De beste werkgevers van Nederland

Hier op de redactie zijn wij heel tevreden over onze werksituatie. Het werk is leuk en afwisselend en we voelen ons serieus genomen. Geen vuiltje aan de lucht. Dan horen we zo om ons heen wel eens andere verhalen… Uiteraard mogen we zulks dan nooit van de anonieme klagers in een artikeltje gieten. En dat doen we dan ook maar niet. Beter is het dan om het te hebben over de beste werkgevers van Nederland.

De zoektocht naar de beste werkgevers

Maar wat maakt nu een goede werkgever? We besloten hier intern eens over te brainstormen. In eerste instantie kwamen we toch, hoe kan het ook anders, uit op de portemonnee. Voor velen van ons is het tenslotte toch belangrijk hoeveel er elke maand op de rekening binnenkomt. Maar hoewel we dat aspect zeker niet willen bagatelliseren, gaat het om meer zaken bij het bepalen van de beste werkgever. Je werkgever moet je in algemene zin een bepaald, goed gevoel geven. Maar hoe dit precies onder woorden te brengen?

Zo breed mogelijke aanpak

Het was, kortom, maar de vraag of we wel zo’n toplijst konden maken. Om eerlijk te zijn: in beginsel dachten we dat zulks niet eens mogelijk was. Immers: zoveel mensen zoveel meningen. Waar de één een ongedwongen werksfeer en een vrijdagmiddagborrel belangrijk vindt, is de ander meer geïnteresseerd in een bonusregeling of een mooi aantal vakantieweken. Toch liet de vraag ons liet los: er moesten toch immers wel criteria zijn te vinden die voor veel werknemers van doorslaggevend belang zijn? Maar wat zouden die dan moeten zijn, en hoe konden we deze vinden?

Altijd sceptisch blijven

Met dit soort vragen op papier gingen we op zoek naar goede werkgevers. We hebben daarbij elke grote werkgever in het land eens nader bekeken, en op de website van al die bedrijven gezocht naar de arbeidsvoorwaarden. Het was natuurlijk lastig deze in een paar zinnen te vatten. Deze veranderen immers per positie. Bovendien: doen bedrijven zich niet altijd beter voor dan ze werkelijk zijn? Dat doen ze heus niet alleen naar de klanten toe, maar ook naar (potentiële) werknemers. Als aanvulling in ons onderzoek was het dan ook nodig om diverse top 10 lijsten af te sneupen. Maar ook dat heeft zo zijn beperkingen. Zo gaf bijvoorbeeld de, overigens uitstekende, Linkedin-lijst alleen bedrijven met meer dan 500 werknemers weer.

Waar hebben we op gelet?

Uiteindelijk hebben we een paar criteria onderscheiden die voor ons van belang waren, en waar we onze top 10 lijst op hebben gebaseerd.

Betrouwbaarheid

Als werknemer ben je graag in dienst van een betrouwbare partner. Niet alleen financieel, maar ook in de overige arbeidsvoorwaarden, je rechten en plichten: het moet allemaal goed zijn afgedekt. Gelukkig bleken vrijwel alle door ons onderzochte partijen goed te scoren op dit gebied. Nederland is wat dat betreft een goed land om in dienst te zijn.

Groeimogelijkheden

Vrijwel elk bedrijf schermt ermee, maar bieden ze ook daadwerkelijk groeimogelijkheden voor de werknemers aan? We hebben zeer kritisch elk bedrijf aan deze meetlat gelegd, en dan bleek toch dat sommige companies op papier meer beloven dan dat ze in werkelijkheid doen. Hoe meer voorbeelden we hiervan tegenkwamen, hoe belangrijker dit element in ons onderzoek werd.

Salaris

We kunnen er niet omheen: een goed salaris is nu eenmaal belangrijk. Niet dat het een slechte werksfeer of gebrek aan groeimogelijkheden kan verbloemen, zeker niet. Maar een fijne job bij een stabiel bedrijf is toch een stuk prettiger als er een stevig salaris bij hoort. Wij moeten in ieder geval de eerste persoon nog tegenkomen die vindt van niet.

Eervolle vermeldingen

Zoals gezegd waren we zeker niet ontevreden met de voorwaarden van een heleboel door ons gescande Nederlandse bedrijven. Aangezien een top 10 zou betekenen dat we een aantal sterke werkgevers niet konden noemen, beginnen we met een drietal eervolle vermeldingen.

KLM

Onze nationale luchtvaartmaatschappij is één van de grootste werkgevers van het land. Met haar basis op Schiphol is zij bovendien een nationale trots, die zich richt op passagiersvervoer, vrachtvervoer en onderhoud. Werken bij KLM is werken bij een A-brand, en dat blijkt uit alles. Er zijn bijvoorbeeld uitstekende voorwaarden en heel veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Rabobank

Het wat stoffige imago van de oude boerenleenbank is er allang vanaf. Tegenwoordig is de Rabobank een grote financiële speler, ook in het internationale veld. Als werknemer zie je daar het nodige van terug, bijvoorbeeld door een open bedrijfsstructuur met veel mogelijkheid tot groei. Bovendien straalt de actieve rol die de Rabobank wil spelen in het maatschappelijke veld, bijvoorbeeld als partner en sponsor, ook af op haar medewerkers.

Shell

Al geruime tijd staat Shell bekend als een bedrijf dat haar werknemers uitstekende salarissen biedt. Wel nieuw is de missie die het bedrijf zich in deze moderne tijden heeft geformuleerd: innovatie en duurzaamheid zijn daarbij belangrijke onderdelen van het bedrijf geworden. Daar voel je je als moderne medewerker dan toch iets sneller bij thuis. Deze positieve richting van het bedrijf houden we nauwlettend in de gaten, voor nu blijft het bij een eervolle vermelding.

De top 10

1. KPMG

Het internationale adviesbedrijf KPMG biedt hoogwaardige diensten op gebied van accountancy en advies. Het bedrijf is zeer toekomstgericht, zonder haar persoonlijke touch te vergeten. Zelf noemen ze dat people-driven. Dat komt zowel tot uiting in de contacten met de buitenwereld, als in de verhouding tot het eigen personeel. Kennis, expertise, creativiteit en innovatie zijn belangrijke begrippen in de prettige bedrijfscultuur. De combinatie met het eerder genoemde menselijk inzicht maakt het geheel een erg fijn bedrijf om in te werken. 

Om er aan de slag te kunnen, zul je wat in je mars moeten hebben, maar je krijgt er ook veel voor terug. Zo staat KPMG bekend om haar uitstekende arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld een zeer ruimhartige pensioenregeling. Bovendien krijgen nieuwe medewerkers er vaak snel een vast contract, en is het aantal op te nemen vakantiedagen hoog. Omdat er met flexibele werktijden wordt gewerkt, kun je ervoor kiezen de ene dag wat meer te werken en de volgende weer wat minder. Een heerlijke company om in te werken, en mede door de jonge vibe die in het bedrijf heerst, hebben we dan ook gekozen voor KPMG op nummer 1.

2. Unilever

Unilever is een ambitieus bedrijf, en dat levert ambitieuze medewerkers op. Deze ambities zijn bovendien neergepend in het eigen Code of Principles. De hoge gedragsnormen die het bedrijf hanteert slaat zowel op zichzelf als op de medewerkers. Unilever is daarbij zeer milieu- en maatschappijbewust. Integriteit staat voorop, en dat is ook voor de medewerkers erg prettig om te weten. Door continu proberen te zorgen voor een positieve impact op de wereld, neemt Unilever de werknemers mee op deze reis. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk begrip. Een betrokken organisatie dus, ook bij de eigen medewerkers.

Bijzonder is verder dat je bij Unilever zelf je feestdagen mag bepalen, al naar gelang je eigen geloof of voorkeuren. Deze inclusiviteit wordt over het algemeen als zeer positief ervaren, hebben wij gemerkt. Verder zijn er bij Unilever veel mogelijkheden om vanuit huis te werken, extra vakantie op te nemen en flexibele uren te werken. De mensen die wij hebben gesproken zijn het er allemaal over eens dat er op dit gebied veel mogelijk is, en dat dit niet bij papieren beloftes blijft. Unilever gelooft in groei, en weet dat het die groei pas kan waarmaken door de eigen werknemers tevreden te houden. Verwacht dus goede voorwaarden en doorgroeimogelijkheden van dit topbedrijf.

3. ING

Innovatie. Dat is het kernwoord voor ING. Niet voor niets neemt het bedrijf op dit moment veel data-wetenschappers en analisten aan, om via slimme technologie de diverse bankzaken soepeler te laten verlopen. Alles draait daarbij om data, zoals ze zelf zeggen. De ING is bereid hiervoor een hoge prijs te betalen: de salarissen binnen de bank zijn dan ook uitstekend te noemen. Het bedrijf is een grote speler, zowel op de particuliere markt als op de zakelijke. Ook doet ING van oudsher veel zaken met overheden.

Deze brede inzet zorgt ervoor dat werken bij ING geen dag hetzelfde is. Dat kan alleen met meegroeiende medewerkers, en er zijn voor hen dan ook uitstekende groeimogelijkheden via de diverse scholingsprogramma’s. Onder de financiële instellingen is bovendien bekend dat ING relatief zeer goed betaalt. Interessant is verder de proef met onbeperkt verlof, waarin medewerkers in overleg met hun teamleden zelf mogen bepalen hoeveel verlof ze in een jaar opnemen. Je leest: ING is in vele opzichten de werkgever van de toekomst.

4. TenneT

De Nederlands-Duitse transmissienetbeheerder TenneT staat al jarenlang bekend als uitstekende werkgever. Het bedrijf zet zich elke dag weer in voor een betrouwbare levering van elektriciteit, zeker ook nu deze onder druk lijkt komen te staan. Als netbeheerder en exploitant zal het daarvoor de komende jaren de juiste mensen in dienst dienen te krijgen om de energietransitie goed te laten verlopen. Om deze binnen te hengelen en in dienst te houden zijn de voorwaarden bij TenneT bepaald uitstekend te noemen. De open en enthousiaste bedrijfscultuur worden ook vaak benoemd als voordelen voor het werken bij dit bedrijf.

Uiteraard verdien je hier een goed salaris en pensioen. Maar er is meer. TenneT heeft, zoals het zelf omschrijft, een levensfasebewust personeelsbeleid, waar het haar voorwaarden op afstemt. Dat betekent: meer en langer verlof, een bijdrage aan je sportabonnement en je ziektekostenverzekering, en een speciale spaarmogelijkheid voor zogenoemde positive life events. Kortom: bij TenneT zit je als werknemer ook op de langere termijn goed.

5. Capgemini

Het van oorsprong Franse consultancybedrijf Capgemini heeft in Nederland bijna 6000 mensen in dienst. Het bedrijf is in Nederland bovendien nadrukkelijk op zoek naar ruimte om te groeien; zo zou het actief willen worden op de Nederlandse pensioenmarkt.

In de beloning maakt Capgemini gebruik van zogenoemde grades. Hierdoor wordt je salaris niet zozeer bepaald door je positie binnen de organisatie, maar komt deze meer overeen met je kennis en ervaring. Deze kun je uiteraard uitbreiden, waardoor de groeimogelijkheden bij Capgemini erg groot zijn en je niet het risico loopt ‘vast’ komen te zitten in de (salaris)hiërarchie. Een slim systeem dat medewerkers uitdaagt zich verder te ontwikkelen.

Wat verder fijn aan het bedrijf is, is haar innovatieve attitude. Bij Capgemini kun je als medewerker nog ouderwets je ei kwijt, en meedenken over het bedrijf en haar strategie wordt echt gewaardeerd, zo bleek uit onze gesprekken. Al met al een fijn bedrijf om aan de slag te kunnen, al was het alleen maar vanwege de mogelijk om onbeperkt trainingen te volgen en verder te groeien.

6. Google

Naar verluidt krijgt Google elk jaar tussen de 1 en 2 miljoen sollicitatiebrieven binnen. Het zou dan ook moeilijker zijn om bij Google aan de slag te kunnen, dan aan een topuniversiteit als Harvard toegelaten te worden. Deze grote speler in de ICT-branche behoort dan ook al langere tijd tot de allerbeste merken ter wereld. Geen wonder dus dat iedereen daar aan de slag wil.

Want wat krijg je daarvoor terug? De lijst met voordelen is vrijwel eindeloos. Naast een fiks basissalaris en ruime bonusregelingen mag je bijvoorbeeld ook een grote tegemoetkoming in je ziektekosten verwachten. Het uitgebreide ouderschapsverlof is ronduit sensationeel, en je krijgt bij de geboorte van je kind zelfs een bonus van het bedrijf.

Uniek bij Google is de ruime aandacht voor de spelende mens. Of het nu gaat om een gameroom, een glijbaan of zelfs een klimwand bij het complex, niets is het bedrijf te dol. Er is zelfs gedacht aan fijne plekjes om tussen de bedrijven door even een dutje te doen… Inmiddels vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard.

7. Aegon

Verzekeraar Aegon is een voorloper op het gebied van bijzondere arbeidsvoorwaarden. Zo nam het in haar CAO onder andere het recht op onbereikbaarheid op. Daarnaast loopt bij Aegon eenzelfde proef met onbeperkt verlof zoals we eerder al bij ING zagen.

Wie bij Aegon aan de slag gaat, valt meteen de open bedrijfsstructuur op. Zelfs als je nog maar net in dienst bent, wordt van je gevraagd open, eerlijk en kritisch over het bedrijf en haar doen en laten te communiceren. Van een verstikkende hiërarchie is dan ook geen sprake. Nieuwe ideeën worden vaak ronduit toegejuicht en houden het bedrijf scherp, zo is de achterliggende gedachte.

Daarnaast staat Aegon bekend om de uitstekende mogelijkheden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het zogenoemde Development Program zal je carrière ongetwijfeld een stevige boost geven. Groei is dan ook een kernbegrip bij Aegon. Groei van het bedrijf, maar zeker ook van de medewerkers.

8. Philips

Het Eindhovense elektronicaconcern Philips heeft de afgelopen decennia fors in haar medewerkers geïnvesteerd, en blijft dat ook doen. Recentelijk nog heeft het bedrijf besloten de medewerkers vijf extra verlofdagen te geven, die ze mogen besteden aan welzijn en persoonlijke ontwikkeling.

Doordat de nadruk binnen Philips (terug) is verschoven van consumentenapparatuur naar medische apparatuur, is het maatschappelijk belang van het bedrijf alleen maar groter geworden. Philips lijkt zich bewust van deze nieuwe rol, en haar medewerkers plukken hier onder andere de vruchten van. Niet alleen innovatie is meer het toverwoord, maar ook de zorg dragen voor meerwaarde in de gezondheid voor miljoenen mensen, bijvoorbeeld door de zorg beter toegankelijk te maken. Het is dankbaar daar als medewerker onderdeel van uit te mogen maken.

Daarnaast heeft Philips de afgelopen tijd stevig geïnvesteerd in de beloningsstructuur, waardoor ook de salarissen behoorlijk zijn opgeschaald. Al met al een uitstekende en bovendien trouwe en betrouwbare werkgever.

9. PwC

PwC staat voor PricewaterhouseCoopers, een befaamd en internationaal adviesbureau op het gebied van accountancy en belastingen. Dit ambitieuze bedrijf staat bekend als een van de big four op haar gebied. Het kantoor kent vele (rijke) klanten en heeft dan ook een naam hoog te houden. Uiteraard profiteren haar medewerkers hiervan mee.

Uitdagingen, daar gelooft het bedrijf heilig in. Als je bij PwC aan de slag gaat, ga je dan ook werken in een ambitieus team dat uitdagingen bewust opzoekt en nergens van terugschrikt. Deze positieve bedrijfscultuur nodigt je uit om daarin je eigen weg zien te vinden. Elk mens heeft immers unieke persoonlijke vaardigheden, en PwC wil je graag helpen deze verder te ontwikkelen. Het bedrijf noemt dat zelf The New Equation: met meer aandacht voor het menselijke perspectief en duurzaamheid.

PwC is kortom met haar tijd meegegaan, en heeft daarbij het goede behouden.

10. ASML

Het Nederlandse hightechbedrijf ASML sluit deze rij. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van machines voor de halfgeleiderindustrie, die bijvoorbeeld gebruikt worden door chipproducenten. Het bedrijf is ontstaan als joint venture van ASM International en Philips. Inmiddels is het bedrijf actief in veertien landen, en nog altijd groeiende.

Om deze groei duurzaam te houden is ASML altijd op zoek naar de juiste mensen. Om deze aan zich te binden zijn de arbeidsvoorwaarden ronduit uitstekend te noemen. Volgens eigen zeggen is het werk dat het bedrijf verzet niet alleen challenging en exciting, maar ook rewarding. Lonend is het werken voor ASML zeker. Dit zie je niet alleen terug op je loonstrookje, maar ook in de uitstekende regelingen op het gebied van bijvoorbeeld verlof. Een waardige afsluiter van deze top 10.

Bronnen

Om tot de lijst te komen hebben we diverse bronnen geraadpleegd. Hieronder vind je een aantal van hen.

https://www.linkedin.com/pulse/top-companies-2021-bij-deze-25-nederlandse-bedrijven-ontwikkel-/?originalSubdomain=nl

https://www.intermediair.nl/werk-en-carriere/op-de-werkvloer/dit-zijn-de-favoriete-werkgevers-van-hoogopgeleid-nederland

Of je nu daadwerkelijk op zoek bent naar een baan of slechts even ‘het water wil testen’, deze bedrijven zijn een goede optie voor een mooie potentiële carrièremove. Veel succes daarbij!