Als iedere Truus tegenwoordig haar eigen e-boek kan maken met AI, wat kun jij dan nog als online ondernemer doen om jezelf wél te onderscheiden? Hoe kun jij echt verrassende dingen doen om op te vallen terwijl AI bestaat? Daar gaan we in dit blogartikel op in…

Opvallen als ondernemer in het post-AI tijdperk: terug naar het menselijke & fysieke

In een wereld waar kunstmatige intelligentie (AI: Artificial Intelligence) steeds prominenter aanwezig is, gaan alle ondernemers massaal los met Chat GPT. Lekker e-boeken, social media posts, scripts en content maken in een paar minuten…. Maar hoe val je nu op als al jouw concurrenten dat doen? Het antwoord: maak dingen die AI niet kan maken.

Juist in het post-AI tijdperk liggen er unieke kansen om op te vallen door terug te keren naar de basis, maar dan met een moderne twist. Hier zijn praktische tips om als ondernemer op te vallen.

Tips om écht op te vallen terwijl iedereen losgaat op AI: doe dingen die AI niet kan!

Wat zijn dingen die je kunt doen die AI niet kan? Daar komen de tips dan:

Tip 1. Creëer Fysieke Producten

Uniekheid van Handgemaakte Producten: In een tijdperk waarin AI digitale content genereert, onderscheid je jezelf door handgemaakte, fysieke producten aan te bieden. Denk aan ambachtelijke kunst, gepersonaliseerde items, of op maat gemaakte meubels, boeken, scheurkalenders, kaartendecks, etc.

Want tegenwoordig zullen er dagelijks honderden of duizenden met AI gegenereerde e-boeken in de online winkels verschijnen… veelal door tieners even in elkaar geknutseld in Canva. Hoe kan jij daarvan winnen? Van die duizenden AI-boeken is er misschien een handjevol echt als paperback uitgegeven. Dus als jij je boek in paperback uitgeeft…. win je!

Tip 2. Persoonlijke Communicatie

Echte Kaartjes en Brieven: Stuur handgeschreven bedankkaartjes of brieven naar klanten. Dit persoonlijke gebaar wordt zeldzaam en valt daardoor extra op. AI kan namelijk onmogelijk een pen oppakken om een berichtje te schrijven. Dat kan jij alleen als mens.

Tip 3. Authentieke Ervaringen: Een Paid Private Community

Organiseer Meetups en Groepen: Als mensen al geen geld meer betalen voor informatie… omdat dat gratis door AI te genereren is… waar betaalt men dan nog wel voor? Juist, voor contact. Creëer een betaalde community rondom je merk door evenementen en meetups te organiseren. De directe interactie met jouw merk of product creëert een diepere verbinding dan digitale communicatie.

Tip 4. Publiceer Fysieke Boeken

Unieke Publicaties: Hoewel e-books en online content volop beschikbaar zijn, heeft een fysiek boek iets tijdloos. Overweeg het publiceren van een boek dat jouw expertise of de essentie van je merk belicht. Dus nee, een e-boek uitgeven is niet meer zo heel speciaal…

Tip 5. Ludieke Visitekaartjes

Creatieve en Interactieve Ontwerpen: In het digitale tijdperk kan een fysiek visitekaartje dat creatief en interactief is ontworpen, een blijvende indruk achterlaten. Denk aan visitekaartjes drukken met een uniek ontwerp, textuur, of zelfs een kleine gadget of tool die relevant is voor jouw bedrijf.

Tip 6. Persoonlijke Service

Extra Mile in Klantenservice: AI kan veel, maar empathie en persoonlijk begrip zijn moeilijk te repliceren. Bied uitzonderlijke, persoonlijke klantenservice die verder gaat dan wat een AI kan bieden.

Tip 7. Authentieke Storytelling

Deel Jouw Verhaal: Mensen verbinden met verhalen, niet met data. Gebruik storytelling om jouw merk te onderscheiden, en deel je reis, uitdagingen en successen op een manier die resoneert met je publiek.

Tip 8. Netwerk en Samenwerkingen

Bouw Relaties op: Gebruik jouw menselijke vermogen om relaties te vormen door te netwerken en samen te werken met andere ondernemers. Deze interacties kunnen niet volledig worden nagebootst door AI.

Conclusie

In het post-AI tijdperk is de sleutel tot opvallen als ondernemer het omarmen van jouw menselijkheid en authenticiteit. Door unieke, tastbare producten en ervaringen te bieden, en door je te richten op persoonlijke interacties en relaties, kun je een diepe en blijvende impact maken op je klanten. Vergeet niet, in een wereld vol technologie, is de menselijke touch vaak het meest memorabel.