Welke bedrijfsuitjes en teambuilding-activiteiten raden wij echt aan voor jouw bedrijf? Een beetje peper in de reet – maar ook een leuk geschenk – is belangrijk voor ieder team, dus wij hebben de meest activerende tips voor je onderzocht. Lees verder voor onze beste aanbevelingen

De beste bedrijfsuitjes van Nederland

Zo door de week knoeperhard werken om de beoogde bedrijfsresultaten te behalen, kan heel bevredigend zijn. Toch is het lekker wanneer je zo nu en dan ook met je collega’s even uit kunt puffen met een leuk bedrijfsuitje. Goed voor de onderlinge sfeer, en na afloop is iedereen er klaar voor om de targets ook de komende tijd weer te halen.

Onze zoektocht naar de beste bedrijfsuitjes

Om bovenstaande redenen nemen wij ook regelmatig een bedrijfsuitje. In het organisatiecomité rijst dan al snel de vraag: wat zullen we dit keer eens doen? Wordt het een sportieve activiteit, of een leerzame? Iets waar de teambuilding duidelijk uit naar voren komt, of juist een zeer ontspannend dagje? Moet het iets te maken hebben met het werk, of daar juist volledig buiten staan? Het levert regelmatig discussies op, waarna gezocht moet worden naar consensus op dit gebied. Kortom: het beste bedrijfsuitje bestaat niet. Toch waren we niet tevreden met dit antwoord. Er moest toch iets meer over te melden zijn?

Hoe hebben we dit aangepakt?

Omdat we niet zomaar opgeven, hebben we toch nog eens de koppen bij elkaar gestoken. Er zijn namelijk wel degelijk bedrijfsuitjes te benoemen die meteen ‘goed’ aanvoelen. Bovendien zijn er bepaalde activiteiten die door veel bedrijven worden gedaan. Sterker nog, er is een hele industrie op het gebied van bedrijfsuitjes. Er moet dus een grote gemene deler zijn, een meetlat waarlangs we de verschillende activiteiten kunnen plaatsen.

Bedrijfsuitjes van de andere kant bekeken

Maar wie bepaalt dan die meetlat? Dit kunnen we niet aan de bedrijfsuitjes zelf overlaten: zij hebben een product te verkopen en zullen dus net doen of hun uitje het leukste is. Hoe meer superlatieven ze er aan kwijt kunnen, hoe beter. Dat drijft de prijs immers ook nog eens op. Nee, we moesten de zaak van de andere kant benaderen. We besloten een lijstje te maken van criteria waar volgens ons het bedrijfsuitje aan moet voldoen. Vervolgens hebben we tientallen activiteiten op deze criteria gelegd, om zo tot een top tien te komen.

De criteria waar wij ons oordeel op hebben gebaseerd

Inclusiviteit

Het is natuurlijk moeilijk het met de keuze voor het uitje iedereen naar de zin te maken. Toch mogen zo weinig mogelijk, en het liefst geen, medewerkers buiten de boot vallen. Het is dus niet leuk als je vooraf een bepaalde skill moet hebben om het uitje te kunnen meemaken. Rondjes racen op Zandvoort terwijl er medewerkers zijn zonder rijbewijs, is dus geen leuk idee.

Positiviteit

Een activiteit mag best pittig of zelfs agressief zijn (zie als voorbeeld het paintballen, dat de lijst heeft gehaald), zolang er maar wel kan worden blijven gelachen. Ik heb daarentegen wel eens over een bedrijf gehoord dat het een aardig idee leek om op een schietbaan met luchtdrukpistolen te richten op foto’s van collega’s. Dat klinkt als een slechte mop, maar het is echt waar. Zoiets gaat natuurlijk veel te ver.

Weerbestendigheid

Een bedrijfsuitje in Nederland heeft altijd een risico: het weer kan immers zomaar ineens omslaan. De meeste activiteiten die we hebben opgenomen in de lijst spelen zich dan ook binnen af, óf zijn makkelijk ‘overdekt te maken’. Die enkele activiteit die zich in de buitenlucht afspeelt, behouden echter dit risico. Houd de berichten dus goed in de gaten, en bovenal: wees als organisator flexibel.

Onze top 5 bedrijfsuitjes

Hier vind je onze top 5 bedrijfsuitjes:

Het #1 leukste bedrijfsuitje in de categorie: plezier en iets tasbaars geven

Wij verkozen een 3D-activiteit als de leukste activiteit in de categorie: plezier en na jouw feest een tastbare verrassing geven van jezelf en/of je hele team collega’s. Dit is een hartstikke leuke 3D-activiteit waarbij je een digitaal 3D karakter van jezelf maakt. Je kunt zelf kiezen welk karakter je wilt samen stellen en weer wilt wijzigen. Van het eindresultaat ontvang je een 2D foto en uiteindelijk een 3D-beeld om op je bureau te zetten. Deze activiteit is leuk en daarom zetten wij deze op #1 in deze categorie.

Toen wij deze activiteit deden was iedereen vrolijk en vol verbazing aan het kijken. Wat nog meer bijzonder is: dat we nog iets speciaals ontvingen, namelijk een 3D Mini Me beeld van het karakter dat we gekozen hebben.

Dit voelt als het ultieme gebaar om te krijgen of aan iemand te geven na zo’n leuke activiteit die we al gedaan hadden – en het voelt echt als een persoonlijke touch en een eeuwig aandenken voor op je bureau. Het bedrijf Klein3d biedt deze leuke 3D activiteit en we kunnen ze sterk aanbevelen als #1 bedrijfsuitje – en geef je gasten een tastbare verrassing-keuze. Dus het is niet alleen een leuk bedrijfsuitje, maar ook een leuk aandenken voor in je kast.

2. Actief survivallen in de grotten van Valkenburg

Een bedrijf moet voor zijn werknemers zorgen. En dat doe je niet door met ze te gaan zuipen. Je wilt ze coachen en hard maken. Dat doe je door te survivallen – en dat is ook nog goed voor de teambuilding. De grotten van Valkenburg zijn daar een uitstekend decor voor.

3. Op de Borrelboot

Genoeg actief gesurvivald? Dan is een beetje ontspanning op z’n tijd ook niet mis. Een borrelboot is hartstikke leuk, zomers en gezellig.

4. Outdoor teambuilding in de veluwe

Wij raden Veluwe Events op de Veluwe aan. Zij organiseren de leukste buitenactiviteiten die allemaal actief en inspannend zijn. Want kom nou, we gaan met ons team toch niet lui zitten zuipen? Dat is de zesjescultuur die we niet willen in een bedrijf.

5. ApenkooiGym

Apekooien ken je van de gymles van vroeger, maar momenteel is het super hip als bedrijfsuitje. Bij ApenkooiGym in Amsterdam, Breda, Groningen, Utrecht, Den Haag of Rotterdam kun je echt actief aan de slag samen.

De top 10 teambuilding-activiteiten

1. Pubquiz

Wat is er leuker dan je collega’s verbluffen met je parate kennis, en dat onder genot van een biertje of een wijntje? Je maakt vooraf aan de Pubquiz leuke teams onderling, met leden die elkaars kennis goed aanvullen. Een praatgrage host kletst het geheel aan elkaar, de punten worden eerlijk doch rechtvaardig bijgehouden en: spelen maar. Door het toevoegen van ludieke prijzen zullen de deelnemers alleen maar fanatieker worden, zonder dat het vervelend wordt.

Zorg wel voor voldoende afwisseling in de vragen. Tientallen vragen over muziek of sport zal een deel van de medewerkers snel doen afhaken. Het is dan ook goed dit gedeelte uit te besteden aan een derde, bijvoorbeeld aan de kroeg waar je de Pubquiz gaat houden. Honderden kroegen door heel Nederland bieden iets dergelijks aan, dus je hebt keuze genoeg. Een aardig is ook om daarbij een fraaie muzikale omlijsting in te huren, om de sfeer er goed in te krijgen. De combinatie van kroeg en spelletje spelen maakt de Pubquiz de onverwoestbare nummer 1 op onze lijst.

2. Escape Room

De escape room heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen in Nederland, en zeker ook op het gebied van bedrijfsuitjes. De bedoeling is om goed samen te werken om te ‘ontsnappen’ uit een ruimte, vaak door het oplossen van diverse raadsels. Omdat de deelnemers moeten samenwerken, en er door een aftellende klok tijdsdruk ontstaat, kan dit nog voor interessante en ook hectische verwikkelingen zorgen.

Op de één of andere manier is de escape room in Nederland enorm aangeslagen. Het is nu zelfs al zover dat ons land verreweg de meeste escape rooms per inwoner heeft. Dat is mooi meegenomen als je een bedrijfsuitje wil organiseren: er is namelijk door het hele land heen keuze genoeg. Wij hebben zelf ook een escaperoom gedaan en het beviel ons uiteindelijk beter dan het Wie is de Mol? spel: een escaperoom is simpeler van opzet en gewoon erg spannend.

3. Paintball

De klassieker onder de bedrijfsuitjes mag uiteraard niet in deze top 10 ontbreken. Het is toch heerlijk je baas uit het spel te schieten? Of die vervelende collega de volle laag te geven? Ervoor te zorgen dat je met die leuke collega in één team komt?

Het paintballen ontstond in de Verenigde Staten, waar ze niet op een geweer meer of minder kijken. Het spel werd ontwikkeld in de jaren ’80 en nam al snel een grote vlucht, waarna we ook aan deze kant van de oceaan los gingen. Op één of andere manier doet het spel het altijd goed als bedrijfsuitje. Het versterkt het teamgevoel, vraagt tactisch inzicht en overleg, zelfs in de meest chaotische situaties.

Oppassen geblazen: de verfballetjes kunnen wel degelijk hard aankomen. Daarom is het niet aanbevolen elkaar van zeer nabij te beschieten. Verder is het natuurlijk zaak om goede kleding aan te doen, en zeker je hoofd daarbij goed te beschermen. Door uitgebreide regelgeving op dit gebied zal dit bij de uitbater allemaal goed geregeld zijn. Een heerlijk actief uitje, waar je de broodnodige agressie in kwijt kunt.

4. Workshop

Iets leren tijdens een bedrijfsuitje kan nooit kwaad. Een workshop is in feite een actieve werkvorm waarin de deelnemers een (vaak onbekende) skill leren of ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan koken, of schilderen. Je zou nog een competitief element kunnen toevoegen door het beste brouwsel een prijsje te geven, maar dat hoeft niet. Het gaat uiteindelijk om de activiteit zelf.

De workshop klinkt niet als de meest sexy activiteit, toch is het onze ervaring dat deze over het algemeen zeer goed wordt gewaardeerd. Juist het gebrek aan spanning en sensatie wordt vaak als prettig ervaren, en bijna in elke groep zitten er wel wat deelnemers die op deze manier een nieuwe hobby ontdekken. Een workshop is leerzaam en goed aan te passen op de interesses van de deelnemers.

5. Karaokebar

Als je er zeker van wil zijn om lol te beleven tijdens je bedrijfsuitje, moet je de karaokebar opzoeken. Deze vorm van vermaak is afkomstig uit Japan en heeft zich sinds haar introductie begin jaren ‘80 over de hele wereld verspreid. Je zult merken dat aan het begin van de avond iedereen nog een beetje verlegen is, maar nadat het eerste schaap over de dam is, volgen er vanzelf meer. Zeker weten dat ook in jouw bedrijf een onvoorzien zangtalent zit.

Hoe later de avond, hoe schoner het volk, en hoe fijner de karaokebar. Nadat de eerste schroom met de noorderzon is vertrokken, en er misschien al wat drankjes zijn genuttigd, komen de meest schaamteloze zangpartijen voorbij. Het is echt heerlijk om je collega’s van deze andere kant te bezien, kunnen wij uit ervaring zeggen. Helaas kent Nederland niet bijster veel karaokebarren, dus je zult wel even op zoek moeten naar de dichtstbijzijnde. Een hilarische avond is dan verzekerd.

6. Pitch and Putt

Golf leren is me nogal een heikel karwei. Toch zouden opvallend veel mensen het wel eens willen leren, merk ik als ik vertel zelf wel eens een balletje te slaan. Een mooie instap is dan Pitch and Putt, een verkorte spelvorm waarbij de hole op ongeveer 50 meter van de afslagplek ligt. Dit is makkelijk af te leggen, niet alleen voor het balletje, maar ook voor de deelnemers die er achteraan moeten wandelen. Door het verkorten van de afstanden heeft Pitch and Putt diverse voordelen boven het lange golfspel: er zijn minder clubs nodig, het duurt minder lang en iedereen kan het spelen. Je hebt dan ook geen golfvaardigheidsbewijs nodig om de Pitch and Putt baan op te mogen.

Het andere grote voordeel is dat het spel gespeeld kan worden in teams. Diverse spelvormen zijn hiervoor geschikt, bijvoorbeeld het zogenoemde Texas Scramble, waarin een team met meerdere ballen in zo weinig mogelijk slagen de hole probeert te bereiken. Iedereen zal zich Tiger Woods wanen op het moment dat het balletje dankzij jouw putt in het gaatje verdwijnt. Een Pitch and Putt-baan is bovendien voorzien van terras, waar even lekker valt na te borrelen en misschien zelfs te eten. Door heel Nederland zijn er ongeveer 25 van dergelijke banen te vinden.

7. Proeverij

Het proeven van wijn vindt in georganiseerde vorm al plaats sinds de 14e eeuw. Tegenwoordig kan het als bedrijfsuitje een zeer leuke optie zijn. Nadeel is echter wel dat misschien niet iedereen alcohol drinkt. Dan is het leuk om een andere proeverij te houden, van kaas tot vlees of chocola of wat dan ook. De interne mens zal na een dergelijke activiteit immers tevreden naar huis gaan.

De proeverij is bovendien laagdrempelig. Je kunt het zo lang en kort, zo duur en goedkoop houden als je zelf wilt. Bovendien valt er nog iets te leren van de lokale expert die je alles kan vertellen over de geproefde producten. Het is onze ervaring dat een proeverij, net als een workshop, over het algemeen goed wordt gewaardeerd door de medewerkers in brede lagen van de organisatie.

8. Funny Games

Met al die hippe spellen van tegenwoordig vergeten we nog wel eens de echte klassiekers op het gebied van bedrijfsuitjes. We hebben ze gecategoriseerd onder funny games. Je kunt dan denken aan zaklopen, eieren naar de overkant brengen en wat dies meer zij. Oh zo flauw maar oh zo leuk. Het hangt echter wel een beetje van de bedrijfscultuur af, of dit echt wordt gewaardeerd. Maar is deze ongedwongen, dan zijn funny games een echte aanrader.

Wat is er immers leuker als de grote baas op de snoet zien gaan in een jute zak? Of zelf op de evenwichtsbalk over water de rust en kalmte te bewaren waar je collega’s één voor één kopje onder zijn gegaan? Verdeel de medewerkers in teams en zorg voor wat kleine prijsjes om de competitiviteit te vergroten. Door de tijd die bij verschillende activiteiten hoort bij elkaar op te tellen, kunt u de spanning behoorlijk verhogen. Flauw? Absoluut! Maar oh zo leuk…

9. City Battle

Terug naar de hippe games dan, en City Battle hoort daar zeker mee. In dit stadsspel draait het om lef, doorzettingsvermogen en het oplossen van puzzels. Je speelt het spel in teams, en het is de bedoeling om met je Ipad op zoek te gaan naar verschillende aanwijzingen, bijvoorbeeld over de plek waar het team uiteindelijk naar toe moet. Het is dus zaak als een razende door de stad te jagen, de puzzels die je onderweg tegenkomt op te lossen en de tijd van de andere teams te verslaan.

City Battle heeft hetzelfde voordeel als het Wie is de Mol? spel of de Escape Room: je bent actief bezig om puzzels op te lossen, waardoor lichaam en geest een lekkere training krijgen. Door het competitie-element toe te voegen is het nog spannend ook. Zeker jongere medewerkers hebben volgens ons onderzoek een grote voorkeur voor dergelijke spellen, dus het hangt een beetje van de bedrijfsopbouw en -cultuur af of het ook voor jouw company een goede optie is.

10. Karten

Zoals we in onze criteria al meldden, is het goed om een inclusieve activiteit te plannen. Autoracen hoort daar in principe niet bij; niet iedereen heeft immers een rijbewijs. Maar voor karten geldt dat niet: je mag ook zonder roze papiertje plaats nemen op zo’n vierwielig autootje. En dan heb je meteen een leuk uitje te pakken: iedereen mag zich even Max Verstappen voelen en door de precieze tijdsaanduiding kun je precies zeggen wie heeft gewonnen. Zo’n competitie-element is altijd fijn.

Helemaal zonder gevaar is het karten niet, en niet iedereen zal van de lucht die in zo’n centrum hangt, houden. Volgens ons onderzoek zijn het vooral mannen die een dagje karten wel zien zitten, maar ook vrouwen beginnen het steeds leuker te vinden. Je kunt het als optie altijd eens in de groep gooien (een suggestie die we je sowieso zouden willen doen).

Vergeet ook niet dat een combinatie van activiteiten ook nog een goede optie kan zijn, bijvoorbeeld als de helft van het bedrijf liever wil karten, en de andere helft wil paintballen. Het mooiste is dan wel dat dit op één locatie kan, waarna er achteraf gezamenlijk op de goede afloop wordt geklonken.

En daar heb je dan een lijst van compleet verschillende activiteiten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Waar ga jij binnenkort een keer met je collega’s naar toe?

Eervolle vermeldingen

Er is verrassend veel leuks te doen in Nederland als het op bedrijfsuitjes aankomt. Omdat we het niet bij 10 activiteiten konden laten, hier eerst een drietal eervolle vermeldingen.

Vlot bouwen

Dit is meteen het meest ‘riskante’ uitje voor wat betreft het weer. Toch wilden we het bouwen van een vlot wel bij de eervolle vermeldingen plaatsen, omdat het een ideale activiteit is waarbij je elkaar beter leert kennen, je lekker met je handen én hoofd bezig bent en nog iets kunt leren over je collega’s. Wie neemt bijvoorbeeld meteen de leiding, wie geeft het snelste op? Naast leerzaam is het competitie-element bovendien een fijne toevoeging. Een vlot bouwen kun je door heel Nederland, en het is bovendien een relatief goedkoop uitje.

Wie is de Mol?

Duurder is het organiseren van een Wie is de Mol? uitje (of een variant à la Wie is de Rat?). Middels opdrachten moeten de medewerkers ‘geld’ verzamelen, maar er is een saboteur in hun midden, net als in het bekende televisieprogramma. Dit spel is heel dynamisch en draait om liegen, acteren en bondjes smeden. Het zal heel interessant zijn om te zien hoe de diverse medewerkers hiermee omgaan. Wij hebben dit spel zelf ook gedaan, en het is zeker aan te bevelen, maar misschien niet voor iedereen. Vandaar geen opname in de top 10, maar wel een eervolle vermelding.

Borrelboot

Met een borrelboot kun je eigenlijk niet de fout ingaan. Het ergste wat je erover kunt zeggen is dat het misschien een beetje een ‘simpele’ activiteit is. Het voordeel is dat het makkelijk valt te organiseren, en door vrijwel het hele land te doen is. De Nederlandse steden zijn vanaf het water toch nog net even wat mooier, dus zeker bij goed weer is dit een absolute aanrader.