Ben je op zoek naar de goedkoopste boekhoudprogramma’s? Je kunt niet onder het boekhouden uit: als ZZP-er of MKB-er ben je er maar al te goed bekend mee. De kans is groot dat je van boekhouden warm noch koud wordt. Het is iets wat erbij hoort, maar niet iets waar je veel tijd aan kwijt wil zijn. Je bent je boekhoudverplichting waarschijnlijk liever kwijt dan rijk. Dat is immers niet waarom je bent begonnen met ondernemen. Wat nu als er een methode is om ondernemen makkelijker te maken? Bekijk dan op deze pagina welke vriendelijk geprijsde pakketten wij aanbevelen.

Inhoud van deze pagina:

Onze zoektocht naar het ideale goedkope boekhoudpakket dat ook vriendelijk geprijsd is

“Daar zeg je wat,” zul je denken. “Maar welk programma past het best bij mij?” vraag je je misschien af. Een goede en terechte vraag. Dat is dan ook precies wat we in dit artikel gaan proberen uit te vogelen. We bespreken namelijk 10 boekhoud programma’s die goedkoop en toch degelijk zijn. Dit zijn programma’s waar we zelf mee hebben gemaakt en waarmee we onze eigen worstelingen met boekhouden de kop in hebben gedrukt. Benieuwd? Lees dan verder.

Dit is volgens ons het beste goedkope boekhoudprogramma

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: volgens ons is Boekhoudersaanbod de beste manier om een goedkope boekhouder te vinden. Dat heeft er alles mee te maken dat je hier een aanbod van verschillende boekhouders krijgt, die goede kwaliteit leveren en een eerlijke prijs vragen. Je kunt zelf bepalen met welke boekhouder je in zee gaat. Je kunt het aanbod ook weigeren. Het is aan jou. Eén ding is zeker: de scherpste tarieven vind je hier.

Bekijk hier de meest goedkope boekhoudprogramma’s

Wat maakt ons experts op het gebied van boekhouden?

Wij hebben zelf de nodige ervaring met boekhouden. Nu maakt dat ons nog geen experts, maar het is ook zo dat we ons in boekhouden en boekhoud programma’s hebben verdiept, simpelweg omdat we hier nieuwsgierig naar waren. De programma’s die we in dit artikel bespreken, zijn dan ook stuk voor stuk door onszelf uitgeprobeerd. We weten waar we het over hebben als we iets aanraden of juist afraden. De beste manier om te leren, is door te doen.

Waarom je kritisch op boekhoudpakketten moet blijven

Zoals met alles geldt dat producenten van programma’s positiever zijn dan de gebruikers zelf. Op zich is dat niet erg: het is onderdeel van reclamemaken dat je de positieve kanten van een product of dienst laat zien. Het is echter aan ons om ook de mindere kanten te laten zien, of de positieve kanten in perspectief te zetten. Zo krijg je een vollediger beeld van het product.

Scepsis overheerste in eerste instantie

Wij weten maar al te goed dat boekhoud programma makers maar al te graag beloften doen. Stuk voor stuk beloven de producenten dat hun product het beste is dat op de markt te verkrijgen is. Of dat daadwerkelijk het geval is, valt natuurlijk nog maar te bezien. Voor ons is scepsis niet hetzelfde als pessimisme. Nee, wij zien het juist als een gezonde kritische houding.

Wat beloven producenten van boekhoud programma’s zoal?

Boekhoud programma’s zullen beloven dat boekhouden super simpel wordt met hun programma. Er zal nooit meer een vuiltje aan de lucht zijn: boekhouden wordt een taakje dat je flierefluitend doet. Of dit daadwerkelijk het geval is, is nog maar de vraag. De kans is groter dat boekhouden altijd een vervelend taakje blijkt, hoe je het ook wendt of keert. Maar met wat geluk weet je een programma aan de haak te slaan, dat het makkelijker maakt.

Zo hebben wij het aanbod onderzocht

Zoals gezegd verrichten wij altijd ons eigen onderzoek. We kijken minder naar wat een maker ons belooft en meer naar hoe die belofte in de praktijk uitpakt. “Eerst zien, dan geloven” is ons motto. Dat houdt in dat we een boekhoud programma vanbinnen en vanbuiten verkennen: we gaan er langere tijd mee aan de slag voor we een definitief oordeel vellen.

Hier beoordelen wij boekhoudprogramma’s op

Hoe beoordeel je een boekhoud programma? Wij doen het als volgt:

 • We meten de kwaliteit van het product aan de hand van de verschillende functies die het aanbiedt – hoe meer functies, hoe makkelijker het boekhoudproces in praktijk zal worden

 • We testen de functies kwalitatief: wat is het gebruiksgemak van elke functie?

 • Wat is de prijs-kwaliteitverhouding? Betalen we fortuinen voor een abonnement, of zijn de kosten prima te overzien? Hoe meer we betalen, hoe meer we er voor terug willen.

De volledige top 10

Programma één: e-Boekhouden is gratis voor elke beginnende ondernemer

Hier volgt ons overzicht van de beste digitale boekhoud programma’s. We beginnen met e-Boekhouden, dat een gratis proefprogramma aanbiedt voor iedere beginnende ondernemer. e-Boekhouden hanteert drie verschillende pakketten. Zo heb je het starterspakket, het ZZP-pakket en het standaardpakket. Je kunt zelf een keuze maken uit de modules. Je maakt van de meest innovatieve functies gebruik, denk aan automatisch bankkoppelen en de scan & herken.

Welke voordelen heeft e-Boekhouden.nl?

Wat kun je nu precies met e-Boekhouden? We noemen het hier op:

 • Als startende ondernemer kun je maar liefst 15 maanden gratis met het boekhoud programma aan de slag

 • Het ZZP/Mini abonnement voor 9,95 in de maand geeft je onbeperkt factureren, met onder meer voorraadbeheer, uur registratie en offertes; ook krijg je 240 boekingen per boekjaar, btw-aangifte, budgetten en relatiebeheer

 • Het Standaard abonnement voor 14,50 in de maand biedt nog meer, waaronder een onbeperkt aantal boekingen

 • E-Boekhouden.nl is door ondernemers opgericht en precies ingericht op wat ondernemers nodig hebben en prettig vinden werken.

Programma twee: ZZP-boekhouden met Informer.nl

Informer heeft de ondernemer onder meer smart factureren en boekhouden te bieden. Informer.nl is, naar eigen zeggen, geschikt voor iedere MKB-er, ZZP-er en starter. Het aantal functies is groot: je kunt onder meer online factureren en betalen, foto’s van factuur of bon online zetten, facturen doormailen en directe btw-aangifte doen. Als je je adviseur toegang verleent, krijgt deze gratis (op afstand) toegang tot je cijfers. Je kunt je boekhouding ook automatiseren.

Voordelen van Informer.nl

Dit heeft Informer zijn klanten te bieden:

 • Factureren kan snel via het beveiligde netwerk

 • Je uitgaven kun je fotograferen en via WhatsApp versturen

 • Elke Nederlandse bank is aan je account te koppelen om automatisch te kunnen boekhouden

 • BTW aangifte verloopt direct

 • Je kunt Informer gratis uitproberen, maar daarna dien je over te schakelen op een betaald abonnement; er zijn twee abonnementen voor de ZZP-er: ZZP Basis (12 euro in de maand) en ZZP Plus (19 euro)

 • Bij elk van de betaalde abonnementen kun je onbeperkt facturen en uitgaven toevoegen, evenals bonnen als inkoopfacturen.

Programma drie: MKB boekhouden via Informer.nl

Op Informer.nl kun je ook MKB-boekhouden. Dit werkt min of meer hetzelfde als ZZP-boekhouden, al zijn vaak extra functies gewenst. Met Informer voor MKB kun je handig samenwerken met de leden in je team, plus veel van je boekhoud processen digitaal automatiseren. De btw-aangifte van je MKB bedrijf wordt gemakkelijk verstuurd. Je kunt onder meer de handelsmodule toevoegen, met verzamelfacturen en met verkooporders.

Voordelen van de Informer MKB service

Dit doet Informer.nl voor de MKB-er:

 • Geeft je meerdere opties om handig samen te werken met je team

 • Geeft onbeperkte banktransacties, factureren, bonnen en uitgaven

 • Je krijgt de benodigde boekhoudfuncties plus een extra handelsmodule

 • Veel van de boekhoudtaken worden geautomatiseerd

 • MKB Basis kost 29 euro in de maand en biedt ruimte aan 2 gebruikers

 • Kies je voor MKB Plus (39 euro in de maand), dan is er ruimte voor 3 gebruikers, met de optie extra gebruikers toe te voegen.

Programma vier: sterk, goedkope prestatie met e-Accounting van Visma

Visma e-Accounting presenteert zichzelf als totaaloplossing voor het online bijhouden en automatiseren van je administratie. De ondernemer krijgt met de nieuwste technieken meer grip op de resultaten die hij of zij boekt. Zo zijn er onder meer functies voor het maken van overzichten en grafieken. Jij levert de input, waarna Visma e-Accounting alles voor je door rekent.

Wat heeft Visma e-Accounting te bieden?

Visma e-Accounting heeft…

 • De optie 24/7 in te loggen via zowel desktop, mobiel of tablet

 • De mogelijkheid je actuele cijfers aan je bank te koppelen

 • De optie om aanvullende modules aan of uit te zetten

 • De optie om extra gebruikers aan je account toe te voegen

 • De mogelijkheid te kiezen voor een Factureren account (7,50 euro in de maand), een Boekhouden & Factureren account (voor 18 euro in de maand) of een Professioneel account (25 euro per maand)

 • Met Boekhouden & Factureren krijg je de mogelijkheid nauwer samen te werken met je account en de mogelijkheid je bankrekening te koppelen, plus e-facturen en snelle btw-aangifte

 • Visma e-Accounting Pro geeft een “Financial Overview”, de mogelijkheid om budgetten op te stellen en te vergelijken, plus diepgaande analyses voor het bedrijf te maken.

Programma vijf: goedkoop boekhouden met Vixum

Ook met Vixum kun je goedkoop boekhouden. Vixum is er speciaal voor de ZZP-er in nood. Vixum is naar eigen zeggen “het meest gebruiksvriendelijk”. Hoewel het zeker vriendelijk is in gebruik, is de titel “het meest gebruiksvriendelijk” te betwisten. Vixum stelt zichzelf tot doel je geld, tijd en energie te besparen op randzaken waar je het liefst zo weinig mogelijk mee bezig bent. Ook als je geen boekhoudkennis hebt, kun je Vixum prima uit de voeten.

Vixum: goedkope én volledige boekhouding

Dit doet Vixum voor je…

 • Vixum stelt je in staat vanuit een eigen Vixum agenda te administreren en factureren

 • Vixum helpt je als ZZP-er te groeien via een overzichtelijke taal, waarin alles staat wat je nodig hebt om te kunnen boekhouden

 • Je kunt Vixum uitproberen met een gratis (tijdelijk) account

 • Vixum is makkelijk in gebruik (je hebt geen kennis van boekhouden nodig)

 • Het programma is gericht op de klant en erg vriendelijk in gebruik.

Programma zes: goedkoop gedeeld boekhouden met MyFinance.nl

MyFinance is een online boekhoudprogramma voor de ZZP-er dat je een actueel beeld geeft van je huidige situatie. MyFinance werkt met vaste, lage bedragen en biedt je een online ruimte om veilig en gemakkelijk online te boekhouden. Het bijhouden van je administratie bespaart je veel tijd (dus kosten) in vergelijking met bijhouden van een bestandje in Excel. Bovendien krijg je eenvoudig een overzicht van alle opbrengsten en kosten die jouw bedrijf heeft.

Goedkoop voordeel met MyFinance.nl

Met MyFinance kun je, zoals gezegd, veel tijd en kosten besparen:

 • Inkopen en bonnetjes upload je eenvoudig naar je eigen online boekhouding

 • Je betaalt een vaste en lage prijs in de maand

 • Als ZZP-er kom je in aanmerking voor een gratis proefperiode van 15 dagen

 • MyFinance is zowel te gebruiken door de ondernemer als door de boekhouder

 • Kies je voor het “Compleet Pakket”, dan betaal je 10 euro per maand voor btw-aangifte in één klik, onbeperkte trasacties, een eigen huisstijl, het mailen van offertes en facturen, een winst-en-verlies rekening, plus gratis toegang tot 2 extra gebruikers

 • Je kunt ook voor “Persoonlijke Boekhouder ZZP kiezen”: voor 49,95 per maand krijg je een vaste boekhouder met wie je direct contact op kunt nemen voor advies en vragen

 • Hier bestaat ook een MKB variant van: de “Boekhouder MKB”, voor 69,95 euro per maand. Bij beide “Boekhouder”-abonnementen word je van A tot Z helemaal ontzorgd.

Programma zeven: Silvasoft groeit mee met jou als bedrijf

Silvasoft biedt vooral losse modules aan, die je met elkaar kunt combineren. Silvasoft wordt gebruikt door handelsbedrijven en ondernemers in verschillende branches. Het fijne van Silvasoft is dat je zelf kunt bepalen welke modules je aan of uit zet. Hierdoor heb je veel keuzevrijheid.

Wat kun je met Silvasoft.nl voor ondernemers?

Met Silvasoft voor ondernemers kun je…

 • Zelf bepalen van welke diensten je gebruik wilt maken en welke niet (denk aan Sales, Boekhouden, Facturatie, Offertes & Orders, Projectmanagement, Taken & Agenda, Product & Voorraadbeheer en natuurlijk CRM): hierdoor heb je ontzettend veel keuzevrijheid

 • je accountant/boekhouder eenvoudig in alles betrekken

 • Een nadeel van Silvasoft is dat, als je alle modules bij elkaar optelt, je waarschijnlijk duurder uit bent dan bij de concurrent waarbij je al die modules in één vast pakket krijgt

 • Dus: Silvasoft is vooral voordelig als je precies weet wat je gaat gebruiken en wat niet; zo voorkom je dat je voor modules betaalt waar je uiteindelijk geen gebruik van maakt.

Programma acht: speciaal voor ZZP – MoneyMonk gratis uitproberen

MoneyMonk (de GeldMonnik) is bedoeld voor de ZZP-er met een dienstverlenend beroep. Dan moet je onder andere denken aan designers, consultants, IT-professionals, coaches, SEO-specialisten, marketeers, zorgprofessionals en adviseurs. Met al deze beroepen kun je als ZZP-er met MoneyMonk uitstekend uit de voeten. MoneyMonk is een echte aanrader voor mensen met een dienstverlenend beroep. Heb je dat niet? Probeer dan een andere aanbieder.

Waarom voor MoneyMonk kiezen?

MoneyMonk helpt je…

 • Grip te krijgen op je financiële situatie

 • Tijd te besparen met behulp van automatiseringsprocessen

 • Aan alle eisen te voldoen die de belastingdienst stelt

 • Makkelijker met je boekhouder samen te werken

 • Facturen in je huisstijl op te stellen

 • Door een 30 dagen gratis proefabonnement aan te bieden

 • Door je tijdens de proefperiode van de opstartservice gebruik te laten maken.

Programma negen: het gemak van Rompslomp Pro (en meer)

Rompslomp is een aanbied die een gratis proefabonnement aanbiedt. Loopt dit abonnement af, dan kun je twee richtingen in: kiezen voor Rompslomp Plus of voor Rompslomp Pro. Het ene abonnement kost 5 euro in de maand, het andere 15. Met Rompslomp Plus kun je niet alleen onbeperkt facturen en offertes maken, plus je huisstijl aanbrengen in een factuur, maar ook nog eens uitgaven inboeken en facturen e-mailen, plus uren en ritten registreren.

Wat je allemaal met Rompslomp kunt

Niemand houdt van rompslomp, maar van Rompslomp houden we wel. Waarom? Daarom:

 • Je kunt Rompslomp gratis uitproberen en meteen al profiteren van onbeperkt facturen en offertes maken, plus je huisstijl en logo toevoegen aan al je facturen

 • Met Rompslomp Pro krijg je de bonussen van Plus (e-mailen van facturen, ritten & uren registratie, plus het makkelijk inboeken van uitgaven) en een eigen balans, winst & verlies rekening, plus een btw-overzicht

 • Duizenden ondernemers zijn je voorgegaan en velen van hen zijn dik tevreden over Rompslomp.

Programma 10: ook met Reeleezee 30 dagen gratis

Reeleezee (of te wel: “Real Easy”), is ideaal online boekhouden voor ZZP, kleine ondernemer en starter. Reeleezee helpt je om je boekhouding op de rit te krijgen en deze zo efficiënt mogelijk te maken. Je hebt toegang tot het boekhoudplatform waar je wilt en wanneer je wilt. Als je een account aanmaakt, kun je de diensten van het platform 30 dagen vrijblijvend uittesten. Als je proefperiode is afgelopen, word je account ook automatisch beëindigd.

Werken met Reeleezee: dit levert het op

Werken met Reeleezee heeft een hoop aangename verrassingen voor je in petto:

 • Je boekhouding wordt in één klap een stuk gestroomlijnder: sneller, efficiënter, beter

 • In je proefabonnement krijg je direct alle functionaliteiten waar je als betalend lid ook toegang toe zou hebben

 • Ook als je geen enkele boekhoudkennis hebt, kun je met Reeleezee eenvoudig uit de voeten

 • Dankzij de app heb je overal toegang tot je boekhoudgegevens; ook kunt je in no-time een bonnetje scannen en dit zakelijk registreren

 • Het platform stelt je in staat nog nauwer samen te werken met je accountant en/of boekhouder

 • Reeleezee helpt je je boekhouding in te richten zoals jij dat prettig vindt.

Een kwalitatief en goed geprijsd boekhoudprogramma’s volgens Ikwordzzper.nl

Ik word ZZP-er, zo heet de website, het is niet alsof een stel fluwelen kattenpootjes op een toetsenpoort willekeurig wat letters hebben ingetikt “ikwordzzper”. Deze website heeft verschillende online boekhoudprogramma’s met elkaar vergeleken en van de bovenstaande tien, zijn er zeker vier die erg populair zijn onder Nederlanders: e-Boekhouden, Rompslomp, MoneyMonk en Visma e-Accounting. Deze programma’s worden met een dikke voldoende beoordeeld.

Jouw boekhoud-vervolgstap

Je hebt als het goed is nu een goed beeld van het aanbod boekhoudprogramma’s precies is. We hebben verschillende programma’s naast elkaar gelegd, in de hoop dat er iets voor jou tussen zit. Let op: hoewel je bijna alle programma’s gratis kunt uitproberen, zul je er toch rekening mee moeten houden dat je na verloop van tijd moet gaan betalen. Kijk dus ook goed naar de kosten van een abonnement: is een gratis proefperiode dan nog voordelig?

Goedkope boekhoud programma’s: conclusies

Een gratis boekhoud programma bestaat niet. Ten minste, niet op termijn. Kies daarom een boekhoud programma met een voordelig abonnement en kijk goed naar wat je hier precies voor terug krijgt. Behalve een goede prijs, is een goede prijs-kwaliteitverhouding van groot belang.