Welke boeken over leiderschap zijn de echte aanraders van dit moment? Wij laten je hier onze top 10 zien. Lees verder voor de top 10 beste leiderschapsboeken.

Snel overzicht: Deze leiderschapsboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor introverte leidersIntrovert leiderschap – Karolien Koolhof: We zijn van mening dat dit boek waardevolle inzichten biedt voor introverte leiders. Het laat zien hoe introverte eigenschappen kunnen worden ingezet voor effectief leiderschap, en daagt de conventionele wijsheid uit dat leiders altijd extravert moeten zijn. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor brain-based leiderschapMenselijk leiderschap – Guide de Valk: Volgens ons onthult dit boek de onbenutte kracht van het brein in leiderschap. Het biedt stapsgewijze instructies om de capaciteiten van het brein te maximaliseren voor menselijk leiderschap, wat meer in lijn is met de huidige tijd. >> Check laagste prijs
Beste inzicht in dagelijkse leiderschapspraktijkLeiderschap – Jeroen Schuiten: We vinden dit boek verhelderend omdat het een inkijk geeft in de dagelijkse realiteit van leiding geven in diverse sectoren. Door de praktijkgerichte voorbeelden van Jeroen Schuiten, biedt het waardevolle inzichten en lessen. >> Check laagste prijs

Introvert leiderschap. De stille kracht van de introverte leider – Karolien Koolhof

Waarschijnlijk klinkt het gezegde ‘brutale mensen hebben de halve wereld’ je bekend in de oren. Als je maar brutaal genoeg bent en het hoogst van de toren blaast, dan krijg je zaken voor elkaar. Leiders worden daarom vaak als extravert gezien. Maar dat hoeft zeker niet persé zo te zijn.

Introverte personen bevatten namelijk vaak eigenschappen die heel goed inzetbaar zijn voor een functie binnen leiderschap. Je moet alleen weten hóe. Dit boek vertelt het je. Het biedt tips aan zowel introverte als aan extraverte leiders.

Menselijk leiderschap. Benut de onbegrensde kracht van het brein – Guide de Valk

Ons brein beschikt over een enorme kracht. Alleen benutten we er te weinig van wanneer het gaat om leiderschap. Het leiderschap dat pas bij onze tijd is het menselijk leiderschap. Dit boek vertelt je hoe je daarvoor het brein op een adequate manier managet.

Stapsgewijs leer je je brein optimaal te benutten. Het gedrag dat hoort bij menselijk leiderschap wordt zodoende steeds meer eigen gemaakt.

In het eerste deel van het boek leest over hoe met de kennis van het brein in relatie tot de overgang naar het menselijker leiding geven. In deel twee beschrijft Guide de Valk hoe je het beste de kracht van het brein kan benutten. In het derde deel leer je hoe je het kunt toepassen binnen de praktijk.

Leiderschap. Inzichten uit de praktijk – Jeroen Schuiten

Hoe ziet de dagelijkse praktijk van het leiding geven eruit? Dit boek geeft jou een inkijk. Zo leer je wat er voor nodig is om bijvoorbeeld een multinational te besturen. Of een organisatie binnen de overheid. Of een internetbedrijf.

Jeroen Schuiten heeft hierover veel geschreven in een gelijknamige rubriek binnen het dagblad Het Parool. De mooiste verhalen en voorbeelden bracht hij samen in dit leerzame boek.

Remote leiderschap. Effectief leidinggeven op afstand – Arjen Banach

Meer en meer wordt ‘werken op afstand’ de norm. Het heeft een blijvende plek gekregen binnen ons bestaan en binnen onze manier van werken. Omdat thuiswerken relatief nieuw is, moeten organisaties drastisch veranderen. In hun manier van communicatie, in hun manier van organiseren. En in hun manier van leiding geven.

In dit boek leer je meer over hoe je effectief leiding kunt geven op afstand. Je leert hoe je het leiderschap binnen onze cultuur het beste vorm kunt geven vanaf een fysieke afstand.

Leiderschap. Essentials – Marc Buelens en Katleen de Stobbelair

Ze zijn vaak niet iets anders dan de rest. Ook zijn ze een tikkeltje anders dan managers of leidinggevenden. Leiders. Dit boek is een inspiratiebron voor leiders.

Vaak maken leiders het verschil door hun unieke eigenschappen: hun stijl, hun persoon, hun karakter en persoonlijkheid. Systemen of methoden zijn daaraan ondergeschikt. Leiders maken zaken betekenisvol, ze maken het werken aantrekkelijk.

Dit boek biedt antwoorden op vragen rondom het leiderschap. Zodat jij de leider leert herkennen. Misschien wel de leider in jezelf. Misschien leer je met dit boek wel jezelf te ontwikkelen tot de charismatische leider die je altijd had willen zijn.

Persoonlijk leiderschap. Voor de leider van nu – Charlotte Staats

Eenvoudig is het zeker niet, leiding geven. Een uitdaging des te meer. Maar hoe zorg je goed voor je team en tegelijkertijd voor jezelf? Dat je ander excelleert en jij er de lol in houdt? Het antwoord ligt binnen het persoonlijk leiderschap.

Het is belangrijk te weten wie je bent. Waar je voor staat, als mens en als leider. Deze vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden. En de antwoorden zijn nooit ‘af’, maar constant in ontwikkeling.

Charlotte Staats geeft je de beste inzichten, de meest bruikbare theorieën. Ze koppelt dit aan praktische toepassingen. Je leert jezelf kennen binnen dit leiderschap. Zoals het creëren van een juiste energiebalans. En je leert waar je nog stappen kunt zetten. Zodat jij die gewilde leider wordt voor anderen, maar met name ook voor jezelf.

Tijdelijk leiderschap. Dienstbaarheid aan mens en organisatie – Jaap Schaveling

Als je tijdelijk wordt ingehuurd om als leiding gevende de taak te vervullen, dan biedt dit een andere relatie dan wanneer je dit voor onbepaalde tijd doet. Je weet dat jouw aanwezigheid van relatief korte duur is. Hoe zet je dan jezelf neer?

Dit boek is gericht aan leiders die organisaties vooruit willen helpen vanuit hun positie als ‘buitenstaander’. Wanneer je de taak van tijdelijk leiderschap goed wilt vervullen, vraag dit om een groot inzicht in menselijk gedrag en inzicht in organisaties als levend, organisch geheel. Dit boek is de perfecte inspiratiebron voor jou als tijdelijke leider.

Leiderschap ontraadseld – Manfred Kets de Vries

Dit boek leert je niet alleen hoe je een succesvol leider wordt. Het leert je ook hoe je je eigen stijl ontwikkeld. En welke vaardigheden je hiervoor nodig hebt.

Manfred Kets de Vries is niet alleen auteur van dit boek, maar bovenal expert op het gebied van consultancy, leiderschap en psychoanalyse. Het raakvlak tussen management en psychologie is zijn specialiteit en dit is terug te zien in zijn boek. Niet de structuren en systemen, maar menselijk gedrag staan daarom voor hem centraal.

In zijn boek onderzoekt Kets de Vries de essentie van het leiderschap. Dit doet hij vanuit een klinische benadering van vraagstukken over organisatie.

Persoonlijk leiderschap – Wibe Veenbaas en Piet Weisfelt

Dit boek kun je als een inspiratiebron voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap zien. Het geeft de uitdaging weer om je eigen persoonlijkheid op een optimale manier te gebruiken bij het leiding geven.

De eigen persoonlijkheid is namelijk het belangrijkste instrument van de leider. Belangrijker dan bijvoorbeeld kennis, macht, kunde en alle andere machtsmiddelen bij elkaar. Het voordeel is dat je dit instrument altijd bij je hebt. Je neemt immers altijd jezelf mee.

Centrale thema’s in het boek zijn onder meer het leiding kunnen geven en het gebruiken van persoonlijke inspiratie voor het initiëren van veranderingen. De leider is zowel schipper al het schip tegelijk.

De kracht van het compliment. Met positieve feedback naar grootse resultaten – Henk Jan Kamsteeg

Voor leiders, leidinggevenden en managers is het geven van positieve feedback de beste manier om mensen te motiveren. Toch wordt er vaak sneller met de zweep gezwaaid. Kritiek klotst tegen de plinten van menig bedrijf. Dit is niet de juiste benadering, vindt Henk Jan Kamsteeg.

Complimenten drijven medewerkers namelijk naar ongekende hoogten. Ze zorgen voor dat stapje extra. Dat er ruimte en durf is voor het ‘out of the box’ denken. Ze zorgen ervoor dat werken leuk is. En wat leuk is, gaat vanzelf.