Hoe kun je als ondernemer zelf meer tijd overhouden – in plaats van steeds maar weer onnodige klusjes in je bedrijf te doen? In dit artikel geef ik je handige tips voor het uitbesteden van werk en het automatiseren van dingen in je bedrijf, zodat jijzelf echt misbaar bent in je bedrijf. Lees verder…

Stappen & tips om meer en meer dingen uit te besteden

Als ondernemer ben je vaak gevangen in de dagelijkse operaties van je bedrijf. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor strategische planning of persoonlijke ontwikkeling. Gelukkig zijn er manieren om meer tijd vrij te maken: door slim uit te besteden en te automatiseren. Hieronder vind je praktische tips en uitleg over hoe je dit kunt bereiken.

Heb jij het gevoel dat je steeds maar niet toekomt aan het maken van nieuwe producten, omdat je allerlei klusjes in je bedrijf moet doen? Lees dan de volgende tips eens, want op dit moment beroof je jezelf van die kostbare focus

Stap 1. Identificeer Tijdrovende Taken

Inzicht krijgen in je tijd:
Begin met een grondige analyse van je dagelijkse routine. Dit betekent dat je elke taak, hoe klein ook, moet documenteren en bijhouden hoeveel tijd je eraan besteedt. Deze stap is cruciaal omdat het je helpt te identificeren welke taken het meeste van je tijd opslokken en welke taken essentieel zijn voor het functioneren van je bedrijf.

 • Inventariseer: Maak een lijst van alle dagelijkse, wekelijkse, en maandelijkse taken die jij nu nog zelf doet. Denk aan klantenservice-mailtjes, het fixen van problemen, het bijhouden van facturen of het opsturen van de administratie naar de accountant.
 • Tijdanalyse: Noteer hoeveel tijd elke taak in beslag neemt over een periode van een week.
 • Prioriteer: Bepaal welke taken cruciaal zijn voor je bedrijf en welke kunnen worden uitbesteed of geautomatiseerd. Of sterker nog: kijk ook eens kritisch naar welke taken überhaupt kunnen worden geschrapt.

Stap 2. Kies Voor Uitbesteden

De kracht van delegatie:
Uitbesteden is een effectieve manier om tijd vrij te maken. Door taken die niet tot je kerncompetenties behoren over te dragen aan externe professionals, kun je je concentreren op de aspecten van je bedrijf die het belangrijkst zijn en waar je het meeste waarde toevoegt.

 • Administratieve Taken: Boekhouding, klantenservice, en data-invoer zijn perfecte voorbeelden van taken die uitbesteed kunnen worden. Kijk hier ook echt kritisch naar: simpele dingen, zoals debiteurenbeheer uitbesteden, kunnen jou erg veel tijd en mentale ruimte geven.
 • Content Creatie: Marketingmaterialen, zoals blogposts en social media content, kunnen door externe schrijvers of ontwerpers worden gemaakt en gepost. Stel dat jij een podcast-show maakt, laat de montage en het uploaden naar de verschillende kanalen maar door iemand anders doen. Focus jij je maar op het voeren van leuke gesprekken in de podcast.
 • Logistieke Zaken: Overweeg een samenwerking met een fulfillment center (ikzelf zit bij Monta aangesloten voor mijn eigen webshop) voor productverzending en opslag.

Voordelen van Uitbesteden

Het uitbesteden van taken heeft meerdere voordelen. Het geeft je toegang tot gespecialiseerde vaardigheden en kennis die je misschien niet in huis hebt. Bovendien kun je je tijd besteden aan taken die je bedrijf laten groeien, terwijl je toch flexibel blijft in het op- en afschalen van resources.

Stap 3. Automatiseer Waar Mogelijk

Efficiëntie door technologie:
Automatisering kan een gamechanger zijn voor je bedrijf. Door routinematige en repetitieve taken te automatiseren, kun je niet alleen tijd besparen, maar ook de consistentie en nauwkeurigheid van je werkzaamheden verbeteren.

 • E-mailbeheer: Gebruik tools zoals ActiveCampaign voor geautomatiseerde klantcommunicatie. Zo hoef je niet meer continu nieuwsbrieven te bedenken: zo is het bij mijn eigen bedrijf zo dat wie zich aanmeldt voor de nieuwsbrief, de komende twee jaar vanzelf nieuwsbrieven krijgt zonder dat ik iets hoef te doen.
 • Boekhoudsoftware: Programma’s zoals QuickBooks of FreshBooks kunnen veel financiële processen automatiseren.
 • Projectmanagement: Tools als Asana of Trello helpen bij het efficiënt beheren van projecten en teams.

Voordelen van Automatisering

Automatisering helpt bij het verminderen van menselijke fouten en verhoogt de productiviteit. Daarnaast kan het leiden tot kostenbesparingen, omdat het de noodzaak voor extra personeel kan verminderen. Consistentie in je processen zorgt voor een betere ervaring voor zowel klanten als medewerkers.

Stap 4. Maak Jezelf Vervangbaar

Bouwen aan een zelfstandig bedrijf:
Het doel is om een bedrijf te creëren dat onafhankelijk van jou als eigenaar kan functioneren. Dit betekent dat je processen en procedures moet documenteren en medewerkers moet opleiden om meerdere rollen te kunnen vervullen.

 • Documenteer Processen: Zorg dat alle procedures en richtlijnen duidelijk zijn vastgelegd.
 • Train Medewerkers: Zorg dat teamleden bekwaam zijn in meerdere rollen binnen het bedrijf.
 • Bouw een Managementteam: Ontwikkel leiders binnen je organisatie die operationele beslissingen kunnen nemen.

Het Einddoel: Meer Vrije Tijd

Het einddoel van deze strategieën is om een bedrijf te creëren dat zo zelfstandig mogelijk functioneert. Dit geeft jou als ondernemer de vrijheid om je te concentreren op groei, innovatie en persoonlijke ontwikkeling, terwijl je bedrijf succesvol blijft draaien.

Door deze stappen te volgen, kun je als ondernemer efficiënter werken en je kostbare tijd beter beheren. Dit leidt niet alleen tot een meer gebalanceerd leven, maar ook tot een sterker en meer zelfvoorzienend bedrijf.