Zoek je unieke, leuke, originele, ludieke relatiegeschenken? Wij hebben de beste aanraders voor je op een rijtje gezet zodat je genoeg inspiratie hebt voor jouw relatiegeschenken. Lees verder voor de beste ideeën…

Waarom zijn relatiegeschenken belangrijk voor ieder bedrijf?

Wanneer je een relatiegeschenk geeft, wil je dat dit altijd iets oplevert. Het kan jou bijvoorbeeld om naamsbekendheid gaan of juist om klantbinding. Je doel staat voorop, maar daarnaast heb je ook een budget en misschien wel verschillende doelgroepen die je wilt verblijden met een geschenk.

Ook het moment (kerstperiode, open dag) of waar jij als persoon of bedrijf voor staat wil je via je relatiegeschenk tot uiting laten komen. Een heel goedkoop en effectief geschenk – een magneet met je bedrijfsinformatie – kan prima dienst doen om je producten of diensten onder de aandacht van je publiek te brengen, maar bij die klant waar je al meer dan tien jaar zaken mee doet, zal het niet het gewenste effect hebben.

Snel overzicht: Deze relatiegeschenken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor duurzaamheidAlheco herbruikbare metalen rietjes: Met deze rietjes dragen wij samen bij aan een beter milieu. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal en zijn BPA-vrij. Daarnaast zijn ze ook esthetisch verantwoord en geschikt voor zowel warme als koude dranken. >> Check laagste prijs
Beste technische toolVictorinox Huntsman Zwitsers Zakmes: Dit is een handige tool die we altijd bij ons willen hebben. Het heeft 15 functies en herinnert ons aan de gever van deze tool door zijn opdruk. >> Check laagste prijs
Beste technologisch geschenkSanDisk Ultra Flair – Usb-stick – 64GB: Hoewel we USB-sticks al een tijdje kennen, vinden we deze nog steeds erg handig. Deze stick is vooral handig voor het overdragen van informatie of het maken van een back-up. >> Check laagste prijs

Top 10 Beste ideeën voor passende relatiegeschenken

Originele ideeën zijn niet altijd makkelijk te vinden, maar hieronder een lijst met verschillende categorieën waar je je eigen bedrijfsfilosofie, je doelgroep, je doel en je budget naast kunt leggen om te kijken of het geschenk past.

Milieuvriendelijk relatiegeschenk

Wil je met jouw relatiegeschenk iets groens uitstralen? Dan kunnen deze herbruikbare rietjes een idee zijn! Hiermee kan je bijvoorbeeld een lekkere smoothie of cocktail voor je partner maken!

Met deze metalen rietjes kunnen jullie samen een steentje bijdragen aan het milieu om niet meer wegwerp rietjes te gebruiken en alsnog een speciale beleving toevoegen aan je leven. Deze rietjes zijn van hoogwaardig materiaal, BPA vrij en ook nog eens esthetisch. Het voordeel van metalen rietjes zijn ook dat je ze in warme en koude dranken kan gebruiken.

Een andere milieuvriendelijke oplossing is de herbruikbare waterfles of een stoffen tas met een leuke tekst bedrukt. Het hoeft niet altijd om je logo te gaan, soms is een spreuk pakkender en lokt dit meer reacties uit.

Technologisch relatiegeschenk

De USB-stick is wellicht niet heel origineel meer, maar kan wel nog steeds van pas komen als relatiegeschenk. Het kleine dingetje zit bij iedereen wel in de werktas en bij het overdragen van informatie of het maken van een back-up kan het altijd handig zijn.

Creatief cadeau voor je relaties

Houten speelgoed of kleurboeken (voor volwassenen) doen het goed bij het creatieve publiek. Je kunt de kleurplaten laten aansluiten bij het thema van jouw product of dienstverlening, maar je kunt het ook helemaal vrijlaten.

Bij het houten speelgoed (zoals bijvoorbeeld Jenga) kan het logo op een aantal van de balkjes gedrukt worden.

Wat bij beide geschenken vaststaat, is dat de creativiteit ook voor ontspanning zorgt. Zowel bij spellen doen als kleuren kan er even aan niks anders dan alleen dat gedacht worden. Jouw relatiegeschenk kan hiermee voor leuke herinneringen en fijne momenten zorgen.

Technisch geschenk geven

Wil je liever iets handigs aan je doelgroep geven? Dan is een zaklamp, meetlat of Zwitsers zakmes een toepasselijk idee. Het zijn van die handige items die je nooit bij je hebt wanneer je ze nodig hebt.

Een kleiner model – liefst met meerder toepassingen door een combinatie ervan – kun je daarna niet meer vergeten en de opdruk herinnert je aan de gever van de tool.

Natuurlijk relatiegeschenk

Wil je iets fleurigs doen dat met de natuur te maken heeft? Bestel dan kleine zaadbommetjes voor je relaties. Dit zijn leuke aandenken om bijvoorbeeld tijdens een eerste kennismaking of op een open dag weg te geven.

Potentiële klanten of leveranciers gaan naar huis en hoeven het zaadbommetje alleen maar in hun voor- of achtertuin te werpen en de natuur daarna zijn werk te laten doen. Na een paar weken komen de eerste plantjes boven de grond uit en als ze volgroeid zijn, denkt deze relatie al weer snel terug aan de persoon of het bedrijf van wie hij dit kleine cadeau heeft gekregen.

Bij de zaadjes kan het om bloemetjes gaan, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor klaver of een andere groene decoratie kiezen die dicht op elkaar gezaaid kan worden.

Grappige kleinigheidjes

Je kent ze wel, die kleine cadeautjes die je je nog lang herinnert: het doosje met mint snoepjes in je werktas of de sleutelhanger die al je sleutels zo fijn bij elkaar houdt. Het zijn vaak de kleinste dingen waardoor een bedrijf niet van je netvlies verdwijnt. En juist die constante herinnering kan er voor zorgen dat je telkens van hun dienstverlening gebruik blijft maken. 

Organisatorische hulpjes als geschenk

Een standaard voor een laptop, tablet of telefoon met het motto van jouw bedrijf zorgt voor een praktisch effect op de werkvloer. Je neemt het makkelijk mee in je werktas en het is vaak opvouwbaar, waardoor het weinig ruimte inneemt. Op je bureau heb je vervolgens beter zicht op het scherm en dit maakt het ook nog een ergonomisch aantrekkelijk geschenk.

Nuttige relatiegeschenken

Eerlijk is eerlijk: het nuttigste relatiegeschenk is een vrij te besteden cadeaubon, bijvoorbeeld bij Bol.com. De ontvanger van de Bol-cadeaukaart kan zijn saldo makkelijk checken en heeft zo’n beetje ieder mogelijk product voor het kiezen. Een uitstekende optie voor relatiegeschenken dus.

Je zit altijd wel oom een pen verlegen of je bent constant je sleutels aan het zoeken. Relatiegeschenken als pennen of lanyards (sleutelkoord) doen het dan ook altijd goed. Er zijn zelfs mensen die graag extra lanyards willen, zodat ze een werk- en thuisset kunnen maken om nooit meer naar de juiste bos met sleutels te hoeven zoeken. De handigheid van deze geschenken maken dat je als gever niet gauw vergeten wordt.

Gastronomisch relatiegeschenk

Een klein of groter gebaar; iets te eten wordt bijna altijd gewaardeerd als geschenk. Kleine relatiegeschenken kunnen de vorm van een persoonlijk verpakte reep chocola aannemen, terwijl een luxer cadeau kan bestaan uit olijfolie, losse thee/koffie of specerijen en kruiden. Je kunt bij voldoende budget uitbreiden met een olijfoliefles, koffiemaler of potjes voor de kruiden.

Memorabel relatiegeschenk

Bij buitenlandse relaties scoort iets dat typisch is voor Nederland altijd hoog. Denk aan tulpen, Delfts blauw, kaas, molens of klompen.

Zelf vind je het misschien niet meer origineel, maar het doet vaak wel meteen aan jou of jouw bedrijf in Nederland denken. Houd er bij eetbare relatiegeschenken wel altijd rekening mee dat niet elke relatie dit mee mag nemen naar zijn thuisland. Het is dan ook goed om bij een groot buitenlands netwerk voor verschillende relatiegeschenken te gaan, waardoor iedereen veilig voorbij de douane komt.  

Op jouw succes!