Ben je op zoek naar de beste gratis boekhoudprogramma’s? Het kan voor beginners een te grote stap zijn om meteen de volle pond te betalen. We geven je op deze pagina alle opties waarmee je gratis kunt gebruikmaken van boekhoudpakketten. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Onze eigen zoektocht naar het ideale gratis boekhoudprogramma

Er zijn maar weinig boekhoudprogramma’s waarvoor je maar één keer een som geld hoeft te betalen. De meeste programma’s werken met een abonnement waarvoor je per maand betaalt. We hebben al langer ervaring met boekhouden, omdat we zelf ook als ZZP-er actief zijn. Boekhouden is een taak die bij ZZP-werk hoort, maar die het minst leuk is om te doen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar programma’s die een deel van de taken uit handen nemen.

We zullen het je alvast maar verklappen: een helemáál gratis boekhoud programma zal je niet tegenkomen. Waarom niet? Vraag je je af. Dat heeft alles te maken met het feit dat de makers van zo’n programma er ook geld aan moeten verdienen. Soms kun je een gratis demo gebruiken, maar in de praktijk heb je daar niet genoeg aan. Wat gebruikelijker is, is dat je een gratis proefperiode wordt aangeboden: je kunt tijdelijk gratis van de dienst gebruik maken.

Vergelijk hier onder andere de gratis boekhoudprogramma’s met (lange) gratis proefperiodes

Onze nummer 1 keuze: dit is het beste gratis boekhoudprogramma

Om maar alvast met de deur in huis te vallen: Informer.nl is ons favoriete boekhoud programma. Helemaal gratis boekhouden kun je nergens, maar Informer rekent heel scherpe tarieven. De boekhoudprogramma’s van deze producent zijn ideaal voor zowel starters, MKB-ers e ZZP-ers. Informer.nl zal je hoe dan ook veel tijd gaan besparen met boekhouden. De gratis proeftijd bedraagt 30 dagen en is zonder verdere verplichtingen.

Wie zijn wij: waarom reviewen wij gratis boekhoudprogramma’s?

Het is eigenlijk heel simpel: wij reviewen boekhoud programma’s omdat we ervaring hebben met boekhouden en uit ervaring weten hoe frustrerend, saai en soms ronduit verwarrend dit kan zijn. In eerste instantie zochten we een manier om de eigen boekhouding te verbeteren, maar nu we ons beter hebben ingelezen en met verschillende boekhoud programma’s ervaring hebben, hebben we het ook ons doel gemaakt om onze kennis met anderen te delen.

Waarom een kritische houding gepast is

Je denkt misschien dat je met een online boekhoudprogramma de heilige graal voor al je problemen hebt gevonden, maar dat is niet waar. Een boekhoud programma helpt je het proces te vergemakkelijken, maar je zult nog altijd zelf goed op moeten letten wat je doet. Ook moet je de discipline bewaren om alle bonnetjes en facturen tijdig en op correcte wijze te verwerken.

Waarom boekhoudprogramma’s ons sceptisch maken

De makers van boekhoud programma’s willen maar wat graag dat jij hun programma koopt: ze willen geld in het laatje zien, want ze zijn ondernemers, net als jij. Als ondernemer is het je taak je product aan de man te brengen. Dat doe je door een slim verkooppraatje te houden, waarin je over je product of dienst vertelt. Maar je vertelt natuurlijk alleen de mooie kanten. Daarom nemen we de praatjes voor boekhoud programma’s met een korrel zout.

Wat beloven de producenten doorgaans? Is dit gebakken lucht?

De producenten zullen beloven dat hun product de “heilige graal” is: als je het programma aanschaft, zullen al je problemen op het gebied van boekhouding als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat klinkt fraai, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Alle producenten zullen beweren dat hun technologie en diensten de beste zijn, dat ze het beste geprijsd zijn en de beste resultaten boeken. Allemaal leuk en aardig, maar vaak zijn die uitspraken niet onderbouwd.

Waar op te letten: deze criteria vormen de basis van onze beoordeling

Wij kijken anders naar een boekhoud programma. We kijken niet naar het praatje, maar naar het product:

 • Wat biedt het boekhoud programma precies aan? Wat is de precieze meerwaarde van het programma ten opzichte van een papieren boekhouding?

 • Zijn er manieren om aan te tonen dat het boekhoud programma echt effectief zijn? Zijn er experts die het product aanraden of klanten die een positieve review hebben achtergelaten?

 • Hoe zit het met de prijzen?

 • En met de kwaliteit?

 • Is de prijs in overeenstemming met de kwaliteit en het aanbod diensten dat je voor die prijs krijgt?

Dit zijn onze onderzoek data: zo hebben we het programma getest

Als je een programma aan wil raden, kun je niet alleen maar vertrouwen op wat een ander er over zegt, al is het zeker nuttig de mening van een expert en de reviews van klanten te raadplegen. Je moet toch vooral ook op je eigen inzichten voortbouwen: zien is geloven. Vandaar dat we in dit artikel alleen boekhoud programma’s bespreken die we zelf grondig hebben getest. Dan niet zomaar voor een dagje, maar voor een langere periode van tijd.

Programma 1: gebruik Informer.nl gratis

Het eerste boekhoud programma in deze lijst is Informer: het programma dat hierboven ook al is benoemd. Met Informer kun je zelf bepalen of je na de proefperiode door wilt gaan met een betaalde versie. De proefperiode is geheel vrijblijvend en duurt 30 dagen. Heb je het programma geactiveerd, dan kan het ook weer gemakkelijk worden opgezegd. Dat is goede service. Informer is een uitstekend programma voor starters, maar ook voor de ervaren ZZP-er.

Waarom Informer.nl het beste gratis boekhoudprogramma voor jou heeft

Voor de ZZP-er is Informer een uitstekend programma, dat blijkt uit het feit dat:

 • Jouw boekhouding door robots (via automatiseringsprocessen) overgenomen wordt

 • Je eerste btw-aangifte al binnen 2 minuten is geregeld

 • Je boekhoudhulp krijgt om aan alle regels van de belastingdienst te voldoen

 • Je aan de hand van verscheidene slimme tools veel energie en tijd kunt besparen

 • Je in je eigen huisstijl online kunt factureren

 • Je eenvoudig herinneringen en aanmaningen stuurt aan debiteuren.

Programma 2: Informer Online ZZP Plus gratis uitproberen

Informer is Informer, maar Informer ZZP Plus is weer net iets beter dan “gewoon” Informer. Informer Premium helpt je eenvoudig je eigen boekhouding te doen, onder meer door slimme robots in te schakelen die werk voor jou uit handen nemen. Met PEPPOL kun je UBL-factoren sturen en je regelt een groot deel van je boekhouding van WhatsApp. Ook Informer Online Premium is 30 dagen gratis te proberen, waarna je zelf kiest of je hiermee door wil gaan.

Waarom kiezen voor Informer ZZP Plus?

Informer ZZP Plus is het programma voor jou, vanwege:

 • De 30 dagen gratis proefperiode, die geheel vrijblijvend is

 • Het feit dat er geen bankgegevens vereist zijn voor de proefperiode

 • Het feit dat je handige overzichten krijgt en in huisstijl kunt factureren

 • Er een gratis PEPPOL registratie plaatsvindt

 • Waar je met ZZP Basis maar maximaal 30 banktransacties per maand kunt uitvoeren, is dat met ZZP Plus onbeperkt: als je onderneming groeit, zul je zeker boven de 30 uitkomen.

Programma 3: gratis Vixum uitproberen

Vixum is een volgend geschikt boekhoud programma voor ZZP-ers. Ook Vixum is gratis uit te proberen en wel voor een heel jaar (12 maanden). Bij Vixum heb je zijn geen betaalgegevens vereist is de veiligheid van al je data gewaarborgd. Vixum wordt prima beoordeeld door de eigen klanten: gemiddeld met een 4.5 op 5. Omgerekend is dat een 9 op 10. Vixum is erg gebruiksvriendelijk en helpt je de saaie randzaken van ondernemen uit handen te nemen.

Waarom kiezen voor een gratis Vixum proefperiode?

Vixum heeft de ZZP-er het één en ander te bieden, waaronder een proefperiode van 12 maanden – hartstikke handig als je net begint met ondernemen. Verder kun je bij Vixum terecht voor:

 • Factureren en boekhouden vanuit de eigen agenda

 • Boekhouden zonder dat je hiervoor “professionele” boekhoudkennis nodig hebt

 • Boekhouden en factureren is onbeperkt

 • Makkelijk koppelen van je account aan elke Nederlandse bank.

Programma 4: e-Boekhouden.nl gratis uitproberen

e-Boekhouden is ideaal voor de ZZP-er die tijd en geld wil besparen. Je vindt hier precies wat je nodig hebt: van boekhouden tot offertes, van factureren tot relatiebeheer. Daarnaast kun je hier voor effectieve urenregistratie en relatiebeheer terecht. e-Boekhouden biedt je ook innovatieve functies aan als het automatisch koppelen van je bank, de “Scan & Herken” service voor bonnetjes en een speciale app waarmee je waar je maar wil kunt boekhouden.

Waarom kiezen voor gratis proefperiode e-Boekhouden?

De gratis proefperiode bij e-Boekhouden is 14 dagen actief. Dat is wat minder lang dan bij de concurrenten, maar toch kunnen we e-Boekhouden zeker aanbevelen. Dat zit hem onder meer in:

 • Het feit dat je kunt boekhouden zonder enige voorkennis van boekhouden

 • Je btw-aangifte direct geregeld wordt

 • Je met een app altijd en overal op de hoogte blijft van de actuele staat van je onderneming

 • Je proefaccount geheel vrijblijvend is en niet automatisch wordt verlengd – je zit dus nergens aan vast

 • Als het proefabonnement niet bevalt, kun je bovendien gebruik maken van de “Niet goed, geld terug” garantie.

Programma 5: MyFinance vrijblijvend uitproberen

MyFinance is een uitstekend boekhoud programma voor de startende ZZP-er. MyFinance biedt, naar eigen zeggen, een compleet boekhoudprogramma aan. Je betaalt een vast laag bedrag per maand en kunt veilig boekhouden in een handige online omgeving. De modules van MyFinance zijn speciaal opgezet en ingericht voor ZZP-ers om hen kosten en energie te besparen.

Waarom kiezen voor gratis proefperiode MyFinance?

MyFinance is een uitstekend programma voor de (beginnende) ZZP-er, dat zit hem onder meer in:

 • Je via het programma met een online ZZP-boekhouder uit je eigen buurt samen kunt werken

 • Je een vaste prijs per maand betaalt (geen onverwachtse kosten dus)

 • Je voor een gratis proefperiode van 15 dagen in aanmerking komt

 • Deze proefperiode stopt automatisch, zonder dat je daarna aan een betaald abonnement vastzit

 • Je start de proefperiode door je e-mailadres in te vullen – met het wachtwoord dat je ontvangt, kun je gelijk aan de slag, zonder dat je eerst betaalgegevens hoeft in te vullen

 • Je razendsnel online kunt factureren en je btw-aangifte voor je ziet klaarstaan.

Programma 6: Fiscaal-Online gratis uitproberen

Fiscaal-Online is een prima boekhoud programma voor de ZZP-er die eenvoudig en snel zijn of haar belastingaangifte wil doen. Je ziet alle aangiftes overzichtelijk verzameld staan in één dashboard. Het gratis account kunt te gebruiken zonder verdere verplichtingen. Je kunt alle modules gratis en vrijblijvend uitproberen, zonder dat je ergens aan vast zit. Met Fiscaal-Online kun je je btw-aangifte snel en eenvoudig regelen, in één en hetzelfde dashboard.

Waarom kiezen voor gratis proefperiode Fiscaal-Online?

De Fiscaal-Online gratis proefperiode biedt het volgende:

 • Na het inloggen kun je direct aan de slag

 • Zoals gezegd, zijn alle modules gratis en vrijblijvend te proberen

 • Je kunt bouwen op een uitgebreide support voor vragen en advies

 • Het importeren van gegevens is heel eenvoudig

 • Je krijgt je btw-aangiftes in één en hetzelfde overzicht en kan dit gelijk terugkoppelen aan de Belastingdienst

 • De aangifte inkomensbelasting is inclusief partneraangifte.

Programma 7: 30 dagen gratis Reeleezee

Reeleezee is een zee van é’s. Je spreekt de naam uit als “Real Easy” en dat is precies wat Reeleezee belooft te zijn: eenvoudig boekhouden voor alle starters en ZZP-ers. Als je je tijd liever aan klanten en opdrachten besteedt dan aan boekhouding, dan ben je hier op het juiste adres. Ook als je nog geen enkele boekhoudkennis hebt, kun je met Reeleezee goed uit de voeten. Je kunt onder meer vertrouwen op de app, waarin al je gegevens verzameld staan.

Waarom kiezen voor een gratis Reeleezee proefperiode?

Simpel:

 • Het proefabonnement duurt 30 dagen, dat is genoeg om alle functionaliteiten uit te proberen en te kijken of het programma bij je past of niet

 • Is de proefperiode ten einde? Het wordt automatisch beëindigd, zonder dat je ergens aan vast zit

 • Je hebt gelijk toegang tot alle functionaliteiten waar je als betalend lid ook toegang toe zou hebben.

Programma 8: Visma Accounting gratis testen

Visma Accounting is een uitstekend programma voor de beginnend ondernemer. Het heeft namelijk het doel om je een complete oplossing te bieden voor al je administratie. Dat doet Visma onder meer door een groot deel van je administratie te automatiseren. Dat betekent dat de informatie automatisch wordt verwerkt, zonder dat je hier zelf tijd aan hoeft te besteden.

Waarom kiezen voor een gratis Visma Accounting proefperiode?

 • Als de proefperiode je bevalt, kun je met één druk op de knop verlengen

 • Verleng je niet? Dan stopt het proefabonnement automatisch, zonder dat je ergens aan vast zit

 • Je kunt ieder moment van de dag, waar je maar wil, via desktop, mobiel of tablet inloggen

 • Je actuele cijfers zijn gekoppeld aan je bankrekening

 • Visma e-Accounting is uniek in het feit dat je zelf kunt kiezen welke modules je aan of uit zet – als je onderneming groeit, groeit Visma gewoon met je mee

 • Mocht het nodig zijn, dan kun je extra gebruikers aan je account toevoegen

 • Stap je over op een compleet boekhoudpakket, dan ben je hier 18 euro per maand voor kwijt.

Programma 9: de MoneyMonk gratis uitproberen

MoneyMonk heeft zich gespecialiseerd in de dienstverlenende ZZP-er. Dit is de ZZP-er met een dienstverlenend beroep. Ben je bijvoorbeeld een klusjesman of marketeer, een SEO specialist, een coach, designer of consultant? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ook als IT-professional of zorgprofessional ben je van harte welkom. MoneyMonk is niet voor iedereen geschikt, maar als dienstverlenende ZZP-er ben je hier zeker aan het juiste adres. Waar dat uit blijkt?

Waarom MoneyMonk gratis uitproberen?

Met MoneyMonk kun je…

 • Alle diensten 30 dagen gratis uitproberen

 • Pas als je een abonnement selecteert, zul je gaan betalen

 • Als je geen abonnement uitkiest, wordt er automatisch een gratis abonnement voor je aangemaakt

 • Tijdens de proefperiode heb je recht op de gratis opstartservice

 • MoneyMonk helpt je grip op je financiën te krijgen

 • Veel tijd te besparen dankzij automatiseringsprocessen

 • Makkelijker met je professionele boekhouder samen te werken

 • Tot rust te komen en aan alle eisen van de Belastingdienst tegemoet te komen.

Programma 10: Exact Online Essentials gratis uitproberen

Exact Online Essentials is onder MKB-ers het vaakst gebruikte boekhoud programma. Met Exact Online kun je je boekhouding naar het volgende niveau tillen, tijd besparen en van je prestaties op de hoogte blijven. Wist je dat al maar liefst 550.000 bedrijven van Exact Online gebruik maken? Als ondernemer ben je gemiddeld al snel zo’n 8,9 uur in de maand bezig met administratie. Met het slimme online boekhoudpakket kun je tot wel 73% van die tijd besparen.

Waarom Exact Online Boekhouden Plus gratis uitproberen?

Exact Online Boekhouden biedt je het volgende…

 • Je facturen worden automatisch herkent en verwerkt, onder meer via automatische bankkoppeling

 • In Exact Online kun je eenvoudig online samenwerken met je accountant

 • Heb je een nieuwe accountant nodig? Bij Exact Online zijn er zo’n 5.600 aangesloten

 • Je kunt tot wel 220 apps op zakelijk gebied in je boekhouding integreren

 • Als je een account aanmaakt, kun je dit 30 dagen gratis gebruiken

 • Je zit nergens aan vast als je een proefabonnement start: dit wordt automatisch weer beëindigd

 • Met het proefabonnement heb je direct toegang tot alle zakelijke functionaliteiten.

Beste uit de test volgens Vergelijk-boekhoudprogramma.nl

Vergelijk-boekhoudprogramma is, zoals de naam aangeeft, dé site waar bekende boekhoud programma’s met elkaar worden vergeleken. Hier worden boekhoud programma’s genoemd die gratis boekhouden aanbieden. e-Boekhouden is ongetwijfeld de beste keuze in dit rijtje, omdat je hier als starter op maar liefst 15 maanden gratis online boekhouden mag rekenen. De concurrenten geven meestal slechts 1 maand gratis boekhouden aan, of nog niet eens dat.

https://www.vergelijk-boekhoudprogramma.nl/beste-gratis-boekhoudprogramma/

De logische vervolgstap: een gratis boekhoudpakket uitkiezen

Goed: je hebt nu een beter beeld van hoe gratis online boekhouden eruit ziet. Let er op dat online boekhouden op hoog niveau uiteindelijk altijd geld kost. Dat komt omdat de makers van de boekhoud programma’s er aan moeten verdienen. Wel loont het een programma uit te kiezen dat een gratis proefperiode aanbiedt uit te kiezen: zo kun je heel het programma met alle functies uitproberen en voor jezelf bepalen of het de aankoop waard is of niet.

In conclusie

Gratis boekhouden op hoog niveau (waarmee je écht tijd, geld en energie bespaart) zal je uiteindelijk geld kosten. Het is de kunst een boekhoud programma te vinden waarmee je in de maand meer geld bespaart dan het abonnement je kost. In dit artikel hebben we enkele suggesties gedaan. Nieuwsgierig geworden? Klik op een link en probeer. We wensen je veel succes!