Wat is de beste software waarmee je een eigen online leeromgeving kunt maken? In dit artikel leer je exact hoe je dat kunt doen en wat de beste software is voor het maken van online cursussen. Lees verder voor de beste tools voor het maken van jouw eigen e-learnin-gplatform…

Hoe kies je de juiste software voor je eigen online leeromgeving?

Wil jij een online cursus of training gaan verkopen? Dan is een goede online leeromgeving onmisbaar. Maar hoe pak je het bouwen van een online leeromgeving aan? Welke tool gebruik je hiervoor? Kies je voor een gratis platform, of kun je toch beter voor betaalde software gaan?

Stap 1 – Bepaal welke functionaliteiten jouw online leeromgeving moet hebben

Om een online cursus of training aan te bieden aan je klanten heb je een online leeromgeving nodig, een digitale academie waar jouw klanten de lesstof tot zich kunnen nemen. Zo’n leeromgeving kan meerdere functies hebben, waarvan de belangrijkste: het presenteren van het lesmateriaal.

Idealiter voorziet deze leeromgeving ook in de behoefte om contact te hebben met de cursusleider en mede-cursisten in de vorm van een online community. Je kunt de mogelijkheden ook verder uitbreiden met digitale werkboeken, toetsing en andere elementen die de cursus nog effectiever maken.

Hoe jij je online cursus ook in wilt vullen, het begint allemaal met software waarmee je een online leeromgeving kunt vormgeven, deze software wordt ook wel een Learning Management System (LMS) genoemd. Ieder LMS heeft weer zijn eigen functies en en extraatjes.

Stap 2 – Filter de juiste software en ga op zoek naar iets dat gebruiksvriendelijk en professioneel oogt

Wij raden aan om echt te kijken hoe professioneel een online cursusplatform oogt. Kies niet zomaar voor een WordPress-plugin of -thema omdat het goedkoop of gratis is, terwijl jouw klanten zich vervolgens gaan afvragen of ze een cursus bij een amateur hebben gekocht. Filter tijdens je zoektocht dus gerust op professionaliteit en gebruiksvriendelijkheid en wees niet bang om hier budget voor vrij te maken.

Een online leeromgeving is niets meer dan een digitale academie waar je enkel betalende klanten toegang toe wilt geven. Het is een ruimte die je kunt vullen met online trainingen in de vorm van video, audio en digitale (werk)boeken. Met de juiste tools kun je zelf op eenvoudige wijze een online leeromgeving bouwen die niet alleen professioneel oogt, maar ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk is. Je zult zien dat de meeste tijd en energie gaat zitten in het ontwikkelen van de lesstof. Daarmee vergeleken is het bouwen van een online leeromgeving kinderspel.

Stap 3 – Bepaal voor jezelf: ga je voor gratis of betaald?

Zeker in het begin kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een online leeromgeving die zo min mogelijk kost. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om jouw huidige (WordPress)website uit te breiden met een leeromgeving door middel van plug-ins.

Gratis of ‘freemium’ Learning Management System (LMS)

Er zijn ‘freemium’ plug-ins zoals Lifter LMS en LearnPress waarmee de absolute basis gemakkelijk te realiseren is. Als je meer mogelijkheden wilt, kies dan voor een upgrade. Je betaalt dan een klein bedrag, maar dit vertaalt zich wel direct naar een beter resultaat.

Betaald Learning Management System (LMS)

De prijs van bovenstaande toepassing maakt het wellicht aantrekkelijk om voor de goedkope optie te gaan. Het is echter zeker aan te raden om je eens te verdiepen in betaalde software voor jouw online leeromgeving.

Zo is het LMS Huddle bijvoorbeeld een zeer goede en betaalbare keuze voor een professioneel ogende online leeromgeving met een groot assortiment tools die de inrichting en het gebruik ten goede komen. Kajabi en Teachable zijn andere aanbieders van Learning Management Systemen die zeker de investering waard zijn. Vergeet ook niet dat er op dit moment veel concurrentie is op het gebied van online cursussen. Een professionele online leeromgeving kan momenteel het verschil maken.

Bekijk onze vergelijkingstabel voor de 3 meest populaire cursus-software in Nederland

HuddleKajabiTeachable
✔️ Inclusief community-gedeelte⬜ Geen community-gedeelte⬜ Matig community-gedeelte
✔️ Direct onbeperkt toegang tot alle functies⬜ Voor de standaardprijs krijg je beperkingen die opgeheven worden als je extra betaalt⬜ Voor de standaardprijs krijg je beperkingen die opgeheven worden als je extra betaalt
✔️ Inclusief triggers om je klanten makkelijker een aankoop van je cursus te laten doen⬜ Geen marketingtriggers⬜ Geen marketingtriggers
⬜ Geen e-mailfunctie⬜ Geen e-mailfunctie✔️ E-mailfunctie om je cursisten extra te begeleiden via mail
⬜ Niet overzichtelijk voor je cursisten✔️ Overzichtelijk voor je cursisten✔️ Overzichtelijk voor je cursisten
✔️ Erg makkelijk in te stellen✔️ Erg makkelijk in te stellen⬜ Moeilijk in te stellen omdat het een complexte tool is inclusief website en e-mail
✔️ Professionele uitstraling voor je cursisten⬜ Amateuristische uitstraling voor je cursisten✔️ Professionele uitstraling voor je cursisten
✔️ 70 p/m Goede prijs/kwaliteit⬜ 99 p/m Matige prijs/kwaliteit⬜ 150 p/m Matige prijs/kwaliteit
⬜ Je moet er een apart Vimeo-abonnement bij nemen✔️ Video-hosting zit erbij✔️ Video-hosting zit erbij
✔️ Nederlandse support⬜ Engelse support⬜ Engelse support
✔️ Geen gekke beloftes: nuchtere trainers✔️ Geen gekke beloftes, nuchtere aanpak⬜ Extreme/emotionele beloftes over ‘financiële vrijheid’ die in 99/100 gevallen niet uitkomen
✔️ Garantie – met wat kleine voorwaarden (niet meer dan 5 lessen gevolgd)✔️ Garantie – met wat kleine voorwaarden (niet meer dan 5 lessen gevolgd)✔️ Garantie – zonder voorwaarden je geld terug als je niet tevreden bent
Start hier met de gratis trialGeen trialGeen trial

Onze zoektocht naar de beste online cursus software

Waarom een offline cursus volgen en ergens naar een benauwd lokaaltje in een verre stad afreizen als je ook digitaal een cursus kunt volgen? Dat is precies wat heel veel mensen denken. Reden genoeg dus om online een cursus aan te bieden. Dat heeft ook voor jou als aanbieder heel veel voordelen: je kunt honderden, zo niet duizenden cursisten tegelijk bereiken, terwijl je slechts één keer een hoorcollege hoeft te geven en een opname hoeft te maken.

Waarom wij online cursus software reviewen

Wij hebben wel oor naar een goede online cursus. Waarom? Omdat we kinderen van het internet zijn. En leergierig natuurlijk. Met andere woorden: wij geven altijd de voorkeur aan een online cursus boven een cursus offline. Tenzij het over iets praktisch als pottenbakken of zo gaat. Maar ja, van pottenbakken worden we weer niet echt warm… We dwalen af. Zelf zijn we ook geïnteresseerd in het opzetten van een online cursus en het aantrekken van cursisten.

Een kritische blik op het aanbod online cursus software

Natuurlijk is het niet meer dan rechtvaardig dat je het aanbod online cursus software met een kritische blik bekijkt. Dat doen wij. Uiteraard zijn we op zoek naar software waarmee we een cursus van hoge kwaliteit in elkaar kunnen zetten. Bij een goede online cursus draait het natuurlijk voornamelijk om de inhoud – wat je overbrengt, – maar je moet ook weer niet onderschatten hoe belangrijk het is hóe je het overbrengt. Op technisch vlak is er heel wat variatie. 

De beloften van online software producenten

Online software producenten zullen uiteraard beloven dat hun software de allerbeste is – de meest verfijnde, meest goedkope cursussoftware die je waar ter wereld maar zult vinden: rinkel-rinkel, kassa-kassa. Uiteraard zijn het slechts verkooppraatjes en neem je ze met een korrel zout.

Online cursus software: onze onderzoeksdata

Online cursus software hebben we zoveel mogelijk met eigen ogen proberen te reviewen. We zijn al langer bezig met het maken en inrichten van cursussen voor verschillende platforms en daar gebruiken we verschillende soorten software voor. We proberen dit zo volledig mogelijk te doen. Uiteraard hebben we niet elke vorm van online cursus software in de praktijk kunnen uittesten. Waar onze eigen ervaring ontbrak, hebben we vele reviews geraadpleegd.

Beste online cursus software volgens de Consumentenbond, Kassa, Radar

Helaas laat de informatie van de Consumentenbond, Radar en kassa op het gebied van online cursussen nog een beetje te wensen over. Dat houdt in dat we online niet hebben kunnen achterhalen welke online cursus software volgens deze instantie de beste is. Wel kunnen we er van op aan dat alle drie de organisaties een oogje in het zeil houden en de consument waarschuwen mocht bepaalde software niet deugen: hou hun websites dus in de gaten.

Jouw online cursus software vervolgstap

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat er heel wat keuze is op het gebied van software om een eigen online cursus mee op te zetten en in te richten. We hebben je verteld over de beste keuzes, plus je laten zien hoe je zelf online cursus software van hoge kwaliteit kunt herkennen. De mogelijkheden zijn legio. De zet is aan jou: met welke cursus software ga je aan de slag?

En nu? Je kunt direct al beginnen met je elektronische leeromgeving

>> Lees onze Huddle-review
>> Ga hier direct gratis aan de slag met de trial van Huddle

Op jouw succes!