Wat is de beste website-bouwer-tool om zelf een website te maken? Met andere woorden: als je zelf je eigen website wilt bouwen zonder technische kennis, wat is dan de beste premium software om te gebruiken? Laten we de verschillende tools vergelijken en kijken welke software het beste is om zelf een website te maken.

Hieronder vind je de beste tools om zelf je eigen website te maken

Wat zijn nou de beste websitebuilders waarmee je zelf je eigen website kunt maken? Wij hebben onze beste aanraders hieronder neergezet. Hieronder kun je ook via video’s zien hoe de programma’s JouwWeb, Weebly, Wix, Squarespace & Jimdo in elkaar zitten. Je kunt op deze manier beoordelen of je voor het gemak van deze tools gaat – of toch de oneindige maar lastig te beheersen mogelijkheden van WordPress.

We beginnen met WordPress [#1 aangeraden open software]

zelf website maken beste builder

We hebben het hier niet over WordPress.com, maar over WordPress.org. Deze .org-versie is namelijk volledig open software. Dat betekent dat jij, een plugin-ontwikkelaar of een vriend jouw website 100% kan aanpassen zoals jij dat wilt. Dat is natuurlijk mooi, maar voor de meeste ondernemers is het te tijdrovend en ingewikkeld. Zoals je in de demo-video kunt zien die we verderop in dit artikel hebben geplaatst, moet er veel werk verricht worden om daadwerkelijk iets moois van je WordPress-site te maken.

Waarom is WordPress zo populair?

WordPress is populair omdat het een zeer goed programma is en die kwaliteit heeft WordPress ook weer te danken aan de populariteit. Dat lijkt een cirkelredenering, maar het is werkelijk waar. Toen WordPress zijn opmars maakte en steeds populairder werd, groeide de interesse bij externe partijen om uitgebreide thema’s en effectieve plug-ins te ontwikkelen voor de software. Door de grote hoeveelheid kwalitatief goede templates en plug-ins werd de software nog populairder. Populariteit en kwaliteit hebben elkaar versterkt en dit doen zij nog steeds.

Hoe werkt WordPress?

WordPress bestaat in feite uit drie onderdelen: de editor, de thema’s en de plug-ins. Deze drie onderdelen samen maken een goed functionerende website die volledig voldoet aan jouw wensen en eisen. Je kunt WordPress installeren op een goed webhosting-account die je elders moet aanschaffen, waardoor je een CMS hebt die je altijd en overal kunt beheren.

De editor

Het plaatsen van content wordt mogelijk gemaakt door de editor. In WordPress wordt gewerkt met een editor die te vergelijken is met Microsoft Word. Deze editor heet: TinyMCE. Je kunt je teksten zo opmaken als je zelf wilt, inclusief linkjes en afbeeldingen. Deze manier van opmaken is zeer gebruiksvriendelijk en vereist geen kennis van programmering.

Rond 2018 maakte de bekende WordPress-editor plaats voor de zogeheten Gutenberg-editor. Hierdoor kreeg de WordPress-editor een soort blokjes-builder-insteek. Het is alleen nog lang geen visuele builder zoals we die van bijvoorbeeld JouwWeb gewend zijn. Wanneer je van WordPress-versie 5 of hoger gebruikmaakt, dan is de Gutenberg-editor geactiveerd.

De thema’s

Met het thema wordt het uiterlijk en wat extra functionaliteiten van je website bedoeld. Voor het thema maak je gebruik van template-files die het uiterlijk en de functionaliteit van je website bepalen. Je hebt bij het kiezen van een thema drie mogelijkheden.

  • Ten eerste kun je kiezen uit de gratis thema’s die WordPress zelf beschikbaar stelt.
  • Ten tweede kun je kiezen voor een betaald thema zoals Divi, Thrive of een ander goed WordPress-thema.
  • Tot slot is het ook mogelijk om een persoonlijk thema te laten ontwerpen door een webdesigner. Je keuze wordt bepaald door jouw eisen aan de website en jouw budget.

Plug-ins

Plug-ins zijn kleine software programmaatjes waarmee je de functionaliteit van jouw website uit kunt breiden. Veel plug-ins zijn gratis en eenvoudig te installeren. Er zijn bijvoorbeeld plug-ins waarmee je van jouw website een webshop kunt maken. Er zijn ook plug-ins die je helpen bij het creëren van een SEO-vriendelijke website. Ben je op zoek naar buttons voor social media? Dan is er een plug-in beschikbaar die in jouw behoefte voorziet. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een plug-in waarmee je de toepassing toe kunt voegen aan jouw website.

Deze drie factoren – de editor, het thema en de plug-ins – maken dat je op een vrij eenvoudige manier een gepersonaliseerde website kunt maken zonder dat je hoeft te beschikken over enige kennis van programmeren.

Je moet alleen even een domeinnaam en webhosting regelen voor WordPress

Je kunt heel eenvoudig een website maken met WordPress, het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam en webhosting. De domeinnaam is het webadres dat mensen invoeren om op jouw website terecht te komen. Webhosting houdt in dat je bij een host schijfruimte koopt op een server waar jij jouw website plaatst. Als je die twee zaken geregeld hebt, kun je de website software van WordPress installeren en je website gaan bouwen.

Vaak hoef je niet eens naar WordPress.org te gaan om de WordPress-software te downloaden. Bij de meeste hostingproviders zit er namelijk een eenvoudige installatie-knop bij waardoor je WordPress direct op je hosting-account kunt laten installeren.

Voor het vastleggen van een domeinnaam kun je terecht bij verschillende aanbieders. Je checkt dan eerst of de naam van jouw keuze nog beschikbaar is. Veel aanbieders van domeinnamen bieden ook de mogelijkheid om hosting af te nemen. Dan heb je beide voorwaarden voor het starten van een WordPress website geregeld. Op die manier kun je direct starten met een website van WordPress.

Tutorial: starten met een WordPress-website bouwen

Zoals je ziet, moet er best veel geregeld en gedaan worden als je met WordPress wilt werken. Nogmaals: WordPress is namelijk open/managed software. Als je geen problemen hebt met unmanaged en gesloten software, dan is WordPress de beste keus.

De beste alternatieven voor WordPress

Voor veel mensen is managed en gesloten software juist de beste keuze. Denk bijvoorbeeld aan Wix of JouwWeb. Hieronder vind je verschillende website builders die we ‘gesloten software’ noemen. Deze programma’s zijn voor de meerderheid van de ondernemers de betere keuze omdat je hiermee een moderne website kunt maken via veel handigere tools dan WordPress.

Qua algemene functies kunnen onderstaande tools 99% van wat WordPress ook kan, terwijl ze je ook ontzorgen van dingen als websitebeveiliging. Je kunt echter niet allerlei functionaliteiten erbij laten ontwikkelen – zoals dat bij open software wel kan. Laten we hieronder de meest gebruikte website builders bekijken…

1. JouwWeb [#1 aangeraden gesloten software]

Waarom dit de beste tool is? In mijn uitgebreide review – en na er zelf een jaar mee gewerkt te hebben – beoordeel ik JouwWeb.nl als de beste website-builder-software die je online kunt gebruiken om een professionele website of webshop te maken voor je onderneming. Bovendien is het een volledig Nederlands bedrijf dat met 5 Trustpilot-sterren een hechte band heeft met al zijn gebruikers. Ook kun je JouwWeb zelf uittesten (gratis).

Test JouwWeb hier meteen uit (tip)!

2. Phoenix

Phoenix is een goede aanbieder van website-software voor ondernemers die op zoek zijn naar een website waarbij de focus ligt op SEO en conversie. Het is een draak van een programma, – zeker niet zo intuïtief als JouwWeb – maar als je eenmaal een middagje ervoor hebt gezeten, ga je ervan houden. De prijs van Phoenix is wel stukken meer premium dan JouwWeb, maar het biedt dan ook veel meer marketing-tools dan JouwWeb, zoals conversie-gerichte leadpages, salespages en funnel-instellingen.

Test Phoenix hier gratis uit (tip)!

3. Weebly

We bevelen Weebly aan omdat de builder letterlijk hetzelfde eruitziet als JouwWeb: super intuïtief en makkelijk waardoor je nooit problemen zult hebben met het maken van je website. JouwWeb verdient wél de eerste plaats omdat de Nederlandse makers van JouwWeb extra veel werk hebben gestopt in het ontwikkelen van een nóg beter en vollediger platform.

Hier kun je starten met Weebly.

Deze website-builders vallen buiten de boot

Ook zijn er een aantal tools die we zeker niet zouden aanraden:

1. Wix

Wix ziet er super flitsend uit, maar gezien de limieten die ze aan jouw website stellen – bijvoorbeeld voor opslag en extreem lage bandbreedte voor de basispakketten – kun je veel beter voor JouwWeb kiezen. Bovendien is JouwWeb lekker Nederlands.

2. Squarespace

Squarespace is voor ons de definitie van ‘het gemiddelde’. De websites die je ermee kunt maken zijn net niet modern genoeg en de builder is net niet flexibel genoeg. Als je je project serieus neemt, ga dan voor WordPress of JouwWeb.

3. Jimdo

Jimdo is een oude bekende onder de visual builders, maar ze zijn voorbijgestreefd door andere aanbieders en JouwWeb doet alles net een beetje beter.

4. Joomla

Joomla werd ontwikkeld in 2006 en is verantwoordelijk voor 3% van alle websites wereldwijd. Daarmee blijft de aanbieder ver achter op WordPress, maar is toch één van de grootste na deze uiterst populaire website software. Met kant-en-klare templates is het zeer gebruiksvriendelijke software die ook eenvoudig te personaliseren is. Je hebt geen kennis van programmering nodig om een mooie website te realiseren. Toch zouden wij veel liever voor WordPress kiezen omdat bijna iedereen met WordPress werkt en jou dus kan helpen.

5. Drupal

Het in 2001 ontwikkelde Drupal lijkt qua uiterlijk en functionaliteit sterk op WordPress. In tegenstelling tot WordPress werkt Drupal echter met modules met een eigen functie. Deze modules zijn vaak van goede kwaliteit doordat ze gemaakt zijn door externe professionals. Met de module eCommerce is het heel eenvoudig om met Drupal een webshop te starten. Dit CMS is uiterst gebruiksvriendelijk en je kunt met het grote aanbod gratis modules makkelijk een professioneel ogende website maken. Toch zien wij geen reden om voor Drupal te kiezen als je ook voor WordPress kunt kiezen.

6. Blogger

Blogger is een populaire CMS voor het starten van een website met blogs. Onbegrijpelijk, want dit soort blogs zijn afzichtelijk. Sinds 2003 is Google de eigenaar van Blogger, maar het verbaast ons dat ze het nog altijd zo’n lelijke tool hebben gelaten. Het voordeel is dat je Blogger kunt installeren vanuit Google. Je hebt geen eigen domeinnaam, maar krijgt de beschikking over een zelfgekozen blognaam die eindigt op .blogspot.com. Waardeloos voor bedrijven.

De voordelen van Blogger zijn dat het gratis is en dat er geen hosting nodig is. Als je al beschikt over een Google-account kun je binnen enkele minuten een blogsite online zetten. Er zijn echter ook tal van nadelen. Zo kun je alleen blogs plaatsen, je kunt je website niet uitbreiden met een webshop. Ook laat de kwaliteit te wensen over en je kunt geen plug-ins downloaden en installeren. In die zin blijft Blogger ver achter bij de restl. Blogger is eigenlijk alleen geschikt voor startende bloggers die gratis willen ervaren of bloggen bij hun past. Gevorderden kunnen beter kiezen voor een ander alternatief.

Conclusie: de website builders om zelf websites te maken, zijn WordPress, JouwWeb en Phoenix

Als je een professional vraagt met welke software je het beste een website kunt maken, is WordPress steevast het antwoord. Verreweg de meeste websites draaien op deze website software. Populariteit zegt niet altijd wat over de kwaliteit, maar bij WordPress gaan populariteit en kwaliteit hand in hand. Toch zijn er ook alternatieven beschikbaar wanneer je zelf een website wilt beginnen. Denk bijvoorbeeld aan JouwWeb of Phoenix.

Op jouw succes!