Hoe zinvol is het leerproduct ‘One Funnel Away’ van Russell Brunson? Bevat het zinvolle lessen, stappen en opdrachten over funnels, of is dit gewoon een grote salespitch voor zijn software Clickfunnels? En in hoeverre is deze Amerikaanse aanpak geschikt voor de Nederlandse markt? Wij reviewden One Funnel Away om hier antwoord op te vinden…

Wat is ‘One Funnel Away’ (OFA)?

One Funnel Away is een 30-daagse thuiscursus die op het moment van schrijven iedere twee weken van start gaat. In deze cursus leer je hoe je funnels maakt. Dat is iets wat voor mij al een tijdje de wishlist stond, dus besloot ik er nu maar ook werk van te maken.

Je leert in deze cursus niet alleen het technische aspect van funnels maken. Dat komt pas in de laatste dagen aan bod. Je leert eerst – in exact deze volgorde – hoe je een niche kiest, hoe je je hoe je een aanbod maakt en hoe je je teksten schrijft.

Dit gebeurt middels groepscoaching via Facebook-lives en via vooraf opgenomen video-lessen van Russell Brunson, Stephen Larsen en Jim Edwards. In de Facebook-lives krijg je interactief contact met coaches, dus het is inclusief persoonlijke begeleiding.

Het doel van deze 30-daagse cursus – je kunt het behalve cursus ook een challenge noemen – is dat jij één duidelijke funnel live hebt gezet voor jezelf.

Funnels worden steeds hipper, maar het idee bestaat al een tijdje

funnel uitleg schematisch

Het begrip ‘funnel’ bestaat al meer dan een eeuw in de commerciële wereld. Ook in de academische marketingwereld wordt met funnels gewerkt: in 2013 kreeg ik tijdens mijn marketing-bachelor uitgebreid les over marketing-funnels. Bovendien wilde mijn werkgever met mij aan de slag om funnels te creëren.

In 2014 richtte Russell Brunson de tool Clickfunnels op. Dit is een tool waarmee ondernemers funnels kunnen maken. Concreet gezien zijn deze funnels een paar pagina’s die elkaar opvolgen middels de ’thank you page’.

Om Clickfunnels te promoten, maakt Russell Brunson uiteraard ook zelf gebruik van funnels. Voordat hij zijn dure Clickfunnels-software verkoopt, geeft hij funnel-boeken en funnel-cursussen weg als gratis of goedkope weggevers in zijn product-portfolio.

De terminologie: wat is een funnel en wat betekent het?

Uiteraard bestaan er verschillende soorten termen rondom de hoofd-term ‘funnel’. Je hebt bijvoorbeeld marketing-funnels, sales-funnels, e-mailfunnels…

In deze recensie gaan we niet met schijnprecisie werken. Voor het gemak noemen we alles gewoon ‘funnel’. Dat doet Russell Brunson ook in zijn lesmateriaal.

En dan hebben we nog de definitie van een funnel. Verschillende marketers hebben verschillende definities hiervoor. Mijn persoonlijke definitie van een funnel is: de customer journey in actie. Wat zijn concrete acties die jouw website-bezoeker kan doen om naar de volgende fase van de klantenreis te gaan?

Ik kan je alvast verklappen dat de methode van Russell Brunson hier erg simpel over doet middels drie kern-stappen:

  1. De eerste stap van de klantenreis is dat jouw website-bezoeker zijn/haar e-mailadres achterlaat voor een weggever.
  2. De tweede stap van de klantenreis is dat deze persoon op de bedankt-pagina komt waar hij/zij een goedkoop product aangeboden krijgt.
  3. De derde stap van de klantenreis is dat deze – nu – klant op de nieuwe bedankt-pagina een duur product aangeboden krijgt.

De eerste week is – zoals zij het zelf noemen – indoctrinatie

one funnel away ervaringen

De cursus werd voorafgegaan door een week aan motivatie-lessen om onze overtuigingen te veranderen. Dit is volgens hen een essentieel onderdeel van iedere funnel.

Volgens Clickfunnels is de definitie van marketing namelijk: het veranderen van overtuigingen. Daarom moet je aan het begin van de funnel/klantenreis – in je weggevers dus – de overtuigingen van jouw leads veranderen. Dat doe je bijvoorbeeld door verhalen te vertellen waardoor de leads vanzelf op het idee komen dat jouw vervolgproduct echt heel erg nodig is.

Verkapte salespitches – Amerikanen hebben er een handje van…

Je schaft voor 100 dollar het leerproduct ‘One Funnel Away’ aan om te leren hoe je funnels maakt… en dan? Het is duidelijk dat dit leerproduct een onderdeel is van Russell’s funnel om je uiteindelijk Clickfunnels te laten kopen, maar is het 100% een salespitch of steek je er ook wat van op?

Het is niet ongebruikelijk in Amerika om 100, 500 of misschien zelfs 1.000 dollar te betalen, waarna de trainer een halve dag, een hele dag of een hele week van jouw tijd in beslag neemt om je nog meer dingen te verkopen. Trump University is hier hier slechts één voorbeeld van.

Het pitch-gehalte in One Funnel Away viel heel erg mee

Ik heb wel eens in Amerikaanse trainingszalen gezeten waar ik een hele dag een salespitch moest aanhoren, dus ik was op het ergste voorbereid. Het pitch-gehalte van One Funnel Away viel echter heel erg mee.

Ik kon de 30-daagse thuiscursus als Nederlander prima volgen zonder het gevoel te krijgen dat mijn waardevolle tijd verspild werd voor pitches. Uiteraard hadden ze diverse tools – en uiteindelijk: Clickfunnels – te verkopen, maar iedere keer gaven ze je ook genoeg tips & trucs om het zonder hun tools te doen.

Je hebt de Clickfunnels-software niet nodig – het kan ook met WordPress

one funnel away review

Iedereen kan namelijk met WordPress gewoon hetzelfde doen als wat je met Clickfunnels kunt doen. Ben je dus goed met WordPress – inclusief hulpmiddelen als Divi en Plug & Pay – dan heb je de Clickfunnels-software helemaal niet nodig. Dat erkennen zij zelf ook hardop.

Wel blijft het ongegeneerd Amerikaans

In de video’s was geen enkele moeite gedaan om de Amerikaanse cultuur te verbergen: Het letterlijke schreeuwen in de camera, de extreme reacties uit het publiek, het vertellen van emotionele verhalen, het ongegeneerd vertellen over MLM’s… Het zat er allemaal in.

Ook leer je in de copywriting-lessen zinnen en headlines te schrijven die – naar mijn eigen verwachting – totaal de plank mis zouden slaan in Nederland:

  • De WAARHEID over hoe iedere ___ zijn eigen ongelooflijk winstgevende ___ kan doen in slechts 15 minuten.
  • De WAARHEID over hoe je passief inkomen genereert.
  • De expert-gids naar ___ -DOMINANTIE voor {niche-leden}.

Ik weet zeker dat wanneer ik de lessen van Russell Brunson en zijn mede-docenten een-op-een voor mijn werkgever zou implementeren, we een groot aantal klanten zouden verliezen. Ik zie ze al iets zeggen als: “Jullie integriteit is tegenwoordig ver te zoeken…”

De cursus nam wel dagelijks twee tot drie uur van mijn tijd in beslag

Het is al een cursus van een maand… en dan blijkt dat het ook nog eens iedere dag een paar uur duurt. Het was echt alsof ik weer een maand op het hbo zat: iedere dag colleges volgen en aan de slag met opdrachten.

Ik deed het echter met liefde, want het waren grotendeels concrete stappen die ik kon zetten om te leren hoe aantrekkelijke funnels werken – en hoe ze gemaakt kunnen worden.

Clickfunnels VS IMU van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren

IMU lijkt de ‘nuchtere Nederlandse versie van Clickfunnels’ te zijn. Ze bieden ongeveer dezelfde tools en dezelfde trainingen, maar dan niet zo schreeuwerig.

Voor de Clickfunnels-software hebben ze hun eigen Phoenix- en Plug & Pay-software – inclusief de bekende kassakoopjes- en upsell-principes van Clickfunnels – en voor de One Funnel Away-challenge hebben ze hun Tornado-challenge – want een tornado heeft de vorm van een funnel.

Op een aantal vlakken pakt IMU grootser uit dan Clickfunnels. Zo hebben ze ook veel aandacht voor de relatie-/retentie-fase in de klantenreis. Dat is de fase na de aankoop. Clickfunnels besteedt daar nauwelijks aandacht aan.

Ook richt IMU zijn lessen minder op het alsmaar verkopen, maar bijvoorbeeld ook op het bloggen. Bij Clickfunnels leer je je daarentegen hoofdzakelijk te richten op hoe je jouw weggevers en upsells kunt verkopen – omdat je ‘jouw klanten een slechte dienst bewijst als je ze te weinig probeert te verkopen.’

Conclusie: als je de cursus doet, maak dan een vertaalslag naar Nederland

one funnel away review

Het materiaal van One Funnel Away is uitgebreid en de hoofdgedachte is doelgericht, oftewel: gericht op verkopen. Dit is meteen ook het puntje waar Nederlanders niet van houden.

Ik zou zeggen: als je met funnels aan de slag wilt, consumeer dan zowel het lesmateriaal van IMU als het materiaal van Clickfunnels, zodat je de beste parels eruit haalt voor jouw doelgroep.

Op jouw succes!