Hoe kun je een goede internetkassa op je website zetten zodat je online betalingen kunt ontvangen op je website? Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je klanten met iDEAL kunnen betalen? In dit artikel vind je de beste aanraders. Lees verder voor de beste online betalingssystemen voor jouw website…

Waarom heb jij een betalingssysteem nodig?

Het is tegenwoordig logisch dat een webshop of website beschikt over een betalingssysteem zodat jouw klanten eenvoudig kunnen betalen voor jouw producten. De tijd dat je producten kunt verkopen door enkel een bankoverschrijving ligt ver achter ons. Sterker nog, als je een webshop start moet je de klant minimaal de mogelijkheid bieden om jouw producten te betalen met iDEAL. Daarnaast zijn er nog andere betalingsmogelijkheden waar we later dieper op in zullen gaan.

Een betalingssysteem is niet alleen onmisbaar voor websites, ook als je jouw producten en diensten door middel van een online factuur in rekening brengt, is het handig om jouw klanten diverse online betalingsmogelijkheden te kunnen bieden. Facturen worden eerder voldaan als je de klant de mogelijkheid biedt om deze direct online te voldoen. Een goed betalingssysteem is dus niet alleen belangrijk voor ondernemers met een webshop, maar voor alle ondernemers.

Een webshop is niets zonder een betalingssysteem dat het voor jouw klanten eenvoudig maakt om jouw product te kopen. Je maakt de drempel zo laag mogelijk als je betalingen accepteert via zoveel mogelijk betalingsproviders. Er zijn tal van betalingssystemen beschikbaar die jou in staat stellen om betalingen via verschillende betalingsproviders te accepteren. Maar welke systemen zijn de beste? We hebben een top 5 van de beste betalingssystemen voor jouw webshop samengesteld.

Hoe werkt een betalingssysteem? Je hebt óók webshop-software nodig

Als je een betalingssysteem hebt gekozen koppel je deze aan je webshop en/of je facturatiesysteem. Heb je dus een webshop, dan heb je naast zo’n betalingssysteem ook webshop-software nodig. Wanneer de klant een product in jouw webshop koopt, betaalt deze aan het betalingssysteem. Dit bedrag wordt na inhouding van de transactiekosten aan jou uitbetaald. Je kunt de uitbetalingen dagelijks of periodiek plaats laten vinden. Jij hebt als ondernemer geen contact met de verschillende betalingsproviders, dit neemt het betalingssysteem voor haar rekening.

Welke mogelijkheden bieden betalingssystemen?

Betalingssystemen maken het mogelijk om de betaling online via verschillende partners te ontvangen. Je bent dus niet afhankelijk van de mogelijkheden die jouw bank biedt. Bovendien zijn de tarieven die er gerekend worden per transactie bij een betalingssysteem vaak lager dan de tarieven die je bij de bank betaalt. Tot slot kun je ook rekenen op een grote mate van beveiliging wanneer een transactie met een betalingssysteem plaatsvindt. Via een betalingssysteem is het mogelijk om onder andere betalingen te accepteren via:

 • De meestgebruikte betaalmethode van Nederland: het is een must om iDEAL-betalingen te accepteren.
 • Creditcard
 • PayPal
 • Bankoverschrijving
 • Afterpay / Klarna
 • Automatische incasso
 • Machtiging
 • Bitcoin

Wat maakt een betalingssysteem goed?

Om te bepalen welke betalingssystemen het best zijn, letten wij op verschillende aspecten. Dit zijn ook belangrijke punten waar je op moet letten bij de keuze voor een betalingssysteem.

Ten eerste spelen de transactietarieven een grote rol. De prijzen voor transacties kunnen sterk uiteen lopen en zijn soms ook afhankelijk van het aantal transacties per maand. Daarnaast moet een betalingssysteem ook eenvoudig te installeren zijn op jouw webshop door middel van plug-ins.

Bovendien is het aantal betalingsmethodes dat een betalingssysteem biedt belangrijk. Hoe meer opties er zijn, des te lager wordt de drempel om via jouw website een product aan te schaffen. Wil je met jouw webshop producten verkopen op de internationale markt? Dan is het belangrijk dat internationale klanten kunnen kiezen voor betalingsmethodes zoals Bancontact (België), Sofort (Duitsland) of creditcards zoals Visa.

Top 5 Beste betalingssystemen voor je website / webshop

 • 1 Mollie
 • 2 Plug&Pay in combinatie met Mollie
 • 3 PayPro
 • 4 Buckaroo
 • 5 MultiSafepay

1 Mollie

mollie

Mollie is één van de populairste betalingssystemen van Europa. En dat is niet voor niets. Voor dit gratis betalingssysteem betaal je alleen een transactietarief per geslaagde transactie. Je kunt kiezen voor de meest gebruikte betalingsmethodes zoals iDEAL, creditcard, PayPal en Klarna. Ook betalingen via internationale betalingsproviders worden door Mollie ondersteund. Je implementeert Mollie eenvoudig in je webshop met een API-sleutel, waardoor je al binnen enkele minuten na het aanmaken van je account kunt starten met verkopen via Mollie.

2 Plug&Pay in combinatie met Mollie

plug and pay betaalmethode

Mollie verwerkt het geld. Naast Mollie heb je dus ook webshop-software óf betaalpaginasoftware nodig. Plug&Pay is de #1 tool voor websites die een paar mooie producten te koop hebben. Deze tool verhoogt de conversie doordat het alle betaaldrempels weghaalt. Let wel: Plug&Pay is dus niet geschikt voor grote webshops met honderden producten en dynamische voorraadgegevens.

Plug&Pay werkt met kant-en-klare templates die je eenvoudig kunt integreren in je webshop. Het betalingssysteem is ontworpen met een focus op het verhogen van je conversie. Door middel van kassakoopjes en 1-kliks upselling kan je niet alleen voordelig betalingen van diverse betalingsproviders accepteren, maar ook nog eens je omzet laten groeien. Je kunt het systeem zo instellen dat het proces van facturatie en opvolgen van de betalingen volledig geautomatiseerd wordt.

Bovendien kan dit systeem door middel van Zapier gekoppeld worden aan je huidige systemen voor administratie, boekhouding en marketing. Plug&Pay biedt meer dan een betalingssysteem, Plug&Pay is een totaaloplossing voor de ondernemer met enkele producten.

3 PayPro: alternatief voor Mollie + Plug&Pay

paypro systeem

En wat zijn goede alternatieven voor Mollie? Ook Paypro is een ‘payment service provider’ – net als Mollie. Dat betekent dat Paypro de rol van Mollie volledig kan vervangen. Dus als je voor Paypro kiest, dan voer je geen Mollie-API-sleutel in je webshop, maar de Paypro-API-sleutel. Als bonus hebben ze ook een betaalpagina-module waar je maandelijkse abonnementskosten voor betaalt, maar wij raden de betaalpagina’s van Plug&Pay juist aan (zie vorig item).

PayPro maakt het mogelijk om betalingen via 12 verschillende betalingsmethodes te ontvangen. Het betalingssysteem kan eenvoudig gekoppeld worden aan je webshop en de transactietarieven die gerekend worden zijn helder en scherp. Het grote voordeel van PayPro is dat er naast een online betalingssysteem ook andere tools worden aangeboden zodat je jouw bedrijf nog beter kunt laten groeien. Je kunt hierbij denken aan tijdbesparende modules, betaalpagina’s en affiliate marketing.

4 Buckaroo

Buckaroo is een veelzijdig betalingssysteem dat het voor jouw klanten mogelijk maakt om te kiezen tussen Nederlandse en internationale betalingsmethodes. Daarnaast kun je het programma ook inzetten voor je facturatie en het versturen van betalingsherinneringen. Ook het creëren van gepersonaliseerde betaalverzoeken is eenvoudig te realiseren met Buckaroo. Je kunt het systeem inzetten voor eenmalige betalingen, maar ook voor periodieke betalingen voor abonnementen en lidmaatschappen. Voor het realtime beheren van je betalingen maak je gebruik van Buckaroo Payment Plaza.

5 MultiSafepay

MultiSafepay is één van de oudste online betalingssystemen die je kunt gebruiken. Je krijgt de beschikking over diverse betalingsmethodes tegen scherpe tarieven. Daarnaast zijn er diverse opties en conversie verhogende tools waar je gebruik van kunt maken. Je implementeert de betalingspagina van MultiSafepay gemakkelijk in je webshop. Je kunt deze vervolgens helemaal aanpassen aan je eigen huisstijl. Met de app heb je altijd toegang tot je betalingsoverzicht en kun je jouw betalingen beheren.

Betaalde en gratis betalingssystemen

In onze top 5 van beste betalingssystemen voor jouw webshop, vind je zowel gratis systemen als betaalde varianten. Zo is Mollie een gratis betalingssysteem waar veel ondernemers gebruik van maken. Het is onze absolute nummer 1 omdat er alleen transactiekosten gerekend worden en het aantal betaalmethodes dat geboden wordt voor de meeste ondernemers ruimschoots voldoet.

Ben je echter op zoek naar meer dan een betalingssysteem alleen en zoek je een totaaloplossing voor jouw webshop, dan kun je beter voor een betaald betalingssysteem gaan. Een betaald betalingssysteem zoals Plug&Pay (in combinatie met Mollie) neemt je zoveel werk uit handen terwijl het je omzet verhoogd, dat het systeem het geld zeker waard is.

Zo is de keuze van jouw beste betalingssysteem onder andere afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, de behoeftes van jouw onderneming en je budget. Met onze top 5 beste betalingssystemen weet je in ieder geval zeker dat je een betalingssysteem van kwaliteit kiest.

Betalingssysteem gratis uitproberen

Ben je nog steeds niet overtuigd welk betalingssysteem het beste bij jou en jouw webshop past? De meeste aanbieders van een betaald betalingssysteem maken het mogelijk om hun systeem voor beperkte tijd gratis uit te proberen. Je kunt dan in de meeste gevallen gebruikmaken van alle opties zonder dat er kosten in rekening worden gebracht en zonder verdere verplichtingen. Zo kun je op je gemak de verschillende betalingssystemen met elkaar vergelijken zonder enkel risico. Als je jouw keuze gemaakt hebt, kun je een betaald abonnement afsluiten.

Onze zoektocht naar de allerbeste website betalingssystemen

Wie een website heeft, wil daar natuurlijk geld mee verdienen. Dat doe je in de vorm van een webshop. Maar een webshop opzetten kost geld, tijd en een hoop energie. Dat doe je niet zomaar één-twee-drie. Wij weten er alles van: verschillende van onze redactieleden hebben een eigen webshop gerund en kunnen erover meepraten hoe dat precies in zijn werk gaat. Schaf je het juiste betalingssysteem aan, dan kan je dat veel geld en tijd besparen.

Waarom wij website betalingssystemen reviewen

Wij reviewen website betaling systemen, omdat we er zelf gebruikt hebben. Plus natuurlijk omdat we professioneel reviewers zijn. Dat betekent dat we heel wat verschillende websites en platforms hebben gereviewd. Dat doen we met veel plezier.  Uiteraard reviewen we niet alleen voor onszelf, maar met name om jou als consument te behouden voor een miskoop en miskleun.

Kritisch blijven op het aanbod website betalingssystemen

Betalingssystemen vind je in veel verschillende vormen. Er zr zijn inmiddels veel systemen op de markt. Lang niet alle systemen zijn van even hoge kwaliteit. Sommige systemen werken bijvoorbeeld niet soepel, niet snel en leveren de consument gebruiksongemak. Dat wil je voorkomen, want dat kan je geld gaan kosten. Ook zijn bepaalde systemen veel te duur voor de service die ze bieden en zitten er systemen tussen met erg beperkte betalingsopties.

Beloften van de betalingssysteem makers

Betalingssysteem makers gaan uiteraard beloven dat je een goed draaiende webshop krijgt. Of dat echt het geval is, valt nog te bezien. Uiteraard is met een webshop alleen je website nog niet direct een succes. Daarvoor moet je ook goede service en natuurlijk een goed aanbod producten of diensten aanbieden. Betalingssystemen beloven je meestal ook het allerbest, het allersnelst of het allergoedkoopst te zijn. Neem de beloften met een korrel zout. 

Onze criteria bij het beoordelen van betalingssystemen

Wat ons betreft moet een goed betalingssysteem in ieder geval aan het volgende voldoen:

 • Het betalingssysteem moet eenvoudig te onderhouden zijn
 • Ook een leek moet het systeem kunnen opzetten
 • Het betalingssysteem moet prettig zijn voor de consumenten
 • Je moet voldoende betalingsmethoden kunnen aanbieden
 • De aanbieder moet goede algemene voorwaarden hebben.

Onze betalingssystemen onderzoeksdata

De online betalingssystemen die wij in dit artikel bespreken, zijn door onszelf uitgetest. Wij vinden het belangrijk dat we zoveel mogelijk online diensten waarover we schrijven in de praktijk uittesten. Zo kunnen we een zo volledig en eerlijk mogelijk review schrijven. Verder gaan we natuurlijk dieper op elke aanbieder in, door uitgebreid de voorwaarden en de opzet van het systeem te reviewen. Ook lezen we verschillende reviews van eerdere gebruikers.

Beste online betalingssysteem volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond deelt verschillende online betalingssystemen die van hoog niveau zijn:

 • Bovenaan de lijst staat uiteraard iDeal, de betalingsmethode die in 2020 voor 69% van alle geregistreerde online transacties in webshops werd gebruikt
 • Ook de creditcard is een populaire methode voor online betalingen, met name wanneer je iets koopt in een buitenlandse webwinkel. Dankzij de chargeback- regeling kun je een beroep dan als je bestelling niet is binnengekomen, een product beschadigd is of als je een verkeerd product geleverd is. Een voordeel van de creditcard is dat deze de bewijslast bij de verkoper legt: deze moet aantonen dat hij of zij zijn beloften en plichten goed is nagekomen, niet jij als consument.
 • PayPal is ook een populair online betalingsmiddel. PayPal biedt aankoop bescherming, war iDeal dat niet biedt. Net als een creditcard legt PayPal de bewijslast bij de verkoper. Verder wordt er gebruik gemaakt van SCA: Strong Customer Authentication, waardoor je account extra goed beveiligd is tegen hackers.

https://www.consumentenbond.nl/online-kopen/online-betalen

Jouw online betalingssysteem vervolgstap

Zoek je een geschikt online betalingssysteem voor je webshop (of zelfs meerderen), dan kun je verschillende kanten op. de mogelijkheden zijn groot, is in dit artikel gebleken. We hebben laten zien welke betalingssystemen van de bovenste plank zijn, wat je er precies aan hebt en hoe je ze inzet. Het is nu aan jou de betalingssystemen te kiezen die het beste aansluiten bij jouw ambities.

Conclusie

Een online betalingssysteem is onmisbaar voor iedere ondernemer, zeker voor ondernemers die hun omzet vergaren met verkoop via een webshop. Welk betalingssysteem je kiest is afhankelijk van de behoefte van je bedrijf. Ben je enkel op zoek naar een systeem dat het ontvangen van betalingen via diverse betalingsmethodes mogelijk maakt? Of zoek je een systeem dat erop gericht is om jouw conversie te verhogen? Moet een systeem ook gekoppeld kunnen worden aan andere systemen zodat jij jouw onderneming zo veel mogelijk kunt automatiseren?

Dit zijn stuk voor stuk vragen die alleen jij als ondernemer kunt beantwoorden. De antwoorden zijn leidend bij de keuze van een online betalingssysteem dat het beste is voor jou en jouw onderneming. Onze persoonlijke conclusie is echter als volgt:

 • Neem Mollie in combinatie met Plug&Pay als je enkele producten te verkopen hebt.
 • Neem Mollie in combinatie met een goed webshop-systeem als je een grote webshop met veel producten hebt.

Op jouw succes!