Wie een webshop wil maken, heeft tegenwoordig talloze opties, waaronder het bekende Shopify. Maar wat is Shopify en hoe werkt het precies? Lees verder…

Wat is Shopify en hoe werkt het?

Ben jij al bekend met Shopify? In dit artikel leggen we uit wat Shopify is en hoe je er gebruik van maakt. Shopify is een online programma waarmee je eenvoudig zelf websites kunt bouwen. Ook kun je er gemakkelijk webshops mee openen. Je hoeft hiervoor geen expert te zijn.

Wat heeft Shopify te bieden?

Shopify staat bekend om zijn mooie thema’s en sjablonen. Deze kun je geheel naar eigen wens inzetten, net als de content. Jij bepaalt wat er op welke pagina komt te staan. Het instellen van je voorkeuren is heel makkelijk, als je niet bepaald een digitaal wonder bent. Shopify wordt wereldwijd gebruikt en heeft al miljoenen bedrijven aan zich weten te binden. Het grote voordeel van Shopify is dat je eerst een webshop kunt maken, dan pas kies je een abonnement.

Kost Shopify geld?

In principe is Shopify niet gratis. Je betaalt namelijk 29 dollar per maand voor een ‘gewoon’ Shopify account. Wel krijg je de eerste 14 dagen gratis. Je kunt kiezen uit drie verschillende abonnementen:

 • Shopify Basic

Het “Basic” abonnement is een prima abonnement voor bedrijven die hun eerste webshop openen.

 • Shopify Advanced

Het “Advanced” abonnement is aanzienlijk duurder en kost 79 dollar per maand. Advanced is ideaal voor bedrijven die aan het opschalen zijn en hun rapportage willen bijwerken. Mocht blijken dat er goudgeld zit in je webshop en dat je hier meer producten aan wil toevoegen, dan wordt het aangeraden je Basic abonnement om te zetten in een Advanced abonnement.

 • Of kies voor Shopify Plus

De enterprise oplossing kost maar liefst 299 euro per maand. Dit abonnement is eigenlijk alleen voor de écht grote bedrijven. Bedrijven die maandelijks een grote omzet draaien.

Hoe zit het dan met Shopify Lite?

Dan is er ook nog zoiets als Shopify Lite. Dit is een goedkoop abonnementje van slechts 9 dollar in de maand. Met Shopify Lite krijg je geen eigen webshop, maar je maakt het wel mogelijk om producten toe te voegen aan een blog of website. Ook kun je met creditcard laten betalen. Je kunt zelf kiezen in welke valuta je een transactie wilt laten facturen. De kosten van het abonnement zelf worden wel weer in Amerikaanse dollar gefactureerd.

Opzeggen Shopify account

De abonnementen van Shopify zijn maandelijks opzegbaar. Je kunt er ook voor kiezen van een één- of tweejarig abonnement gebruik te maken. In dit geval zijn de gemiddelde kosten per maand lager, maar zit je wel voor langere tijd vast aan het abonnement vast. Tussentijds opzeggen is in dit geval niet mogelijk is. Wil je niet langer van Shopify gebruik maken? Dan kun je behalve je abonnement ook je Shopify account opzeggen. Je gegevens worden gewist.

Jaarabonnementen voordelig

Zoals hierboven genoemd, zijn de jaarabonnementen voordelig. Dat merk je in de vorm van kortingen:

 • Op het jaarabonnement krijg je 10% korting (in vergelijking met een maandelijks opzegbaar abonnement)
 • Op Het tweejarig abonnement krijg je 20% korting.

iDeal betaalgemak

Shopify maakt betalen makkelijk door ook iDeal toe te voegen als betaaloptie. Je moet dan wel van Shopify Payments gebruik maken (dit moet je op actief stellen). Gelukkig is dat een kwestie van een knopje indrukken. Overigens kun je bij Shopify ook nog op andere manieren betalen.

Transactiekosten bij Shopify

Heb je Shopify Payments ingeschakeld, dan krijg je niet met transactiekosten te maken. Je kunt bij Shopify ook voor een externe “betalingsgateway” kiezen (dus buiten Shopify om), maar dan worden er wel transactiekosten in rekening gebracht. Bij een Basic Shopify abonnement is dit 2% van de transactiesom, bij Shopify Advances 1% en bij Plus nog maar 0.5%.

Shopify en domeinnaam

Het is mogelijk via Shopify een nieuwe domeinnaam te kopen, maar je kunt ook gebruik maken van een domeinnaam waarvan je al eigenaar was. Meld je je aan bij Shopify? Dan krijg jee een gratis Myshopify.com domeinnaam die op het Shopify sub domein actief is.

Shopify en webhosting

Je hoeft bij Shopify niet van een aparte hosting gebruik te maken. Welk abonnement je ook afsluit, onbeperkt e-commerce hosting maakt er altijd onderdeel van uit. Shopify Lite is de enige uitzondering, maar dat komt omdat Lite eigenlijk geen toegang tot een eigen webshop geeft. Met behulp van de “Koopknop” kun je e-commerce toevoegen aan een bestaande website.

Gebruik maken van Shopify POS

Shopify POS is een speciale app voor Android- en iOS- (Apple) apparaten. Deze app is speciaal ontwikkeld voor het maken van transacties in een pop-up omgeving of zelfs een fysieke winkel. Je zoekt en betaald vanaf je iPhone, iPad of een ander mobiel apparaat. In het Shopify-beheercentrum, toegankelijk via iedere browser, regel je alles voor je backoffice.

Shopify en Shopify POS samenvoegen

Dit is niet alleen mogelijk, het gebeurt zelfs automatisch. Je eigen Shopify webshop wordt automatisch met Shopify POS gesynchroniseerd, waardoor je alles voor je bedrijf vanuit één dashboard kunt beheren. Wat je in je Shopify-beheercentrum doorvoert, wordt ook in POS verwerkt.

Shopify POS en meerdere kassa’s

Het fijne van de Shopify POS app is dat je deze op meerdere mobiele apparaten kunt installeren en gebruiken. Hiervoor worden geen extra kosten gerekend. Mooi, want als je een bedrijf runt, zijn er meestal meerdere personen die geautoriseerd toegang tot de webshop moeten hebben. Activiteiten op deze apparaten worden in het beheercentrum gesynchroniseerd.

Ken je de Shopify “Theme Store” al?

In de Shopify Theme Store vind je ruim 70 verschillende thema’s, die door professionele ontwerpers gemaakt zijn. Hier kun je een thema uitzoeken dat het beste bij jouw bedrijf past. De sjablonen hebben eenvoudige instellingen die snel zijn aan te leren en weer zijn aan te passen.

Wat kun je met het Shopify blog?

Het Shopify blog is een speciale blogplatform waar je je eigen artikelen kunt publiceren en categoriseren. Ook kun je hier discussies van anderen aanmoedigen en opmerkingen modereren.

Het voordeel van SSL

Een SSL-certificaat geeft aan dat alle persoonlijke informatie die op een website verstuurd wordt, versleuteld wordt verzonden. Maak je een webwinkel aan bij Shopify, dan krijg je hier een 256 bits SSL-certificaat gratis bij. Dat betekent dat de gehele inhoud, plus alle gegevens met betrekking tot transacties en creditcards op dezelfde manier beveiligd zijn als banken.

Een Shopify Expert inschakelen

Bij Shopify, onder Shopify Experts, vind je een online adressenlijst met ontwikkelaars, marketeers en e-commerce designers die je kunnen helpen om je online Shopify winkel in een succes om te zetten. Zo’n Shopify Expert schakel je aan als je je e-commerce website ontwerp volledig wilt aanpassen, maar zelf niet over de HTML/CSS kennis beschikt om dit te kunnen.

Shopify producten: verschillende lagen

De producten van Shopify bestaan, naar eigen zeggen uit verschillende lagen:

 • Laag 1: Shopify basisproduct

Dit product is het basisproduct dat je krijgt bij afsluiting van een Shopify-abonnement. Dit zijn de basis templates en tools om een succesvolle webshop mee te maken. Je vindt hier ook geïntrigeerde betalingsverwerking, plus marketing en SEO-tools. Maak ook gebruik van ontwikkeltools.

 • Laag 2: extra diensten en producten

Abonnementen van Shopify zijn altijd op te zetten naar een ander type abonnement. Ook kun je gebruik maken van extra diensten, zoals upgrades en snellere betalingsopties.

 • Laag 3: gerespecteerde partnerapps

Shopify heeft een eigen App Store waarin je maar liefst duizenden verschillende apps tegenkomt die door externe ontwikkelaars zijn gemaakt. Deze functies zijn stuk voor stuk naadloos in te passen in je met Shopify opgezette webshop. Je kunt de functies gebruiken om je winkel verder mee naar je hand te zetten, zonder dat je zelf iets te programmeren hoeft.

Verschillende Shopify functies

 • Shop Pay

Dankzij Shop Pay maak je versneld afrekenen mogelijk. Klanten kunnen bepaalde gegevens opslaan, zodat ze deze de volgende keer niet meer hoeven op te geven. Dat versnelt hun aankoop.

 • Adverteren op sociale media

Je kunt je Shopify webshop eenvoudig koppelen aan Instagram, Facebook, Messenger en TikTok. Verkopen is ook mogelijk op andere plekken, zoals bijvoorbeeld Etsy en Amazon.

 • Shopify Email

Shopify Email maakt het mogelijk vanuit huis e-mailmarketing uit te voeren. Stuur geheel professionele e-mails naar klanten en start e-mailcampagnes voor vergrote productafzet

 • Shopify Ping

Dit is een speciale, gratis te gebruiken berichten app die je kunt gebruiken voor het chatten met klanten. Ook kun je Shopify Ping gebruiken met teams, bijvoorbeeld als vervanging van Facetime.

 • POS PRO

POS Pro is de geüpgradede versie van POS Lite in de Shopify app. POS Pro biedt toegang tot een geavanceerde inventarisbeheer, analytische gegevens en stelt je in staat een onbeperkt aantal accounts te maken voor winkelmedewerkers. Handig als je veel personeel hebt.

Shopify gebruiken: YouTube geeft een steuntje in de rug

Een succesvolle webshop maken in Shopify van A tot Z – van begin tot einde? Je leert het in dit via dit linkje dat naar een video van Dam Vas leidt en inmiddels ruim zeven miljoen keer (!) bekeken is:

>> Begin hier gratis met Shopify.

Op jouw succes!