Hoe kun je online geld verdienen met bloggen? Hoe kun je er zelfs je fulltime ‘baan’ van maken? We verklappen het alvast: het is gewoon mogelijk. In dit artikel wijzen we je de weg en vertellen we je precies hoe je precies kunt beginnen. Lees verder…

Geld verdienen met bloggen: is dat mogelijk?

Is het jouw droom om geld te verdienen met de blogs die je schrijft? Wat zou het heerlijk zijn als je daar per maand 3000 euro mee kunt verdienen. Het leuken van blogs is dat je met je eigen ideeën en gedachten aan de slag gaat en die in je eigen woorden kunt verwoorden. Het schrijven van een blog kan overal: daarvoor hoef je helemaal niet op kantoor te zijn. Je kunt blogs ook vanuit huis schrijven, vanuit een (katten)café, of misschien wel tijdens een wereldreis.

Wat is een “digital nomad”?

Misschien heb je al eens van de term “digital nomad” gehoord, misschien ook niet. Het is een relatief nieuw begrip voor iemand die reizen en werken combineert. Het houdt in dat je voor je werk niet afhankelijk bent van een bepaalde locatie – je kunt je geld overal verdienen  omdat je bijvoorbeeld met een laptop werkt. Een digital nomad is bijvoorbeeld iemand die met bloggen geld verdient. Sommige digital nomads schrijven zelfs óver de reizen die ze maken.

Bloggen als fulltime baan

Het is zeker niet onmogelijk om met bloggen een fulltime inkomen te verdienen. Je verdient dit vanuit huis, of tijdens het maken van een (wereld)reis. Talloze bloggers van Nederlandse bodem zijn je voorgegaan. Let er wel op dat hun inkomen vaak afhankelijk is van gebruikte technieken. Niet iedereen is succesvol met een blog. Daarom delen we in dit blog nuttige tips met je.

Definitie van een blog

Het woord blog is oorspronkelijk van ‘Web’ en ‘Log’ afkomstig. Het is letterlijk de activiteit van het online plaatsen van je verhalen. Een blog bestaat uit posts – regelmatig worden er nieuwe posts bij de oude geplaatst. Een blog is niet statisch, maar iets dat altijd in beweging blijft.

Artikelen en “evergreen content”

In de wereld van bomen betekent “evergreen” dat de boom ook in de winter zijn blaadjes bewaart (“altijd groen”). Met “evergreen” digitale content wordt content bedoeld die altijd relevant blijft. Een blog is vaak gebonden aan een bepaalde situatie, of levensfase. Het risico van een blog is dat deze na verloop van tijd niet meer relevant is. Een blog is niet Evergreen.

Volg dit stappenplan

Laten we naar de exacte stappen kijken:

Stap 1: een blog beginnen

Het beginnen van een blog start met het aanmaken van een domeinnaam (je weet wel: een website die eindigt of .com of .nl). Ook heb je een hosting nodig. Wist je dat maar liefst 35% van alle websites op het internet zijn opgezet met WordPress? Voor WordPress blogs is het Nederlandse programma Cloud86 erg geschikt. Een blog opzetten kan al in een half uurtje tijd.

Stap 2: onderwerpen kiezen

Een blog over de nieuwste films of boekenreeksen zullen meer kijkers trekken dan een blog over punaises of pindakaas. Kies daarom het onderwerp van je blog met zorg uit. Let er wel op dat er al veel blogs over boeken en films bestaan. Wil je volgers trekken, dan moet je iets unieks kunnen melden. Het is het beste een onderwerp te kiezen waar je zelf veel over weet en urenlang over kunt vertellen. Met jouw enthousiasme kun je zelfs iets “saais” interessant maken.

“Jezelf” als onderwerp

Je kunt ook jezelf als onderwerp van je blog gebruiken. Maar dan moet je wel iets spannends over jezelf of je leven kunnen vertellen. Een blog over jezelf schrijven is in ieder geval uniek. Wat je kunt doen is een blog maken over jouw eigen relatie met een populair onderwerp, denk aan: gezondheid, lifestyle, reizen, make-up, beauty, klimaat, literatuur, films, design.

Stap 3: lezers verzamelen

Een blog zonder lezers is als een pretpark zonder mensen. Als je al wat langer blogs schrijft, zul je merken dat het makkelijker is om op ‘organische’  wijze lezers aan te trekken. Dit zijn lezers die toevallig jouw blog tegenkomen en blijven hangen omdat ze wat je schrijft leuk vinden. Als je al langer bezig bent, zal Google jouw blogs hoger plaatsen in de zoekmachine.

Sneeuwbaleffect

Vaak is het vinden van de eerste lezers het moeilijkst, maar als je eenmaal lezers hebt, zal het sneller gaan weer nieuwe lezers aan te trekken. Dat heet het “sneeuwbaleffect” (gooit er één iemand een sneeuwbal, dan zal al snel iedereen een sneeuwbal gooien). Google zorgt er ook voor dat je blogs makkelijker te vinden zijn, wat weer nieuwe lezers aantrekt. Volhouden dus.

Hoeveel lezers moet je hebben?

Om met bloggen geld te verdienen moet je flink wat lezers hebben. In de regel zijn dit er minstens 10.000 in de maand. De kans is groot dat je de eerste paar maanden (misschien zelfs een jaar of langer) niet genoeg lezers zult hebben om geld te verdienen met je blog. Je blog moet groeien: net als het zaadje in een potje waaruit een prachtige plant zal opbloeien.

Verdiep je in SEO

Wil je snel meer lezers verzamelen, dan moet je niet alleen blogs van heel hoge kwaliteit kunnen schrijven, maar ook weten hoe je zoekmachines naar je hand kunt zetten. Door je te verdiepen in SEO (zoekmachineoptimalisatie) kun jij er met wat slimmigheidjes voor zorgen dat je blog hoger in de zoekresultaten zullen komen. Meer lezers zullen jouw blog dan te zien krijgen.

Stap 4: lezers omzetten in geld

Als je eenmaal lezers hebt, kun je manieren gaan verzinnen om geld aan hen te verdienen. Je kunt onder meer geld verdienen aan je lezers met behulp van Google Adsense. Hier hoef je heel weinig zelf voor te doen: alleen maar een account maken op Google Adsense. Je staat hiermee Google toe relevante advertenties op je website te zetten. Je krijgt een vergoeding per lezer die via je blog op de advertentie in kwestie klikt. Google Adsense levert passief inkomen.

Met affiliate marketing geld verdienen

Ook met affiliate marketing valt geld te verdienen. Dit is de meest effectieve manier. Het houdt in dat je de lezers van je blog een tip geeft over een bepaalde dienst of een product. Als de lezer de dienst of het product aanschaft, krijg jij hier een commissie voor. Je treedt als het ware op als de salesman of saleswoman van een ander en verdient daar een extra centje mee.

De hoogste commissies

Sommige diensten of producten leveren meer commissie op dan anderen. Zo kun je bij bijvoorbeeld het aanraden van een online cursus een commissie van maar liefst 50% krijgen. Kies je affiliates dus goed uit. Als je een ervaren en succesvol blogger bent heb je natuurlijk meer keuzevrijheid dan wanneer je een beginnend blogger bent en met elk aanbod blij moet zijn.