Welke NLP-trainers zijn nou echt goed en hebben daadwerkelijk wat te bieden? Welke Nederlandse trainers inspireren je tot groots (zakelijk) succes en welke werken maar in het luchtledige? Wij zochten het uit. Lees verder voor de top 10 beste NLP-trainers van Nederland…

Wie ben ik zelf?

Zelf ben ik Rubin Alaie, auteur van Het NLP Doe-Boek. Hieronder vind je mijn persoonlijke top 10 beste NLP-trainers van Nederland.

De criteria waar wij op hebben gelet

Tijdens het uitzoeken wie de beste NLP-trainer van Nederland is, hebben we gelet op onder andere de volgende aspecten:

  • Ervaring: is de trainer eigenlijk een huisvader of accountant die even snel een opleiding tot NLP-trainer heeft gevolgd of staat er daadwerkelijk een geboren trainer voor ons met decennia ervaring?
  • Praktijkgerichtheid: NLP draait om de handjes en voetjes van soft skills. Vandaar de term: practitioner. Iemand die ons met praatjes komt bezighouden, hoeft niet meer terug te komen.
  • Charisma: we willen een rolmodel aan onze trainer hebben. Geen slappe hap.
  • NLP-belichaming: in hoeverre belichaamt de trainer NLP in zijn trainingen? Ademt hij het zelf?
  • Bullshitgehalte: is de trainer ons een vaag lulverhaal aan het verkopen over ‘connecties in je mindset en brein’ zodat we daar onder de indruk van moeten gaan raken? Dan rekenen we hard af met de trainer.

Waarom je altijd kritisch moet zijn bij NLP-trainers

NLP heeft het vermogen – wat meteen een grote valkuil is – om iets heel mooi en complex te verpakken, met uitnodigende maar ook duizelingwekkende woorden waarmee men beschrijft hoe fantastisch en complex NLP is. Het klinkt daardoor makkelijk erg aantrekkelijk en chique. Het is echter onze taak als recensent om daar doorheen te prikken.

NLP-trainers zijn een meester in het gebruiken van duur-klinkende termen, terwijl ze je feitelijk alleen maar even komen leren hoe je je gesprekspartner spiegelt door in dezelfde houding te gaan zitten. Nou, was dat nou die super-complex-dure communicatie-technologie die ze beloofden? Vaak wel dus… terwijl iedere stagiaire van de Libelle dat ook gewoon voor je kan beschrijven op een blaadje van een paar euro.

Daarom hebben we onderzocht welke NLP-trainers daadwerkelijk iets te bieden hebben en ons niet lekker maken met allerlei toffe termen en beloftes.

De top 10 beste NLP-trainers van Nederland

Laten we kijken naar wie we het beste vonden:

1. Rutney Sluis – Sluis NLP Instituut

Onze keuze voor de #1 NLP-trainer van dit jaar is simpel: Rutney Sluis vinden we het meest bevlogenen effectief in NLP. Sluis is een ware bezieler en geboren ondernemer, afkomstig uit Zwolle en opgevoed in Friesland. Zijn ondernemersgeest ontwaakte reeds op zijn 16e en een jaar later beleefde hij al zijn eerste successen. Deze vroege triomfen leidden ertoe dat hij op jonge leeftijd fulltime ondernemer werd en naar Amsterdam verhuisde om zich voor te bereiden op zijn levensdoel: het bevorderen van het wereldwijde mentale en fysieke welzijn.

Gedreven door de financiële en relationele uitdagingen van zijn jeugd, ontwikkelde Rutney een sterke behoefte om te begrijpen waarom sommige mensen geluk en succes kennen, terwijl anderen worstelen. Hij begon op 15-jarige leeftijd aan een intensieve studie van menselijk gedrag en succes. Nu, als expert op dit gebied, zet hij zich in om mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen.

Rond zijn missie en passie bouwde Rutney zijn bedrijven. Als eigenaar van een opleidingsinstituut, een bedrijf dat seminars en coaching biedt, en een stichting, zijn alle bedrijven gericht op het transformeren van levens en het inzamelen van fondsen. De opbrengsten van zijn stichting worden ingezet om het leven van mensen wereldwijd te verbeteren, door te voorzien in schoon drinkwater, onderwijs, voedsel en gezondheidszorg.

In de loop der jaren heeft Rutney meer dan 600 trainingen en toespraken gegeven aan een publiek van meer dan 50.000 mensen. Zijn onderwerpen variëren van succes en mindset, het overwinnen van beperkingen, het bouwen van de juiste relaties, tot het vervullen van je ware potentieel. Zijn publiek is divers: van ondernemers, studenten, jonge professionals tot leidinggevenden en iedereen daartussenin. Hij heeft het podium gedeeld met bekende figuren zoals Jorgen Raymann, Victor Mids, Jandino Asporaat, Faya Laurens, en Angela Groothuizen. Als spreker heeft hij zijn kennis verspreid en gedeeld in landen als Frankrijk, België, Duitsland, Portugal en Denemarken.

Al met al is dit de NLP-trainer om te volgen. Als er zich een kans aandient om bij hem of zijn trainers een NLP-opleiding te volgen, pak die kans dan absoluut! Hier vind je onze ervaringen over Sluis Instituut >>

2. Onno de Vries – UNLP

Naar onze mening is Onno de Vries van het toonaangevende UNLP een van de beste NLP-trainers van Nederland. Al 37 jaar heeft hij ervaring als coach, bedrijfsadviseur en trainer, en ruim een decennium geleden werd hij NLP-trainer. Hij heeft ondervonden dat dit een effectieve methode is om de drijfveren van mensen in kaart te brengen. Zo kan hij zijn cliënten vanuit hun kracht laten werken en leven. Het gaat volgens De Vries uiteindelijk om mogelijkheden, die we vaak niet in onszelf zien maar die er wel degelijk in zitten. Juist door zijn cliënten dichter bij zichzelf te laten komen, zien ze hun eigen onnoemelijke potentie.

De Vries heeft hierin een heel eigen manier ontwikkeld. Het gaat hem om het herkennen van belemmerende patronen. Hoe doorbreek je deze? De Vries heeft hier een heldere visie op, die uitgaat van het zoeken naar de kern van jezelf, naar je eigen moed, om van daaruit de kansen die allemaal op onze weg komen aan te pakken. Zijn stijl is warm: helderheid, diepgang en inzicht zijn key values in zijn trainingen.

Zijn persoonlijke begeleiding is dan ook echt iets bijzonders om mee te maken. Zowel richting beginners op het gebied van NLP als meer gevorderde cursisten weet De Vries de juiste toon aan te slaan. Opgedane kennis vanuit zijn lessen kun je meteen in de praktijk toepassen. Je leven zal er niet meer hetzelfde uitzien, en dat is precies waar het De Vries om te doen is. Het gaat daarbij zowel om kennis en vaardigheden als ook om inzicht. Juist dat maakt zijn trainingen zo uniek.

Bekijk hier Onno de Vries op Linkedin

3. Milko Steenmeijer – YEARTH

Wake up. Kick ass. Repeat. Dat is in het kort de filosofie van Milko Steenmeijer. Deze geboren trainer is al vele jaren actief in het bedrijfsleven, en heeft als geboren ondernemer en organisatie-psycholoog menig groot project onder zijn hoede gehad.

De passie van Milko is echter NLP. Vandaar dat hij een toonaangevende trainer op dit gebied is geworden in Nederland. Dit is mede te danken aan de immer energieke eigenschappen van Milko, die als geen ander in staat is verandermanagement te voeren zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen. Want die menselijke maat, dat is waar Milko bedreven in is. Als je met hem spreekt, voel je de passie van de man afstromen. Zelf beschrijft hij zich als gedreven, resultaatgericht en creatief, maar ook als iemand met oog en gevoel voor samenwerken.

De credentials van Milko zijn duizelingwekkend. Hij is afgestudeerd in organisatiepsychologie, bedrijfskunde en systeemtherapie. Daarnaast is hij Agile (Lean en Scrum) expert, geeft training in business-NLP, leiderschap en verandermanagement en hij coacht managers en teams om het plezier, de prestatie en de effectiviteit te vergroten. Dit multitalent heeft heel wat te bieden, zoveel is duidelijk. In zijn eigen woorden: iedereen kan veranderen, en vaak sneller dan gedacht. NLP kan je daarbij helpen. Wij vullen aan: Milko Steenmeijer kan je daarbij helpen.

Bekijk Milko Steenmeijer hier op Linkedin

4. Peter Dalmeijer en Saskia Janssen – Vidarte

Peter Dalmeijer heeft een gevarieerd leven achter de rug. Hij studeerde onderwijskunde en was vervolgens jarenlang als coach, docent en trainer actief. Dit zowel in het onderwijs, het bedrijfsleven als ook in de sportwereld. Met name die laatste wereld is zijn passie. In sport kunnen we namelijk een heleboel kwijt. Denk eens aan coaching of teamwork. Maar ook het herkennen en ontwikkelen van talenten.

Dalmeijer is een internationaal gecertificeerd NLP trainer, en geeft binnen Vidarte als trainer de opleidingen NLP en Systemisch Werk. Daarnaast geeft hij ook de bedrijfstrainingen binnen het bedrijf. Kortom, een veelzijdig man, met een geheel eigen kijk op NLP. Hij heeft in het verleden bijvoorbeeld zijn eigen methodes en technieken ontworpen, en trainingsproducten voor onder andere de sportwereld ontwikkeld. Denk ook eens aan de zogenoemde TOP Training die uit zijn koker is gekomen. Het zal je niet verbazen, dat met name het werken met teams zijn grote passie is. Niet alleen in sportorganisaties, maar ook in het bedrijfsleven.

Klinkt serieus, en dat is het ook, maar toch is voor Dalmeijer ook humor een cruciaal element in een succesvol leven. Ook binnen een team is dit van groot belang, naast bijvoorbeeld de meer gekende elementen als flexibiliteit en creativiteit. Bij een positieve levenshouding hoort echter ook lachen. Dit in combinatie met een uiterst uitvoerige kennis van NLP, maakt van Dalmeijer één van de toppers van Nederland.

Bekijk Peter Dalmeijer hier op Linkedin

5. Igor van Kaam – NLP In Eindhoven

Al bijna 20 jaar is Igor een household name in het NLP wereldje. Hij is hier min of meer ingerold: voor zijn werk (als consultant werving en selectie) moest hij een NLP Practitioner opleiding volgen. Zoals hij dat zelf zo mooi zegt: er ging plots een wereld van mogelijkheden voor hem open.

Logisch gevolg was dat Van Kaam voor zichzelf begon met zijn eigen bureau, en daar vanaf 2005 ook NLP-opleidingen mee verzorgde. Inmiddels heeft hij alle mogelijke certificaten binnen, bij hem merk je duidelijk een passie voor het onderwerp. Klanten kunnen bij hem terecht voor trainingen op het gebied van bijvoorbeeld NLP of een burn-out. Ook heeft Van Kaam inmiddels meerdere boeken geschreven, zoals Burn-out is voor Toppers en Ik leef mijn eigen leven. Ook kwamen van zijn hand werkelijk honderden columns over deze onderwerpen uit.

Positieve psychologie voert zo al decennia als een rode draad door het leven van Igor, en hij is nog lang niet klaar. Als mede-ontwikkelaar van een eigen programma op dit gebied is Van Kaam een grote naam binnen het NLP-wereldje.

Bekijk Igor van Kaam hier op Linkedin

6. Miranda Winters – Balansgroep

Miranda Winters wil als NLP-coach vooral pragmatisch zijn. No-nonsense, zoals ze zelf altijd zo mooi zegt. Voor haar geen zweverige teksten, maar een doelgerichte en tegelijkertijd integere en verbindende aanpak. Met passie en vakmanschap, zegt ze er voor de zekerheid bij. Maar dat was ons allang opgevallen.

Winters heeft er een hele carrière opzitten bij Tata Steel. Ooit kwam ze er binnen als uitzendkracht, en ze werkte zich er op tot HR-manager. Hier kwam ze erachter dat een efficiënte organisatie vooral baat heeft bij haar medewerkers: zij zijn verantwoordelijk voor het succes. Het gaat om hun vakmanschap, dat is de basis van alles. Bedrijven vergeten dat wel eens, maar Winters kreeg er een scherp oog voor.

Als HR-manager zat ze aan diverse vergadertafels en hield contact met alle verschillende afdelingen. Wat steeds terug kwam was dat oog voor de doorsnee medewerker. Wat wil deze eigenlijk? Hoe ziet deze zijn of haar loopbaan, en zijn of haar leven? Winters raakte geobsedeerd door vragen over verzuim en gezondheid, en was als zodanig aanjager van het programma Fit for the Future. Ze wilde het verzuim binnen Tata verminderen en besefte dat dit alleen kon met gezonde medewerkers, zowel mentaal als fysiek. Samen gezond verder, zoals weer een ander programma heet. Het raakt de kern van Winters’ boodschap en missie.

Naast bedrijfsprogramma’s heeft de menselijke maat bij haar dus altijd voorop gestaan. Van hieruit begeleidt zij mensen in loopbaantrajecten, en gaat met hen op zoek naar hun talenten en drijfveren. Hierin zijn vitaliteit en gezondheid belangrijke pijlers. Deze zijn ook van belang in haar passie voor NLP, waar ze als practitioner zeer praktijkgericht werkt.

Bekijk Miranda Winters hier op Linkedin

7. Milan Somers – Response Instituut

Het uitstekend aangeschreven Response Instituut werkt vanuit Arnhem en is opgericht door Milan Somers, die nog altijd als hoofdtrainer bij het bedrijf actief is. Inmiddels bedraagt zijn ervaring met NLP en hypnose al bijna 20 jaar. Somers is een expert in diverse vakgebieden, maar altijd staat bij hem menselijke communicatie op het eerste plan. Hij probeert de lessen die hij hierover heeft geleerd op alle plekken in te zetten: in zijn persoonlijke én zakelijke leven, bijvoorbeeld als consultant en projectmanager. En dus als directeur bij zijn eigen Response Instituut.

Leer- en nieuwsgierig, dat zijn de kenmerken die bij Somers horen. Als op iemand de term ‘de eeuwig lerende mens’ van toepassing is, dan is het wel op hem. Hij volgde diverse cursussen en opleidingen bij allerlei instituten in binnen- en buitenland. Een greep: studies bij Arcturus, het Hypnosecentrum, het New York Training Institute for NLP, de Nederlandse Academie voor Psychotherapie en Performance Partnerships.

Binnen het Response Instituut is Somers zowel actief binnen het vakgebied NLP als Hypnose. Hij zet daarbij hoog in: hij wil zijn klanten niet alleen een succesvol leven laten leiden, maar hen ook een positieve impact laten hebben op de wereld. Een oog dus voor wereldverbeteraars, zonder dat hij daarbij zweverig wordt. In zijn eigen woorden wil Somers zingeving en spiritualiteit een praktische en down-to-earth dimensie geven.

Bekijk Milan Somers hier op Linkedin

8. Dorien Groot – NTI-NLP

De energieke Dorien Groot, verbonden aan NTI-NLP, zet in haar trainingen volop in op leefstijl. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol, want: je gezondheid is de basis van alles. Als je dit aspect van je leven weet te verbeteren, groei je als mens, in al je facetten. En je bent nooit te jong of te oud om gezonder te leven, aldus Groot.

Maar voeding is niet het enige dat bijdraagt aan een gezond bestaan. Er is immers meer in het leven dan slechts eten en drinken. Denk eens aan zingeving, werk dat je met trots en blijdschap vervult, warme relaties met bijvoorbeeld vrienden of een partner, een band met je eigen ouders of kinderen… Maar je kunt ook denken aan goede slaap, genoeg beweging en iets ogenschijnlijk banaals als het verkrijgen van genoeg zonlicht. Allemaal energiebronnen waar je blij van wordt. En gezond. We weten het allemaal, maar soms hebben we iemand nodig dit het ons nog eens vertelt en uitlegt. Dat gezond leven ons uiteindelijk gelukkiger maakt.

Het is dan ook niet voor niets dat Groot zichzelf vooral ziet als gezondheidscoach. Groot in Gezondheid, dat is haar motto. Een opleiding volgde ze daartoe bij het Institute for Integrative Nutrition in New York. Deze achtergrond gebruikt ze ook in haar NLP-werk, waar ze inmiddels al 20 jaar ervaring als Trainer heeft.

Bekijk Dorien Groot hier op Linkedin

9. Berry de Boer – NLP-NU

Als oprichter van NLP-NU is Berry de Boer een grote naam in het NLP-wereldje. Met zijn vele jaren ervaring als expert in verandermanagement is een training van hem een bijzonder leerzame en zelfs levensveranderende ervaring. In de optiek van De Boer kan NLP voor de juiste gedragsverandering zorgen, waardoor cursisten op een duurzame manier succes weten aan te trekken. Deze transformatie bij zijn cliënten te zien, is De Boer zijn lust en zijn leven. Het creëren van harmonie en rust, succes en verbinding zijn daarbij sleutelonderdelen.

Wat de trainingen van De Boer zo speciaal maakt, is de speciale aandacht voor het Enneagram. Met behulp hiervan weet deze trainer diepe inzichten te creëren in het energiemanagement van zijn cliënten. Wetenschappelijk onderzoek is daarbij de basis: De Boer is ook nuchter en altijd bereid om zijn inzichten verder aan te vullen en aan te scherpen. Door een diepe aanpak zijn de sessies met De Boer intens, maar gelukkig weet hij met zijn humor ook de luchtige kant van verandermanagement aan te stippen. Door deze unieke mix heeft De Boer inmiddels honderden levens verrijkt met meer geluk, liefde en succes tot gevolg, zowel in relationele als in zakelijke zin.

Bekijk Berry de Boer hier op Linkedin

10. Monique Hoogenboom – Parenda

Het ontwikkelen van de complete mens, daar draait het om in het leven van Monique Hoogenboom. Haar eigen hobby’s variëren van sporten tot beeldhouwen, maar het zijn vooral de intermenselijke contacten waar ze blij van wordt. Om hier optimaal van te kunnen genieten heeft ze op dit gebied meerdere opleidingen en cursussen gevolgd, en de halve bibliotheek gelezen. Deze kennis probeert ze over te brengen op haar cliënten.

De wil om te veranderen zal echter uit de mensen zelf moeten komen. Volgens Hoogenboom hebben wij allen de kennis in huis om ons leven de juiste richting op te duwen. Ook in haar werk als directielid van een basisschool, merkte zij dat iedereen wel een eigen gedachte heeft over hoe de eigen krachten naar voren te halen. Het gaat nu nog om het doen, en daarvoor is de hulp van Hoogenboom meer dan welkom. Uniek is haar methode van het zogenoemde afwikkelen om je te ontwikkelen: het ontdoen van negatieve prikkels in je leven. Pas dan kun je jezelf namelijk echt ontplooien. Deze keuze kan ieder mens nemen, daar is Hoogenboom van overtuigd.

Plezier en ontspanning staan bij haar voorop. Zelf vindt Hoogenboom dat vooral in het musiceren. Niet alleen een ontspannende bezigheid, maar ook een mogelijkheid om de eigen gevoelens en emoties te uiten. Wie haar als coach in de hand neemt, merkt al snel de enorme passie en het plezier dat ze uitstraalt. Niet voor niets haalt Hoogenboom haar motto van de bekende filosoof Sophocles: Een ander naar zijn beste krachten te helpen, is de hoogste taak.

Bekijk Monique Hoogenboom hier op Linkedin