zo – ligt in het met jezelf aan de slag te willen en durven gaan. Reflectie is een van de belangrijkste onderdeel voor persoonlijke groei. Als je hiertoe niet bereid bent, stopt het meteen.

TalentFirst richt zich ook op de hogere lagen binnen bedrijven en heeft hiervoor een apart aanbod, zoals de Mastermind Diners. De setting, maar vooral de overige aanwezige gasten, bepalen het succes van deze boottocht. Het kan tegenvallen, het kan ook helemaal geweldig zijn.

Wanneer je alleen geïnteresseerd bent in coaching (een pakket of losse sessies) hoef je niet per definitie naar TalentFirst, want goede coaches vind je overal. Vaak heeft het bedrijf zelfs al contacten met een pool van coaches en kun je snel terecht. Als medewerker loont het zich dan om te checken of je ook echt een klik met deze coach hebt, want anders wordt reflecteren en je kwetsbaar op durven stellen een stuk lastiger.

Voor wie is TalentFirst eigenlijk geschikt?

Eigenlijk kan iedereen op een bepaald moment in het leven gebruik maken van de dienstverlening van TalentFirst. Hoe jong of oud je ook bent, er valt altijd nog van alles te leren over jezelf, je kwaliteiten en je potentie als persoon of medewerker.

Wat moet je kunnen om van het aanbod van TalentFirst gebruik te maken?

Een budget bij je werkgever of voldoende eigen middelen is onmisbaar. Verder moet je er klaar voor zijn om jezelf in de spiegel aan te durven kijken en te willen ontdekken wat je goed doet, wat beter kan en of je op de juiste plek zit om dit te doen.

Bij sommige services van TalentFirst is een bepaald niveau binnen de organisatie vereist of moet je een vorig programma afgerond hebben om door te kunnen stromen naar het volgende programma.

Ervaringen van anderen met TalentFirst

 • Springest.nl heeft in totaal 19 reviews over TalentFirst en die zijn zeer positief. De meeste reviews gaan over de training Effectief Leidinggeven. Verder valt op dat het Loopbaanadvies Pluspakket en het Nederland Leert Door Loopbaanadvies Pluspakket (waarover dus wel zeer positieve reviews geschreven zijn) niet meer beschikbaar is.
 • Springest.nl heeft ook reviews over Huub van Zwieten en de score voor hem is 7,5 van 10 punten. Er zijn 18 reviews die veelal positief zijn. De meer recentere reviews scoren echter beter dan de reviews van een jaar geleden. Minder goed scoort de theatershow “Thank God it’s Monday”. Dit onderdeel is niet meer terug te vinden op de website met het aanbod van TalentFirst.

Conclusie: wel of niet bij TalentFirst van het aanbod gebruik maken?

Iedereen die aan zichzelf wil werken – of dit op advies van zijn werkgever doet – kan geholpen zijn met wat TalentFirst te bieden heeft. Het gebrek aan reviews kan je doen beslissen om verder te kijken, omdat je in reviews toch vaak iets in de ervaring van iemand anders hoopt te herkennen waarmee je zelf een klik kunt maken.

Het startpunt ben je dus altijd zelf. Wanneer je als bedrijf voor je hele bedrijf of een afdeling bepaalde doelen hebt, kan het maatwerk dat mogelijk is wel nuttig en van toegevoegde waarde zijn. Bespreek goed je wensen en eisen en wat het bedrag is dat hiervoor gevraagd wordt. En wordt voor dit bedrag dan alles georganiseerd of moet je zelf nog mankracht of materiaal aanleveren? (Denk bijvoorbeeld aan locatiekosten, catering, parkeren)

Al met al zie je op de website van TalentFirst een uitgebreid aanbod en hieruit blijkt ook de diversiteit van Huub van Zwieten. Bij de individuele coaches ligt het helemaal aan hen en aan jezelf (hoe je je bij je coach open durft te stellen) wat voor effect de coachsessies op zullen leveren.

Op jouw succes!