Ben je op zoek naar de top 10 eenvoudige boekhoudprogramma’s? Dan nodigen we je van harte uit dit artikel er eens goed op nat te lezen. In dit artikel bespreken we namelijk 10 boekhoud programma’s die (online) boekhouden voor jou een stuk makkelijker gaan maken. Dit zijn programma’s waar je op handige wijze informatie mee kunt opslaan en ordenen. Het doel van deze boekhoud programma’s is een last van je schouders af te nemen en je zoveel mogelijk te ontzorgen.

Inhoud van deze pagina:

De zoektocht naar de beste eenvoudige boekhoud programma’s

Een boekhoud programma dat niet eenvoudig is, is nergens goed voor. Het doel van zo’n programma is immers het boekhouden makkelijker te maken, niet moeilijker. Voor veel ondernemers is boekhouden nog steeds een grote uitdaging: het is saai, vaak technisch werk, dat niet tot de verbeelding spreekt. Boekhouden is ook niet de reden dat je bent begonnen met ondernemen. Toch moet het gebeuren. Wij proberen je hierbij te helpen.

Vergelijk hieronder de eenvoudige boekhoudprogramma’s

Onze nummer 1 keuze op het gebied van simpele boekhoud programma’s

Zoals gezegd bespreken we in dit artikel 10 boekhoud programma’s die boekhouden een stuk simpeler voor je moeten maken. Hier delen we alvast onze persoonlijke favoriet. Let op: dit is onze favoriet en niet per se objectief de beste. Misschien past een ander programma wel beter bij jou. Onze favoriet is e-Boekhouden, waarbij je als startende ondernemer 15 maanden gratis krijgt. Uniek: dit programma is speciaal opgesteld vanuit de visie van de ondernemer.

Wat maakt ons geschikte reviewers van boekhoud programma’s?

We kunnen niet zeggen dat we enorme fans van boekhouden zijn. Wel is het zo dat we er genoeg ervaring mee hebben en dat boekhouden ons meer dan genoeg frustratie heeft opgeleverd. Dat moest anders, besloten we. Daarom zijn we ons gaan verdiepen in het aanbod boekhoudprogramma’s op de markt en hebben we er ook verschillende uitgetest. In dit artikel kom je de boekhoud programma’s tegen die door ons als eenvoudig zijn ervaren.

Wat maakt dat je altijd kritisch op dit soort software moet zijn?

Beloven dat je het boekhouden voor je klanten makkelijker zult maken: dat is nogal wat. Niet alle boekhoud programma’s kunnen die beloftes waarmaken. Geen enkele producent van een boekhoud programma zal staan te springen om te vertellen wat er allemaal niet deugt aan zijn of haar programma: alleen de meest positieve kanten worden benoemd. Je moet door dat verkooppraatje heen leren kijken. Het is belangrijk ook te kijken naar wat wordt verzwegen.

Wat beloven de makers je doorgaans?

De makers van boekhoud programma’s doen vaak de mooiste beloften. Ze beloven je dat boekhouden een fluitje van een cent wordt en zelfs “leuk om te doen”. Dat is natuurlijk wa overdreven. Boekhouden zal nooit een pretje worden. Wel kan het eenvoudiger worden gemaakt.s

Op deze criteria beoordelen wij boekhoud programma’s

Als wij een boekhoud programma beoordelen, zijn we een stuk kritischer. Dat is ook logisch: het is niet ons eigen product dat we proberen aan te prijzen, daarom is het makkelijker om

objectief te zijn. Wij beoordelen een boekhoud programma altijd op de volgende, vaste criteria:

 • Wordt het boekhouden daadwerkelijk makkelijker met het programma?

 • Is de prijs voor het programma eerlijk voor de service die je krijgt?

 • Hoeveel boekhoud opties biedt het programma en welke opties zijn er (geen twee ondernemingen zijn immers precies hetzelfde en hebben precies dezelfde service nodig)?

Zo hebben wij de besproken boekhoud programma’s getest

Zoals het kopje van deze alinea al aangeeft, hebben wij de boekhoud programma’s getest: dat betekent dat we gekeken hebben of ze wel echt deugen, of niet. We laten ons mooi niet misleiden door een slim verkooppraatje, kijken met eigen ogen of het programma ons iets oplevert. Dat betekent dat wij voor langere tijd met het programma aan de slag gaan, niet een weekje.

Programma 1: gratis voor beginnende ondernemers met e-Boekhouden.nl

We beginnen deze lijst met beste eenvoudige boekhoud programma’s met e-Boekhouden, het programma dat we hierboven al als persoonlijke favoriet hebben aangewezen. Met e-Boekhouden krijg je wat je nodig hebt: van factureren tot offertes en van relatiebeheer tot urenregistratie. Ook voor voorraadbeheer kun je hier terecht. Als klant kun je vrijblijvend gebruik maken van de nieuwste innovatieve functies, zoals scan & herken en automatisch bankkoppelen.

Voordelen van e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden heeft verschillende zaken en voordelen voor je in petto, je leest het hieronder:

 •          Je krijgt gratis toegang tot de meest innovatieve functies die e-Boekhouden zelf ontwikkelt

 •          e-Boekhouden werd vanuit de visie van de ondernemer opgericht, dat houdt in dat zaken als menuopties, invoerschermen en gebruikservaring intuïtief zullen werken

 •          De menuopties en invoerschermen worden naadloos op je individuele situatie aangepast

 •          Als startende ondernemer kun je bij e-Boekhouden maar liefst 15 maanden gratis begeleid boekhouden

 •          Ook de abonnementen ZZP/Mini en Standaard zijn beschikbaar: hiervoor betaal je per maand

 •          De helpdesk is deskundig en helpt je snel vooruit

 •          E-boekhouden wordt door de belastingdienst erkend

Programma 2: Boekhoudersaanbod.nl is scherp en overzichtelijk

Boekhoudersaanbod.nl rekent scherpe tarieven voor ondernemers die begeleid willen boekhouden. Boekhoudersaanbod.nl werkt op geheel eigen wijze en is eigenlijk een doorverwijswebsite. Als je je hier aanmeldt, krijg je een aanbod van gerenommeerde boekhouders per regio. Stuk voor stuk scoren deze boekhouders goed op het gebied van prijs-kwaliteit.

Voordelen van Boekhoudersaanbod.nl

Op Boekhoudersaanbod.nl krijg je scherpe offertes van maar liefst drie verschillende boekhouders.

 • Je bepaalt zelf of en door welke boekhouder je je administratie laat verzorgen

 • Het aanbod boekhouders is geheel vrijblijvend

 • Boekhoudersaanbod.nl werkt conform de NOAB (de brancheorganisatie voor belastingadvies- en administratiekantoren, gericht op de MKB-er en ZZP-er)

 • Boekhoudersaanbod.nl beschikt daarnaast over aanvullende certificeren en heeft een snelle, kordate manier van aanpak.

Programma 3: de “smart” manier van online boekhouden vind je bij Informer

Informer is dé manier om slim, snel online te boekhouden en te facturen. Iedere ZZP-er en MKB-er kan van Informer gebruik maken. Informer Online stelt je in staat je boekhouding veilig en eenvoudig zelf te regelen. Je stuurt je factuur naar de klant. Andersom kun je inkomende bonnen en facturen direct via mail in de Informer-app plaatsen. Vervolgens gaan zogenaamde “Boekrobots” aan de slag om de juiste administratieve gegevens hier op los te laten.

Voordelen van Informer.nl

Ook Informer heeft de moderne ondernemer veel te bieden. Hier lees je wat Informer voor jou betekent:

 • Je btw-aangifte is in slechts één klik verstuurd naar de Belastingdienst, zo bespaar je een hoop tijd

 • Je doet je boekhouding zelf in de app, terwijl je adviseur of boekhouder van een afstandje meekijkt – Informer Online stelt je in staat op efficiënte wijze samen te werken

 • Facturen gaat via een netwerk dat 100% beveiligd is

 • Automatisch boekhouden doe je door eenvoudig een bank naar keuze aan je Informer account te koppelen

Programma 4: optimale prestatie met Visma e-Accounting

Visma e-Accounting staat garant voor kwaliteit. Als nieuwe ondernemer kun je één jaar gratis gebruik maken van de slimme software voor factureren en boekhouden. Visma heeft eigen boekhoudsoftware die je vooruit helpt en je boekhouding op orde houdt. Je maakt gebruik van een gratis app, die je waar je wil kunt gebruiken. Ook kun je je account aan een bank, webshop, kassa of andere software koppelen. Daarnaast kies je zelf hoe je je facturen verstuurt.

Voordelen van Visma e-Accounting

Visma e-Accounting is er voor ieder MKB- en ZZP-bedrijf:

 • Met het eerste jaar gratis boekhouden zit je niet alleen nergens aan vast, je krijgt ook een seintje om te voorkomen dat je de deadline misloopt wanneer de termijn dreigt te verstrijken

 • De gratis app stelt je in staat in te loggen waar je maar wilt, hierop kun je factureren, boekhouden en scannen

 • Zoals gezegd kun je je account met uiteenlopende software koppelen

 • Factureren gaat efficiënt en snel, op een manier die het beste bij jou past

 • Je bepaalt zelf welke taken je aan de professionele boekhouder uit handen geeft

 • Visma e-Accounting houdt precies bij hoeveel btw je terugkrijgt of moet betalen, wat de btw-aangifte zeer eenvoudig maakt

Programma 5: Vixum Boekhouden is het eerste jaar gratis

Vixum Boekhouden is een volgend boekhoud programma dat ideaal is voor de ZZP-er. Vixum wordt gezien als één van de gebruiksvriendelijkste programma’s voor de ZZP-er om online de boekhouding mee te regelen. Je bespaart niet alleen tijd, maar ook geld door randzaken uit handen te geven. Je regelt het allemaal zonder dat je zelf boekhoudkennis dient te hebben. Factureren en administratie regelen gebeurt vanuit de eigen Vixum agenda, heel eenvoudig.

Voordelen van Vixum Boekhouden

Terwijl Vixum het boekhouden voor je regelt, kun jij je focussen op wat je leuk en belangrijk vindt:

 • Je hebt geen last meer van saaie en verwarrende boekhouding

 • Vixum biedt een super handig en makkelijk te gebruiken boekhoud programma speciaal voor de ZZP-er

 • Je regelt het factureren en het boekhouden vanuit je eigen agenda

 • Om de Vixum app te gebruiken, heb je geen kennis van boekhouden nodig

 • Boekhouden en factureren is onbeperkt

Programma 6: het gemak van MyFinance

Het streven van MyFinance is jou foutloos en eenvoudig te laten boekhouden. Wist je dat ook MyFinance speciaal voor de wensen van de ZZP-er ontwikkeld is? Je boekhoudt veilig en foutloos met een minimale inspanning. MyFinance is met een mobiele app te gebruiken en gratis uit te proberen. Je kunt onder meer vertrouwen op real-time inzicht: je krijgt direct een overzicht van het btw-bedrag dat je dient af te dragen, of dat je juist terug vorderen mag.

Voordelen van MyFinance

MyFinance: wat mag je ervan verwachten? Nou, het volgende:

 • Zoals gezegd krijg je real-time direct inzicht in openstaande btw-bedragen: weet hoeveel je moet betalen en hoeveel je nog krijgt

 • De MyFinance software zorgt ervoor dat al je facturen meteen van de juiste gegevens zijn voorzien

 • Het maken van stijlvolle, foutloze offertes kan eenvoudig in een eigen huisstijl

 • MyFinance neemt je twijfels over de btw-aangifte weg: na afloop van ieder kwartaal staan jouw btw-gegevens automatisch voor je klaar

 • De app slaat eenvoudig facturen of bonnetjes voor je op: zo raak je ze nooit meer kwijt en loop je geen geld meer mis

 • De gratis app, die op zowel Android als iOS werkt, biedt overzicht in je kosten, je omzet en alle openstaande facturen

 • Zaken als kilometer- en urenregistratie worden ook voor je vastgelegd.

Programma 7: de zachte hand van Silvasoft

Wat is Silvasoft vraag je je af? Simpel: bedrijfssoftware die speciaal voor ondernemers is. Silvasoft biedt je een compleet en goed beoordeeld bedrijfssoftware pakket voor offertes, facturatie, boekhouden, uur registratie, projectbeheer en nog veel, veel meer. Het is nu tijdelijk mogelijk om Silvasoft 30 dagen gratis uit te testen. Het abonnement wordt niet automatisch verlengd, dus je zit nergens aan vast. Silvasoft is er voor MKB en voor de eenmanszaak.

Voordelen van Silvasoft

Waar blinkt Silvasoft in uit?

 • Silvasoft heeft een modulaire opbouw en groeit mee met de groei van je bedrijf: dus uitbreiding leidt niet tot technische problemen

 • Je kunt ervoor kiezen administratie zelf te beheren, maar je kan dit ook uit handen geven (en gratis meekijken): je houdt altijd volledig overzicht in wat er gebeurt.

 • Silvasoft levert gratis overstapservice – de hele overstap naar Silvasoft wordt voor je geregeld

 • De bedrijfssoftware is all-in-één en kent geen aantallen limiet

 • Je kunt Silvasoft nu met een 30 dagen gratis proefabonnement uitproberen

 • Als je niet tevreden bent, kun je maandelijks opzeggen

Programma 8: MoneyMonk is speciaal voor dienstverlenende ZZP-er

MoneyMonk is in ieder geval de meest originele naam in deze lijst. Dit programma is bedoeld om online boekhouden voor de ZZP-er een stuk makkelijker te maken. Naar eigen zeggen is MoneyMonk geschikt voor onder meer IT-professionals, designers, consultants, vertalers, coaches, marketeers, fotografen, SEO-specialisten, professionals in de zorg en adviseurs. Uniek aan MoneyMonk is dat het zich op de ZZP-er in de dienstverlening sector richt.

Voordelen van MoneyMonk

MoneyMonk heeft de volgende voordelen…

 • Met MoneyMonk krijg je als dienstverlenende ZZP-er moeitelos grip op je financiële situatie

 • Geautomatiseerde processen besparen je veel tijd

 • Waar je ook gaat: jij hebt je boekhouding altijd bij de hand via de app

 • Je werkt nauw samen met je boekhouder en delegeert taken waar nodig

 • Met MoneyMonk kun je factureren in een eigen huisstijl opstellen

 • Het bijhouden van je status en het verzenden van facturen via mail wordt een fluitje van een cent.

Programma 9: opvallend weinig rompslomp met Rompslomp

Rompslomp is op zijn zachtst gezegd een misleidende naam voor een boekhoud programma dat je zorgen juist uit handen wil nemen. Rompslomp komt in drie verschillende vormen: de eerste variant is gratis uit te proberen en stelt je in staat onbeperkt facturen aan te maken en offertes op te vragen. Ook worden je facturen van eigen huisstijl en logo voorzien. Dan heb je Rompslomp Plus voor 5 euro in de maand en Rompslomp Prop voor 15 euro in de maand.

Voordelen van Rompslomp

Wat heeft Rompslomp te bieden? Opvallend genoeg verdwijnt hier rompslomp als sneeuw voor de zon:

 • Je maakt onbeperkt offertes en facturen

 • Je facturen worden van logo en huisstijl voorzien

 • Je kunt een factuur als PDF weergeven en opslaan

 • Rompslomp is op zowel Android als iPhone/iPad te gebruiken

 • Je kunt je betaalstatus onbeperkt bijwerken

 • Je registreert gemakkelijk uren en ritten (kilometers)

 • Ook vindt voorrraad- en productbeheer plaats

 • Bij Rompslomp Pro krijg je een btw-overzicht, een balans en een winst-verlies rekening

 • Tot slot kun je je bank eenvoudig aan je bank koppelen.

Programma 10: super overzichtelijk met fENNA: factureren & boekhouden

Wat is fENNA? Een boekhoud programma om succesvol zelfstandig mee te ondernemen. Je krijgt administratie waaraan je echt iets hebt. Naar eigen zeggen is het programma “slim,” “eenvoudig” en “betrouwbaar”. fENNA regelt het boekhoudproces voor je: zelf merk je hier zo goed als niets van. De boekhouding in je fENNA kan door iedereen account gecontroleerd en bijgewerkt worden. Er zijn drie verschillende abonnementen: Facturatie, Facturatie-Plus en Compleet.

Voordelen van fENNA

Wat heeft fENNA precies te bieden? We zullen het je wel eens even vertellen:

 • fENNA “Facturatie” biedt onbeperkt facturen sturen en online laten ondertekenen van offertes

 • Met Fenna “Facturatie Plus” kun je ook iDeal koppelen en elektronisch factureren, daarnaast kun je herinneringen en aanmaningen sturen, plus periodiek factureren inplannen en versturen

 • Fenna “Compleet” is, zoals de naam aangeeft, de mees “complete” optie: Je krijgt wat je ook bij Facturatie-plus krijgt, plus een complete boekhoud omgeving, via app bonnetjes toevoegen en een geheel geïntegreerde ICP- en btw-aangifte.

Beste uit de test volgens Appwiki.nl

Appwiki.nl is erg te spreken over de diensten die fENNA aanbiedt. Zo biedt de boekhouding van fENNA de ondernemer de ruimte zichzelf te zijn. Het boekhoud programma is zo gemaakt dat je zelf eenvoudig kunt boekhouden op de manier die bij je past, maar dat je alle gegevens tegelijk ook gemakkelijk met de adviseur kunt delen. Zo houden meerdere mensen eenvoudig toezicht op het verwerken van facturen, offertes, bonnetjes, de planning en de betalingen.

De logische vervolgstop op het gebied van boekhouden

Je hebt nu een heel goed beeld van de online boekhoud programma’s die op de markt zijn. Met wat geluk ben je een programma tegengekomen dat je erg aanspreekt. Je volgende stap is klikken op de link die in dit artikel aanwezig is en meer ontdekken over het programma in kwestie. Misschien is het een gouden match, misschien is toch een ander programma beter voor je.

Conclusies

Online boekhoud programma’s zijn er in veel soorten en maten. Als je goed rondkijkt, zul je er altijd wel één vinden die bij je past. De meeste boekhoud programma’s bieden een gratis proefabonnement aan. Ook is het mogelijk bij één aanbieder uit meerdere abonnementen te kiezen. Doe wat je goeddunkt en het beste lijkt: we wensen je veel plezier met ondernemen.