De beste vrouwelijke ondernemers van Nederland

Het ondernemerschap is een steeds populairdere carrièrepad voor vrouwen, en elk jaar weer vinden dan ook meer vrouwen de route naar het dichtstbijzijnde KVK-kantoor, om een eigen bedrijf op te richten en als ondernemer verder te gaan. Soms parttime naast werk en/of gezin, maar ook steeds vaker fulltime.

Onze zoektocht naar de beste vrouwelijke ondernemers

Bij ons op de redactie vonden we het dan ook hoog tijd om de vrouwelijke entrepreneur eens in het zonnetje te zetten. Hoe kan dat beter door een top 10 van beste vrouwelijke ondernemers te maken? We wilden dit graag serieus aanpakken, en enkele brainstormsessies volgden. Want waar moet een goede onderneemster allemaal aan voldoen? Hoe vind je deze mensen? Uit eigen ervaring en netwerk wisten we zo een aantal namen op te noemen, maar het onderwerp verdiende een meer strategische aanpak.

Onze criteria

Wie op zoek gaat naar een succesvolle ondernemer, komt al snel uit op mensen die zichzelf succesvol ondernemer noemen. Om het maar recht voor zijn raap te zeggen: vaak is dit niet meer dan gebakken lucht. Iedereen kan zoiets immers van zichzelf zeggen? Om dit gevaar te omzeilen, hebben we diverse lijstjes erbij gepakt. Dit gaf al een betere indicatie voor de top 10, al vonden we zelf dat bepaalde vakgebieden bij onze concullega’s nog wat onder de radar bleven. Vandaar dat we bij ons onderzoek een drietal criteria formuleerden.

A. Zichtbaarheid

Als ondernemer moet je zichtbaar zijn. De klanten moeten je zien te vinden, en hoe bekender je naam is, hoe meer voordeel je daar meestal van zult ondervinden. Waar ‘naamsbekendheid’ vroeger vaak een grillige, lastig te onderzoeken term was, is met de huidige technieken dit veel inzichtelijker te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan het aantal volgers op Instagram of de zoekresultaten op Google.

B. Activiteit

Ondernemen, het woord zegt het eigenlijk al: actie. De onderneemsters in onze lijst zitten niet graag stil. Verwacht dus geen namen van vrouwen die snel op hun lauweren rusten of slechts het (familie)kapitaal beheren. Voor ons geldt: hoe meer activiteit, hoe beter.

C. Succes

‘Druk zijn’ alleen is echter niet voldoende. Op een gegeven moment zal er succes moeten worden geboekt. Elke ondernemer, en ook de dames uit de lijst, zal je kunnen vertellen dat mislukkingen ook bij het ondernemen horen, maar uiteindelijk zal er na verloop van jaren toch iets moeten staan.

Eervolle vermeldingen

Omdat we na het opstellen van onze top 10 lijst een aantal wel zeer interessante dames niet hebben kunnen plaatsen, hebben we besloten een drietal eervolle vermeldingen toe te voegen.

Loes Bijleveld

De sociaal bewogen Loes Bijleveld is één van de meest interessante jonge Nederlandse onderneemsters van het moment. Ze is vooral actief in Ivoorkust, waar ze met haar bedrijf LONO organisch afval omzet in biogas en kunstmest. Haar activiteiten hebben haar zelfs op de Forbes-lijst gebracht van meest veelbelovende ondernemers onder de 30 jaar. Van deze jongedame gaan we de komende decennia nog veel horen, zoveel is duidelijk.

Bekijk Loes Bijleveld hier op Linkedin

Anna Nooshin

De jonge mediapersoonlijkheid en onderneemster Anna Nooshin (1986) werd geboren in Iran, maar groeide op in Nederland. Haar lijst met activiteiten is schier onuitputtelijk: presentatieklussen, modedeskundige bij RTL Boulevard, een eigen website en diverse boeken. Ook op social media is Nooshin erg actief en populair. Bovendien denkt ze serieus na over het lanceren van een eigen tijdschrift. Staat deze vrouw ooit stil?

Bekijk Anna Nooshin hier op Linkedin

Nina Pierson

Ook Nina Pierson (1986) houdt niet van bankzitten. Als oprichtster van meerdere bedrijven is zij met name bekend geworden met SLA, een keten voor gezond eten. Tussendoor schrijft Pierson boeken en is zij een graag geziene spreker op evenementen. Haar positieve uitstraling en actieve, gezonde levensstijl maakt van Pierson een voorbeeld voor elke jonge ondernemer, man én vrouw.

Bekijk Nina Pierson hier op Linkedin

De Top 10

1. Simone Levie

Waar Simone Levie (1981) de zaal binnenkomt, gebeurt er iets. Deze hyperactieve vrouw is onder andere bedenkster en ontwikkelaar van unieke concepten als de Dreamleader Academy, Golden Circle, MPOP en de Transformatieschool. Het ondernemen zit haar duidelijk in het bloed, en Levie wil graag haar visie op het onderwerp delen met een breder publiek. Wie bij een lezing van haar in de zaal zit, zal daarbij de opwinding voelen: hier is iemand aan het woord met passie voor haar vak. Levie heeft daarbij veel aandacht voor juist de ontwikkeling van vrouwelijke ondernemers.

Haar succesvolle boek Start before you’re ready geeft nog maar eens haar filosofie aan: te vaak zijn mensen (en vooral ook vrouwen) te angstig om echt voor zichzelf te beginnen. Zij zien de beroemde beren op de weg. Levie laat heel duidelijk zien dat dit contraproductief werkt. Beter is het volgens haar om er gewoon voor te gaan; problemen zullen er toch altijd zijn en die moet je gaandeweg zien op te lossen. Deze mentaliteit, gevoegd bij een actieve en positieve houding maakt van Levie in onze ogen de beste vrouwelijke ondernemer van Nederland.

Bekijk Simone Levie hier op Linkedin

2. Annemarie van Gaal

De bijzonder succesvolle onderneemster Annemarie van Gaal (1962) begon haar carrière in Rusland. Hier kwam zij, als medewerker van uitgever VNU, begin jaren ’90 terecht met Derk Sauer. Samen richtten ze in Moskou meerdere bladen op, waaronder de Russische versie van bekende tijdschriften als Cosmopolitan en Marie Claire. De totale portefeuille betrof zelfs een twintigtal titels. De naam Annemarie van Gaal was hiermee in één klap gevestigd.

Hierna heeft Van Gaal haar kennis willen overdragen aan een groter publiek. Zo heeft ze een column in Het Financieele Dagblad en is zij een graag geziene gast in diverse televisieprogramma’s, vaak met als onderwerpen geld en/of ondernemen. Zo was zij te zien in Dragons’ Den, Een dubbeltje op zijn kant en Crisis in de tent. Haar financiële en zakelijke adviezen zijn vaak nuchter en gericht op het ontplooien van het eigen initiatief. Veel van deze filosofie heeft ze verwerkt in bestsellers als Succes, Ambitie en De Financiële Workout. Een sterke vrouw, broodnuchter en sociaal maar ook vlijmscherp als het moet.

3. Nikkie Plessen

Stilzitten is iets wat andere mensen doen, zo zal Nikkie Plessen (1985) denken. Deze onderneemster is tevens actrice, presentatrice, model en modeontwerpster. Dat laatste lijkt haar grootste passie te zijn, denk bijvoorbeeld aan het oprichten van kledinglijnen als NIKKIE en Nik en Nik, allen onderdeel van het geheel eigen N-Brands.

Maar kleding alleen is allang niet meer genoeg voor deze bezige bij. Na verloop van tijd lanceerde Plessen ook haar eigen juwelenlijn, en sinds kort is er van haar zelfs een complete beautylijn op de markt. Dat we hier niet met prullaria van een doorsnee BN’er te maken hebben, maakte Plessen bij de lancering direct duidelijk: het gaat namelijk om een high-end beautylijn. Dat Plessen in deze wereld terecht kwam, had met haar tv-werk te maken. Hiervoor werd zij dagelijks zoveel gepoederd, dat ze als automatisch een interesse en passie hiervoor kreeg.

Wat zal de toekomst voor Plessen brengen? Wij weten één ding zeker: met deze nieuwe beautylijn hebben we niet het laatste van deze geboren onderneemster gehoord. Ondernemen en investeren zit haar in het bloed, en in die zin is zij een logische toevoeging aan het programma Dragons’ Den.

Bekijk Nikkie Plessen hier op Linkedin

4. Sonja Zwart

Dat Sonja Zwart (1960) ooit in een lijstje van beste ondernemers van Nederland zou komen te staan, had zij zelf lang als onmogelijk gehouden. Van jongs af aan werd haar namelijk ingeprent dat ondernemen een vies woord was, en dat zij daar bovendien zeer ongeschikt voor zou zijn. Het heeft lang geduurd voordat Zwart afstand kon nemen van deze negatieve houding, maar het is haar gelukt. Sinds het einde van de jaren ‘90 is zij dan ook een graag geziene publieke spreekster om over deze angsten te spreken. Zelf is ze immers het levende bewijs dat je met een positieve mindset door faalangst heen kunt breken.

Niet geheel toevallig heeft Zwart in haar consultaties dan ook speciale aandacht voor kinderen: deze moeten vrij kunnen opgroeien en gesteund worden in al hun ondernemingszin. Deze lessen biedt Zwart aan op de haar zo kenmerkende, warme manier, waarbij Geweldig en Geweldloos Communiceren haar levensmotto is. Haar zeer persoonlijke coaching heeft ons in elk geval positief zeer geraakt, waarmee Zwart een plekje in deze top 10 heeft verdiend. Haar cursisten zullen het gaarne met ons eens zijn.

Bekijk Sonja Zwart hier op Linkedin

5. Iris van Herpen

Modeontwerpster Iris van Herpen (1984) besloot al op jonge leeftijd zelf te willen ondernemen. Op 23-jarige leeftijd begon ze dan ook haar eigen modelabel. Haar designs worden over de hele wereld gewaardeerd; zo won Van Herpen onder andere meerdere Dutch Design Awards. Ook verkreeg zij de Johannes Vermeerprijs in 2017, als eerste modeontwerper ooit. Het geeft wel aan hoezeer kunst en ontwerp in haar designs met elkaar zijn verweven.

Haar unieke ontwerpen combineren dan ook innovatieve techniek met oude ambachten. Van Herpen’s grensverleggende outfits worden inmiddels gedragen door de allergrootste sterren, ook uit Amerika. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Lady Gaga, Celine Dion en Scarlett Johansson. Een dame kortom om heel trots op te zijn, en het voorbeeld van iemand die vanuit haar passie (mode) is gaan ondernemen. Inmiddels is Van Herpen genomineerd voor Kunstenaar van het Jaar, en we mogen haar dan ook gerust tot de crème de la crème van de mode- en kunstwereld rekenen. Het ziet er niet naar uit dat zij deze plek snel af zal geven.

6. Nicolette van Dam

Wie kent ze niet, het olijke duo Bas Smit en Nicolette van Dam? Het echtpaar is onder andere eigenaar van een bekende brasserie, maar dat is niet alles. Lang niet. Inmiddels is het aantal bedrijven dat de twee samen hebben opgezet al de 40 (!) gepasseerd, en het einde is nog altijd niet in zicht. Ongeduldig, zo noemen ze zichzelf niet geheel zonder reden. Snel doorpakken, kansen zien en er vervolgens volledig voor gaan.

Nicolette van Dam (1984) is naast ondernemer dan ook nog eens actrice en presentatrice. Waar ze de tijd en energie hiervoor vandaan haalt? Het lijkt simpelweg een tweede natuur te zijn. Haar eigen filosofie heeft ze ooit eens als volgt omschreven: herken een behoefte die bij het publiek leeft, durf hierop in te springen, geef het je eigen draai, zoek de juiste mensen om je heen om het te vervullen en verlies in het proces jezelf niet.

Dit lijkt ons een gezonde strategie, en de resultaten zijn er dan ook naar. Van Dam is het voorbeeld van de energieke jonge vrouw die kansen ziet én ze aanpakt.

Bekijk Nicolette van Dam hier op Linkedin

7. Maartje Koper

De verantwoordelijkheid (leren) nemen over je eigen leven. Elk mens leert deze les vroeg of laat, en ondernemers zijn hier vaak extra op gebrand. Maartje Koper is dan ook al lange gefascineerd door dit proces. Als bewustzijnscoach en spiritueel leraar begeleidt zij een ieder die tot de ontdekking is gekomen dat hij of zij een missie in dit leven heeft, dat er ‘iets groters’ is om aan te werken.

Wat vooral zo fijn aan Maartje Koper is, is dat zij dit proces niet slechts theoretisch aanpakt, maar juist van praktisch aanpakken houdt. Als mentor en schrijfster helpt zij aldus een steeds groter wordend publiek om hun missie in het leven en in deze wereld te vinden. Ze noemt zichzelf in die zin spiritueel ondernemer, en dat dekt de lading mooi. Dat Koper daarbij eerst zelf haar eigen weg in het leven moest vinden, met een zwaar verleden en de nodige bijbehorende problematiek, helpt daarbij. Als ervaringsdeskundige weet zij wat er nodig is een leven weer op het juiste pad te brengen.

Een sessie met Koper is een intense, maar ultiem bevredigende ervaring. Alle kleine stemmetjes in je hoofd die je proberen te vertellen dat je iets niet kunt, worden met behulp van haar meedogenloos en hopelijk voorgoed het zwijgen opgelegd.

Bekijk Maartje Koper hier op Linkedin

8. Sharona Bolander

Wat Sharona Bolander het liefst in haar vrije tijd doet? Obstacle races lopen. Onder balken door, ploeterend door de modder, en dat met een hartslag die richting 200 gaat. Het geeft mooi weer hoe deze jonge onderneemster het leven aanschouwt: obstakels zijn er nu eenmaal op de weg, en dat is ook helemaal niet erg. Zij maken ons alleen maar sterker.

Dat probeert zij ook op zakelijk gebied uit te stralen. Haar carrière begon ze als online marketeer, maar al snel vond Bolander dat ze de wereld meer te bieden had. Ze begon haar eigen bedrijf en richt zich nu als Business Coach op het helpen van ondernemers om met name hun online zichtbaarheid te verbeteren. Steeds meer klanten weten haar daarvoor te vinden. Haar praktische insteek werkt aanstekelijk: marketing is volgens haar niet iets ingewikkelds, maar draait simpelweg om de verbinding te maken met je beoogde doelgroep.

Bolander kan je helpen je bedrijf verder uit te bouwen. Ze is een onderneemster die graag andere ondernemers ondersteunt, met sterke strategieën die elk (ook beginnend) bedrijf al snel grote stappen laat maken.

Bekijk Sharona Bolander hier op Linkedin

9. Linda de Mol

Linda de Mol, wie is er niet groot mee geworden? Deze telg van de befaamde media familie is al decennialang één van de absolute sterren van de vaderlandse televisie. Als presentatrice van spelletjes als Love Letters, Miljoenenjacht, Weet ik veel en Oh, wat een jaar! weet ze al vele jaren op humoristische en innemende wijze een miljoenenpubliek te vermaken. Ook als actrice timmert De Mol (1964) overigens al enige tijd stevig aan de weg, bijvoorbeeld in (het door haarzelf ontwikkelde) Gooische Vrouwen of Divorce.

Maar Linda de Mol is zoveel meer dan dat. Ze was creatief manager van de zender Net5, bracht met veel succes haar eigen blad LINDA op de markt en is als presentatrice van Linda’s Zomerweek een soort barometer van Nederland: hoe staan we ervoor met zijn allen? Dat deze uiterst succesvolle zakenvrouw nog altijd populair is omdat ze ze gewoon is gebleven, zegt veel over haar oer-hollandse nuchterheid en zelfspot. Nee, niet alles wat ze aanraakt, verandert in goud. Maar het meeste wel.

10. Ingrid Faber

Waar iedereen Linda de Mol kent, zal de naam Ingrid Faber niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch is deze succesvolle onderneemster onmisbaar in deze lijst. Ze is als CEO van de Faber Halbertsma Groep niet alleen schathemeltje rijk, maar ze weigert op haar lauweren te rusten en het familiebedrijf simpelweg te beheren. Nee, Ingrid Faber houdt van ondernemen, en weet wat hiervoor nodig is. Een sterk team bijvoorbeeld. En de juiste mindset.

Door deze actieve houding is zij al eens benoemd tot grootste rolmodel voor jonge Nederlandse vrouwen in de zakenwereld. Ze heeft immers veel oog voor de rol van vrouwen in het bedrijfsleven, en werkt er actief aan mee om meer vrouwen aan de top en in leidinggevende posities te krijgen. Haar eigen functie als rolmodel neemt zij dan maar voor lief aan, al blijft ze liever op de achtergrond.

Hoe dan ook, als ondernemer is Faber iemand die veel oog heeft voor de volgende generatie vrouwen, en vanuit dat oogpunt bekeken heeft zij de positie in deze top 10 meer dan verdiend.

Bekijk Ingrid Faber hier op Linkedin

Gebruikte bronnen

https://www.harpersbazaar.com/nl/carriere/g29808732/vrouwelijke-ondernemers-inspiratie/

https://www.deondernemer.nl/personeel/leiderschap/the-next-women-100-meest-succesvolle-vrouwelijke-ondernemers-2020~2654478

https://mtsprout.nl/startups-scaleups/dit-zijn-de-100-meest-succesvolle-vrouwelijke-ondernemers-van-nederland

En zo zien we dat vrouwen steeds vaker het heft in eigen handen nemen en grote stappen als ondernemer zetten. Een ontwikkeling die wij ten zeerste toejuichen.