Wat is de 80/20-regel en hoe kun je deze regel van Pareto toepassen? Lees verder voor onze uitleg over dit belangrijke managementprincipe.

Wat is de 80/20-regel?

De 80/20-regel is een begrip uit de zakenwereld en (persoonlijke) management. Deze regel, die ook bekend staat als het Pareto-principe, stelt dat 20 procent van jouw acties 80 procent van jouw resultaten uitmaken. Als dit het geval is, moet je de manier waarop je je tijd indeelt en je doelen stelt, veranderen.

De 80/20-regel is een van de meest nuttige concepten voor als je jouw productieve leven en je tijd wil beheren.

Hoe is de 80/20-regel ontstaan?

Pareto’s law is vernoemd naar de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto. Hij merkte dat mensen in de samenleving zich op natuurlijke wijze leken te verdelen in een top 20 procent in als het ging over geld en invloed, en een onderste 80 procent.

Later ontdekte hij dat vrijwel de gehele economische activiteit aan dit principe onderworpen was, in de zin dat 80 procent van de rijkdom van Italië in die tijd in handen was van 20 procent van de bevolking.

We kunnen de 80 20-regel van Pareto op bijna elke situatie toepassen. Het principe begrijpen is essentieel om te leren hoe je jouw taken, dagen, weken en maanden kunt prioriteren.

Wat de 80/20 regel voor jou en je bedrijf kan betekenen

In het bedrijfsleven is het essentieel om een strategische planning te hebben. Het Pareto-principe is een concept dat suggereert dat twee van de tien items op een algemene takenlijst meer waard blijken te zijn dan de andere acht items bij elkaar.

In de praktijk stellen de meeste mensen uit. En vaak zijn dat de top 10 of 20 procent van de items die het meest waardevol en belangrijk zijn. In plaats daarvan zijn ze bezig met de minst belangrijke 80 procent en die dragen heel weinig bij tot hun succes.

Hoe je de 80 20-regel kunt toepassen op het stellen van doelen

Dit is wat je moet doen om de 80/20-regel effectief toe te passen op het stellen van doelen die jouw algehele productiviteit zullen verhogen.

  1. Pak eerst een vel papier en schrijf tien doelen op.
  2. Vraag jezelf dan af: als je vandaag maar één van de doelen op die lijst zou kunnen afvinken, welk doel zou dan de grootste positieve impact hebben?
  3. Kies dan het op een na belangrijkste doel.
  4. Nadat je deze oefening hebt voltooid, heb je de belangrijkste 20 procent van jouw doelen bepaald die jou meer dan wat dan ook zullen helpen.

Begin met de grootste (en vaak minst leuke) klus

Je ziet vaak mensen die het de hele dag druk lijken te hebben, maar weinig bereiken. Dit komt bijna altijd doordat ze het druk hebben met het werken aan taken die van weinig waarde zijn, terwijl ze de een of twee activiteiten uitstellen die echt een verschil kunnen maken voor hun bedrijf en voor hun carrière.

De meest waardevolle taken die je elke dag kunt uitvoeren, zijn vaak de moeilijkste en meest complexe, maar de uitbetaling en beloningen voor het voltooien ervan kunnen enorm zijn. Voordat je met je werk begint, moet je jezelf altijd afvragen: “Staat deze taak in de bovenste 20 procent van mijn activiteiten of in de onderste 80 procent?”

Weersta de verleiding om eerst de kleine dingen af te handelen

Als je ervoor kiest om jouw dag te beginnen met het werken met taken van weinig waarde, zal je al snel de gewoonte ontwikkelen om altijd te beginnen met de makkelijkste zaken. Gebruik daarom Pareto’s 80/20 regel om succes in het leven te behalen.

Het uitgangspunt van groot succes en prestatie is altijd hetzelfde geweest. Het begint met het dromen van grote dromen. Er is niets belangrijker, en niets dat sneller werkt dan dat jouw eigen beperkingen kennen en weten wat je echt wil.

Leren van je beperkingen

Een krachtig principe dat je kunt gebruiken om je doelen te verwezenlijken is dat er in elk proces, bij het bereiken van elk doel, een knelpunt is dat het proces belemmert. Deze beperking bepaalt vervolgens de snelheid waarmee je een bepaald doel bereikt.

Als je al je creatieve energie en aandacht concentreert op het verlichten van de beperking, versnel je het proces. Stel je dus altijd de vraag: “Wat is de kritieke beperking die me tegenhoudt of bepaalt hoe snel ik mijn inkomen verdubbel?”

De 80/ 20-regel in de praktijk

Je kunt 80/20-regel toepassen op je klantenbestand. Het kan bijvoorbeeld zijn dat 20 procent van je klanten 80 procent van je winst bepalen. De hoeveelheid tijd die je aan een klant met een hoge winst besteed, kan ongeveer evenveel zijn als aan een klant met een lage winst.

Dit kan je dus helpen om je tijd gelijkmatig over het aantal taken te verdelen en niet te veel tijd te besteden aan klanten die het niet waard zijn. Je kunt deze kennis ook gebruiken om een profiel samen te stellen van je beste klanten. Dat helpt je om op de markt exclusief te zoeken naar het type klant dat bij je profiel past.

Identificeer jouw productiviteitsbeperkingen met de 80/20 regel

De meeste mensen kunnen doorgaans een paar dingen benoemen die tussen hun tijd en hun doelen in staan. Soms zijn het bestaande gevoelens van machteloosheid en soms luie gewoonten. Het kan ook je opleidingsniveau of vaardigheid zijn.

Bepaal dus de snelheid waarmee je jouw doel kunt bereiken vanuit jouw situatie en context. Onthoud dat wat je ook hebt geleerd, je kunt afleren.

Streef ook naar duidelijkheid. Dat betekent dat je absoluut duidelijk bent over wie je bent, wat je wilt en waar je heengaat. Je schrijft je doelen op en je maakt plannen om ze te bereiken. Je stelt heel zorgvuldige prioriteiten en je doet elke dag iets om je naar je doelen te brengen.

Competentie en de 80/40 regel

Competentie betekent dat je heel goed begint te worden in de belangrijkste resultaatgebieden van het door jou gekozen vakgebied. Je past de 80/20-regel toe op alles wat je doet en concentreert je erop om uitmuntend te worden in de 20 procent van de taken die bijdragen aan 80 procent van je resultaten.

Je zet je in voor continu leren. Je stopt nooit met groeien. Je beseft dat excellentie een bewegend doel is. En je zet je in om elke dag iets te doen waardoor je steeds beter wordt in het doen van de belangrijkste dingen in je vakgebied.

Zo pas je de 80/20 regel toe op jouw weg naar succes.