Is Google Adsense een geschikt verdienmodel voor jouw website of Youtube-kanaal? Wij hebben er een aantal jaar mee gewerkt en vertellen je hier onze ervaringen. Lees verder…

Wat is Adsense?

Website- en Youtube-eigenaren gebruiken Adsense om geld te verdienen. Adsense is een dienst van Google waarmee automatisch advertenties op websites en Youtube-kanalen getoond worden. Steeds wanneer mensen op advertenties klikken, word jij als eigenaar van de website of het Youtube-kanaal beloond.

Lage verdiensten per duizend weergaven

Hoeveel je met Google Adsense verdient, hangt af van het soort advertenties die op jouw website getoond zullen worden. Een klik op een advertentie voor een financiële dienst levert veel meer geld op dan een klik op een advertentie voor een boodschapje bij de Albert Heijn.

Hoe kies je er dan voor dat je meer van dat soort dure advertenties op je site krijgt? Jij bepaalt dat in principe niet, maar dat gebeurt via een algoritme. Dat algoritme kun je beïnvloeden door jouw website over een bepaald onderwerp te laten gaan. Heb je een website over gadgets, dan krijg je vooral technische advertenties op je website. Heb je een website over financiën, dan krijg je bijvoorbeeld meer advertenties over verzekeringen.

Het probleem blijft dat Adsense over het algemeen erg weinig aan jou uitbetaalt per klik of per duizend weergaven. Heb je een website over een normaal onderwerp zoals ouderschap of dating, reken dan maar op slechts 1 euro per duizend weergaven. Ten minste, als je je site niet vol wilt spammen. Bij financiële onderwerpen ligt dat een paar euro hoger.

Je website gaat er goedkoop uitzien door Adsense

Als je allerlei banners op je website hebt voor verschillende externe, vage websites, dan lever je in aan betrouwbaarheid voor je lezers. Dat is een probleem als je eigenlijk ook andere dingen aan je lezers wilt verkopen, zoals je eigen producten.

Leuk, die paar tientjes die je met Adsense dan verdient, maar ondertussen verspil je met Adsense waardevolle ruimte van je website, die je anders voor andere verdienmodellen had kunnen gebruiken.

Voordeel: weinig marketing-kennis nodig voor Adsense

Wil je geld verdienen met je passie? Dan biedt Adsense een uítkomst doordat je op een knopje klikt en er opeens geld verdient gaat worden, zonder dat je over iets hoeft na te denken. Hierdoor kun jij je focussen op het maken van content.

Dat is compleet anders wanneer je met andere verdienmodellen aan de slag wilt, zoals het verkopen van je eigen product. Dan moet je namelijk allerlei dingen regelen en bedenken, zoals een vloeiend afrekensysteem, goede verkooppagina’s en pakkende teksten. Daarmee verdien je meer, maar dan moet je ook het een en ander creëren.

Conclusie: andere verdienmodellen bieden veel meer rendement

Als je een website met 200.000 paginaweergaven per maand hebt, verdien je slechts 600 euro per maand met Adsense als je uitgaat van een RPM van 2 euro per duizend paginaweergaven. Die RPM van 2 euro is erg normaal bij zo’n drie banners per pagina.

Met die 200.000 paginaweergaven kun je legio andere manieren bedenken om er veel meer uit te halen dan die 600 euro per maand. Alleen al het opzetten van een funnel om zelf iets te verkopen, levert je makkelijk meer op.

Kortom: doe een beetje meer moeite, kies wat slimme producten om te verkopen en verdien eenvoudig veel meer dan dat je met Adsense zou verdienen.