Hoe kun je een membership-site maken? Om meerdere redenen is het erg lucratief, effectief en efficiënt om je eigen membership-site op te zetten. Lees verder…

Een membershipsite maken: hoe?

Wil jij een membershipsite maken, maar weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken? Weet je niet of je moet kiezen voor een goedkope optie of beter kunt investeren in een professionele tool zoals Huddle? In dit artikel leggen we precies uit wat een membershipsite is, hoe je zo’n site maakt en wat de mogelijkheden zijn om met een membershipsite geld te verdienen.

Wat is een membershipsite?

Een membershipsite is een afgeschermde website die alleen toegankelijk is voor leden, oftewel members. Om lid te kunnen worden van een dergelijke site, is het in veel gevallen noodzakelijk om een bedrag te betalen.

Dit kan een eenmalig bedrag zijn, maar ook een bedrag dat periodiek betaald wordt. Zo kun je kiezen voor een maandelijkse betaling of een betaling per halfjaar of per jaar. Lidmaatschap van een membershipsite is daarmee goed te vergelijken met de contributie van een vereniging of club.

Waarom kiezen voor een membershipsite?

Waarom moet je abonnementen verkopen? Laten we even een simpele rekensom maken:

Je verkoopt abonnementen van 10 euro per maand. Bijvoorbeeld groepscoaching, challenges of een e-course voor 10 euro per maand. Als je nu 1.000 deelnemers kunt regelen, heb je al standaard een extra inkomen van 10.000 euro per maand. Erg netjes!

Bovendien: een membershipsite is vanwege de beslotenheid een goede keuze wanneer je jouw kennis in de vorm van een e-learning of online training wilt verkopen. Je kunt betalende klanten toegang geven tot de membershipsite die fungeert als online leeromgeving. Door op deze manier een online leeromgeving te bouwen, kun je op een relatief eenvoudige wijze inkomsten vergaren.

In het invullen van de online leeromgeving gaat wat tijd, energie en de nodige financiële investering zitten, maar daarna verloopt het proces vrijwel automatisch waardoor je passief inkomsten kunt genereren.

Hoe maak je een succesvolle membershipsite?

Een succesvolle membershipsite zorgt ervoor dat je inkomen genereert terwijl je er geen tot weinig energie en tijd meer in hoeft te steken, we noemen dit een passief inkomen. Je kunt het beste van een membershipsite profiteren wanneer deze succesvol is.

Maar hoe maak je van jouw membershipsite een succes? Met de volgende tips weet je zeker dat je een membershipsite creëert die niet alleen technisch goed in elkaar zit, maar ook gebruiksvriendelijk is voor jou en jouw klanten. Dit is een eerste vereiste voor een professionele membershipsite waarmee je goed geld kunt verdienen.

Een membershipsite starten

Als je een membershipsite wilt starten, moet jij je eerst afvragen wat jij van de site verwacht. Kies je voor een gratis site met plug-ins waar je relatief veel tijd in moet steken? Of heb jij geld over voor een professionele site die je de beschikking geeft over diverse tools die het jou op alle fronten gemakkelijk maakt?

De keuze die je maakt is grotendeels afhankelijk van je budget. Een investering in een betaalde membershipsite is – zeker met de grote mate van concurrentie op het gebied van e-learning – altijd een goede keuze.

Een membershipsite bouwen met WordPress

Heb je de ambitie om een membershipsite te bouwen, maar laat jouw budget het niet toe om voor betaalde software te kiezen? Dan kun je ook een membershipsite starten met WordPress. Kies een nieuw subdomein voor jouw membershipsite en download hier de gratis software van WordPress op. Door te kiezen voor een nieuw domein weet je zeker dat de site snel zal werken.

Als je WordPress hebt geïnstalleerd kun je kiezen tussen verschillende thema’s die passen bij jouw brand. Met een upgrade kun je jouw membershipsite niet alleen persoonlijker, maar ook professioneler maken.

Inloggen op de membershipsite

Om geld te kunnen verdienen met je membershipsite, kies je voor een plug-in die het mogelijk maak om in te loggen. Je zorgt er dan voor dat iemand zich kan registreren en na het betalen van het lidmaatschapsgeld met de gegeven inlogcodes kan inloggen.

Wil je verschillende online cursussen aanbieden? Dan is het ook mogelijk om een lid enkel toegang te geven tot de cursussen waar hij voor betaald heeft. Dit worden levels genoemd. Het systeem dat bepaalt tot welke levels een lid toegang heeft, kan volledig geautomatiseerd worden. Zo heb jij geen omkijken naar het registreren van nieuwe gebruikers en het controleren van betalingen.

Betaalde software voor site

Wil je geld investeren in een professionele membershipsite? Dan bevelen wij Huddle aan. Met Huddle kun je op een eenvoudige wijze een membershipsite bouwen. De website oogt niet alleen zeer professioneel, maar kent ook een aantal handige tools die jou nog meer tijd gaan besparen. Zo is er een tool die het aankoop- en betalingsproces vereenvoudigt. De commerciële opzet zal klanten nog sneller verleiden tot (extra) aankoop over te gaan. Voor Huddle betaal je een paar honderd euro per jaar, maar dit betaalt zich al snel terug in een toenemende stroom nieuwe members die voor periodieke, passieve inkomsten zullen zorgen.

Content op jouw site

Zorg ervoor dat de content op jouw membershipsite relevant is en voorziet in de behoefte van de klant. Bij voorkeur kies je daarbij voor video’s om jouw kennis te verspreiden. Bij een membershipsite is het handig om te werken met Vimeo. Deze beeldbestanden zijn eenvoudig af te schermen zodat alleen de mensen die betaald hebben toegang krijgen tot de video’s. Voorzie je site van meerdere levels waar de klanten eenmalig of periodiek extra geld moeten betalen om toegang te krijgen.

Gratis levels binnen je membershipsite

Overweeg om een deel van jouw membershipsite gratis te maken. Op die manier krijgen potentieel betalende leden een goede indruk van de mogelijkheden van jouw site. Met zoekmachine geoptimaliseerde content kun je veel traffic genereren naar jouw membershipsite. Dit is ook een goede plek om bezoekers door middel van teasers warm te maken voor het betaalde deel van de site. Werk bijvoorbeeld met ogenschijnlijke leuke kortingen en bonussen om bezoekers te verleiden tot een betaald lidmaatschap.

Online community bevordert loyaliteit

Je kunt je membershipsite uitbreiden met een online community waar cursisten onderling contacten kunnen leggen. Op die manier ontstaat er een groepsgevoel dat in veel gevallen een positieve bijdrage levert aan de loyaliteit en de ambitie van de klant. Ook de online communities kun je per level afschermen om overdracht van informatie waar de klant nog geen toegang toe heeft te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld per online cursus besloten communities creëren waarbinnen cursisten met elkaar kunnen praten over de lesstof of allerhande onderwerpen.

Je ledensite zo snel mogelijk lanceren? Vraag om een schop onder de kont

Deze blog was informatief, maar nu is het tijd om jouw community-site ook echt te gaan maken. Wij raden een energiek en motiverend gratis webinar aan van Simone Levie waarin je dit leert te doen. Hier kun je je aanmelden voor dit gratis webinar. Ze is de beste om van te leren hoe je een online ledensite maakt, want zelf heeft ze dit al talloze keren gedaan! Wil je meteen alles leren, dan is er ook MPOP. Ook biedt Simone Levie de Golden Circle aan voor meer persoonlijke begeleiding. Een absolute aanrader voor als je een eigen online ledensite serieus neemt.

Op jouw succes!