Wat is de beste webshop-software voor als je een webshop wilt beginnen? Wat zijn de mogelijkheden en welk platform moet je kiezen? Wordt het Shopify, Magento, Lightspeed, Woocommerce, JouwWeb of toch andere webshop-software? Wij vertellen je waar je op moet letten én we laten je onze top 8 beste webshop-platforms zien. Lees verder en vergelijk al deze platforms…

Kies het liefst direct een goed webshop-platform

Ga je een webshop – oftewel webwinkel – starten? Dan is het belangrijk om direct voor het juiste programma te kiezen. Je wil er immers niet na een paar maanden achter komen dat een programma toch niet goed bij jou en jouw webshop past en alles overzetten naar andere software. Anders ben je weer heel veel tijd kwijt aan training en overzetten van de producten. Het liefst wil je een programma kiezen waar je minstens een aantal jaar mee vooruit kunt.

Er wordt ons vaak gevraagd wat nu de beste webshop-software is. Hier is niet zo eenvoudig een antwoord op te geven. Dit is namelijk grotendeels afhankelijk van het soort webshop dat je wilt starten en je persoonlijke voorkeuren. Wat voor de ene branche een uitstekend programma is, kan voor jou juist weer niet voldoen. De beste webshop software is dus een persoonlijke afweging.

Webshop-software: waar moet je op letten?

webshop software kiezen

Veel mensen kiezen voor hun webwinkel voor een WordPress-website en gebruiken plugins om er een webshop van te maken. De meest gekozen plugin is Woocommerce.

Je kunt echter ook kiezen voor all in one SaaS-software die speciaal is ontwikkeld voor het starten van een webshop. Behalve je eigen specifieke wensen en eisen zijn er een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten bij het kiezen van de software. We hebben de belangrijkste kenmerken van goede webshop software voor je op een rijtje gezet.

Zoekmachine optimalisatie

Het belangrijkste is dat je webshop makkelijk gevonden wordt door potentiële klanten. Daarom is het van belang dat de webshop software zoekmachine geoptimaliseerd is. Goede webshop software is zoekmachine vriendelijk en zorgt voor een hoge ranking in Google op de juiste, relevante keywords.

Gebruiksvriendelijke software

De meeste mensen die een webshop starten hebben geen verstand van programmering. Bij goede webshop software is het ook niet nodig om deze skill te bezitten. Een gebruiksvriendelijk programma heeft een eenvoudige pagebuilder waarmee je gemakkelijk je webshop kunt vullen. Denk daarbij niet alleen aan het plaatsen van je artikelen, maar ook aan het plaatsen en up to date houden van andere content. Bovendien moet webshop software een simpel bestelproces ondersteunen.

Geschikt voor alle devices

Wist je dat ongeveer de helft van alle potentiële klanten jouw webshop op een smartphone bekijkt? Het is dus belangrijk dat jouw webshop ook op de smartphone goed wordt weergegeven. Als het voor jouw bezoekers lastig is om op hun smartphone jouw producten te bekijken en bestellen, haken zij gauw af. Je moet dan wel heel bijzondere producten verkopen om ze toch tot een verkoop over te laten gaan. Het is dus een must dat jouw webshop compatible is met alle mobile devices waar jouw klanten gebruik van maken.

Betalingsmogelijkheden

Als je klanten alleen zou laten betalen via een bankoverschrijving, zou dit veel werk kosten en het bestelproces vertragen. Kies daarom voor een betaalpagina die zoveel mogelijk betaalmogelijkheden ondersteunt. Een webshop heeft eigenlijk geen bestaansrecht als je klanten niet met iDEAL kunnen betalen. Daarnaast vinden veel klanten het handig om te kunnen betalen met hun creditcard of via PayPal. Daarnaast zijn er nog diverse andere betalingsmogelijkheden die je in een goed webshop programma kunt integreren.

De prijs

Er zijn webshop programma’s die gratis zijn en er is software waar je voor betaalt. Het voordeel van een gratis programma is dat je geen kosten kwijt bent aan de software en daarom meer winst behaalt. Het nadeel is echter dat je mogelijkheden vaak gelimiteerd zijn. Een betaald webshop programma is het geld in de meeste gevallen dan ook zeker waard. Je hebt meer functies, kunt een webshop vaak volledig aanpassen naar jouw huisstijl en je kunt terugvallen op een goede klantenservice.

Klantenservice

Hecht jij veel belang aan een (goede) klantenservice of beschik jij over voldoende kennis om webshop software te installeren, je webshop actueel te houden en problemen zelf op te lossen?

Koppelingen met andere systemen

Wil jij je online business zo veel mogelijk automatiseren? Let er dan ook op of je de webshop software kunt koppelen aan andere systemen voor bijvoorbeeld marketing of boekhouding. Het is jammer als je er te laat achter komt dat je webshop software niet te koppelen is aan jouw favoriete systemen die je veel werk uit handen kunnen nemen.

Open Source of Software as a Service (SaaS)

Tot slot kun je kiezen tussen open source of software as a service. Het voordeel van open source is dat je de webshop helemaal aan kunt passen aan je eigen wensen en huisstijl. SaaS is daarin veel meer gelimiteerd. Bij open source moet je echter zelf de hosting regelen en updates installeren. Dat is iets waar je bij SaaS geen rekening mee hoeft te houden.

Onze belangrijkste onderzoekcriteria voor webshopplatforms

Wat ons betreft moet een goed webshopplatform in ieder geval aan het volgende voldoen:

  • Het website platform moet voldoende opties aanbieden voor het opzetten van je webshop
  • Het platform moet gemakkelijk zijn op te zetten door de website designer, zelfs als deze een leek is
  • Het platform moet gemakkelijk te gebruiken zijn door de consument op je website
  • Verder moet de webshopdienst regelmatig updates bieden, zodat het aanbod up to date blijft
  • De webshopdienst moet eenvoudig te onderhouden zijn
  • Ook moet de webshopdienst goed betaalbaar zijn
  • De webshopdienst moet natuurlijk de meest gebruikte betaalmethoden aanbieden.

Hoe wij webshop platforms beoordelen

Het beoordelen van webshopplatforms doen wij door deze in praktijk uit te testen. We vinden het belangrijk dat we zoveel mogelijk webshopdiensten waar we over schrijven in de praktijk uittesten, zowel als consumenten en als websiteontwerper. Ervaring uit eerste hand is wat ons betreft het beste.

Beste webshop software: onze top 3

beste-webshop-platforms-lijst

Zoals gezegd kunnen we je niet vertellen wat de beste webshop software is, omdat dit volledig afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie. We kunnen je wel een eindje op weg helpen om een goed onderbouwde keuze te maken tussen de verschillende aanbieders. We hebben onder de populairste webshop-software onze eigen top 8 gemaakt en deze voor je op een rijtje gezet.

1. Shopify

De #1 uit onze lijst is Shopify geworden. Het Canadese Shopify biedt software as a service aan in drie verschillende pakketten. Deze webshop software is met name aan te raden als je producten wilt gaan verkopen op de internationale markt. De prijs van de software ligt afhankelijk van het pakket dat je kiest tussen enkele tientallen en honderden dollars. Wil je Shopify gratis uitproberen? Maak dan gebruik van de gratis proefperiode van twee weken.

Hier kun je Shopify volledig gratis proberen.

2. JouwWeb

Hoewel JouwWeb van oorsprong een website-builder was, heeft het zich in de afgelopen jaren ook bewezen als een prettig webshop-platform. JouwWeb biedt gratis en betaalde software as a service waarmee je een webshop kunt starten. De gratis versie biedt de mogelijkheid om een gelimiteerd aantal producten te verkopen. Voor de starter is dit echter een goede manier om te kijken of de software bij jou past. JouwWeb blinkt ook uit als het gaat om klantvriendelijkheid en beschikt over een goede klantenservice.

Hier kun je JouwWeb gratis proberen.

3. WordPress + Plug & Pay

Als je geen kant-en-klaar platform wilt, maar wel het meestgebruikte platform om überhaupt websites mee te maken, ga dan voor WordPress. Je moet – of mag, net hoe je het bekijkt – dan alles zelf bepalen, kiezen en implementeren. Wij bevelen aan dat je dan het WordPress-thema Divi gebruikt om prachtige salespages te maken, waarna je de betaalknop naar jouw Plug & Pay-betaalpagina laat leiden. Let op: kies Plug & Pay alléén als je maximaal 10 producten te verkopen hebt, want Plug & Pay is geen systeem voor grote webshops met dynamische inhoud.

Hier kun je Plug & Pay gratis proberen.

De platforms die buiten onze top 3 vielen…

Als je simpelweg iets – of meerdere dingen – wilt verkopen op het internet, kijk dan bij bovenstaande drie tools. Onderstaande tools zijn helaas buiten de top 3 gevallen.

4. WordPress + Woocommerce

Als je zin hebt om alles zelf te regelen, bedenken, op te zetten en updaten, dan kun je voor WordPress gaan in combinatie met Woocommerce. Dit is open en unmanaged, dus je moet er zelf extra moeite voor doen. Prima

5. CCV Shop

Een goed betaalbaar webshop programma is de software as a service CCV Shop. Deze webshop kun je met verschillende toepassingen volledig inrichten naar jouw wensen. Aangezien het een grote speler is, wordt er veel software ontwikkeld waarmee je de functies van deze webshop uit kunt breiden. Je kunt de software eerst gratis uitproberen tijdens een proefperiode waarin je vrijblijvend de mogelijkheden kunt verkennen. Een pluspunt van deze software is dat je een gratis cursus kunt volgen zodat je alle mogelijkheden van het programma volledig kunt benutten.

6. Lightspeed

Lightspeed is een goed webshop programma voor het MKB. Veel ondernemers maken gebruik van dit software as a service platform. Aangezien het een goede en grote aanbieder is, zijn er ook veel plug-ins beschikbaar. Naast de plug-ins die je direct kunt installeren zijn er ook plug-ins van derden beschikbaar in de shop. Het voordeel van een groot platform is dat er veel interesse is vanuit externe ontwikkelaars om goed functionerende plug-ins voor de Lightspeed software te ontwikkelen.

7. Magento

Als je op zoek bent naar open source webshop software, is Magento een goede keuze. Magento was één van de eerste spelers waarbij je een webshop kon starten en heeft daarom ook een grote achterban. De mogelijkheden van de webshop software is relatief uitgebreid zodat je een webshop kunt maken die voldoet aan jouw wensen.

8. Mijnwebwinkel

Ben je op zoek naar Nederlandstalige software en heb je weinig kennis van programmeren? Dan is Mijnwebwinkel iets voor jou. Je kunt kiezen tussen gratis en betaalde software. Het is een zeer gebruiksvriendelijk webshop programma dat je met diverse uitbreidingsmogelijkheden volledig kunt aanpassen aan jouw wensen.

9. Shoppagina

Shoppagina is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat software as a service biedt voor het aanmaken van een webshop. Je kunt kiezen tussen een gratis en een betaalde versie. De gratis versie is uitstekend, maar kent wel een gelimiteerd aantal producten dat je via de webshop kunt verkopen.

10. Shopware

De Duitse webshop software van Shopware verovert langzaam maar zeker de Nederlandse markt. Naar verwachting zal de populariteit alleen maar toenemen waardoor de mogelijkheden en de samenwerking met partners in de toekomst alleen maar zal groeien. Dit is een goede keuze als je op zoek bent naar een grote speler die nog volop in ontwikkeling is.

Waarom wij webshop platforms zijn gaan reviewen

Waarom een webshop platform, vraag je je misschien af. Omdat een webshop dé manier is om geld te verdienen aan je website natuurlijk. Heb je een succesformule in huis en kun je gouden producten of diensten aanbieden, dan wil je die natuurlijk – tegen betaling – met de wereld delen. Helaas zijn nog niet alle webshop diensten van even hoge kwaliteit. Wij zijn dol op vergelijken op de redactie en gingen voor jou op onderzoek uit. Hier vind je de resultaten.

Onze redactie houdt zich bezig met alle producten, diensten, platforms en websites die je op het internet tegenkomt. Vergelijken is wat we doen: niet alleen voor ons beroep, maar ook omdat we het leuk vinden. We kijken met een kritisch oog naar het totale aanbod producten en proberen de beste dienst van een mindere dienst te onderscheiden. Dat gaat ons vrij goed af.

Blijf kritisch op het totale aanbod webshop platforms

Het totale aanbod webshop platforms is erg groot. Tegenwoordig kun je op 101 manieren je webshop opbouwen en onderhouden. Je kunt er veel verschillende tools voor inschakelen, maar natuurlijk is niet elke tool van even hoge kwaliteit. Des te meer reden om kritisch te blijven. Hoe meer keuze, hoe meer mogelijkheden en er zijn om kritisch te zijn. Waarom me minder genoegen nemen, als je ook voor het allerbeste kunt kiezen. The sky is immers the limit.

Wij waren in eerste instantie wat sceptisch over het aanbod webshop platforms. Immers lijken de meeste webshops erg op elkaar. Toch zijn er ook verrassend veel webshops waarbij afrekenen een heel gedoe is en waar je niet zomaar de ideale betaalmethode kunt vinden.

Test de twee meest aangeraden systemen uit

Na voorzichtig en uitgebreid vergelijken, is de conclusie duidelijk: hoewel Plug&Pay voor de meeste sales kan zorgen dankzij de kassakoopjes en upsells, is het helaas geen webshop-software voor grote webshops die continu veranderen. Daarvoor moeten traditionele webshop-platforms gebruikt worden: Shopify & JouwWeb zijn beide de meest geprezen en veelgebruikte webshop-software. Je kunt ze allebei direct in hun geheel uitproberen.

Op jouw succes!