Wat is de beste webhosting voor webshops? Hosting speelt een grote rol bij het opstarten van een webshop. Er zijn veel Nederlandse en internationale aanbieders, maar welke raden wij aan? In dit artikel vergelijken we de beste webshop-software. Lees verder…

Grofweg is webshop-software in twee soorten te verdelen

 1. Enkel de hosting: volledige vrijheid. Wanneer je alleen hosting aanschaft, heb je volledige vrijheid om ermee te doen wat je wilt. Je kunt dan bijvoorbeeld je Joomla– of WordPress+Woocommerce-webshop installeren. Het nadeel is dat je nogal veel tijd en energie kwijt bent om dat allemaal te bedenken en in te stellen.
 2. Een all in one webshop-platform inclusief hosting. Je betaalt dan voor een dienst als Shopify of Lightspeed, waar de hosting al bij inbegrepen zit. Het voordeel is dat alles al lekker snel live kan zonder geregel, maar het nadeel is dat er grenzen zijn aan wat je kunt instellen.

Moet je voor webshop-hosting gaan of voor een all in one platform?

beste webwinkel hosting

Je zal even de tijd moeten nemen om te bepalen wat je wilt:

 1. Bij die eerste optie betaal je alleen voor de hosting. Vervolgens zet je er een open source-platform op, zoals WordPress, Joomla of de open source-variant van Magento. Deze platforms zijn – zonder alle extra’s die je in kunt pluggen – helemaal gratis.
 2. Die tweede optie – een all in one webshop-platform zoals Shopify of de cloud-versie van Magento – is gesloten software maar geeft jou de tijd en ruimte om na te denken over de invulling van een lijn producten, zonder dat je zelf bijvoorbeeld het ontwerp voor losse pagina’s hoeft te implementeren, de software hoeft te updaten en eraan hoeft te denken om alle functies te activeren met plugins.

Voor zo’n all in one-dienst moet je maandelijks of jaarlijks betalen en noemen we SaaS: Software as a Service. Het is software dat al is ontworpen vanuit een centrale plek, en waar jij je als webshop-houder middels een abonnement bij aansluit. Je krijgt een responsive en overzichtelijke webshop.

Waarom is het belangrijk om bewezen webshop-hosting te kiezen?

beste hosting voor webshops vergelijken

Wanneer je een uitgewerkt idee hebt voor een webshop, en hierbij uniek denkt te zijn, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk starten. Zonder hosting is het opzetten en onderhouden van een webshop niet mogelijk, en dus is dit één van de eerste dingen om over na te denken. Jouw domein(naam) is benaderbaar via hosting, en dit geldt dan ook als de plek waar jouw winkel online komt te staan.

Hoe groter en uitgebreider de webshop, des te belangrijker wordt goede hosting. Je wilt namelijk dat klanten snel en gebruiksvriendelijk door je online omgeving surfen, op zoek naar het ideale product. De laadtijd om van de ene pagina naar de andere pagina te komen, heeft een bepalende invloed op de vraag of mensen op je webshop blijven, of misschien vroegtijdig de website verlaten.

De beste hosting voor een webshop: waar moet je op letten?

webshop hosting waar op letten

De beste hosting is afhankelijk van het type webshop en de grootte hiervan. Wil je met een e-commerce-bedrijf succesvol zijn op het internet, dan is het belangrijk om over diverse elementen te beschikken:

 • Up-to-date server software.
 • Voldoende data back-up mogelijkheden.
 • 24/7 customer service bij problemen. Deze moet binnen enkele minuten kunnen reageren via chat.
 • Bandbreedte om pieken aan te kunnen.
 • Caching via de server om de website te optimaliseren.

Binnen een webshop is het vanzelfsprekend vereist dat pieken en dalen opgevangen kunnen worden. Tijdens een sale of op bepaalde tijden wil je dezelfde hoge gebruiksvriendelijkheid van de webwinkel kunnen bieden. Een goede hostingpartij heeft hier rekening mee gehouden, en zorgt voor een stabiele basis, waarbij pieken in het verkeer goed op te vangen zijn.

Zijn wij ook voorstander van goedkope webshop-hosting?

In dit overzicht bespreken we opzettelijk geen budget-oplossingen voor webshop-hosting omdat die paar honderd euro die je ermee bespaart, niet in verhouding staat tot de omzet die je verliest met een trage website.

Voorbeelden van goede webshop-hosting: getest & beoordeeld (onze top 3)

Er bestaan diverse goede partijen om je hosting onder te brengen. Ook beschikken grote internationale namen over Nederlandse servers – en dat heeft een aantal belangrijke voordelen, waarvan snelheid de belangrijkste is: wanneer je een server in Amerika zou hebben, moet de data eerste de oceaan over voordat het ons hier bereikt.

Ook de service is altijd in de buurt wanneer je voor een hostingpartij kiest met Nederlandse vertegenwoordigers. Vergis je niet: ook grote internationale hostingbedrijven hebben Nederlandse vertegenwoordigers, support en servers. Je spreekt elkaar in de eigen taal, wat de communicatie makkelijker maakt. Daarnaast is Nederland een markt waar e-commerce in vergaande mate geprofessionaliseerd is. Ideaal om op in te stappen.

Voor jouw kleine WordPress-webshop: SiteGround (enkel hosting)

SiteGround is bekende en betrouwbare webhosting, mét servers in Nederland. De Cloud-oplossingen hebben zich in de loop der jaren bewezen. De hosting staat in de Cloud, kan hierdoor op meerdere servers staan, en daardoor kan je snel schakelen en opschalen. Dit komt erop neer dat je honderden servers tegelijk kunt gebruiken tegen een minimum van 1% of 2% van het totale gebruik. Hierdoor kun je snel opschalen, waardoor de webshop ook op piekmomenten snel blijft.

Voor jouw grote WordPress-webshop: WP Engine VS Kinsta

Voor onze eigen websites en webshops moesten we kiezen tussen overstappen op WP Engine óf Kinsta. We hebben een aantal tests gedaan en uiteindelijk kozen we voor Kinsta. Hier vind je onze review over Kinsta, wat een premium webhosting-partij is die erg aan te raden is voor als je een Woocommerce-shop hebt.

Voor als je een all-in-one webshop-platform wilt: Shopify

Ondernemers die niks te maken willen hebben met allerlei plugins en updates, moeten echt aan Shopify. Het probleem met WordPress is namelijk dat je altijd een blanko progamma krijgt, waarin je nog van alles zelf moet bedenken en instellen. Hierbij kunnen veel dingen fout gaan. Shopify is een programma – inclusief webhosting – dat speciaal is gemaakt voor webshops en dat is ideaal.

Andere alternatieven

 • LightSpeed (all in one-platform)
  LightSpeed ondersteunt webshops die vooral willen groeien. Het is een Nederlands bedrijf en de servers staan in Nederland, en behoren tot één van de best beveiligde van dit moment. Afhankelijk van de grootte van de webshop kan je klein beginnen met Essential (250 producten) en later groeien naar Advanced (5.000 producten) of Professional (15.000 producten). Tegelijk profiteer je van onbeperkt dataverkeer en out-of-the-box iDeal betaalmethoden, perfect voor de Nederlandse consument. Pakketten zijn overzichtelijk te vinden op de website.
 • Shoppagina
  Shoppagina is een garantie voor relatief voordelige hosting. Je ontvang functioneel en snel voorraadbeheer, en kunt direct tot 5.000 producten doorvoeren in je webshop. Tevens maak je gebruik van onbeperkte schijfruimte en onbeperkte data. Je krijgt de ruimte om te groeien, en daarbij kies je uit 3 verschillende pakketten, elk met eigen uitbreidingen.
 • SoHosted
  SoHosted is gevestigd in het Nederlandse Drachten. Hier kies je uit drie verschillende producten: Webhosting, Domein en VPS. Daarnaast beschik je over 300 extensies met unieke mogelijkheden. Webhosting pakketten zijn relatief voordelig af te nemen. Kies voor jaarlijkse abonnementen met een .nl-domein en vaste prijzen, afhankelijk van de omvang de webshop.

Hosting voor Woocommerce: waarom je niet voor budget-hosting moet gaan

beste webshop hosting

Waarom raden we Siteground en Kinsta aan? Het antwoord is simpel: Woocommerce is een van de zwaarste plugins die er maar zijn, waardoor budget-hosting totaal niet geschikt is. Zo kregen we bij Mijndomein.nl een erg trage webshop, vanwege de volgende elementen van Woocommerce:

 • Analytics
 • Landingspagina’s
 • Er wordt bijgehouden welke producten bekeken zijn.
 • Er zijn widgets
 • Er is een afrekenmodule
 • Er is een membership-deel

Wij hebben op basis van deze criteria meerdere partijen onderzocht en we zijn uiteindelijk bij Kinsta uitgekomen. Op dit moment zijn we een jaar klant bij Kinsta en we hebben nog nooit zulke snelle webshops gehad als nu met Kinsta.

Gratis proefperiode gebruiken voor je keuze

Vind je het moeilijk om te bepalen welke hosting past bij jouw nieuwe webshop? Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom bieden diverse hosting partijen ook een gratis proefperiode aan. Dit geeft jou de mogelijkheid om tijdelijk de hosting te testen, en daarna pas met een specifieke partij in zee te gaan.

Handig, want je wilt natuurlijk kunnen bepalen of hosting voor jou functioneel werkt, en hoe deze rijmt met je assortiment. Tijdens de gratis proefperiode kan je de omgeving van de webshop volledig invullen, zoals de lay-out en teksten bij de diverse producten. De meeste proefperiodes kennen een looptijd van 14 dagen tot soms meerdere maanden.

 • Shopify: gratis proefperiode.
 • Kinsta: gratis demo en 30 dagen geld-terug-garantie.
 • Siteground: enkel een 30 dagen geld-terug-garantie.

Onze conclusie: wat is de beste webhosting voor jouw webshop?

Concluderend kunnen we drie verschillende scenario’s en bijbehorende hostingpartijen aanbevelen:

 1. Heb je een Woocommerce-webshop die in de startfase verkeert, dan kunnen we aanbevelen om de meest kwalitatieve middensegment-hosting te nemen, namelijk Siteground. Onze #1 aanrader voor de meeste scenario’s is dus: Siteground (tip: momenteel krijg je ook 60% korting)!
 2. Heb je een Woocommerce-webshop die al flink aan het groeien is, dan bevelen we de premium hosting van Kinsta aan.
 3. Heb je geen zin in een Woocommerce-webshop, maar wil je alles lekker simpel geregeld hebben, dan raden we Shopify aan.

Op jouw succes!