Wat zijn de beste boekhoudpakketten voor therapeuten en coaches? De administratie is voor dit vak gelukkig niet al te ingewikkeld, maar toch kan een goed boekhoudpakket veel zorgen wegnemen. Op deze pagina laten we zien welke boekhoudsoftware aanbevelen voor deze bijzondere beroepsgroep. Lees verder…

Wat is de beste Boekhoudsoftware voor therapeuten & coaches?

Het runnen van een therapie- of coachingspraktijk kan intens zijn. Je moet de boekhouding, marketing, administratie en nog veel meer beheren en natuurlijk jouw klanten behandelen. De juiste software kan je bedrijf soepeler en veel winstgevender maken dan alleen met pen en papier.

De meesten beginnen met Microsoft Office – via Excel – misschien een eenvoudig boekhoudpakket. Maar er is een hele wereld aan software, applicaties en internetplatforms beschikbaar die elk aspect van het runnen van een praktijk omvat. Wij nemen in dit artikel een aantal opties onder de loep zodat jij een idee hebt wat een goede keuze voor jouw praktijk kan zijn.

Al onze aanraders op een rijtje

Hieronder bespreken we de beste opties als het gaat om boekhoud- en administratiesoftware voor coaches en therapeuten. Onder de lijst vind je onze toelichting.

MyFinance: een handige boekhoud- en factuurapplicatie

Myfinance is er voor als je eenvoudig je boekhouding wil doen en werkt met een web-versie en een app. De app is handig omdat het je mogelijkheden biedt zoals uren registreren en het scannen van bonnetjes. De web-versie kan je voor het factureren gebruiken en dat doe je met Myfinance online. Een pluspunt is dat al je facturen die jij verstuurt direct in je boekhouding worden opgenomen. Een ander voordeel is dat Myfinance ook snel is

Functies die Myfinance aantrekkelijk maken als optie

Via het dashboard en de app heb je een actueel overzicht van je inkomsten en uitgaven. In een oogopslag zie je openstaande facturen en vermijd je betalingsachterstanden. Ook houdt deze applicatie bij hoeveel BTW je verschuldigd bent of als je juist iets terugkrijgt.

Een veilige en klantvriendelijke keuze

Myfinance valt verder op door het gebruiksvriendelijke design en de mogelijkheden om je gegevens goed te beschermen tegen hackers en ander digitaal gespuis. Waar wij ook tevreden over zijn is dat MyFinance je de vrijheid geeft om de gegevens makkelijk te delen met je boekhouder. Je moet dan wel een pakket kiezen waarbij je alles samen kunt doen of een deel kunt uitbesteden. Wat jij het makkelijkst vindt is waar het om draait bij MyFinace.

Voor wie is Myfinance interssant?

Wij raden Myfinance aan als je een startende coach of therapeut bent. De voordelen zijn dat je veel hulp krijgt en kan terugvallen op een ervaren helpdesk. De prijs is voor het pakket zeer voordelig en dus maar een kleine investering voor je praktijk. Wel is het zo dat als je praktijk begint te groeien een pakket met meer mogelijkheden beter is. Zo geeft Myfinance je niet de optie om  offertes op te maken of een uitgebreide inventaris bij te houden.

Rompslomp: de keuze voor bedrijven maar ook verenigingen en stichtingen

Rompslomp is er net als Myfinance bedoeld voor beginnende ondernemers zoals coaches en therapeuten. Rompslomp biedt je allerlei mogelijkheden die je goed op weg kunnen helpen als je je praktijk begint. Dat het een populaire keuze is blijkt wel uit het feit dat BV’s, sportverenigingen en stichtingen deel uit maken van doelgroep die Rompslomp bedient.

Wat kan je met Rompslomp?

Rompslomp is een boekhoudprogramma dat zich richt op eenvoud en gemak. Het programma houdt veel zaken automatisch bij waardoor je daar geen omkijken naar hebt. Wel betekent dat dat je minder opties hebt om echt te diepte in te gaan wat je boekhouding betreft. Voor een starter met nog een kleine administratie is Rompslomp daarom een goede optie. Verder gaat Rompslomp ervan uit dat jij als ondernemer alles zelf het beste kunt doen. Anders dan MyFinance biedt het je minder mogelijkheden om in het programma samen te werken met je accountant. Voor het zenden van facturen en het bijhouden van je inkomsten en uitgaven is  Rompslomp dus een goede optie.

MoneyMonk: gemak door processen te automatiseren

MoneyMonk is een programma dat ook interessant kan zijn voor beginnende coaches en therapeuten. De app gebruikt geautomatiseerde processen om zaken zoals je btw-aangifte en facturatie zo soepel mogelijk te laten lopen. Het draait bij Moneymonk om dat je zo veel mogelijk tijd bespaart zodat je die in je praktijk kunt stoppen. De filosofie daarachter is dat je zo ook minder fouten maakt en je je boekhouding gestroomlijnd kan laten verwerken. Een groot voordeel van Moneymonk is dat zij het je ook erg makkelijk maken om samen met je boekhouder in de applicatie te werken.

Fiscus: een stap verder in online boekhouden

Fiscus is een uitgebreid boekhoudpakket dat veel functionaliteit biedt voor een vrij hoge prijs. Naast boekhouden en factureren is er nog een hele waslijst aan mogelijkheden die dit krachtige programma je biedt. Natuurlijk gaat het om het bijhouden van je inkomsten en uitgaven maar door slimme Bankkoppelingen kan je alles extra goed bijhouden. Verder heb je uitvoerige opties om je boekhouder mee te laten kijken. Waar Fiscus wel erg in verschilt met bovenstaande opties is de uitvoerige functionaliteit op het gebied van relatie- en klantenbeheer.

Een boekhoud programma voor de gevestigde coach of therapeut

Omdat Fiscus wel wat duurder is raden wij het programma aan voor praktijken die al wat groter zijn en meer klanten hebben. Door opties zoals het makkelijk exporteren van gegevens van het programma en het bijhouden van een urenregistratie kan je dus veel doen met Fiscus. Het programma biedt je zelfs de mogelijkheid om ritten bij te houden voor kilometerregistratie. Als je dus een grote praktijk hebt is dit een programma dat je in de gaten kunt houden.

Visma eAccounting: een goede allround optie

Visma biedt verschillende boekhoudpakketten die passen bij verschillende ondernemers. Van een klein pakket bedoeld voor startende zzp’ers tot uitgebreide pakketen voor grote ondernemingen. Omdat Visma die variëteit biedt heb je veel keuzevrijheid en kan de software met je meegroeien indien dat nodig is.

Wat biedt Visma je aan?

Met Visma krijg je de standaard zaken die je kan verwachten van boekhoudsoftware. Denk aan factureren en de mogelijkheid om bonnetjes te scannen. Verder kan je jouw btw-aangifte regelen en je bankgegevens eenvoudig koppelen aan de applicatie. Voor een hogere prijs krijg je de mogelijkheid om jouw inkomsten en uitgaven beter te analyseren dankzij Financial Overview. Zo heb je dus belangrijke inzichten in hoe jouw praktijk presteert en kan je beter keuzes maken. Door deze veelzijdigheid is Visma dus interessant voor verschillende soorten coaches en therapeuten. Kies gewoon het pakket uit dat het beste aansluit op jouw situatie en breidt uit indien dat nodig is.

Exact Online: slim boekhouden door een slim programma

Met Exact online krijg je een online platform waar je jouw boekhouding kunt regelen. Net als Visma hebben zij ook verschillende pakketten die gericht zijn op verschillende soorten ondernemers. Het essentials pakket is hun basispakket en richt zich op de standaard boekhoud zaken zoals factureren en het bijhouden van je BTW. Het is ook bedoeld voor kleine bedrijven omdat je maar 1 gebruikersaccount hebt.

Een boekhoudplatform dat met je meegroeit

Naast het essentials pakket kan je ook kiezen uit uitgebreidere pakketen. Die bieden meer functionaliteit en ook meer accounts aan. Krijg zo meer grip op je praktijk door een kostenanalyse en tools voor klantenbeheer. Alle opties maken gebruik van de slimme automatisering van Exact waarbij het programma met een robot zorgt voor het bijwerken van je inkomsten en uitgaven. Alles sla je op in de cloud en is goed beveiligd. Door deze kenmerken is Exact voor veel bedrijven een populaire keuze. Wij raden het aan omdat je een pakket kan kiezen dat past bij de grootte van jouw praktijk en dat je eenvoudig kan upgraden indien dat nodig is.

Twinfield: een degelijke optie

Twinfield is een programma dat is ontwikkeld door Wolters Kluwer en kan daarom terugvallen op ervaren accountants die rekening houden met een pakket dat goed werkt voor ondernemers. Twinfield is ook een populaire optie en biedt verschillende pakketten voor ondernemers. Een pluspunt van Twinfield is dat zij veel analyses bieden en je daarom ook een goed inzicht bieden in de gezondheid van je bedrijf.

Wat je kan verwachten van een boekhoudpakket van Twinfield

Twinfield is erg uitgebreid als het gaat om boekhouden. Naast standaard functies zoals het opstellen van facturen en het regelen van je aangifte kan je ook rapportages maken. Ook biedt het veel opties op het gebied van projectmanagement en klantbeheer. Het programma is gebruiksvriendelijk en je kunt ook gebruik maken van een handige app. Wij raden het programma aan als je al iets verder gegroeid bent met je praktijk. Het basispakket is namelijk niet goedkoop in vergelijking met de andere pakketten op de markt. Als je echter groeit is Twinfield een boekhoudprogramma om in de gaten te houden.

Kies altijd het pakket dat het beste aansluit bij jouw praktijk

Tot slot willen we benadrukken dat je in je keuze voor boekhoudsoftware altijd moet laten leiden door hoe groot je bedrijf is en wat je wensen zijn om te groeien. Je hebt geen extra toeters en bellen nodig als je als coach richt op een aantal klanten en niet van plan bent om uit te breiden. Een goedkoper pakket met minder functionaliteit kan dan al veel voor je doen. Indien je gaat groeien kan je altijd makkelijk overstappen naar een uitgebreide pakket of een andere aanbieder. Kijk dus goed naar het minimale dat je nodig hebt voor een goede boekhouding zodat je niet te veel uitgeeft aan zaken die je toch niet gebruikt.