Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers? Welke boekhoud-app of -software moet je kiezen? Hier vind je ons oordeel over de best keuzes, inclusief goede betaalde en gratis keuzes voor ZZP’ers. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Op zoek naar de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers?

Boekhouden is geen pretje, zeker niet voor ZZP-ers die alles zelf moeten doen, naast hun normale werkzaamheden. In boekhouden kan erg veel tijd gaan zitten, zonder dat het ook maar een cent oplevert. Toch kan je er niet aan onderuit: als ZZP-er stellen de overheid en de belastingdienst nu eenmaal strengere eisen aan je dan aan iemand aan loondienst. Als je tijd wil besparen met alle administratieve rompslomp, raden we een boekhoud programma aan.

Onze persoonlijke zoektocht naar het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers

Wij kennen het probleem: je bent ZZP-er, druk bezig met het zoeken van klanten en het binnenhalen van opdrachten. Behalve dat je een opdracht tot een zo goed mogelijk einde wil brengen, moet je ook nog eens zorgen dat alle administratie goed verloopt. Soms wordt het teveel, maar je wil niet teveel geld uitgeven aan een boekhoud programma. Wat moet je doen? Wij kennen het probleem, omdat we in diezelfde schoenen hebben gestaan: dit is de oplossing.

Gebruik hieronder onze vergelijker

Onze nummer één op het gebied van ZZP boekhoudpakketten

Onze oplossing: wij zijn boekhoudprogramma’s gaan vergelijken. Nu delen we de resultaten met je. boekhoud programma voor de ZZP-er dat ons het best bevalt is die van Visma e-Accounting. Visma biedt namelijk een compleet oplossing voor het bijhouden van al je  administratie. Hieronder zullen we je daar meer over vertellen. Hou er rekening mee dat onze favoriet niet per se jouw favoriet is, dat heeft alles te maken met persoonlijke smaak en behoeften.

Wat maakt ons deskundig op dit gebied?

Zoals gezegd, hebben wij in dezelfde schoenen gestaan als waar jij nu waarschijnlijk staat, als je dit artikel leest. We zijn zelf enthousiast met verschillende ZZP boekhoud programma’s aan de slag gegaan en hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar welk programma aan onze eisen voldoet en welke niet. Natuurlijk hebben we ook oog voor extra’s en services die we misschien niet zelf gebruiken, maar waar andere ondernemers misschien heel dankbaar voor zijn.

Blijf kritisch op boekhoud programma’s voor de ZZP’er

Kritisch blijven is belangrijk, niet alleen in het uitzoeken van een boekhoud programma voor ZZP, maar in alles. De programma’s beloven vaak van alles, maar hoe kunnen ze met zoveel zekerheid beweren dat iets “super simpel” of “super handig” is. Het verschilt van persoon tot persoon wat handig is: wat voor de ene persoon werkt, is voor jou misschien juist heel onhandig.

Waarom dit soort software ons sceptisch maakt

Er zijn heel wat boekhoud programma’s voor de ZZP-er op de markt en stuk voor stuk denken ze het wiel opnieuw te hebben uitgevonden. Natuurlijk weten wij wel beter: elk programma heeft zijn voordelen, terwijl er ook nadelen aan verbonden zijn. Onthoud dat je met een boekhoud programma tijd kunt besparen, maar dat je er ook maandelijks geld aan kwijt bent. Het is afhankelijk van het soort ZZP-werk dat je doet, of een programma uitkomst biedt.

Wat beloven producenten van ZZP-boekhoudprogramma’s doorgaans? Is dit de realiteit?

Producenten van ZZP programma’s zijn geneigd wilde beloften te doen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, denken ze iets te vaak het wiel opnieuw te hebben uitgevonden. Ook zijn ze wellicht wat te optimistisch in de hoeveelheid tijd en energie die ze je kunnen besparen. Vaak koop je een programma met verschillende functionaliteiten. Als je pech hebt zitten er ook functionaliteiten in waar je uiteindelijk niets mee doet, omdat je ze toch niet praktisch vindt.

Waar let je op bij het testen van een ZZP boekhoudprogramma?

Persoonlijk, als wij een ZZP boekhoudprogramma gaan testen, letten we op de volgende zaken:

 • Wat zijn de precieze functionaliteiten van het programma? Zijn dit functionaliteiten die een toegevoegde waarde hebt als je ze online toepast, of kunnen ze net zo goed offline plaatsvinden?
 • Maakt de producent gebruik van een gratis proefperiode van het programma? Zo ja, wat zijn hier de voorwaarden van? Wat gebeurt er als het proefabonnement ten einde loopt?
 • Wat is de prijs-kwaliteitverhouding precies: hoe duurder de prijs, hoe meer we verwachten
 • Hoeveel keuzevrijheid heb je? Ben je in staat zelf modulen samen te stellen, of ben je geheel afhankelijk van wat een paar voorgemaakte programma’s te bieden hebben?

Dit zijn ónze onderzoekdata

Als wij ZZP boekhoud programma’s gaan vergelijken, dan doen we dit met geduld. Dat houdt in dat we ons niet gek laten maken door eerste impressies, maar ergens verschillende weken en soms zelfs maanden mee aan de slag gaan. Pas al we ergens langere tijd mee gewerkt hebben, kunnen we beoordelen of het goed is. We proberen verkooppraatjes te negeren.

Programma 1: Visma e-Accounting voor ZZP

Hieronder volgen de ZZP boekhoud programma’s die bij ons als beste uit de test gekomen zijn. We beginnen met Visma e-Accounting, het programma dat we hierboven al genoemd hebben. Visma helpt je om je boekhouding zo eenvoudig mogelijk te maken. Het bedrijf helpt je om verschillende taken te automatiseren aan de hand van slimme, digitale functies. Op die manier kun je veel tijd besparen en is de kans een stuk groter dat je fouten vermijdt.

Dit zal Visma e-Accounting voor je betekenen

Visma e-Accounting betekent het volgende:

 • Je krijgt beveiligde en 100% betrouwbare administratie: de kans op een lek in de firewall is minimaal
 • Je kunt het proefabonnement van Visma e-Accounting gratis 30 dagen (een maand dus) uitproberen
 • e-Accounting van Visma laat zien hoe je slimmer kunt factureren: automatisch via pdf, e-factuur of post
 • Een groot voordeel voor elke ZZP-er is dat je e-Accounting aan je bank kunt koppelen: voor een groot deel van de financiële transacties hoef je slechts op één enkele knop te drukken

Programma 2: Vixum boekhouden voor de ZZP’er

Vixum is ook een boekhoudprogramma dat speciaal voor de ZZP-er is ontworpen. Al je data wordt veilig online opgeslagen. Met het boekhoud programma kun je onbeperkt factureren. Vixum stelt zichzelf tot doel jou met slimme mechanismen geld en tijd te besparen. Je hebt hier geen enkele boekhoudkennis voor nodig: de functies van het programma wijzen zichzelf uit. Er zijn talloze ZZP-ers die je zijn voorgegaan en van Vixum gebruikmaken. Het merendeel is tevreden.

Waarom je als ZZP’er voor Vixum zou moeten kiezen

Als ZZP-er is Vixum zeker een geschikt programma voor je. Waar dat aan ligt?

 • Het online boekhoud programma is verrassend makkelijk in gebruik
 • Je factureert gemakkelijk vanuit je eigen agenda
 • Om aan de slag te gaan, heb je geen voorkennis nodig
 • Factureren en boekhouden kan onbeperkt
 • Het gebruiksvriendelijke programma is 30 dagen gratis uit te proberen.

Programma 3: Informer Premium voor boekhouden en facturatie

Heb je al gehoord van Informer Premium? Dit is het uitgebreidste boekhoud programma van  Informer, dat zowel door MKB-ers als door ZZP-ers kan worden gebruikt. Het programma is de ideale manier voor de zelfstandige om op snelle, efficiënte wijze de boekhouding gedaan te krijgen.

Waarom je als ZZP’er kiezen moet voor Informer Premium

Als ZZP-er beleef je veel plezier aan Informer Premium, vanwege…

 • De relatief bescheiden prijs voor een abonnement
 • Het feit dat je via een veilig netwerk snel online kunt factureren
 • Je foto’s van je uitgaven via WhatsApp versturen kunt
 • Je elke mogelijke Nederlandse bank aan je account kunt koppelen om automatisch boekhouden in te stellen
 • Het versturen van je btw-aangifte een fluitje van een cent wordt
 • Je het programma 30 dagen gratis kunt testen, zonder dat je hierna ergens aan vast zit
 • Voor de activatie geen bankgegevens zijn vereist
 • Je waar je ook gaat of staat, inzicht in je cijfers hebt.

Programma vier: Silvasoft voor de ZZP’er

Silvasoft is een gouden partner voor zowel de ZZP-er als de MKB-er. Je kunt gemakkelijk samenwerken met je eigen accountant. Silvasoft stelt je in staat zelf te kiezen waar je je account toegang toe geeft en waartoe niet. het programma is lekker gemakkelijk in het gebruik (zoals het hoort, eigenlijk) en biedt een totaaloplossing voor alle problemen met boekhouden. De software is niet alleen geschikt voor MKB-bedrijven, maar ook voor ZZP-werk.

Wat je als ZZP’er aan Silvasoft hebt: voordelen in en notendop

Van notendop tot peulenschil – met Silvasoft wordt online boekhouden een heel stuk overzichtelijker:

 • Er zit geen limiet op het aantal boekingen dat je verricht
 • Je kunt in je eigen huisstijl factureren – die huisstijl wordt automatisch in alle aspecten van de boekhouding verwerkt
 • Rapportages over omzet, winst en kosten: je hebt ze in een handomdraai
 • In een minuutje tijd heb je elektronische ICP en btw aangifte geregeld
 • Dankzij een bankkoppeling worden bankafschriften automatisch in je boekhouding geïmporteerd
 • Dankzij “Mail & Herken” mail je facturen automatisch door naar je boekhouding
 • “Scan & Herken” zorgt ervoor dat facturen en bonnetjes automatisch ingelezen en verwerkt worden
 • Dankzij de meekijkfunctie kan je boekhouder eenvoudig op afstand de boekhouding inzien.

Programma vijf: MoneyMonk voor de ZZP’er

MoneyMonk is een ander geschikt programma voor online boekhouding. Met MoneyMonk kun je als dienstverlenende ZZP-er je volledige administratie regelen, zonder dat je je jezelf hierbij tot je nek in de technische details werkt. MoneyMonk richt zich naar eigen zeggen expliciet op ZZP-ers met een dienstverlenend beroep, zoals adviseurs, marketeers, designers, fotografen. Ook als je werkzaam bent in de zorg, SEO specialist of coach bent is MoneyMonk er voor je.

Wat je als ZZP’er aan MoneyMonk hebt

MoneyMonk is gespecialiseerd in de ZZP-er in de dienstverlening. Alle tijd gaat naar dezelfde soort klanten, met dezelfde soorten behoeften uit, dat betekent ook steeds dezelfde manier van aanpak:

 • Als dienstverlenende ZZP-er heeft MoneyMonk een streepje voor op de concurrenten
 • Het online boekhoudprogramma helpt je grip te krijgen op je financiën, onder meer dankzij geautomatiseerde processen en nauwere samenwerking met je boekhouder
 • Je kunt facturen opstellen in de huisstijl van je bedrijf en deze per e-mail verzenden
 • Dankzij de slimme app heb je overal toegang tot je financiële situatie, ook onderweg.

Programma zes: Rompslomp (…of juist niet) voor de ZZP’er

Rompslomp blijft een bizarre naam, maar wel een naam die je goed onthoudt. Rompslomp biedt zijn services in drie verschillende abonnementen aan. Het eerste abonnement is gratis. Dit is voor iedereen toegankelijk. Let op: het gratis abonnement is tijdelijk. Je kunt met het gratis abonnement onder meer een logo en huisstijl op je factuur laten plaatsen, plus een onbeperkt aantal facturen en offertes laten maken: een goede manier om Rompslomp te leren kennen.

Wat een ZZP’er aan Rompslomp heeft

Als ZZP-er kun je, zoals gezegd, uit drie verschillende Rompslomp abonnementen kiezen:

 • Het gratis abonnement biedt een uitstekende introductie en heeft voldoende praktische functie
 • Je kunt je gratis abonnement in een “Plus” abonnement laten omzetten: hiermee krijg je alle luxe van het gratis abonnement, plus een registratie van ritten en uren, de mogelijkheid facturen te e-mailen en een manier om uitgaven makkelijker in te boeken
 • Het Pro abonnement kost 15 euro in de maand (“Plus” kost 5 euro): je krijgt de luxe van “Plus” en daarbij een btw-overzicht, je eigen balans, plus winst- en verlies rekening
 • Het feit dat je Rompslomp überhaupt gratis kunt uitproberen, is al een groot voordeel.

Programma zeven: Reeleezee voor ZZP

Ook Reeleezee is ideaal voor de ZZP-er. Dat zit hem in het feit dat je je boekhouding heel gemakkelijk kunt automatiseren en efficiënter kunt maken. Je kunt ervoor kiezen heel je boekhouding aan je accountant uit te besteden, maar je kunt ook kiezen de touwtjes zelf in handen te houden. Dankzij de gemakkelijke interface kan iedere ondernemer ermee uit de voeten, boekhoudervaring of niet. Ook kun je gebruik maken van een super toegankelijke app.

Wat kan je als ZZP’er met Reeleezee?

Heb je al gehoord van Reeleezee? Ze zeggen dat het super makkelijk werkt:

 • Boekhouding was nog nooit zo mobiel (dankzij de app)
 • Samenwerken met je accountant kan nu eenvoudig digitaal
 • Kiezen kan uit twee abonnementen: “Slim factureren Onderweg” en “Slim boekhouden”
 • “Factureren onderweg” kost 15 euro per maand: dit abonnement is dé manier om offertes te sturen en je uren te registreren; je kunt hier onder meer kilometers en uren mee registreren, plus betalingsherinneringen en offertes aanmaken
 • “Slim Boekhouden” wordt de optimale keuze voor kleinere ondernemers en ZZP-ers genoemd: je krijgt alle functies van slim factureren en daarnaast kun je transacties verwerk, btw-aangifte en betalingen doen; ook kun je uitgebreide rapportages inzien.

Programma acht: boekhouden voor ZZP volgens e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl is een prima partij voor online boekhouden. Hier vind je alles dat je nodig hebt om te kunnen factureren en offertes te versturen. Ook kun je relaties beheren, uren registreren en voorraadbeheer uitvoeren. Als klant van e-Boekhouden.nl krijg je toegang tot de meest innovatieve functies, zowel “Scan & Herken”, “Mail & Herken” en de mogelijkheid je bank te koppelen aan je account. Alles is zo ongericht om zoveel mogelijk tijd te besparen.

Wat heb je als ZZP’er aan e-Boekhouden.nl?

e-Boekhouden is bij veel ZZP-ers een bekend adres. Wat maakt e-Boekhouden nu zo succesvol?

 • e-Boekhouden is van ondernemers voor ondernemers, met andere woorden: de visie van de ondernemer schijnt hier doorheen – dat blijkt uit de gebruikservaring, dit zal verrassend intuïtief en vertrouwd aanvullen; daarnaast sluit het menu naadloos op je situatie aan
 • Voor vragen kun je e-Boekhouden gemakkelijk bereiken via e-mail, telefoon of chat
 • De support-omgeving is vele FAQ’s, handleidingen en videotrainingen rijk
 • In de accountantslijst vind je de mogelijkheid met een professionele accountant samen te werken
 • Als startende ondernemer kun je maar liefst 15 maanden (ruim een jaar dus) gratis boekhouden
 • Vervolgens zul je overschakelen op het ZZP/mini abonnement voor 9,95 euro in de maand: dit geeft recht op 240 boekingen per jaar, plus relatiefbeheer, btw-aangifte en budgetten.

Programma negen: Fiscaalonline voor de ZZP’er

Fiscaalonline biedt ook prima boekhoud programma’s voor ZZP. Alle aangiftes worden in één overzichtelijk dashboard samengebracht. Vanuit hier kan je je boekhouding effectiever in gaan richten. Wist je dat intussen ruim 4000 ondernemingen op de kracht van Fiscaal-online vertrouwen?

Dit heeft een ZZP’er aan Fiscaalonline

Fiscaalonline is een prima partner voor ZZP, dat blijkt uit:

 • Het feit dat btw-aangifte sneller en efficiënter gaat
 • Het feit dat je één handig overzicht voor alle aangiftes krijgt
 • De status van je aangiftes direct wordt teruggekoppeld in het dashboard
 • Het feit dat een proefabonnement onbeperkt geldig (je bent dus niet aan een proeftijd gebonden)
 • Het feit dat er oplossingen voor inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting problemen worden geboden
 • Bij Fiscaalonline werken ze met licenties, die vrijblijvend te proberen zijn. Je stelt samen een pakket met functies samen aan de hand van verschillende licenties.

Programma tien: als ZZP’er zelf aan de slag met MyFinance

MyFinance is een programma dat ideaal werkt voor ZZP-ers en starters. Je kunt onder meer een gratis proefperiode beginnen. Als deze ten einde is, stopt het abonnement automatisch. Je gaat dus niet direct over naar een betaald abonnement. MyFinance is gespecialiseerd in boekhoudoplossingen voor ZZP. Je leert met minimale inspanning foutloos boekhouden. Je kunt met het Real-time inzicht bijvoorbeeld precies inzien hoeveel btw je nog verschuldigd bent.

Wat je als ZZP’er aan MyFinance hebt

MyFinance is er voor elke ZZP-er. Waar blijkt dat precies uit?

 • Real-time inzicht: zoals hierboven al genoemd heb je altijd een precies overzicht van de btw die je nog moet afdragen of die je nog terug kunt krijgen
 • De geavanceerde software zorgt voor makkelijkere factureringsprocedures, ook staan alle verplichte gegevens al op je factuur vermeld
 • Het maken van een offerte en toevoegen van een huisstijl wordt een fluitje van een cent
 • Dankzij de bonnen scanner kun je elk pietepeuterig bonnetje moeiteloos toevoegen aan je online boekhoud omgeving
 • Dankzij de gratis app voor iOS en Android heb je je online boekhouding altijd en overal bij de hand
 • Gereden kilometers en gewerkte uren worden ook voor je geregistreerd.

De beste Boekhoudpakketten volgens Ikwordzzper.nl

Ik word zzp-er: duidelijker kan de opzet van een website niet zijn. Hier vind je alles wat je weten moet als je als ZZP-er aan de slag wil gaan, waaronder verschillende online boekhoud programma’s. Onder deze programma’s worden onder meer e-Boekhouden, Rompslomp, Visma e-Accounting en MoneyMonk genoemd. Deze krijgen stuk voor stuk een uitstekende beoordeling.

Geschikt boekhoudprogramma vinden: dit moet je doen

Dus… we hebben nu het één en ander gedeeld over online boekhoud programma’s voor de ZZP-er. Misschien heb je van een aantal van de boekhoud programma’s in dit lijstje al eens gehoord. Andere namen zullen volledig nieuw zijn. Je bent in ieder geval één stap verder: je weet wat er op de markt is. Als een programma je geïnspireerd heeft, raden we je aan op de bijgevoegde link te klikken om het nader te onderzoeken. Misschien is het wel precies wat je zoekt.

in conclusie

ZZP boekhoud programma’s zijn er in talloze soorten en maten. Je weet nu wat boekhoud programma’s voor je kunnen betekenen. Het is aan jou om te bepalen of je werkzaamheden als ZZP voldoende uitgebreid zijn om een boekhoud programma nodig te hebben. Zo ja, wat voor soort abonnement zou je dan afsluiten? Kies je voor een vast abonnement of voor losse modules?