Welke hostingprovider is het beste en snelste voor jouw WordPress-website in 2024? Hier vind je een review en eindconclusie over de meest veilige, snelle en best ondersteunde managed hosting-oplossing voor Nederlandse website-bezitters. Lees verder…

Deze hosting-review is gebaseerd op onze praktijkervaring als Nederlandse ondernemer

Ik deel hier mijn ervaring met hostingproviders met je, van ondernemer tot ondernemer. Als je op mijn homepage kijkt, zie je al mijn ondernemingen. Hiermee geef ik een tegengeluid aan alle gemanipuleerde ‘klantenreviews’ en ‘review-websites’. Ik laat je zien hoe ik als ‘normale ondernemer’ oprecht de beste hostingprovider heb gekozen.

Het oordeel van dit artikel is dan ook gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring als ondernemer voor een Nederlands publiek die alles al heeft geprobeerd. Mijn beste keuze deel ik graag met anderen zodat andere ondernemers en website-eigenaren direct de juiste keuze kunnen maken.

Als je een succesvol bedrijf wilt runnen, is een goede website onmisbaar. Daar speelt webhosting een belangrijke rol bij. Maar het vinden van een goede webhosting provider is alles behalve eenvoudig. Er zijn talloze factoren om rekening mee te houden en vervolgens zijn er ook nog enorm veel providers om uit te kiezen. Om je hier een handje bij te helpen, leggen we in dit artikel uit wat webhosting nu eigenlijk is, waar je op moet letten en welke webhosting providers wij aanraden. Lees dus gauw verder.

Wat is een webhosting provider?

Kort gezegd is het de taak van de webhosting provider om alles wat er bij jouw website achter de schermen gebeurt te regelen. De provider houdt zich dus niet bezig met het ontwerp en de opvulling van een website, maar zorgt er juist voor dat de site snel is, goed beveiligd is, altijd bereikt kan worden en van genoeg opslagruimte is voorzien.

Hoewel het mogelijk is om hier zelf mee aan de slag te gaan, kan dit veel tijd in beslag nemen. Bovendien hoeft het aanschaffen van een pakket voor webhosting helemaal niet duur te zijn. Het is dus zeker geen slecht idee om gewoon een professional in te huren. Zelfs als je hiervoor kiest, kun je nog geld besparen door toch een aantal dingen voor eigen rekening te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maken van back-ups of het beheren van de caching. Of je besluit dit te doen is geheel afhankelijk van jouw technische vaardigheden.

Waarom wij WordPress-hosting aanbieders reviewen

Bijna iedereen heeft weleens van WordPress gehoord. WordPress is dé grootste partij op het gebied van websites maken. Zoek je een website-builder van formaat, dan is de kans groot dat je op WordPress uitkomt. En WordPress heeft nou eenmaal óók aparte hosting nodig. Hier past uiteraard ook normale hosting bij, maar er zijn ook speciale aanbieders van WordPress-hosting. Aangezien wij allerlei reviews schrijven op het gebied van hosting en internetdiensten, is het niet meer dan logisch dat ook WordPress-hosting uitgebreid bij ons aan bod komt.

Kritisch blijven op het WordPress hosting aanbod

Omdat WordPress zo populair is, spreekt het voor zich dat er ook heel veel hostingpartijen zijn die WordPress hosting aanbieden. Het feit dat een partij WordPress hosting aanbiedt, wil echter nog niet per definitie zeggen dat die hostingservice ook gelijk van heel hoge kwaliteit is. Het aanbod is groot. Dat houdt eigenlijk per definitie in dat er ook veel verschil in kwaliteit zal bestaan. Aan ons de taak WordPress hosting kaf van koren te onderscheiden.

Beloften van WordPress hosting partijen: vaak gebakken lucht

WordPress hosting partijen zullen je uiteraard beloven dat zij de beste vorm van WordPress hosting aanbieden en dat natuurlijk voor de aller scherpste prijs. Ook zal je lekker gemaakt worden met allerlei bijzondere opties. Of die opties echt veel waard zijn, is echter nog maar de vraag. Bovendien is WordPress-hosting in de praktijk gewoon hetzelfde als normale hosting. Alleen zijn er wat extra leuk klinkende diensten, zoals dat je allerlei vragen over WordPress aan hun support kunt stellen. Ook zullen hosting partijen de mindere kanten van hun diensten verzwijgen. Dus wat ons betreft, moet je je niet blindstaren op het verkooppraatje. Vergelijk eerst naar hartenlust!

Onze onderzoekcriteria voor goede WordPress hosting

Een goede WordPress hostingpartij moet wat ons betreft aan het volgende voldoen:

  • De WordPress hosting moet beschikbaar zijn voor een competitieve prijs
  • De hostingservice moet naadloos aansluiten op wat WordPress te bieden heeft
  • De hosting moet soepel verlopen – snel internet, groot geheugen, etc.
  • Je moet toegang hebben tot alle functies van WordPress.

Tips voor het kiezen van een geschikte webhosting provider voor WordPress

beste wordpress hosting review

Voordat we ingaan op een aantal webhosting providers die wij aanbevelen, volgen hier kort een aantal algemene tips die jij kunt gebruiken om de juiste keuze te maken:

  • Bepaal je budget. De service waar je gebruik van kunt maken is grotendeels afhankelijk van hoeveel jij bereid bent per maand te investeren. Als dit niet heel veel is, zullen er sowieso al een aantal opties afvallen. Wij raden in ieder geval af om moeilijk te doen om een paar tientjes meer of minder. Zoals je in deze review gaat merken, gaan we hostingproviders aanbevelen die een stuk meer kosten. Dit levert je uiteindelijk alleen maar meer op.
  • Vraag rond bij vrienden en familie die ook ondernemen. Je kent vast wel iemand die een eigen website heeft. Dit geeft je de kans om je keuze te baseren op eerstehands reviews. Ook wijzelf hebben verschillende websites waar we nogal veel webhosting-partijen hebben geprobeerd. In dit artikel bespreken we onze eerstehands ervaringen.
  • Controleer of er een mogelijkheid is om een gratis proefabonnement af te sluiten. Een 14- of 30-dagen garantieperiode voldoet uiteraard ook. Zo kan je gedurende een bepaalde periode testen of het pakket aan jouw eisen voldoet en weet je meteen waar je aan toe bent.

Nu je weet hoe je het beste aan de slag kunt gaan bij het kiezen van een geschikte webhosting provider, is het tijd om een kijkje te nemen bij de beste opties. We beginnen in de komende paragraaf bij onze absolute #1: Siteground…

Tientallen websites later… Wat is de beste WordPress hostingprovider voor Nederlanders?

beste hosting voor wordpress

Nadat ik door de jaren heen van een groot aantal providers heb gebruikgemaakt (o.a. TransIP, Hostgator, Siteground, Mijndomein, Versio…) ben ik voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat ik bij één provider klant wil blijven: Siteground.

In het vervolg van dit artikel ga ik op wat punten in en geef ik de belangrijkste redenen waarom ik voor deze WordPress-hosting heb gekozen voor mijn websites.

Lang verhaal kort: je betaalt bij Siteground meer om voorgoed gerustgesteld te zijn

In het kort komt het erop neer dat Siteground geen budgetprijzen hanteert, waardoor je ook daadwerkelijk gerustgesteld kunt zijn over de kwaliteit.

Veel webhosting-providers hebben scherpere prijzen, maar die zetten jouw website op heel krappe servers met veel te veel andere websites. Ook proberen ze op allerlei huichelachtige manieren geld van je af te troggelen (“Wil je SSL? Dan moet je toch upgraden… En hier heb je Sitelock voor 9,99 extra per maand…”)

Wij Nederlanders hebben geluk… een server in Amsterdam!

Siteground heeft de schaalvoordelen van een wereldwijd bedrijf, terwijl de servers gewoon in onze achtertuin staan.

Doordat jouw websitebezoekers verbinding maken met een server in Amsterdam, heb je wat dat betreft de snelst mogelijke optie omdat de verbinding niet de oceaan over hoeft.

Je krijgt standaard een server in Amsterdam als je een pakket aanschaft. Dit zal je ook terugzien in je login-omgeving bij Siteground.

Een aantal ‘nerdy’ snelheid-features

Je kunt onderstaande kenmerken als bonus zien die je niet per se hoeft te activeren. Sommige van onderstaande bullets zijn al automatisch van kracht.

  • Alle managed WordPress-hostingpakketten van Siteground bevatten SSD’s. Die zorgen ervoor dat data er 1.000 keer sneller in en uit gaat dan normale drives.
  • Ze gebruiken NGINX-servertechnologie om statische content sneller te laden. Ook dit zit in alle pakketten.
  • Hun ‘Supercacher-functie‘ is bekend geworden doordat je geen externe cache-plugin nodig hebt voor extra snelheid.
  • Heb je www. ingesteld als standaard voor jouw website? Dan kun je gebruikmaken van hun gratis Cloudflare CDN. Hierdoor wordt je website ook buiten Nederland net zo snel geladen als binnen Nederland.
  • Siteground heeft als een van de eerste hostingbedrijven momenteel HTTP/2 aangezet in hun servers, waardoor websites in browsers significant sneller laden. Dit werkt alleen als je site via HTTPS loopt, maar dat is extreem simpel ingesteld via Siteground en ‘Let’s Encrypt’.
  • Standaard staat PHP7 uit, maar je hebt in ieder geval wel de optie om dit aan te zetten. Dit maakt php-executies sneller.
  • Siteground zet een artificial intelligence–techniek in om brute-force-attacks tegen te gaan voordat het jouw website bereikt.

Backups worden makkelijk gemaakt

Als het om websites gaat, heb je niet genoeg aan één backup. Siteground maakt daarom automatisch backups voor je die je on demand terug kunt zetten.

Het is aangeraden dat je zelf voor een andere backup zorgt, zodat je altijd twee backup-bronnen hebt om op terug te vallen. Op die manier heb je maximale peace of mind.

Ook de ‘one click restore’-functie is erg fijn, waarmee je tot 30 dagen terug in de tijd kunt.

Let wel even op dat wanneer je het goedkoopste Siteground-pakket neemt, je een klein bedrag moet afrekenen om hiervan gebruik te maken. Bij het Gogeek-pakket is echter alles gratis.

Support met een hart

Er zijn veel (hosting)bedrijven die het opzettelijk moeilijk maken om contact met support op te nemen. Bovendien schrijven ze geen écht antwoord, maar sturen ze je een automatisch standaardantwoord dat het meest in de buurt komt van jouw vraag.

Dat komt nooit voor bij Siteground: het support-team neemt echt de tijd voor je om handmatig dingen te corrigeren aan je website/hosting – en ze schrijven échte, persoonlijke reacties. Siteground laat je weliswaar – net als alle anderen – ook eerst kennisbank-artikelen zien, maar daarnaast is het gewoon mogelijk om te chatten, mailen of bellen.

Via chat en telefoon krijg je direct reactie. Via mail binnen 10 minuten, maar de mail-optie wordt zelfs bij veel type support-vragen niet eens aan je gepresenteerd. Sommige support-vragen moeten daaarentegen altijd via e-mail beantwoord worden.

Wat al helemaal uniek is: je kunt ook met niet-hosting-gerelateerde vragen bij ze terecht! Een hosting-bedrijf zou je normaal gesproken niet hiermee helpen. Siteground communiceert juist heel duidelijk dat je met alle soort vragen rondom de mysteriën van het web bij ze terecht kunt.

Onthoud: je betaalt niet voor budget-hosting. Je krijgt dus geen budget-webhosting qua resources én je krijgt geen budget-support. Dus door de snelheid van de techniek en de échte persoonlijke antwoorden raad ik deze partij zo sterk aan.

Alternatieve goede hostingproviders

webhosting vergelijken

Naast onze eigen ervaringen hebben we ook naar de ervaringen van andere ondernemers in ons netwerk gekeken. De providers in deze lijst zijn daarnaast geselecteerd op basis van recente reviews van allerlei soorten gebruikers. Deze bedrijven kregen de hoogste scores op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit, service en prijs-kwaliteitverhouding. We bespreken hieronder voor elke provider kort van welke functionaliteiten je profiteert en hoeveel je hiervoor betaalt.

Antagonist

Antagonist is een Nederlandse webhosting provider waar je snel en voordelig terecht kan voor kwalitatieve service. Je hebt de keuze uit drie verschillende abonnementen:

  1. Slim. Het Slim-webhostingpakket kost je slechts €4,99 per maand. Hiervoor profiteer je van hosting van één website en heb je een jaar lang gratis toegang tot twee domeinen. Daarnaast ontvang je onder andere 1 GB aan geheugen, gratis SSL, 25 GB SSD-opslag en uitgebreide virus- en spamfilters.
  2. Plus. Het Plus-abonnement is iets uitgebreider en kost dan ook €9,99 per maand. Hiervoor kan je maximaal drie websites laten hosten en profiteer je van twee CPU-cores, 2 GB geheugen, 50 GB SSD-opslag, 128 MB Redis-cache en nog veel meer.
  3. Pro. Het duurste abonnement is het Pro-pakket. Hiervoor betaal je €19,99 per maand en kan je maar liefst vijf websites laten hosten. Je hebt toegang tot onder meer 75 GB SSD-opslag, gratis SSL, 256 MB Redis-cache en 4 GB geheugen.

Bij al deze abonnement kan je bovendien gebruikmaken van de uitstekende service van Antagonist. Dit houdt onder andere in dat jouw websites gemiddeld zo’n 40% sneller zijn dan die van de concurrenten. Dat is heel belangrijk, aangezien elke seconde vertraging ertoe kan leiden dat klanten besluiten de website te verlaten.

Xel

De tweede provider die we hier bespreken is Xel. Xel bestaat inmiddels alweer ruim twintig jaar en heeft dan ook enorm veel ervaring op het gebied van webhosting. Met meer dan 12.000 klanten is het wel duidelijk dat dit bedrijf iets goed doet. Wat dat precies is? Daar vertellen we je hier meer over.

Bij Xel heb je de keuze uit twee soorten pakketten: website hosting of WordPress hosting. Bij het eerste pakket krijg je alleen toegang tot de basis. Dit houdt in dat Xel ervoor zorgt dat jouw website optimaal presteert, maar dat je de rest zelf moet regelen. Als je voor een WordPress hostingpakket kiest, krijg je ook ondersteuning bij vragen die te maken hebben met WordPress. Deze service gaat dus een stapje verder. Hieronder bespreken we wat je kunt verwachten van beide abonnementen.

Er zijn drie pakketten waar je uit kunt kiezen als je voor website hosting van Xel gaat:

  1. Online starter. Het Online starter-pakket kost slechts €4,45 per maand. Hiervoor krijg je 1 GB schijfruimte, 5 GB dataverkeer, 5 MYSQL-databases, 5 e-mailaccounts en natuurlijk de nodige ondersteuning.
  2. Complete starter. Dit pakket kost €6,95 per maand. Hiervoor krijg je 5 GB schijfruimte, 10 GB dataverkeer, 10 MYSQL-databases, 10 e-mailaccounts en ondersteuning.
  3. Professional starter. Het Professional starter-abonnement kost €11,95 per maand. Hiervoor krijg je 10 GB schijfruimte, 15 GB dataverkeer, 15 MYSQL-databases, 15 e-mailaccounts en Xel-ondersteuning.

Ook als je besluit een pakket voor WordPress hosting af te sluiten bij Xel, heb je de keuze uit drie abonnement:

  1. Start. Het Start-pakket kost €15,- per maand. Hiervoor krijg je een Xel WordPress boost, 1 snapshot, 5 GB schijfruimte, 5 e-mailaccounts, een SSL-certificaat en verhuisservice.
  2. Compleet. Voor het Compleet-pakket betaal je €30,- per maand. Hiervoor krijg je een Xel WordPress boost, 5 snapshots, 15 GB schijfruimte, 15 e-mailaccounts, een SSL-certificaat, verhuisservice, automatische updates en een testomgeving.
  3. Groei. Het Groei-pakket kost €45,- per maand. Hiervoor krijg je een Xel WordPress boost, 8 snapshots, 50 GB schijfruimte, 50 e-mailaccounts, een SSL-certificaat, verhuisservice, automatische updates en een testomgeving.

Al met al zijn er dus meer dan genoeg opties om uit te kiezen.

Versio

Versio is een webhosting provider die sinds 2008 services verleent aan allerlei soorten ondernemers. Het bedrijf krijgt in reviews een gemiddelde score van een 4,2 van de 5 en dat is ook niet zo gek. Je profiteert hier namelijk niet alleen van uitstekende webhostingdiensten, maar wordt daarnaast professioneel ondersteunt in alles wat je met je website wilt doen. Bij Versio heb je de keuze uit drie abonnementen:

  1. Start: 5,- per maand. Dit is voor kleine websites. Hartstikke prima en je kunt er zelfs twee domeinnamen mee gebruiken.
  2. Complete: 10,- per maand. Als 5gb opslag niet genoeg voor je is – of als je meer dan twee domeinnamen wilt gebruiken – ga dan voor Complete.
  3. Max: 15,- per maand. Extra prestaties en 10 domeinnamen.
  4. Power: 20,- per maand. Extra prestaties en oneindig domeinnamen.

Naast de bovenstaande functionaliteiten heb je natuurlijk ook toegang tot de klantenservice van Versio. Deze is 7 dagen per week beschikbaar, zodat je altijd bij iemand terecht kan met vragen over jouw website. Bovendien worden er dagelijks back-ups gemaakt, garandeert Versio 99.9% uptime en kan je gebruikmaken van meer dan 40 gratis applicaties, zoals WordPress, phpBB en Joomla.

Mijn.host

Mijn.host biedt talloze verschillende marketingservices aan, waaronder webhosting. Het bedrijf biedt naast de abonnementen die we hieronder gaan bespreken, ook nog meerdere extra’s aan. Deze kan je aan je pakket toevoegen als je denkt hier behoefte aan te hebben. De abonnementen waar je uit kunt kiezen, zijn als volgt:

  1. Starter. Het Starter-pakket van Mijn.host kost slechts €1,99 per maand. Hiervoor krijg je 5 GB webruimte, onbeperkt dataverkeer, 50 mailboxen, 3 MySQL-databases, een gratis SSL-certificaat en toegang tot meer dan 300 apps.
  2. Basic. Het Basic-pakket van kost €3,99 per maand. Hiervoor krijg je 10 GB webruimte, onbeperkt dataverkeer, 100 mailboxen, 5 MySQL-databases, een gratis SSL-certificaat en toegang tot meer dan 300 apps.
  3. Advance. Voor het Advance-pakket betaal je €7,99 per maand. Hiervoor profiteer je van 50 GB webruimte, onbeperkt dataverkeer, 250 mailboxen, 25 MySQL-databases, een gratis SSL-certificaat en toegang tot meer dan 300 apps.
  4. Ultimate. Tot slot kan je kiezen voor het Ultimate-pakket, waarvoor je €9,99 per maand betaalt. Hiervoor krijg je maar liefst 100 GB webruimte, onbeperkt dataverkeer, 1000 mailboxen, 50 MySQL-databases, een gratis SSL-certificaat en toegang tot meer dan 300 apps.

Voor alle bovenstaande abonnement geldt dat ze maandelijks opzegbaar zijn. Bovendien betaal je voor geen van de pakketten installatiekosten en kan je er na registratie direct mee aan de slag.

SoHosted

De laatste provider die we hier bespreken is SoHosted. SoHosted is meer dan 15 jaar geleden opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste webhosting providers van Nederland. Het bedrijf scoort een 9.2 op Trustpilot en hoort dan ook zeker thuis in deze lijst. Wat webhosting betreft kan je kiezen uit drie betaalde abonnementen:

  1. Standard. Het Standard-pakket kost €3,95 per maand. Hiervoor krijg je 50 GB SSD-schijfruimte, onbeperkt dataverkeer, toegang tot een gratis webbuilder, een gratis SSL-certificaat, 1 CPU-core, 512 MB geheugen en 5 MySQL-databases.
  2. Pro. Voor het Pro-pakket betaal je €7,95 per maand. Hiervoor krijg je 100 GB SSD-schijfruimte, onbeperkt dataverkeer, toegang tot een gratis webbuilder, een gratis SSL-certificaat, 1 CPU-core, 1024 MB geheugen en 10 MySQL-databases.
  3. Premium. Het Premium-pakket kost €11,95 per maand. Hiervoor krijg je maar liefst 200 GB SSD-schijfruimte, onbeperkt dataverkeer, toegang tot een gratis webbuilder, een gratis SSL-certificaat, 2 CPU-cores, 2048 MB geheugen en een onbeperkt aantal MySQL-databases.

Voor alle abonnementen van SoHosted geldt bovendien dat je profiteert van een testperiode van dertig dagen. Heb je aan het einde van die maand het idee dat SoHosted toch niet de service biedt die jij had verwacht? Dan krijg je je geld terug.

Meer goede alternatieven voor WordPress-sites

Combell

Neostrada

Snelle WordPress Hosting – Goedkoopste van Nederland | Neostrada WordPress op zijn best! Dankzij verschillende caching technieken maken wij jouw WordPress-site nóg sneller, en met onze kundige helpdesk jou onverslaanbaar.

SoHosted

Yourhosting

Hostingpakket nu al vanaf €2 per maand Meerdere domeinen op 1 pakket

Mijndomein (minst aangeraden)

Bekijk mijn video-review en daaronder de schematische eindconclusie over Siteground

Second opinion: beste WordPress hosting partij volgens Hostingwijzer.nl

Hostingwijzer wijst vijf hostingpartijen aan die uitstekend samengaan met WordPress:

  • SiteGround – bij SiteGround heb je aanspraak op een ongelimiteerde hoeveelheid domeinnamen als je een GrowBig pakket afsluit, verder heb je een eigen WordPress Migratie Tool, maak je gebruik van Nederlandse servers, gratis Cloudflare CDN en heb je recht op gratis dagelijkse back-ups en automatische WordPress updates.
  • MijnHost – ook MijnHost en WordPress gaan prima samen. Je krijgt Nederlandse support, maakt gebruik van Oneclick WordPress Install en gratis SSL. Je betaalt vaste lage prijzen en er wordt ieder uur een gratis back-up gemaakt. Ook vinden updates van WordPress automatisch plaats. Een nadeel is wel dat de WordPress features wat standaard zijn.
  • Kinsta – Kinsta levert WordPress hosting op hoog niveau. Je kunt met recht zeggen dat Kinsta een specialist is op het gebied van WordPress: er wordt hier ook volop gehost door grotere partijen. Kinsta levert daarnaast uitzonderlijke kwaliteit service en diensten op het gebied van veiligheid en anti-hack. Helaas is Kinsta wat minder geschikt voor starters.
  • Cloud86 – Cloud86 heeft een handige WordPress Toolkit, plus gratis SSL en SSD. Ook heb je toegang tot het Plesk Control Panel en One-Click Staging. Helaas is de gratis verhuisservice alleen bij de duurdere pakketten inbegrepen.
  • Hostinger.nl – je krijgt een onbeperkte bandbreedte bij Hostinger.nl, plus SSL en een gratis domein. Verder krijg je Managed WordPress voor een laag tarief (dit houden verschillende WordPress optimalisatie tools in). Je maakt gebruik van snelle cloud hosting dankzij een Nederlands datacenter. CDN is helaas pas inclusief vanaf het Business pakket.

Jouw WordPress hosting vervolgstap

Op het gebied van WordPress hosting is heel wat mogelijk. Dat is één conclusie die je uit dit artikel kunt trekken. We hebben verschillende goede WordPress hosting partijen besproken. Ook hebben we je laten zien hoe je zelf een WordPress hosting partij van kwaliteit kunt vinden. Kortom: jij bent nu aan zet. Kies een WordPress hosting partij die aansluit bij jouw wensen.

Beste webhosting? Schematische eindconclusie…

Welke managed WordPress-hosting is het beste? Mijn conclusie is Siteground. Ik maak ondertussen gebruik van hun Cloud-pakket omdat mijn websites over de 100.000 bezoekers per maand heen zijn.

Voor jou is het een goed startpunt om hun WordPress-pakketten te bekijken. Klik hier om hun mogelijkheden te bekijken.

Bekijk hieronder de eindconclusie: