Waarom zou je je eigen onderneming starten? Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere opties, zoals een vaste baan? Lees verder voor de belangrijkste redenen om te gaan ondernemen.

Waarom je eigen onderneming starten? Daarom dus

Er zijn verschillende redenen om je eigen onderneming op te richten. Als je dit artikel leest, betekent ongetwijfeld dat je zelf interesse hebt in het oprichten van een onderneming en daar een aantal goede redenen voor kunt verzinnen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende redenen om te gaan ondernemen. Misschien zit er iets tussen wat jij nog niet had bedacht.

Eigen baas worden

Eigen baas worden is niet zozeer een doel op zich, maar eerder een middel tot een doel. Dat doel is onafhankelijk zijn. Want laten we eerlijk zijn: niemand werkt graag onder een baas. Hebben we niet het liefst allemaal volledige controle over wat we doen? In loondienst is die vrijheid helaas beperkt. Velen zal dat op den duur frustreren. Voor sommigen is het zelfs de druppel die de emmer doet overlopen en doet besluiten voor zichzelf te beginnen als ondernemer.

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Een vaste baan biedt stabiliteit en veiligheid, maar eerlijk is eerlijk: na verloop van tijd kan het gaan vervelen. Als je alles al gezien en gedaan hebt, is werken in loondienst gewoon niet meer zo uitdagend en dus niet interessant. Ondernemen brengt heel andere uitdagingen met zich mee. Behalve goed zijn in je vak, moet je ook klanten leren werven, leiding geven, jezelf profileren, adverteren, risico’s nemen. Kortom: elke dag brengt een nieuwe uitdaging.

Meer waardering vinden

Je kent het vast wel: jij bent degene die aan de basis staat van een succes, maar de persoon die er credit voor krijgt, is je baas. Dat is dus niet de bedoeling. Tijd dus om voor jezelf te beginnen. Als alles goed gaat, is het duidelijk wie er triomfeert: dat ben jij. Andersom geldt het natuurlijk ook zo: als je onderneming in de soep loopt, is er niemand om je achter te verstoppen. Waardering vinden gaat hand in hand met het nemen van verantwoordelijkheid.

Je hebt een revolutionair idee of nieuw product

Als je een fantastisch nieuw product hebt uitgevonden of met een dienst een gat in de markt hebt gevonden, wil je natuurlijk zelf de baas zijn over deze uitvinding. Tijd dus om het heft in eigen handen te nemen. Er zijn heel wat ondernemingen opgericht om een nieuw product of een nieuwe dienst op de markt te brengen. Ben jij innovatief? Dan weet je wat je te doen staat.

Van passie naar werk

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al langere tijd met een passie actief was en dit van een hobbywerkzaamheid naar een eigen bedrijfje om te zetten. Misschien maak je kunst, of je eigen jam. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een markt voor. Ben je overtuigd van je eigen kunnen en krijg je altijd positieve feedback op wat je maakt? Dan is het tijd het professioneel aan te pakken, je productie op te schalen en geld te vragen voor wat je biedt.

Beter je tijd in kunnen delen

Eén van de grote voordelen van ondernemen, is dat je veel beter zelf kunt plannen wanneer je werkt en wanneer niet. Sommige mensen zijn van nature bijvoorbeeld echte nachtdieren en zijn ’s ochtends vroeg hun bed bijna niet uit te krijgen. Andere mensen combineren hun werk bijvoorbeeld met het leveren van mantelzorg. Mantelzorg kan erg arbeidsintensief zijn.

Een groter inkomen vergaren

De mogelijkheden om veel geld te verdienen in loondienst zijn vaak wat beperkt. Ook daarom kan het lonen ondernemer te worden. Als ondernemer bepaal je zelf welk tarief je vraagt. Het verschilt een beetje per branche, maar er zijn zeker branches en beroepen waarin het loont om als ZZP-er aan de slag te gaan, omdat je hiermee meer inkomsten kunt vangen.

Ondernemen geeft idee

Geen zin om naar je werk te gaan? Dat gevoel zal iedereen die in loondienst is wel kennen. Als ondernemer die van zijn passie of talent zijn of haar werk heeft gemaakt, zul je minder snel met zulke gevoelens te maken krijgen. Zeker als je werk je passie is, kun je uren en uren doorgaan.

Doelstelling van ondernemers

Mkbservicedesk heeft een poll gehouden onder ondernemers om te achterhalen wat hun voornaamste redenen zijn voor het beginnen van een eigen onderneming (of ermee door te gaan).

 • Voor ondernemers is continuïteit verreweg de belangrijkste prioriteit

Dit betekent letterlijk “de onderneming draaiende houden” – ervoor zorgen dat wat bestaat verder kan bestaan. Dit is misschien niet de meest inspirerende drijfveer, maar wel een heel belangrijke voor het behalen van succes. Als je eenmaal succesvol bent, wil je ook succesvol blijven.

 • Zelfstandig blijven

Een andere drijfveer voor het blijven ondernemen, is natuurlijk zelfstandig blijven. Als je eenmaal zelfstandig bent, wil je dat ook blijven. Onzelfstandig zijn is immers een stapje terug.

 • Winst maken

Ondernemen is natuurlijk alleen succesvol als er geld mee wordt verdiend. Winst maken is voor alle ondernemers een belangrijk criterium. Niet elke ondernemer is bezig met zo snel mogelijk rijk worden, maar het is natuurlijk wel prettig als je zonder veel geldzorgen kunt overleven.

 • Groei realiseren

Mensen zijn van nature bezig met zichzelf verbeteren. Als het op ondernemers aankomt, zullen ze hun onderneming willen uitblijven. Misschien niet in hele grote sprongen, maar het vergroten van naamsbekendheid en het marktaandeel vergroten, is voor veel ondernemers belangrijk.

Wat heeft een ondernemer nodig?

Verschillende dingen:

 • Talent als vakman

 • Een goed product en/of goede service

 • Zelfdiscipline – je bent zelf verantwoordelijk voor het indelen van je uren en het halen van deadlines

 • Het vermogen snel te kunnen schakelen – behalve vakman ben je ook ondernemer: je managet, je bent het visitekaartje van je onderneming en je houdt de administratie bij.

Loont parttime ondernemen ook?

Voor sommige mensen is parttime ondernemen een geschikt alternatief. Is je onderneming pas net opgericht en haal je nog niet zoveel inkomsten binnen? Dan brengt een parttime loondienstverband in ieder geval brood op de plank en genoeg financiële zekerheid. Parttime ondernemen betekent ook afwisseling: je wisselt letterlijk af tussen twee soorten werk.

Het draait allemaal om motivatie

Eén ding is zeker: zonder de juiste motivatie kom je er niet. Wie onderneemt, moet hard werken en kan zich achter niemand verschuilen. Je moet de concurrentie de baas kunnen. Ben je gemotiveerd, dan zul je ook vanzelf meer enthousiasme en creativiteit tonen. Je gaat met meer energie te werk en zult in de praktijk ook efficiënter zijn. Ken jij Abraham Maslow al?

Behoeftepiramide van Maslow

Dit model brengt in kaart welke behoeften mensen hebben en hoe ze die proberen te bevredigen. De behoeftepiramide bestaat uit verschillende niveaus. Deze benoemen we hier:

 • Lichamelijke behoeften

Dit is de onderste trap van de piramide. Deze behoefte is vrij simpel: de mens heeft een lichaam en wil dit lichaam (optimaal) kunnen gebruiken. Denk hierbij aan genoeg slapen, genoeg eten en drinken, maar ook de mogelijkheid om te sporten. Zit je de hele dag achter een bureau en krijg je hiervan pijn in je rug? Dan zijn de lichamelijke behoeften niet bevredigd.

 • Veiligheid (fysiek en economisch)

De tweede behoeftecategorie is “bestaanszekerheid”. Op de werkvloer betekent dit: een veilige werkomgeving en garantie op loon. Als ondernemer heb je niet altijd garantie dat er geld in het laatje komt, vandaar dat veel mensen er toch voor kiezen in loondienst te blijven werken.

 • Sociale behoeften

De mens is een sociaal wezen. Dat betekent dat je contacten met andere mensen nodig hebt. Als ondernemer kies je je klanten en werknemers zelf uit: dat biedt grote voordelen.

 • De behoefte gewaardeerd te worden

Iedereen wil kunnen zijn zoals hij of zij is. Dat niet alleen: we willen dat mensen ons waarderen om wat we doen. Als je als ondernemer iets goed doet, weet je zeker dat jij de credits krijgt. Werk je in loondienst, dan bestaat de kans dat de credits naar bijvoorbeeld je baas gaan.

 • De behoefte jezelf te ontplooien

Dit is de hoogste trap van de piramide. Deze behoefte komt pas als laatst aan bod, maar geeft misschien wel het meeste persoonlijke voldoening. Als mens wil je groeien, want als je niet groeit, sta je stil. Stilstand geeft je onbewust het gevoel dat je leven zinloos is. Vermijd dat dus! Als ondernemer blijf je jezelf uitdagen en obstakels overwinnen: je blijft groeien.

Redenen om een eigen onderneming te starten: YouTube legt uit

Op het YouTube kanaal van Vlad Kachur vind je maar liefst 15 redenen om je eigen bedrijf te starten:

Bronnen eigen onderneming starten

https://www.mkbservicedesk.nl/8880/11-redenen-bedrijf-starten.htm