Welke experts moet je echt volgen als je geïnteresseerd bent in de FIRE-movement? FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. In samenwerking met het #1 Nederlandse beleggersplatform Beleggersplek.nl hebben we de top 10 van Nederland beoordeeld, geselecteerd en samengesteld.

Top 10 beste FIRE-movement experts in Nederland

Wil jij financiële onafhankelijkheid bereiken en in staat zijn om vervroegd pensioen te realiseren? Er zijn tal van FIRE-movement experts in Nederland die hun expertise delen. Op de websites kom jij wellicht nét langs die ene tip die jou naar financiële vrijheid leidt. Echter, welke FIRE-movement expert zijn het meest betrouwbaar, accuraat en realistisch? Lees verder voor de top 10 beste FIRE-movement experts in Nederland.

Wat is de FIRE-movement?

FIRE staat voor Financially Independent & Retire Early, waar de focus dus ligt op financiële onafhankelijkheid en vroeg met pensioen kunnen gaan.

De FIRE-movement kent haar oorsprong in de Verenigde Staten. Financiële keuzevrijheid is één van de belangrijke uitgangspunten binnen de beweging die steeds populairder wordt in Nederland.

Uitgaven verlagen

FIRE-movement experts in Nederland richten zich onder andere op het financiële plaatje. Het komt simpelweg neer op het verlagen van uitgaven en het voorkomen van schulden. Bij het minder uitgeven wordt ook gekeken naar de inkomsten. Je vergelijkt inkomsten met de uitgaven en vice versa, om zo bewuster met geld om te gaan.

Bewuste keuzes

Dat binnen het idee van de FIRE-beweging de focus ligt op financiële onafhankelijkheid, is enigszins misleidend. Om FIRE te zijn gaat het voornamelijk om het maken van bewuste keuzes met betrekking tot vrijheid.

Om FIRE te kunnen zijn dien je je bij iedere uitgave af te vragen of het écht van waarde is. Daarbij doelt men niet op financiële waarde, maar op het belang van de uitgave zelf. Er bestaan meerdere voordelen van het maken van dergelijke bewuste keuzes. Zo haal jij meer voldoening uit het maken van weloverwogen keuzes met betrekking tot jouw vrijheid en financiële FIRE-doelstelling.

FIRE-doelstelling

Vrijwel alle FIRE-movement experts in Nederland zullen het eens zijn met dat het stellen van doelen van belang is. Dit hoeven niet per sé keiharde financiële doelen te zijn. Natuurlijk kun jij met jezelf afspreken bijvoorbeeld 600 euro per maand te willen sparen. Je kunt er ook voor kiezen de doelen te richten op vrijheid.

Waar er niets mis is met het sparen van €600, kun je dit doel ook vormgeven. Besluit bijvoorbeeld minder geld uit te geven aan kleding en vrije tijd. Stel een doel voor ogen, zie wat FIRE-movement experts delen en maak een plan.

Top 10 FIRE-movement experts in Nederland

Hieronder vind je een top tien van FIRE-movement experts in Nederland. Bij het samenstellen van deze lijst zijn we gaan kijken naar onder andere betrouwbaarheid en realiteitszin.

1. Vrije Meid – financiële vrijheid als digital nomad

De top 10 FIRE-movement experts wordt gestart met Vrije Meid. Suzanne van Duijn (1988) is een goud voorbeeld van hoe jij jouw doelen kunt behalen terwijl je dromen najaagt.

Vrije Meid is de blog waarop Suzanne haar ervaringen en tips deelt. Als ervaren blogger – sinds 2009 – weet zij hoe ze jouw met teksten kan prikkelen. Naast de nodige informatie die je meekrijgt in haar variërende blogartikelen, zijn ze een genot om te lezen.

Je leest niet alleen over Suzanne zelf, maar op Vrije Meid deelt ze tal van verhalen van anderen. Vrije Meid staat niet zonder reden op nummer 1 in de lijst. Wij raden je aan haar blog te ontdekken, gebruik te maken van haar materiaal en je te laten inspireren.

Als het anderen is gelukt, waarom zou het jou dan niet lukken?

Bekijk Vrije Meid op LinkedIn

2. Financieel Vrije Vrouw – financiële onafhankelijkheid voor vrouwen

Financieel Vrije Vrouw is de volgende in onze lijst. Janneke van den Brink las in 2013 voor het eerst over de FIRE-movement.

Als succesvolle, getrouwde vrouw en moeder van een dochtertje, heeft Janneke genoeg bezigheden. Ze geeft aan haar verlangen naar financiële vrijheid niet tegen te kunnen houden. In haar FIRE-masterclass inspireert zij vrouwen om te sparen naar financiële vrijheid.

Janneke neemt je mee in de wereld van beleggen. De transparantie in haar FIRE-Academy laat zien hoe zij voor jou van waarde kan zijn. Ze deelt alles waar zij tegenaan is gelopen, zodat jou niet hetzelfde overkomt.

Binnen Financieel Vrije Vrouw is het doel duidelijk: financiële vrijheid bereiken als vrouw. Janneke zelf heeft haar veertigste als doel gesteld, laat de ambitie dienen als inspiratie.

Bekijk Financieel Vrije Vrouw op LinkedIn

3. Finance Monkey – beleggen op een manier die bij jou past

Op de website van Finance Monkey word je direct met je neus op de feiten gedrukt. Saska helpt maandelijks 25.000 mensen middels haar blogs en video’s.

Finance Monkey helpt jou in het starten als belegger. Daarbij gaat het vooral om het vinden van een manier van beleggen die aansluit op jouw persoonlijkheid. Zo vertelt Saska over haar onzekerheid als startend belegger en hoe ze nu vastbesloten haar halve inkomen investeert.

Saska biedt haar expertise aan in de vorm van video’s, cursussen, printables en diverse tools. Naast deze elementen geeft ze jou inzicht in welke boeken en tools haar hebben geholpen. Finance Monkey geeft veel keuzevrijheid, je zit nergens aan vast en kunt altijd kiezen voor jouw eigen manier.

4. Het Rijke Wijf – creatief met geld

Christel Nolle is de vrouw achter Het Rijke Wijf. Haar blog barst van het ervaring en de expertise. Ze weet waar ze het over heeft en staat financieel zeker in het leven.

Christel is de ware definitie van ervaringsdeskundige. Ze heeft bijna een ton aan schulden af weten te lossen binnen 6 jaar. Hoe ze dit bereikt heeft, valt terug te lezen in haar gratis e-book.

Het Rijke Wijf – de blog – bevat een enorme transparantie wat betreft financiële zaken. Zo is Christel heel open over haar huidige situatie en het effect daarvan. Ook vind je tal van inspiratie aan creatieve manieren om jouw financiën te ordenen. Zo kun jij toewerken naar financiële vrijheid.

Bekijk Het Rijke Wijf op LinkedIn

5. PorteRenee – besparen, sparen en beleggen

PorteRenee is – niet als enige in deze lijst – een blog waarin de eigenares transparant is. Via de blog en podcast deelt Renée Lamboo (samen met haar man) tips over onder andere besparen, sparen en beleggen.

Naast tal van inspirerende artikelen, deelt Renée nog veel meer op haar blog. Zo komen al haar relevante ervaringen naar voren in haar e-book. Ook biedt PorteRenee enkele hulpmiddelen die jou helpen grip te krijgen op jouw financiële zaken.

Het aantal blogartikelen waartoe je toegang hebt op PorteRenee is verbazingwekkend – evenals de kwaliteit. Even niets te doen? Scroll door de visueel prettige blog voor de meest praktische en effectieve tips en inspiratie.

Bekijk PorteRenee op LinkedIn

6. The Budget Life – financieel en persoonlijk blog

The Budget Life is een zeer compleet personal blog, gericht op financiën. Eigenares Nicole van Roekel geeft aan al vanaf haar vroege tienerjaren een geldnerd te zijn.

Als beleggende en sparende ondernemer vertelt ze over haar FIRE-doelen. Al sinds 2011 schrijft ze op haar blog The Budget Life over hoe jij geld kunt (be)sparen, verdienen en investeren. Alles zodat jij jouw financieel vrije leven kunt leiden en met vervroegd pensioen zou kunnen.

Haar blogartikelen lezen weg alsof je met haar in gesprek bent. Ze bevatten de perfecte balans tussen luchtig, vermakend en inspirerend. Dwaal weg in haar vele blogartikelen en laat je inspireren op The Budget Life.

Bekijk The Budget Life op LinkedIn

7. Forbes – nieuws binnen de zakenwereld

Forbes is dé plek voor alles wat gebeurt binnen de zakenwereld. Veel mensen kennen Forbes van de jaarlijkse lijst van rijkste personen op aarde. Echter, Forbes is veel meer dan een samensteller van lijsten.

Het platform is immers een blog, je vindt er een scala aan artikelen. Van zaken, tot innovatie en financiële onafhankelijkheid – je raakt niet snel uitgelezen.

In zo’n bos aan artikelen, kan het lastig zijn om te vinden wat je zoekt. Aan dit potentiële nadeel maakt Forbes een eind middels de zoekfunctie. Jij zoekt naar financiële vrijheid en je krijgt direct een overzicht van artikelen die voor jou nuttig kunnen zijn.

Bekijk Forbes op LinkedIn

8. Business Insider – bron aan zakelijk nieuws

Evenals bovenstaand nummer, is Business Insider een ultieme bron aan zakelijk nieuws. Op de website van Business Insider tref je onwijs veel artikelen.

Het oneindige leesvoer voorziet jou van de meest effectieve tips en inspiratie. Ongeacht of je je focust op financiële onafhankelijkheid, ondernemen of beleggen; Business Insider heeft wat je zoekt.

Men levert bij Business Insider geweldig werk, om zo haar consumenten up to date te houden. Ieder uur vind je binnen vrijwel alle categorieën nieuwe artikelen – klaargezet om inspiratie uit op te doen.

Bekijk Business Insider op LinkedIn

9. Budgetproof – een leuk leven hoeft niet duur te zijn

Eigenares Marloes van Straaten is niet van ‘suffe termen’ als prijs-kwaliteitsverhouding. Haar kijk op de route naar FIRE is eenvoudig en recht door zee: besparen op dagelijkse basis.

Op Budgetproof draait alles om welke producten ‘budgetproof’ zijn – de naam spreekt boekdelen. Marloes deelt alles wat betaalbaarder is dan dat jij op dit moment voor ogen hebt. Ze doet dit over alles wat ons iedere dag bezighoudt; van kleding en beauty tot (energie)rekeningen en interieur.

Bekijk Budgetproof op LinkedIn

10. AmbitiEmma

Wij sluiten de lijst af met semi-persoonlijk blog AmbitiEmma. Op dit blog geeft Emma Verschure tal van tips voor de financiële- en marketingzijde van ondernemen. In de artikelen die Emma schrijft komt haar ervaring en expertise naar voren.

Bij het lezen van de naam ‘AmbitiEmma’, brengt je brein je gelijk bij ‘ambitie’. Naast het beheren van AmbitiEmma heeft Emma nog een eigen bedrijf. Onder de naam ‘Emma’s Tax Law’ helpt ze ondernemende vrouwen met belastingzaken.

Ambitie is een vereiste voor het streven naar financiële onafhankelijkheid. Emma geeft jou precies genoeg inspiratie om jouw eigen ambitie te laten floreren.

Bekijk AmbitiEmma op LinkedIn