Wat is de beste boekhoudsoftware? Hier vind je een overzichtelijke vergelijker zodat je het meest geschikte boekhoudprogramma kunt kiezen. Begin hieronder met boekhoudpakketten vergelijken.

Beste online boekhoudprogramma’s vergelijken: start hier

Wat is het beste online boekhoudpakket dat ook nog eens eenvoudig in gebruik is? Vergelijk hieronder de beste pakketten zoals Twinfield, Exact en E-boekhouden.

Wat voor boekhoudprogramma’s vind je in bovenstaande vergelijker?

Deze boekhoudpakketten voor het mkb mogen wat kosten, maar dat betekent dat ze voor bijna ieder type onderneming geschikt zijn.

Deze programma’s zijn bijvoorbeeld geschikt voor een zzp-er, fysieke winkel, webshop, Vof, zzp, bv, vereniging, stichting of een eenmanszaak zoals een schoonheidssalon.

De boekhoudprogramma’s van Rabobank, Snelstar, Tello, ING, Moneybird, Cashr, Reeleezee en Jorrt zijn buiten beschouwing gelaten.

Wat je nog meer moet weten over bovenstaande boekhoudprogramma’s

Goed om te weten:

 • Er zijn weinig goede boekhoudprogramma’s met eenmalige aanschaf. De meeste goede programma’s werken op basis van een abonnement.
 • Deze programma’s hebben vaak ook een app-variant voor je telefoon, zodat je altijd en overal de mogelijkheid hebt om iets in te voeren of in te zien.
 • Ook kun je in de vergelijker via een van de tabbladen zien welke programma’s een facturatiemodule hebben zodat je eenvoudiger facturen kunt maken en beheren. Dit soort facturatiemodules maken het je vaak ook makkelijk om abonnementen te factureren.

Je vindt ook goedkope boekhoudprogramma’s in bovenstaande vergelijker

Niet ieder boekhoudprogramma hoeft meer dan 100 euro per maand te kosten. Je vindt in bovenstaande vergefelijker ook uitstekende software van minder dan 10 euro per maand. Ook vind je programma’s die een jaar lang gratis zijn.

Hoe kun je bovenstaande boekhoudpakketten het beste vergelijken & de juiste keuze maken?

 1. Begin met het scannen van de drie verschillende tabbladen (alleen boekhoudmodule, alleen factuurmodule of boekhoud- en factuurmodule samen) en kijk naar je eigen situatie waar je behoefte aan hebt.
 2. Zodra je dit weet, kun je binnen de geschikte module gaan kijken naar wat het verschil is tussen de gratis en betaalde pakketten.

Als Zzp’er heb je geen aparte afdeling voor je administratie en dan is het niet nodig dat je met meerdere mensen van een boekhoudpakket gebruik kunt maken. Wanneer je echter nadenkt over uitbreiding van je bedrijf, omdat de zaken nu eenmaal goed lopen, kan het maximaal aantal gebruikers echter weer wel een belangrijke eis voor je zijn.

Zodra je eenmaal met een pakket begint, kan het vervelend en tijdrovend zijn om na een bepaalde periode over te moeten stappen op een andere pakketleverancier. Daarom is het goed om je bedrijfssituatie goed onder de loep te nemen en je prognoses voor dit jaar en op de langere termijn op het vizier te krijgen.

Een aantal bijzondere functies van de vergelijker nader bekeken

 • Aan de linkerzijde kun je filteren op toepassingen die voor jou gelden. Vink bijvoorbeeld bij het onderwerp algemeen de “CRM” (Customer Relationship Management) en “App beschikbaar” box aan om te zien wat er aan de rechterzijde bij het aanbod verandert en hoe de bedragen per maand mee switchen.
 • Nog nuttiger kunnen voor jou de subitems bij het onderdeel Boekhoud of Extra zijn. Je kunt namelijk kiezen voor een pakket waarbij de urenadministratie geïntegreerd is. Dit betekent dat uren van jezelf of personeel niet meer handmatig bijgehouden hoeven te worden. Geen geknoei meer met het loggen van gegevens, maar alles automatisch en exact.
 • Nog een handige functie is het kunnen scannen van facturen. Je krijgt al veel digitaal aangeleverd, maar sommige zaken krijg je toch nog per post. Hoe fijn is het dan als je met een druk op de knop je facturen kunt scannen en in het pakket kunt laden, zodat al je gegevens op een centrale plek verzameld zijn. Daarna hoef je alleen nog maar te archiveren, want alle systemen zijn up to date.

Hoe kies je een volledig, gebruiksvriendelijk en intuïtief pakket?

Je pakket kan aan nog zoveel van je wensen en eisen voldoen, maar als je het pakket opstart en je moet na een aantal weken nog steeds zoeken naar welke functie ook alweer waar zit, dan ontbreekt de logica bij het pakket en gebruik je het niet met veel plezier. Boekhouden en factureren is voor jou al niet het leukste onderdeel van je ondernemerschap, maar als je ook nog elke keer de handleiding er bij moet pakken, dan houdt het al snel op.

Kijk voordat je een keuze maakt dan ook naar de lay-out van het pakket en of je de buttons die je aan kunt klikken logisch vindt voor jouw bedrijf en je werkzaamheden. Vergelijk het gemak van een boekhoud- en/of factuurpakket maar eens met de eerste touchscreens bij tablets of mobiele telefoons. Het had even tijd nodig om te wennen, maar tegelijkertijd zou je nu niet anders meer willen. Je bent er zo gewend aan geraakt hoe vanzelfsprekend het werkt en precies dat wil je ook bereiken bij je boekhoudprogramma.

Met duidelijke kleuren, logische iconen en eenvoudige stappen ga je weer met plezier je boekhouding bijhouden. Kijk dus vooral niet alleen maar naar de prijs, maar vooral naar wat je voor een bepaald bedrag echt krijgt. Het helpt je te kunnen blijven focussen op je kernactiviteiten.

Waarom heb je boekhoudsoftware nodig?

De grootste reden om een boekhoudpakket te nemen, is overzicht: je ziet in één oogopslag hoeveel je per maand hebt verdiend, wat je nog moet ontvangen, hoeveel btw je per kwartaal moet overmaken, etc.

Wil je al die dingen in een offline boekhoudprogramma of handmatig doen, dan ben je daar iedere keer te veel tijd aan kwijt. Bovendien gaat de foutgevoeligheid omlaag dankzij een boekhoudtool.

En hoe zit het met Excel? Daarmee kun je toch ook boekhouden?

Dat klopt. Ook met Excel kun je een boekhoudprogramma ‘nabootsen’. Echter, de ontwikkelaars van boekhoudsoftware hebben de volledige vrijheid om alle functies te programmeren die ze maar willen. Bij Excel ben je beperkt tot de opties die Excel je biedt.

Onze zoektocht naar het beste boekhoud programma
Denk je aan boekhouden, dan denk je al snel aan serieuze mannen op leeftijd en in pak met toegeknepen ogen achter een stoffig bureautje vol boeken. Toch is (professioneel) boekhouden iets waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Steeds meer mensen hebben een eigen bedrijfje of zijn als zzp-er actief. Boekhouden kan knap lastig zijn, maar gelukkig zijn er steeds meer trucjes beschikbaar op ook met beperkte kennis uit de voeten te kunnen.

Waarom wij boekhoud programma’s zijn gaan reviewen

Het reviewen van boekhoudprogramma’s was voor ons een logische vervolgstap van onze activiteiten. Onze redactie bestaat uit een collectief van zelfstandigen, die elk met het opstellen van nota’s en het verwerken van administratie te maken krijgen. Inmiddels maken we allemaal wel gebruik van één of andere vorm van boekhoudprogramma, betaald of onbetaald.

Kritisch blijven op online boekhoudsoftware

Online boekhoudsoftware is in veel verschillende vormen beschikbaar. Je hebt relatief simpele software, maar ok hele complexe software. Welke software het meest geschikt is voor jou, is deels afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en deels van je persoonlijke situatie. Natuurlijk werken lang niet alle programma’s even prettig – sommige tools maken je boekhouding juist overdreven lastig.  Aan ons, maar ook aan jou, kritisch te blijven.

Beloften van online boekhoudsoftware

Online boekhoudsoftware gaat je uiteraard beloven dat het doen van je boekhouding aan de hand van de software heel veel makkelijker gaat worden. Daar zijn echter niet zo makkelijk garanties voor te geven. Sommige zzp’ers hebben bijvoorbeeld een relatief eenvoudige boekhouding, waar geen speciale software voor nodig is. Ook zullen software graag beloven het goedkoopst of meest volledig te zijn. Ook dat zijn geen beloften waar je blind van op aan kunt.

Onderzoek criteria voor online boekhoudsoftware

Goede online boekhoudsoftware moet wat ons betreft aan het volgende voldoen:

 • De software moet het boekhouden versimpelen

 • De software moet voor iedereen binnen de doelgroep uitkomst bieden

 • De software werkt snel en maakt goede back-ups

 • Verder moet de software voortdurend geüpdatet worden, zodat je altijd van het beste van het beste gebruik maakt

 • De boekhoudpakketten moeten ook door meerdere mensen binnen één organisatie gebruikt kunnen worden

 • Verder moeten de pakketten eerlijk geprijsd zijn.

Onze onderzoeksdata voor online boekhoudsoftware

Boekhoud software is verrassend divers. Je weet vaak pas wat je aan de software hebt, als je deze in de praktijk uittest. Vandaar dat wij proberen zoveel mogelijk over boekhoudsoftware te schrijven waar we ook echt ervaring mee hebben. De software die wij niet persoonlijk uitgetest hebben, onderzoeken wij aan de hand van reviews op onafhankelijke online vergelijkingssites en natuurlijk door goed naar de reputatie van de aanbieder te kijken.

Beste boekhoudservice volgens Ikwordzzper.nl

Op Ikwordzzper.nl vind je verschillende suggesties voor handige online boekhoud programma’s als je zzp’er bent. De volgende boekhoudservices staan als erg goed bekend:

 • E-boekhouden.nl krijgt op basis van 1361 reviews gemiddeld 5 sterren. Je krijgt tijdelijk maar liefst 15 maanden geheel gratis.

 • Fiscus.nl is ideaal voor zzp’ers. Je ontdekt hier alles op het gebied van factureren en boekhouden.

 • Ook Rompslomp.nl krijgt op basis van 391 stemmen gemiddeld bijna 5 sterren. Je betaalt slechts 15 euro in de maand.

 • Ook DigiBTW wordt heel goed beoordeeld op basis van 1163 stemmen. DigiBTW wordt gezien als het meest voordelig en gebruiksvriendelijk voor de zzp’er.

 • Visma e-accounting biedt slimme online boekhoudondersteuning aan zzp’ers

 • Excel wordt gezien als goede basisoptie, maar wel afgeraden als je boekhouding wat complexer wordt.

Jouw boekhoudservice vervolgstap

Op zoek naar het beste boekhoudservice programma? In dit artikel hebben we je al onze beste tips gegeven. Zoals je hebt kunnen lezen, is er op gebied van online boekhouden heel wat mogelijk. Of je nu een zzp’er bent, of een klein bedrijfje runt: er is altijd een kant die je op kunt. Je hoeft niet bang te zijn dat je er alleen voor staat. Nu rest aan jou nog de keuze.

Succes met het vinden van jouw boekhoudprogramma

Dit waren de beste boekhoudtools. Bekijk ze goed en misschien ben je daarnaast nog bezig met het zoeken van reviews en ervaringen over de verschillende pakketten. Succes met het kiezen van jouw administratie-pakket!