Inhoud van deze pagina:

De beste WordPress cursussen voor jou op een rijtje

Ben je bekend met WordPress? Het is een veelzijdig en super handig programma’s om een eigen website mee te bouwen en te onderhouden. Toch raden we je aan niet zomaar met WordPress te gebruiken: voor een nieuwe gebruiker kan het programma namelijk best lastig en overzichtelijk zijn. Daarom kun je het beste een cursus volgen over hoe je WordPress moet gebruiken. In dit artikel vind je een overzicht van de allerbeste WordPress cursussen online.

Onze uitgebreide zoektocht naar de perfecte WordPress cursussen

WordPress cursussen zijn er 13 in het dozijn. Je hoeft ons niet meer te vertellen dat WordPress super handig is en heel veel potentie heeft. Maar hoe kun je nu het beste met het programma om leren gaan? Wij zijn al jaren met WordPress actief en kunnen je het programma van harte aanbevelen. We hebben het programma onszelf aangeleerd, maar zou het niet veel handiger zijn als je hier een cursus voor kunt vinden? Zo is dit uitgebreide blog ontstaan.

Geluk bij een ongeluk

Hoewel wij onszelf WordPress hebben aangeleerd, zou het natuurlijk veel handiger zijn als jij een slimme online cursus gebruikt om de touwtjes in handen te nemen. We zijn uitgebreid op onderzoek uitgegaan en hebben de beste WordPress cursussen voor jou geselecteerd. Met deze cursussen zal je het programma gegarandeerd snel in de vingers krijgen en dat op speelse wijze.

Alvast onze top keuzes voor als je 1-op-1 wilt leren of liever online:

De training van Welovetraffic is de beste 1-op-1 WordPress-cursus

Wij zijn enorm enthousiast over de WordPress cursus van WeLoveTraffic en vinden het echt een topkeuze voor iedereen die zich in de wereld van WordPress wil storten. Naar ons oordeel springt deze cursus eruit door zijn veelzijdige en diepgaande aanpak. Hier zijn een paar redenen waarom wij vinden dat deze cursus zo geweldig is:

 1. Op maat: Wij zijn fan van de 1-op-1 aanpak van Welovetraffic.
 2. Leren door doen: We vinden het geweldig dat de cursus zo praktijkgericht is. Je leert door direct aan de slag te gaan, wat ons betreft de beste manier om snel en effectief iets nieuws te leren.
 3. Bespaar door zelf je website te maken: Zelf je website kunnen maken en onderhouden? Dat scheelt een hoop geld! Wij zien dit als een slimme investering die zichzelf snel terugverdient.
 4. Persoonlijke touch: Kleinere groepen betekenen meer aandacht voor jou. Wij waarderen die persoonlijke aanpak enorm, omdat je zo echt de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.
 5. Nazorg is een plus: Die extra 30 minuten nazorg per cursusdag? Wij vinden dat een super service. Altijd fijn om te weten dat je ook na de cursus nog ergens terecht kunt met vragen.
 6. Extraatjes die het afmaken: Inclusief lesmateriaal, een certificaat en toegang tot een leerportaal? Wij vinden dat dit de cursus een echte all-in ervaring maakt.
 7. Flexibel en Toegankelijk: Of je nu liever naar Amsterdam reist of vanuit huis deelneemt, de keuzes die WeLoveTraffic biedt zijn top. Wij houden van die flexibiliteit!
 8. Erkenning en Positieve Feedback: Niet voor niets is WeLoveTraffic al 8 jaar op rij de Beste Opleider van Nederland volgens Springest. Die erkenning, samen met alle positieve reviews, overtuigt ons dat deze cursus echt de moeite waard is.

Hier kun je starten met deze cursus >>

De training van Matthijs Online is de beste zelfstudie WordPress cursus

De online zelfstudie WordPress cursus die wat ons betreft het beste is, is de Cursus WordPress van Matthijs Online. Met deze cursus, die een simpele opzet heeft, leer je in één dag tijd al een eigen WordPress website te maken. Wist je dat Matthijs Online de beste Nederlandse opleider op het gebied van de online WordPress-cursus is? Met Matthijs Online heb je geen dure webdesigner nodig die het voor jou regelt. Het onderhoud van je websites en het doorvoeren van updates heb je helemaal zelf in handen.

De cursus van Matthijs Online is gericht op resultaat. De kennis die je tijdens de cursus opdoet, kun je gelijk in praktijk brengen. Je hoeft ook niet complex te programmeren, alles blijft lekker eenvoudig. Je krijgt begeleiding van een toptrainer die samen met jou werkt aan een top resultaat. Je leert onder meer ook hoe je met je website hoog kunt scoren in zoekmachine Google.

Wat maakt ons bekwaam als reviewers?

Je zou kunnen zeggen dat we ervaringsdeskundigen zijn als het op het programma WordPress aankomt: we zijn hier al jaren zelf mee aan de slag. We hebben onszelf de basistoepassingen eigen gemaakt, maar willen jou graag de moeite van telkens vallen en weer opstaan besparen. We weten wat wel werkt in WordPress en wat niet en geven jou graag advies over  welke cursus jou de basisprincipes van WordPress het snelste eigen maakt.

Waarom je altijd kritisch op het aanbod WordPress cursussen moet blijven

Aanbieders van cursussen geloven in de regel altijd dat hun cursus de allerbeste is. Maar er kunnen natuurlijk geen 100 beste cursussen zijn. De ene cursus heeft nu eenmaal meer te bieden dan de ander, terwijl de ander weer scherper geprijsd is. Elke WordPress cursus heeft voordelen en nadelen. Voor een groot gedeelte is het een kwestie van smaak: wat past het best bij jou?

Wij waren in eerste instantie sceptisch

Ook wij waren in eerste instantie sceptisch. Leuk is dat: een cursus in WordPress, maar veel van de cursussen die wij zijn tegengekomen waren toch vooral voor mensen die al ervaring hadden met het programma en niet voor absolute beginners. Juist die beginners willen wij vooruit helpen. Vandaar dat we vooral cursussen benoemen die je ook kunt gebruiken als je geen ervaring met het programma hebt. Als je al ervaring hebt, kun je er overigens ook van leren.

Wat beloven WordPress cursus makers doorgaans? Moet je die beloften geloven?

De makers van een WordPress cursus willen je maar wat graag doen geloven dat hun cursus de allerbeste is. Maar is dat wel het geval? Hoe kun je door de “valse” beloften van makers heen zien?

·         Producenten van WordPress cursussen zullen je doen geloven dat met hun cursus het maken van een website een fluitje van een cent wordt, maar in de praktijk zul je altijd nog wel wat problemen tegenkomen. Er zullen altijd wel onvoorziene dingetjes fout gaan.

·         Alles wat je nodig hebt: biedt de cursus alles wat je nodig hebt, of blijf je na afloop nog met een aantal vragen zitten? Zo ja, krijg je de kans die vragen ook te stellen?

·         Super helder en overzichtelijk: de meeste cursussen geven aan ideaal voor de beginnende gebruiker van WordPress te zijn. Toch zijn we ook een hoop cursussen tegengekomen die lang niet zo makkelijk te begrijpen waren als je nieuw bent bij het programma.

Hoe beoordeel je een WordPress cursus? Waar let je op?

Wij raden je niet zomaar een WordPress cursus aan: we doen eerst uitgebreid onderzoek. We weten zelf hoe WordPress werkt en herinneren ons maar al te goed welke uitdagingen het programma in het begin voor ons in petto heeft. Daarom kunnen we goed inschatten tegen welke problemen andere gebruikers zullen oplopen. We kijken goed hoe cursussen hiermee omgaan en hoe uitgebreid ze zijn in hun beschrijving van alle WordPress functies.

 • Prijs-kwaliteit is natuurlijk van groot belang: voor wat hoort wat – hoe duurder de cursus is, hoe meer deze te bieden moet hebben

 • Overzichtelijkheid: hierboven al beschreven

 • Vrijheid: dan bedoelen of je de cursus op eigen tempo af kunt leggen, of dat je vastzit aan een vaste agenda

 • Extra materiaal: de beste WordPress cursussen geven extra materiaal ter verduidelijking en materiaal, waar je ook na de cursus nog eens mee aan de slag kunt gaan.

Zo hebben we de WordPress cursussen getest

Wij testen WordPress cursussen als volgt: we volgen ze. Je kunt een WordPress cursus niet beoordelen als je hem niet getest hebt. Vandaar dat we alleen spreken over cursussen die we zelf geprobeerd hebben. We bieden aanbevelingen aan de hand van onze ervaringen en testresultaten. Daarnaast hebben we advies ingewonnen bij de experts op het gebied van WordPress.

Onze volledige top 10

Cursus 1: de beste online zelfstudie-optie is de WordPress cursus van Matthijs Online

De WordPress cursus van Matthijs Online is hierboven al besproken. We zullen ons hier beperken tot de opbouw van het programma. Het begint uiteraard met het leren hanteren van WordPress Basics, daarna…

 • Ga je direct van start met de selectie en uitleg van een passend Thema

 • Leer je hoe je de Mediabibliotheek kunt gebruiken

 • Hoe pagina’s en blog posts werken

 • Wat de functionaliteiten van widgets en plug-ins zijn

 • Ga je een strategie bepalen voor het indelen van de website

 • Ga je een verdienmodel opzetten (wat wil je met je website bereiken?)

 • Leer je Elementor blokken te gebruiken, evenals pagina’s te maken

 • Je leert te optimaliseren (de snelheid van de website zelf, maar ook zoekmachine optimalisatie)

Voordelen Matthijs Online WordPress cursus

De Matthijs Online WordPress cursus heeft verschillende voordelen…

 • Je krijgt onder andere korting op webhosting

 • Bij de cursus krijg je 24/7 support in de besloten community. Hier word je begeleid door Matthijs en medecursisten die de cursus al langer volgen. Enorm waardevol!

 • Na afloop van de cursus weet je hoe je WordPress resultaatgericht moet gebruiken

 • Je krijgt een unieke en leuke leerervaring.

>> Tips: hier vind je de tijdelijke actieprijs van deze #1 aangeraden cursus

Cursus 2: De beste 1-op-1 optie is die van Welovetraffic

De Cursus van Welovetraffic aanbiedt heeft een creatieve insteek die goed aansluit bij onder meer vormgevers en ontwerpers. Je leert alles over websites en webdesign. Je maakt daarbij geen gebruik van standaard thema’s, maar juist van een geheel eigen design. WordPress Vormgeving en Design is een groepscursus die je leert je eigen stempel op je website te drukken: ideaal dus voor iedereen met een creatiever insteek.

Voordelen WordPress cursus van CursusWP

De WordPress-cursus van Welovetraffic heeft de volgende voordelen:

 • De cursus helpt je te besparen: door minder uit te besteden aan externe partijen en meer zelf te kunnen als ondernemer, zul je minder kosten kwijt zijn voor het bouwen en onderhouden van je website. Zelf leren hoe je een website kunt bouwen is een stuk voordeliger dan dit uit te besteden aan een professionele monteur die een hoog tarief vraagt.
 • Je bespaart tijd: WordPress is een ideaal middel om tijd mee te bespraken, het werkt heel gemakkelijk met plug-ins en thema’s.
 • Je vergroot je kennis: kennis is altijd goed. Het staat niet alleen goed op je CV, je kunt het ook voor jezelf in praktijk brengen.
 • Je gebruikt WordPress als ontwerper, niet als techneut: het creatieve element blijft bewaard.

>> Tip: hier kun je starten met de #1 aangeraden 1-op-1 cursus

Cursus 3: veelzijdige cursus WordPress van ROC.nl

Als termen als ‘hosting’, ‘plug-ins’ en ‘widgets’ jou niets zeggen, dan is deze cursus geschikt voor je. Ook met zeer beperkte kennis kun je met de WordPress cursus van ROC binnen de kortste keren een professionele eigen website in elkaar zetten. Hier heb je nauwelijks technische kennis voor nodig. Deelnemers aan de cursus leren een websiteopmaak in een handomdraai naar hun eigen wensen aan te passen, onder meer met zelfgemaakte thema’s.

Voordelen Cursussen van ROC

De ROC cursussen zijn voor bijna iedereen geschikt en worden behalve digitaal ook op locatie aangeboden. Met ROC kun je snel zelf een professionele website in elkaar zitten. Daarnaast zal een certificaat voor de cursus je een streepje voor geven op concurrenten op de arbeidsmarkt. In het bedrijfsleven van vandaag de dag is er een grote vraag naar web designers.

Cursus 4: de snelste cursus is van Roy Ishak – cursus WordPress in een dag

Roy Ishak belooft je een blog of website in een dag op te zetten. De cursus zal ertoe leiden dat je na een dag al de kneepjes van WordPress kent, maar ook zal je website gelijk online staan.  Mocht je met WordPress aan de slag willen, maar heb je tijd nog zin hier veel tijd aan te besteden, dan is de cursus van Roy Ishak iets voor jou. Wordt nu onafhankelijk van een webbouwer.

Cursus WordPress van Roy Ishak: de voordelen

De cursus van Roy heeft meerdere voordelen voor je in petto:

 • Ten eerste leer je je website bereikbaar maken voor zowel PC, als mobiele apparaten

 • Ten tweede leer je hoe je website SEO kunt optimaliseren voor onder meer Bing en Google

 • Daarnaast leer hoe je Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube en Google+ op je website kunt integreren

 • Voor je fotogalerie ontvang je tips plus gratis bronnen, waarop je maar liefst meer dan duizend iconen kunt vinden

 • Met behulp van contactformulieren, betaalmethodes en bestelprocedures kun je conversie vergroten

 • Je blog of website is tegen hackers en malware beschermd

 • Voor deze cursus is geen technische voorkennis nodig

 • Tijdelijk maak je aanspraak op twee gratis templates van WooThemes (deze hebben een waarde van 144 euro)

 • Een offerte is al binnen 1 minuut aan te vragen.

Cursus 5: de WordPress cursus van Digitale Academie leert je alle basics

WordPress wordt populairder met de dag en Digitale Academie leert je ermee om te gaan. Je leert onder meer alles over de installatie en configuratie van WordPress, evenals hoe je een inhoud op moet bouwen. Daarnaast leer je wat je weten moet over widgets en plug-ins, plus je leer je thema’s te verkennen en hanteren. De cursus maakt van WordPress jouw tweede natuur.

Voordelen WordPress cursus Digitale Academie

Digitale Academie heeft het volgende te bieden:

 • Een snelle opleiding van ‘slechts’ een dag, bestaande uit twee dagdelen

 • Er is ruime voorkennis als webmaster of -designer vereist: dit is een verdiepende cursus waarbij je heel veel nieuwe informatie op zult doen.

 • De prijs is all-inclusive: er zijn geen verborgen kosten

 • Bij de prijs is een eigen web account voor het ontwikkelen van een website inbegrepen

 • Ook inbegrepen zijn studiemateriaal en -boeken, plus een online platform waarop je met je medecursisten thuis contact kunt onderhouden.

Cursus 6: online WordPress cursus met Gutenberg

Gutenberg is er zowel voor blogschrijvers als mensen met een eigen bedrijf. In de cursus WordPress leer hoe je je eigen website kunt maken en deze met behulp van pagina’s kunt inrichten. Ook leer de Gutenberg Editor hanteren, waarmee je berichten en blogs kunt plaatsen.

Voordelen Soofos WordPress cursus

De Gutenberg cursus wordt op Soofos aangeboden en heeft de volgende voordelen:

 • Online gebeurt volledig online en kan helemaal op eigen tempo

 • Je blijft van de rest van je leven toegang houden tot het lesmateriaal

 • Je leert met de speciale Gutenberg Editor werken

 • Je leert alles over WordPress: niet alleen de basisinstellingen, maar ook zaken als plug-ins, widgets en thema’s.

Cursus 7: de WordPress thuisstudie van NHA is het meest grondig

Met NHA leer je een eigen WordPress website maken. Je kunt zowel als hobby of voor je beroep met WordPress aan de slag. Je leert alles over dynamische berichten en statische pagina’s. De cursus zal ertoe leiden dat je de basistechnieken razendsnel onder de knie hebt. Daarnaast maak je kennis met alle hierboven genoemde extra functies – thema’s, plug-ins, widgets.

Voordelen van de NHA thuisstudie

De NHA thuisstudie is zeer uitgebreid en gaat dieper dan alleen het verkennen van de oppervlakte van WordPress. Als je gemiddeld 3 uur in de week aan deze WordPress cursus besteedt, zal hij 6 maanden duren. Het is natuurlijk ook mogelijk sneller te studeren.

 • De studie leert je alles over installeren en hosten, maar ook over vormgeven en onderhoud

 • SEO (Search Engine Optimalisation) vormt een belangrijke hoeksteen van deze cursus. Dankzij SEO zal je website hoger in de zoekresultaten van Bing en Google opduiken.

Cursus 8: ideale WordPress cursus van Weblish is ideaal voor beginners

Als beginner heb je aan de cursus van Weblish misschien wel het meeste. Deze praktische cursus neemt je bij de hand en neemt je één voor één langs de verschillende aspecten van webdesign. De praktische beginnerscursus bestaat uit twee dagdelen en is zowel in een groep als alleen te volgen. Je leert in korte tijd wat je nodig hebt om met WordPress aan de slag te gaan.

De voordelen van de Weblish cursus

Dit staat er bij Weblish op jou te wachten:

 • Je leert de basis van WordPress: kort, maar krachtig

 • Je wordt op speelse wijze met de verschillende aspecten van WordPress geïntroduceerd

 • De praktische opdrachten zorgen ervoor dat je spelenderwijs leert

 • De bijna 900 cursisten die je zijn voorgegaan hebben de cursus met een gemiddelde van 9.5 beoordeeld.

Cursus 9: de goedkoopste (want gratis) optie om WordPress te beheersen is met LearnIt

De WordPress training van Learnit wordt gratis aangeboden, om de vorm van een PDF die je kunt downloaden. Het is ook mogelijk de cursus WordPress onder begeleiding te volgen. Hier leer je behalve de basisprincipes van WordPress ook de meer gedetailleerde aspecten van het programma. De training is een effectieve (en goedkope) manier om WordPress te leren kennen.

Voordelen van de LearnIt WordPress cursus

Waarom kiezen voor LearnIt WordPress? Simpel:

 • De basis van WordPress wordt gratis uitgelegd aan de hand van een handig te downloaden PDF

 • In een paar dagen tijd zul je je leerdoelen bereiken

 • Een trainer helpt je doelen te bepalen en obstakels te overwinnen

 • Tijdens de training kun je de kennis die je opgedaan hebt live in de praktijk brengen

 • Kom in contact met andere deelnemers om samen mee te sparren en wellicht een netwerk op te bouwen.

 • De cursus is ideaal als thuisstudie.

Cursus 10: een grondige WordPress cursus vind je bij WeLoveTraffic

WeLoveTraffic biedt een grondige cursus voor WordPress aan. Er geldt een studielast van gemiddeld vier uur in de week voor een termijn van zes  maanden. Met de cursus kun je gemakkelijk en op plezierige wijze zelf een website in elkaar zetten. Als je niet precies of deze studie van WeLoveTraffic bij je past, kunt je met een studieadviseur contact opnemen die je verdiepende informatie kan geven.

Voordelen van de WeLoveTraffic WordPress cursus

Ook de deze WordPress cursus heeft genoeg te bieden:

 • Gedurende heel de cursus krijg je persoonlijke begeleiding. Je kunt de docent bereiken voor inhoudelijke vragen.

 • Ook kun je zelf bepalen wanneer je de studie start en in welk tempo je het traject aflegt

 • Voor lesmateriaal worden geen extra kosten in rekening gebracht

 • Je vindt alle informatie in één online leeromgeving

Wat is de beste WordPress cursus?

Op moment van schrijven krijgt bij Springest.nl de Welovetraffic WordPress cursus een 9,8 gemiddeld op basis van 143 reviewers die de cursus doorlopen hebben. Dat is gemiddeld genomen de hoogste score van alle WordPress opleidingen die hier beoordeeld staan. Overigens staan hier nog meer WordPress opleidingen en cursussen die erg hoog (boven de 9) worden beoordeeld. Het aanbod cursussen is sterk, plus ook nog gevarieerd.

Doe dit nu: jouw logische vervolgstap

Als je dit artikel gelezen hebt, zul je nu een beter beeld hebben van het aanbod WordPress cursussen. Hierboven staat in grove lijnen de opzet van elke cursus beschreven, plus je hebt van alle cursussen een rij met voordelen gekregen. Als je nog steeds van plan bent om een WordPress cursus te volgen, rest je alleen nog maar het maken van een keuze. We hopen dat je op basis van de informatie in dit artikel nu tot een weloverwogen besluit kunt komen.

>> Tip: hier kun je starten met de #1 aangeraden offline cursus

>> Tip: hier vind je de tijdelijke actieprijs van deze #1 aangeraden online cursus

WordPress cursussen: in conclusie

Je hebt nu over WordPress gelezen, maar ergens over lezen is natuurlijk lang zo interessant niet als het zelf doen. Vandaar dat we je nu aanraden aan de slag te gaan met een cursus: veel plezier!