Hoe kun je je eigen e-boek maken? Hoe geef je hem vervolgens zelf uit, zodat hij in alle landelijke en internationale webwinkels komt, zoals Bol.com en Bruna? Ook wellicht in je eigen webwinkel? In dit artikel krijg je alle stappen die ik zelf heb gevolgd om duizenden e-boeken te verkopen. Helemaal zelf, waardoor ik alle winst in eigen zak kon steken. Lees verder om precies hetzelfde te leren…

Volg dit stappenplan

Hieronder beginnen we meteen met de stappen om je eigen e-boek uit te geven. Zo heb ik het zelf gedaan en op deze wijze heb ik zelf al duizenden e-boeken verkocht:

Stap 1: open een Word-bestand en pas deze instellingen toe

stap 1 om je eigen eboek te maken

Klik Microsoft Word open en voeg direct het volgende toe:

  • Verander het papierformaat in A5. Want boeken zijn in A5, terwijl Word standaard in A4 staat. Hierdoor merk je al meteen dat je helemaal niet zoveel kantjes op Word hoefde te schrijven om een boek te maken. Waar je voorheen dacht dat je bij 200 kantjes in A4-stand pas klaar was, ben je nu al klaar bij 100 kantjes in A4-stand.
  • Voeg een inhoudsopgave toe en werk met kopjes.
  • Voeg een paginanummering toe.

Stap 2: Schrijf je boek in een week tijd

Neem een week vrij, huur een vakantiehuisje, laat je mobieltje thuis en kom pas terug naar huis als je de inhoud van je boek af hebt.

Dit is super makkelijk. Kijk maar:

  • Je hoeft maar 100 kantjes in het bekende A4-formaat te schrijven om 200 kantjes in A5 te krijgen. Bovendien is de gemiddelde bestseller slechts 160 kantjes in A5. Dat zijn 80 kantjes in A4.
  • Zet bovendien het lettertype op 12. Groot leest fijner.
  • Gebruik lekker veel witruimtes. Laat alinea’s niet groter dan vier regels zijn.
  • Gebruik lekker veel pagina-eindes. Dat is shift+enter op Windows of command+enter op Mac. Hierdoor is een pagina helemaal af en begin je een nieuwe paragraaf steeds op de volgende pagina.
  • Schrijf steeds een leerpunt, anekdote, bite of hoofdstukje op een nieuwe pagina – en schrijf het gewoon in een aantal zinnen op. Je hoeft niet eindeloos veel kantjes te schrijven. Gewoon een paar zinnen en door naar het volgende hoofdstuk.

Met bovenstaande tips ben je niet alleen super snel klaar met het schrijven van je boek, maar is het ook nog eens vele malen prettiger lezen voor je lezers. Kaar bijvoorbeeld eens naar dit blogartikel zelf: er is geen enkele alinea met meer dan vier regels. Dat leest veel prettiger én het schiet zo lekker op met het schrijven van tekst met substantie!

Stap 3: Maak je cover op Canva.com

maak de cover van je e-boek op canva

Ga naar Canva, wat gewoon een gratis programma is. Ik heb al mijn covers gratis gemaakt met de gratis templates. Kies een template en vul de titel van je boek in. Exporteer hem vervolgens als PNG. Je hebt nu de cover van je e-boek. Die kun je mooi gebruiken in je eigen website en in de landelijke webshops, zoals Bruna en Bol.com.

Stap 4: Gebruik Calibre om een e-boekbestand te maken (Epub)

calibre gebruiken om epubs te maken

Je kunt geen Word-bestanden verkopen. Dat staan de Nederlandse en wereldwijde webwinkels en boekenwinkels niet toe, zoals Bol.com en Bruna. Ook Pdf-bestanden worden niet geaccepteerd door de webwinkels. Het enige wat geldig is? Een Epub-bestand. Je kunt alleen dat soort bestanden aanleveren bij de boekenwinkels. In je eigen webshop is het natuurlijk wél prima om ook een Pdf te verkopen, maar voor de boekhandels heb je een Epub-bestand nodig.

Gelukkig is het tegenwoordig heel eenvoudig om een Epub-bestand te maken vanuit je Word-bestand. Het is afgeraden om allerlei snelle online tooltjes te gebruiken, omdat die geen enkele extra opties bieden, zoals het kiezen van de Epub-versie of het maken van aanpassingen die wél vereist zijn door de boekwinkels.

Een handige tool die dat wél allemaal kan, is Calibre. Dit is een programma dat je moet downloaden, maar geen zorgen: het is 100% veilig. Zoals bij ieder programma, moet je het wel bij de officiële website downloaden. Ga naar de officiële website van Calibre, installeer Calibre, voeg een boek toe via het groene plusje helemaal linksboven en klik tot slot op het bruine icoon: “Boeken converteren”.

Stap 5: Tijd om jouw e-boek in iedere Nederlandse boekwinkel te krijgen

je boek aanmelden bij CB Compact

Hoe krijg je nu jouw e-boek in alle grote Nederlandse boekwinkels, zoals Bol.com, De Slegte en Bruna? Simpel! Als je jouw boek zélf wilt uitgeven, dan sluit je jezelf gewoon aan bij het Centraal Boekhuis. Kies voor CB Compact. Dit kost slechts eenmalig zo’n 500 euro, maar dan kun je tot wel 100 e-boeken uploaden.

Dit is de enige manier om jouw boek in de boekhandels te krijgen als je zelf voor uitgever wilt spelen. Tevens is dit ook een heel makkelijke manier: je hoeft jouw Epub-bestand slechts één keer te uploaden in CB Online, en een dag later staat hij in alle Nederlandse boekwinkels. Dat zijn dus 1.500 winkels!

Let wel: als je jouw boek zelf wilt uitgeven, dan betekent dat dat je fiscaal gezien omzet en winst gaat maken. Dit houdt in dat je een bedrijf bent. Het Centraal Boekhuis vraagt dus ook aan je om jezelf eventjes bij de KVK aan te melden als ondernemer. Dit klinkt groter dan het is. Een formuliertje invullen en even later ben je al ondernemer!

Stap 6: Is je boek een succes in Nederland? Vertaal hem dan en zet hem op Amazon

Is je boek een succes in Nederland? Dan laat je eigenlijk gewoon gratis geld op tafel liggen als je géén vertaling van je boek maakt. Maak je wel eventjes een vertaling van je boek naar het Engels, dan maak je namelijk gebruik van de klantenkring van de grootste boekwinkel ter wereld: Amazon.

Hoe je dit doet? Simpel: upload een Engelse versie van jouw e-boek in CB Online. Amazon staat standaard aangevinkt als een van de webshops. Nu staat jouw e-boek ook in het wereldwijde aanbod van Amazon-boeken. Je zou maar een wereldwijde hit krijgen!

Dus het is absoluut de moeite waard om je boek even te vertalen naar het Engels. Bijvoorbeeld via een vertaalbureau dat zich specialiseert in het vertalen van e-boeken.

Stap 7: Verdien extra geld aan je boek met bijverkoop

Hartstikke leuk, dat geld dat je verdient per verkoop van je boek! Maar je zal er een bestseller van moeten maken als je er echt rijk mee wilt worden.

Geukkig is er een manier om alsnog heel wat extra te verdienen aan je boek: verkoop er wat dingen bij. Dat doe je door achteraan je e-boek een promotiepagina toe te voegen waarin je naar de verkooppagina vab een bijbehorende videocursus verwijst. Die videocursus heb je zo gemaakt via PowerPoint en de microfoon van je smartphone.

Een groot deel van de lezers van je e-boek zal wel oren hebben naar een bijbehorende videogids. Je kunt makkelijk 10% van je lezers tot aankoop van dit extra product over laten gaan. Vooral als je je e-boek internationaal op Amazon verkoopt met de Engelse versie van je e-boek, kun je hier in potentie tonnen aan verdienen. Zorg dan uiteraard ook even voor een Engelstalige website, verkooppagina en videoclips. We kunnen vertaalbureau Interlingo adviseren. Ze zijn expert in transcreatie waarbij niet alleen de tekst vertaald wordt, maar ook de boodschap die je wilt communiceren overeind blijft.

Als je deze stap toepast, heb je gewoon een heleboel extra geld, met datzelfde ene e-boek dat je ooit had gemaakt. “Gratis geld” dus. En allemaal zonder veel extra werk voor jou.

Waarom zou je je eigen e-boek uitgeven?

Simpel: omdat je dan veel meer geld verdient. Als je zélf je boek uitgeeft, dan krijg je alle winst. Helemaal voor jezelf. Dat is al gauw bijna het gehele bedrag bij e-boeken.

Als je jouw boek door een uitgeverij laat uitgeven, dan verdienen zij al het geld en krijg jij steeds maar een euro per verkocht boek.

Wij raden dan ook aan om je eigen boek uit te geven, want uitgevers voeren eigenlijk niet zoveel voor je uit: de promotie zal je nog altijd zelf moeten doen als een uitgever jouw boek heeft uitgegeven. Het enige wat een uitgever doet, is het risico dragen, de opmaak financieren en het boek in hun catalogus zetten. Dat kun je allemaal vaak prima zelf.

Waarom zou je niet je eigen e-boek uitgeven, maar gewoon een uitgeverij jouw rechten geven?

Een van de grote redenen om je boek niet zelf uit te geven, is omdat je in Nederland een ondernemer moet zijn om je eigen boek uit te geven. Zonder KVK-inschrijving kun je niet aangesloten worden bij het Centraal Boekhuis. Dit is echter zo gepiept. Neem even contact op met de KVK en volgende week ben je al ondernemer!

Startkapitaal is een andere reden. Een uitgeverij is namelijk bereid om de kosten van het redigeren, opmaken en drukken van jouw boeken op zich te nemen. Dit begint bij 2.000 euro en kan oplopen tot 10.000 euro. Heb je dat startkapitaal niet, dan wil een uitgeverij dat voor jou doen.

De tegenprestatie die jij levert voor hun diensten, is dat je de commerciële rechten van jouw boek aan de uitgever geeft. De uitgever kan dus lekker geld gaan verdienen aan jouw boek dus de uitgeverij mag gewoon alle winst houden: ze hoeven slechts een klein percentage aan royalty’s aan jou over te maken per verkocht boek. Wel zo veilig voor jou, maar met deze lagere risico’s komt dus ook een fors lagere beloning.