Human Resource Management is een belangrijk vak voor ieder bedrijf. Voor iedere HR-specialist is het belangrijk om je kennis over HRM bij te spijkeren. Daarom vind je hier onze beste boeken over HRM. Lees verder…

HR-Management boeken: tien titels die je gegarandeerd omver zullen blazen

Management toppers: can you manage them?

Snel overzicht: Deze HR-boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor een kort en bondig boekHR Impact: Dit boek is compact met slechts 20 pagina’s en ideaal voor diegenen die niet houden van lange teksten. We waarderen het dat Maarten van Beek zowel klassieke als moderne HR-thema’s bespreekt. Het is eigenwijs, innovatief en geschikt voor zowel HR-docenten als -studenten. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor breed inzichtHR from the Outside In: Een boek van Mike en David Ulrich dat een diepgaande blauwdruk biedt voor HR-successen. We vinden het een van de meest uitgebreide en heldere verzamelingen van HR-competenties die er zijn. Dit boek geeft inzicht in wat nodig is om te slagen in de HR-wereld. >> Check laagste prijs
Beste internationale versieData-Driven HR: Dit boek is een Nederlands succes dat in het Engels is vertaald, door Irma Doze. We waarderen de focus op HR Analytics en Metrics. Dit boek geeft inzichten in het ontsluiten van verborgen talenten en het optimaliseren van HR-processen voor een internationale setting. >> Check laagste prijs

HR Impact – kort, maar krachtig

Dit boek van Maarten van Beek uit 2017 heeft als ondertitel De kracht van vakmanschap en is onderdeel van de HR Impact reeks. Het heeft slechts 20 pagina’s en is ideaal voor iedereen die lezen maar iets vermoeiends vindt. Dit boek brandt zichzelf als innovatief en eigenwijs. HR-Directeur Van Beek beschrijft zowel klassieke HR-thema’s als talentmanagement, performancemanagement en leiderschapsontwikkeling, als ook 21e eeuwse onderwerpen, zoals digitalisering, robotisering en werknemer ervaring. Voor zowel HR-docenten als -studenten.

HR from the Outside In – breed inzichtelijk en helder

Dit boek is geschreven door Mike en David Ulrich, met als Coauteurs Wayne Brockbank en Jon Younger. Het is uitgegeven in 2012, heeft 272 pagina’s en heeft als ondertitel de Six Competencies for the Future of Human Resources. Het werk is een perfecte blauwdruk voor iedereen die zich afvraagt wat er nodig is om in het HR-Management wereldje een succes te worden. Eén van de meest brede en overzichtelijke set van HR-vaardigheden die ooit is opgesteld.

Data-Driven HR – Nederlands kassucces vertaald in het Engels

Geschreven door Irma Doze, in 278 pagina’s en uitgegeven in 2019, met als ondertitel Creating Value with HR Metrics and HR Analytics. Dit werk gaat over de toepassing van HR Analytics en Metrics om de verborgen talenten van sollicitanten bloot te leggen. Het boek over de optimalisatie van HR-processen is origineel in het Nederlands geschreven en vertaald naar het Engels. Kies voor de Engelse uitvoering als je een meer internationale setting.

Data-Driven HR – waar cijfers mensen ontmoeten

Met als ondertitel How to Use Analytics and Metrics to Drive Performance. Geschreven door Bernard Marr en uitgegeven in 2018. 264 pagina’s. Dit boek was een finalist in de verkiezing van de Business Book Awards van 2019, in de categorie HR en Management. Dit boek laat zien dat cijfers net zo belangrijk zijn voor HR Professionals als menselijke eigenschappen. Het boek staat vol case studies en voorbeelden uit het echte leven: essentieel voor alle HR-professionals.

HR Disrupted – over een radicaal andere boeg

Auteur Lucy Adams wil de studie van Human Resource Management over een heel andere boeg gooien, vandaar de ondertitel It’s time for something different. Het boek is uitgegeven in 2017 en telt 224 pagina’s. Volgens Adams is de studie van HR zijn weg zoek geraakt en moet het een heel ander pad inslaan. Hoe kan het overleven (én floreren) in een nieuwe zakenwereld die immer in beweging is? Ze probeert nieuw licht op het scenario te werpen. Dit boek heeft drie steunpilaren: 1. Beschouw je werknemers als volwassenen en niet als kinderen. 2. Beschouw je werknemers als individuen, net zoals je klanten als individuen zou beschouwen en 3. beschouw werknemers als mensen met unieke vaardigheden en niet als feitenstatistiekjes.

A Skeptic’s HR Dictionary – door de ogen van een HR-Professional

Ondertitel The ultimate self-defence guide for CEOs, HR professionals, I/O students and employees. Dit boek telt maar liefst 1116 pagina’s en is uitgegeven in 2019. De auteur is Patrick Vermeren. Dit boek heeft een sceptisch oogmerk: zijn HR-Management professionals wel zo belangrijk als ze zelf denken? Is het werk dat ze verrichten werkelijk baanbrekend en vitaal? Vermeren stelt zichzelf tot doel HR-studies en methodes te onderwerpen aan dezelfde wetenschappelijke principes waaraan ook alle andere methoden en processen op de werkvloer onderworpen worden. Dit boek doorbreekt mythes en verwerpt verouderde theorieën.

Dossiervorming en Privacy voor HR-management – voor iedereen die dossiers opstelt

Geschreven door T.B.M. Kersten en uitgegeven in 2015. Een bescheiden 84 pagina’s lang. Dit boek stelt de vraag hoe een dossier het beste kan worden opgeslagen? Maar ook de vraag: aan welke wettelijke eisen moet een correct dossier voldoen? Dit boek heeft drie delen: ten eerste wordt de relevante wet- en regelgeving behandeld, vervolgens de beperkingen die de wet oplegt in verband met privacy en ten derde vind je nuttige praktijktips om efficiënt te werk te gaan.

Leerboek HRM – ideaal oefenmateriaal voor alle HR-leerlingen

Geschreven door Frits Kluijtmans, uitgegeven in 2014. 600 pagina’s in totaal. Dit boeg geeft toegang tot Prepzone. De tweede druk overtreft de eerste. Je kunt zelfstandig aan de slag met de methoden en hebt toegang tot artikelen over de praktijk, plus foto’s. De website waarmee je met de code in dit boek toegang krijg is www.kluijtmans.noordhoff.nl. Je vindt er onder meer formulieren, opdrachten, toetsen en tests. Je ontvangt feedback en studieadvies.

Een praktijkgerichte benadering van organisatie en management – een brede kijk op het bedrijf

Een werk dat geschreven is door N. Van Dam en Jos Marcus. Uitgegeven in 2015, in 552 pagina’s. Coauteur is Edwin Huijsman. Dit boek levert wat het beweert te zijn: het is een benadering van organisatie en management vanuit de praktijk. Het bestaat uit drie delen: Omgeving en Organisatie, Mensen en Organisatie (het meest relevant voor HR-Professionals) en Structuur en Organisatie. Je vindt niet alleen theorie, maar ook een toepassing van de theorie.

Organiseren en HR in 2025 – een toekomstvisie

Van auteur Remco Mostertman. Uitgegeven in 2012, een bescheiden 92 pagina’s. In dit boek worden trend op het gebied van HR besproken en wordt een prognose gesteld van hoe het vakgebied er in 2025 uit zal zien. Geschreven naar aanleiding van het visiedocument van HRlab.