Hoe leer je jezelf om te focussen? Hoe kun je focus aanbrengen in jouw werk en/of ondernemingen? Misschien wist je het nog niet, maar focus is de #1 manier om eenzaam aan de top te komen staan. Lees verder voor de drie beste focus-tips…

Een gebrek aan focus is de #1 reden waarom 98% faalt

Het allereerste wat ze bij ons op de ondernemersopleiding met ons deelden, waren de harde cijfers. Op dag één van de opleiding kreeg ik al meteen te horen dat 50% van de ondernemers in de eerste jaren failliet gaat. Leuke statistiek als je dit net vier jaar lang wilde studeren…

En die overige 50%? De meesten komen met moeite mee. Een handjevol slaagt echt en bereikt de top! Laten we dat aantal metaforisch gezien op 2% zetten.

Toen ging ik om me heen kijken. En toen zag ik ook waarom 98% de top niet bereikt. Iemand begint een adviesbureau, blog, webshop, coachingspraktijk of iets anders en nog geen jaar later er hebben ze een nieuw project het leven ingeroepen.

Het gevolg? Alle voorgaande ondernemingen bloeden langzaam dood. Onderneming op onderneming komt maar niet van de grond, en de ondernemer snapt maar niet waarom.

En de grap is: als ze nog een paar maanden extra hadden gewacht, dan was hun vorige bedrijf hard van de grond gekomen.

Uiteraard is het goed om meerdere inkomstenbronnen, dus meerdere ondernemingen te hebben. Maar waarom zou je twee, drie, vier of vijf ondernemingen tegelijk naar succes willen leiden als je het niet eens eerst met één onderneming kunt.

Tip 1 – Kies één actie en doe dat iedere dag… ‘The One Thing’

focus vergroten

Er zijn genoeg ambitieuze mensen, maar er zijn maar een handjevol succesvolle mensen. Waar gaat het mis?

Die ambitieuze mensen willen te veel… Ze kiezen niet voor één doel om iedere dag vol voor te gaan. Ze doen iedere week, dag of uur iets anders.

Hadden ze een maand of zelfs een jaar lang aan hetzelfde project gewerkt, dan zouden ze daarmee iets unieks hebben neergezet wat ver boven de concurrenten uitstijgt.

De oplossing? ‘The One Thing’!

De Chinese muur is een van de grootste prestaties van de aarde. Het was alleen maar mogelijk om die muur te bouwen doordat een aantal mensen er iedere dag voor kozen om bakstenen neer te zetten. Iedere dag weer hetzelfde!

Alle topsporters die je op TV ziet, hebben sinds hun jeugd iedere dag hetzelfde gedaan. Wil je op je 20e miljonair zijn? Ga dan maar op je 15e iedere dag op het voetbalveld oefenen met keepen.

De grote vraag is: Wat is jouw Chinese Muur? Wat kun jij iedere dag doen zodat je binnen een tot twee jaar jouw eigen Chinese Muur hebt neergezet? Met andere woorden: wat is jouw ‘one thing’?

Dit verandert je leven, terwijl je er geen knappe kop voor hoeft te zijn. Je hoeft alleen maar domweg iedere dag hetzelfde doen.

Kies één marketingkanaal waar je de absolute koning in gaat worden. De rest kan op drempelniveau blijven bestaan.

Laat al je concurrenten maar alle kanten op getrokken worden doordat ze én social media willen gaan doen, én vlogs willen maken, én een podcastshow willen bijhouden, én willen adverteren, én SEO willen gaan doen…

Trek de stekker uit de rest en kies daadwerkelijk één plaform om volledig te domineren!

Tip 2 – Maak geen content voor social media, tenzij je hoofdfocus in orde is: omzet draaien

social media is geen focus

Je bent een bedrijf. Je moet dus producten en diensten verkopen. Niet Facebook-redacteurtje spelen en mensen op Facebook ‘vermaken.’

Doe alleen aan contentmarketing of social media-marketing als je hoofdfocus goed loopt. Draai je geen sales? Dan moet je gewoon naar manieren zoeken om een uur later iets verkocht te hebben. Verkopen en omzet draaien moet de hoofdfocus zijn van een bedrijf.

Tip 3 – Zorg voor ‘zuivere werktijd’: Dat doe je zo…

focussen met zuivere werktijd

Laten we afrekenen met dat grijze gebied tussen werken en niet werken. Laten we voor zuivere werktijd gaan.

  • Pauzeer voldoende. Desnoods doe je de hele dag door allerlei andere dingen. In de ochtend tussendoor even naar Yoga, in de middag tussendoor even naar de sportschool en in de namiddag tussendoor even aan de piano zitten.
  • Leg je mobiele telefoon uit het zicht en zet hem zelfs uit. Als je aan het werken bent, mag je nou eenmaal niet gebeld worden.
  • Zet je telefoon minimaal op stil. Als je eenmaal het mail-geluidje hebt gehoord, is het net een fruitmachine en wil je gaan kijken of het dit keer raak is met een leuk mailtje.
  • Gebruik de Freedom-app op je desktop zodat je niet bij andere websites kunt komen.

Op jouw succes!