De meest succesvolle Nederlanders
Allemaal zijn we op zoek naar een formule voor succes. We willen immers goed zijn in de dingen die we doen, uitblinken. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? De makkelijkste manier is om te kijken naar mensen die het goed voor elkaar hebben. Die succes hebben. Maar daarvoor moeten we ons wel de vraag stellen: wat is succes precies?
Onze zoektocht naar de meest succesvolle Nederlanders
Dat succes zich niet zomaar in een zinnetje uit laat leggen, bleek wel op de redactievergadering die we over dit onderwerp hadden. Een toevallige opmerking tijdens een brainstorm over succes bracht ons eens aan het denken: wat zijn eigenlijk de meest succesvolle Nederlanders? Hoe kun je succes eigenlijk meten? En wat bleek: een bevredigend antwoord op deze vragen konden we niet zo maar 1-2-3 vinden. Neem alleen al de meetbaarheid van succes. Dit schijn je alleen in de sport echt te kunnen doen. Dat vonden we erg onbevredigend. Begrijp ons goed: er zijn succesvolle sporters, zoals je ook in onze toplijst zult merken. Maar daar eindigt succes voor ons niet mee.
Hoe hebben we dit dan aangepakt?
De constatering tijdens onze web searches dat succes puur en alleen aan sport werd gelinkt, zorgde bij ons voor gefronste wenkbrauwen en zelfs irritatie. Dat was echt niet afdoende voor ons. Maar als we succes niet slechts als sportsucces definiëren, waar moeten we dan nog meer naar kijken? Geld misschien? Internationale faam? Volgers op instagram? Prijzen? Maar hoe zetten we een Nobelprijs tegenover een olympische gouden medaille? Je begrijpt: zo makkelijk is dit allemaal nog niet. Enkelen van ons op de redactie dachten zelfs dat het onmogelijk was een relevant lijstje samen te stellen. Maar we zetten door.
Goede wijn behoeft geen krans
Succesvolle mensen praten zelden over hun succes. Ze laten het zien. We waren dan ook zeer sceptisch over zogenoemde self proclaimed successen. We kennen ze allemaal wel: mensen die niet kunnen wachten om hun eigen achievements breeduit te ventileren. Dit soort blaaskaken hebben we uit de lijst willen houden. Hoe stiller de persoon over het eigen succes, hoe liever het ons is. Echt succesvolle mensen laten immers hun daden voor zich spreken.
Welke criteria hebben we daarbij gevolgd?
Levende mensen
We hebben als eerste criterium besloten ons te richten op nog levende mensen. Dat betekende in de praktijk dat we geen Cruyff, Philips of Rembrandt in de lijst kwijt konden. Als subcriteria gold daarbij dat het gaat om de meest succesvolle Nederlanders van deze tijd. Zij moeten nu dus succes hebben.
Self-made
Zeker in het zakenleven zijn er veel mensen die hun rijkdom, faam en ook succes hebben overgenomen vanwege hun (familie)naam. Denk aan de overname van een groot familiebedrijf. Wij hebben gekozen voor hen die zelf vanuit niks hun imperium hebben opgebouwd. Natuurlijk kan een stimulerende omgeving daarbij helpen, en dat zal het ook vaak genoeg gebeurd zijn, maar het uitgangspunt blijft: de succesvolle Nederlander heeft het uiteindelijk zelf gedaan.
Eervolle vermeldingen
Wat na beide criteria (en het ene subcriterium) overbleef was nog best een lange lijst. We hebben geschrapt tot we een ons wogen, maar er bleven toch nog altijd meer dan 10 namen over. Vandaar dat we een drietal toppers als ‘eervolle vermeldingen’ hebben betiteld.
André Rieu – Klassiek voor het grote publiek
Al decennialang weet André Rieu (1949) met zijn versie van Strauss op grote pleinen en zelfs voetbalstadions de klassieke muziek naar de mensen te brengen. Dan zijn er altijd snobs die weten te melden dat dit kitscherig is, maar ondertussen heeft Rieu meer mensen met beroemde componisten kennis laten maken dan al die naysayers bij elkaar. Met zijn Stradivarius reist Rieu nog altijd de hele wereld rond, een welverdiende eervolle vermelding derhalve in deze lijst.
Nikkie de Jager – Van Youtube-fenomeen tot televisiester
Als social media-ster is Nikkie de Jager (1994) al menig jaar een heus fenomeen. Ze heeft haar eigen make-up kanaal (Nikkie Tutorials) en behoort tot de meest gevolgde Nederlanders op Instagram. Over het algemeen slaagt voor dit soort types de overstap naar TV niet, maar dit is met Nikkie anders: haar presentatie van het Songfestival deed heel Europa kennismaken met de sympathieke De Jager, die zelfs op mocht komen draven in Amerikaanse talkshows. Nikkie is here to stay.
Virgil van Dijk – Volwassen voetbalprof
Tussen alle verwende primadonna’s die zo in een gemiddeld weekend over het voetbalveld dartelen, zijn er gelukkig ook nog echte profs. Virgil van Dijk (1981) is zo iemand. Behelpt met minder talent dan enkele van zijn generatiegenoten, wist Van Dijk zich via diverse kleinere clubs op te werken tot het grote FC Liverpool. In 2019 werd hij als speler hiervan uitgeroepen tot beste voetballer van Europa. Succes na volhardendheid, daar houden wij van.
De top 10
1. John de Mol – Mediamiljardair
Wie succes in Nederland zegt, zegt John de Mol (1955). Deze media-ondernemer wilde eerst profvoetballer worden (tja, wie niet?) maar kwam als twintiger in contact met de showbizz van Hilversum. Al snel startte hij zijn eigen productiebedrijf, dat een moeizame start kende maar in de jaren ’80 toch uit de voegen wist te groeien. Zijn succes werd zelfs zo groot, dat hij de handen ineen sloeg met de bekende producent Joop van der Ende. Het begrip EndeMol was geboren.
Dankzij grote successen als Big Brother wisten de beide eigenaren het bedrijf voor een miljardenbedrag te verkopen. De Mol ging verder met zijn eigen kindje Talpa, waarmee hij nog altijd zeer actief is in de televisiewereld, onder andere met de internationale hit The Voice. Dat niet alles slaagt bleek wel uit de mislukkingen Sport 7 en Tien, maar wie niet durft te falen zal nooit iets kunnen bereiken.
2. DJ Tiësto – De beste DJ ter wereld. Aller tijden.
De Bredanaar Tijs Verwest (1969) hield als jongen altijd al van muziek. Als tiener mocht hij de plaatjes op de schooldisco draaien, en in het uitgaansleven bood hij al op jonge leeftijd zijn diensten aan. De start was stroef, maar toen het eind jaren ’90 eenmaal ging lopen werd Tiësto dé naam onder de Nederlandse dance DJ’s, dat inmiddels een serieus exportproduct is geworden. Denk maar eens aan Hardwell of Martin Garrix.
Tiësto zelf werd driemaal verkozen tot beste DJ van het jaar, koppelde er nog een wagonlading aan podiumplaatsen bij en werd in 2011 door het gezaghebbende Mixmag zelfs uitgeroepen tot allerbeste DJ aller tijden. Niet gek voor een Bredaas joch, leek ons zo.
3. Remon Vos – Broodnuchtere self-made multimiljardair
Zet Remon Vos (1970) tussen 9 andere Nederlanders, vraag aan een omstander om de miljardair eruit te halen en het zal niet gebeuren. Deze rijkste Nederlandse man, die slechts de erven Heineken voor zich moet dulden als het om kapitaal gaat, is wars van uiterlijk vertoon. Nu ja, wel heeft hij een privé-vliegtuig, maar dat is een noodzaak. Hij heeft daarbij bescheiden gekozen voor het kleinste model.
De Groninger Vos vond het maar moeilijk om op school stil te zitten, en stak liever de handen uit de mouwen. Kansen deden zich op zakelijk gebied voor in het Oost-Europa van de jaren ’90. Vos investeerde met zijn zakenpartners wijs en ontwikkelde in rap tempo vastgoed in dit nog veelal onontgonnen gebied. Zijn bedrijf CTP is inmiddels compleet in zijn handen, wat hem de man van zes miljard euro heeft gemaakt. Dat is een zes met negen nullen.
4. Ireen Wüst – Grootste Olympiër aller tijden
Zoals we eerder al zeiden: met name de sport zit vol succesverhalen. Er is in Nederland niemand die er zoveel kan vertellen als Ireen Wüst (1986). Van 2006 tot 2022 was zij actief op de Olympische Winterspelen, waarop ze maar liefst 6x een gouden medaille wist te winnen. Oh ja en er kwamen ook nog 5 zilveren en 2 bronzen bij. Ze is daarbij bizar genoeg zowel de jongste als de oudste Olympische schaatskampioen.
Wüst werd tussendoor ook nog 7x wereldkampioen allround. Niemand komt ook maar in de buurt van dit soort cijfers. Wat is het geheim van haar succes? Het toverwoord is mindset. Ten koste van alles willen winnen, de beste willen zijn. Trainen op de dagen dat de concurrentie meent uit te moeten rusten. Het is het leven voor de sport, elke dag maar weer. Na een lange carrière mag ze nu uitrusten. Haar records zullen wel nooit meer uit de boeken verdwijnen.
Bekijk hier Ireen Wüst op Linkedin
5. Ali Niknam – Multicultureel succesverhaal
Onder welke vlag mogen we Ali Niknam (1981) scharen? Zijn ouders (de een Olympisch schermer, de ander basketbalster) kwamen uit Iran. Zelf kwam hij in Canada ter wereld en bracht hij de eerste paar jaar van zijn leven in Iran door. Op 7-jarige leeftijd kwam hij echter naar Nederland, en dat is voor ons meer dan genoeg om hem te claimen voor deze top 10.
Tijdens zijn studie technische informatica aan de TU Delft richtte de nog jonge Niknam het bedrijf TransIP op, dat zich met name richtte op webhosting. Een aantal jaren later volgde The Datacenter Group. Weer een aantal jaren later richtte Niknam de bank bunq op. Deze laatste successtory heeft van deze geboren entrepreneur een miljardair gemaakt. Een inspiratie voor velen.
Bekijk hier Ali Niknam op Linkedin
6. Reinout Oerlemans – Van soapie tot vastgoedmogul
Heel helder keek hij niet altijd uit zijn ogen, Arnie Alberts in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Wie had toen gedacht dat de acteur die hem speelde, Reinout Oerlemans (1971), zou uitgroeien tot een vastgoedmagnaat? Want zo mogen we Oerlemans inmiddels wel noemen. Van acteur werd hij presentator, vervolgens producent en steeds meer kreeg hij greep op de tv-wereld in Nederland. Zijn productiebedrijf Eyeworks leverde het ene na het andere succes af, waar de oprichter optimaal van wist te profiteren.
Inmiddels ligt ook Amerika aan zijn voeten, met de verkoop van de Eyeworks afdeling 3Ball aan Warner Brothers. Oerlemans trouwde tussendoor met voormalig presentatrice en wielrenster Danielle Overgaag, en kwam laatstleden in het nieuws door zijn huis voor de lieve som van 70 miljoen dollar aan de artiest The Weeknd te verkopen. Arnie, you did well.
Bekijk hier Reinout Oerlemans op Linkedin
7. Pieter Zwart – Internet successtory uit het boekje
Het leest als een jongensboek: drie jonge knapen die op een studentenkamertje in Rotterdam een internetbedrijfje beginnen dat twintig jaar later een miljardenomzet draait. We hebben het over Coolblue, een bedrijf waar wij ook regelmatig een bestelling plaatsen. En met veel plezier.
Wat namelijk opvalt is de heerlijke klantenservice die het bedrijf biedt. Wat niet iedereen weet is dat Coolblue dit bij de oprichting al primair als doel voor ogen had, als tegenovergestelde van het bedrijf Hot Orange. Die laatste ging begin 21e eeuw ten onder, terwijl Coolblue nog altijd een belangrijke speler is, en alleen maar verder groeit. Van de drie oprichters is Zwart nog als enige actief in het bedrijf, zijn makkers van het eerste uur Paul de Jong en Bart Kuijpers hebben zich inmiddels laten uitkopen.
Bekijk hier Pieter Zwart op Linkedin
8. Max Verstappen – De maakbaarheid van succes
Heel Nederland zat eind 2021 voor de buis gekluisterd: zou het Max Verstappen echt lukken om als eerste Nederlander wereldkampioen in de Formule 1 te worden? De uitkomst is bekend, en het maakte van de jonge Limburger een wereldster.
De grootsheid van Verstappen is niet snel te overschatten. De sport trekt over de gehele wereld tientallen miljoenen kijkers, en de financiële waardering is navenant. Zijn salaris is inmiddels het grootste van alle Nederlandse sporters, daar komen zelfs de professionele voetballers of de honkballers (bij lange na) niet aan.
Toch is het niet alleen de wereldtitel of geld alleen dat Verstappen zo succesvol maakt. Hij is het voorbeeld van het op jonge leeftijd koers zetten richting een bepaald doel. Met een vader en moeder die actief waren in het karten en de autosport, groeide de jonge Max op met vier wielen onder zijn kontje. Van daar was het één rechte lijn naar de wereldtitel. Succes is immers een keuze, zo weten ook al die vaders die tegenwoordig hun koters naar de kartbaan jagen.
9. Paul Verhoeven – Geliefd, verguisd, succesvol
Er zijn maar weinig Nederlanders die het écht in Hollywood weten te maken. Sterker, die zijn op één hand wel te tellen. De grootste successtory is ongetwijfeld Paul Verhoeven (1938) geweest. Na diverse hits van vaderlandse bodem, zoals Turks Fruit en Soldaat van Oranje, maakte Verhoeven de oversteek naar het Mekka van de filmindustrie.
Hier boekte hij opnieuw diverse successen, vooral met de science-fiction films Robocop, Total Recall en Starship Troopers. Ronduit sensationeel was zijn erotische thriller Basic Instinct, dat met name van hoofdrolspeelster Sharon Stone in één klap een wereldster maakte. Dat niet alles wat Verhoeven aanraakte in goud veranderde, bleek wel uit de film Showgirls, dat al snel werd afgeslacht. Maar ziedaar: tegenwoordig is zelfs deze prent een culthit.
Na terugkeer in Europa maakte Verhoeven nog een aantal zeer gewaardeerde films, waaronder het Nederlandse Zwartboek en het prijswinnende Frans-Duitse Elle. Dat de op leeftijd zijnde Verhoeven zijn streken nog lang niet heeft verleerd, bleek wel uit zijn meest recente film Benedetta, een erotisch getint historisch drama over een lesbische non. Een heerlijke man die ondanks zijn vergevorderde leeftijd nog altijd scherp voor de dag komt.
10. Mino Raiola – Topspeler in de voetballerij – overleden in 2022
De Italiaans-Nederlandse Mino Raiola was een bescheiden voetbaltalent, maar kwam er al snel achter dat de zakelijke kant van de voetballerij hem meer lag. Hij probeerde het eerst als bestuurder en daarna als spelersmakelaar. Van Rob Jansen leerde hij de kneepjes van het vak, en al snel kreeg Raiola het handelen in de vingers. Met een aantal succesvolle transacties van Nederlandse voetballers naar Italië achter zijn naam, besloot hij voor zichzelf te beginnen.
Dat Raiola zich na Italië ook op Tsjechië richtte, bleek aan het begin van zijn bedrijf een gelukkig toeval. De door Raiola geregelde transfer van de Tsjechische speler Pavel Nedved, die rond deze tijd furore maakte, zorgde er namelijk voor dat de makelaar in één klap op de kaart kwam te staan. Daarna ging het hard. De keiharde zakenman bleek het optimale voor zijn klanten te kunnen forceren, waardoor menig topspeler de weg naar Raiola wist te vinden.
Inmiddels zou Raiola al meer dan 200 miljoen euro aan commissie hebben opgestreken, maar niemand die het precies weet. Hoe dan ook, het gezaghebbende tijdschrift Voetbal International verkoos hem tot meest invloedrijke Nederlander in de voetballerij, boven welke trainer, bestuurder of speler dan ook. Hij zal het er zelf zeer mee eens zijn geweest.
Bronnen
https://nocnsf.nl/succesvolste-nederlanders-op-de-olympische-spelen
https://www.quotenet.nl/quote-500/a34548717/quote-500-2020-de-rijkste-nederlanders/
Tot zover het lijstje van meest succesvolle Nederlanders.