Wat is de beste boekhoudsoftware? Hier vind je een overzichtelijke vergelijker zodat je het meest geschikte boekhoudprogramma kunt kiezen. Begin hieronder met boekhoudpakketten vergelijken.

Beste online boekhoudprogramma’s vergelijken

Wat is het beste online boekhoudpakket dat ook nog eens eenvoudig in gebruik is? Vergelijk hieronder de beste pakketten zoals Twinfield, Exact en E-boekhouden.

Wat voor boekhoudprogramma’s vind je in bovenstaande vergelijker?

Deze boekhoudpakketten voor het mkb mogen wat kosten, maar dat betekent dat ze voor bijna ieder type onderneming geschikt zijn.

Deze programma’s zijn bijvoorbeeld geschikt voor een zzp-er, fysieke winkel, webshop, Vof, zzp, bv, vereniging, stichting of een eenmanszaak zoals een schoonheidssalon.

De boekhoudprogramma’s van Rabobank, Snelstar, Tello, ING, Moneybird, Cashr, Reeleezee en Jorrt zijn buiten beschouwing gelaten.

Wat je nog meer moet weten over bovenstaande boekhoudprogramma’s

Goed om te weten:

  • Er zijn weinig goede boekhoudprogramma’s met eenmalige aanschaf. De meeste goede programma’s werken op basis van een abonnement.
  • Deze programma’s hebben vaak ook een app-variant voor je telefoon, zodat je altijd en overal de mogelijkheid hebt om iets in te voeren of in te zien.
  • Ook kun je in de vergelijker via een van de tabbladen zien welke programma’s een facturatiemodule hebben zodat je eenvoudiger facturen kunt maken en beheren. Dit soort facturatiemodules maken het je vaak ook makkelijk om abonnementen te factureren.

Je vindt ook goedkope boekhoudprogramma’s in bovenstaande vergelijker

Niet ieder boekhoudprogramma hoeft meer dan 100 euro per maand te kosten. Je vindt in bovenstaande vergefelijker ook uitstekende software van minder dan 10 euro per maand. Ook vind je programma’s die een jaar lang gratis zijn.

Hoe kun je bovenstaande boekhoudpakketten het beste vergelijken & de juiste keuze maken?

  1. Begin met het scannen van de drie verschillende tabbladen (alleen boekhoudmodule, alleen factuurmodule of boekhoud- en factuurmodule samen) en kijk naar je eigen situatie waar je behoefte aan hebt.
  2. Zodra je dit weet, kun je binnen de geschikte module gaan kijken naar wat het verschil is tussen de gratis en betaalde pakketten.

Als Zzp’er heb je geen aparte afdeling voor je administratie en dan is het niet nodig dat je met meerdere mensen van een boekhoudpakket gebruik kunt maken. Wanneer je echter nadenkt over uitbreiding van je bedrijf, omdat de zaken nu eenmaal goed lopen, kan het maximaal aantal gebruikers echter weer wel een belangrijke eis voor je zijn.

Zodra je eenmaal met een pakket begint, kan het vervelend en tijdrovend zijn om na een bepaalde periode over te moeten stappen op een andere pakketleverancier. Daarom is het goed om je bedrijfssituatie goed onder de loep te nemen en je prognoses voor dit jaar en op de langere termijn op het vizier te krijgen.

Een aantal bijzondere functies van de vergelijker nader bekeken

  • Aan de linkerzijde kun je filteren op toepassingen die voor jou gelden. Vink bijvoorbeeld bij het onderwerp algemeen de “CRM” (Customer Relationship Management) en “App beschikbaar” box aan om te zien wat er aan de rechterzijde bij het aanbod verandert en hoe de bedragen per maand mee switchen.
  • Nog nuttiger kunnen voor jou de subitems bij het onderdeel Boekhoud of Extra zijn. Je kunt namelijk kiezen voor een pakket waarbij de urenadministratie geïntegreerd is. Dit betekent dat uren van jezelf of personeel niet meer handmatig bijgehouden hoeven te worden. Geen geknoei meer met het loggen van gegevens, maar alles automatisch en exact.
  • Nog een handige functie is het kunnen scannen van facturen. Je krijgt al veel digitaal aangeleverd, maar sommige zaken krijg je toch nog per post. Hoe fijn is het dan als je met een druk op de knop je facturen kunt scannen en in het pakket kunt laden, zodat al je gegevens op een centrale plek verzameld zijn. Daarna hoef je alleen nog maar te archiveren, want alle systemen zijn up to date.

Hoe kies je een volledig, gebruiksvriendelijk en intuïtief pakket?

Je pakket kan aan nog zoveel van je wensen en eisen voldoen, maar als je het pakket opstart en je moet na een aantal weken nog steeds zoeken naar welke functie ook alweer waar zit, dan ontbreekt de logica bij het pakket en gebruik je het niet met veel plezier. Boekhouden en factureren is voor jou al niet het leukste onderdeel van je ondernemerschap, maar als je ook nog elke keer de handleiding er bij moet pakken, dan houdt het al snel op.

Kijk voordat je een keuze maakt dan ook naar de lay-out van het pakket en of je de buttons die je aan kunt klikken logisch vindt voor jouw bedrijf en je werkzaamheden. Vergelijk het gemak van een boekhoud- en/of factuurpakket maar eens met de eerste touchscreens bij tablets of mobiele telefoons. Het had even tijd nodig om te wennen, maar tegelijkertijd zou je nu niet anders meer willen. Je bent er zo gewend aan geraakt hoe vanzelfsprekend het werkt en precies dat wil je ook bereiken bij je boekhoudprogramma.

Met duidelijke kleuren, logische iconen en eenvoudige stappen ga je weer met plezier je boekhouding bijhouden. Kijk dus vooral niet alleen maar naar de prijs, maar vooral naar wat je voor een bepaald bedrag echt krijgt. Het helpt je te kunnen blijven focussen op je kernactiviteiten.

Waarom heb je boekhoudsoftware nodig?

De grootste reden om een boekhoudpakket te nemen, is overzicht: je ziet in één oogopslag hoeveel je per maand hebt verdiend, wat je nog moet ontvangen, hoeveel btw je per kwartaal moet overmaken, etc.

Wil je al die dingen in een offline boekhoudprogramma of handmatig doen, dan ben je daar iedere keer te veel tijd aan kwijt. Bovendien gaat de foutgevoeligheid omlaag dankzij een boekhoudtool.

En hoe zit het met Excel? Daarmee kun je toch ook boekhouden?

Dat klopt. Ook met Excel kun je een boekhoudprogramma ‘nabootsen’. Echter, de ontwikkelaars van boekhoudsoftware hebben de volledige vrijheid om alle functies te programmeren die ze maar willen. Bij Excel ben je beperkt tot de opties die Excel je biedt.

Succes met het vinden van jouw boekhoudprogramma

Dit waren de beste boekhoudtools. Bekijk ze goed en misschien ben je daarnaast nog bezig met het zoeken van reviews en ervaringen over de verschillende pakketten. Succes met het kiezen van jouw administratie-pakket!