Wat zijn de beste gratis sitebuilder-tools om zelf een gratis website te maken? Op deze pagina kun je de beste website-maker-programma’s vergelijken en onderaan dit overzicht vind je een aanbeveling welke je moet gebruiken. Wordt het Wix, JouwWeb of toch WordPress? Lees verder en vind de beste gratis websitebuilder…

Wat is de beste gratis tool om zelf gratis een website te maken?

In dit artikel gaan we bespreken wat de beste (gratis) tool is om zelf je eigen website te maken. Voordat we naar onze favoriete keuzes gaan, moeten we kort in gaan op waarom het überhaupt een goede optie is om helemaal zelf je website te maken met een goede tool…

Als je tóch een eenvoudige website wilt, kun je hem net zo goed gratis zelf maken

Wat kost dat eigenlijk? Zo’n simpele, kleine website waar maar een paar pagina’s op hoeven? Het antwoord is: helemaal niks als je een gratis websitebuilder gebruikt – en je kunt de website dan ook nog eens zelf makkelijk aanpassen.

Waarom kost dat niks? Omdat je jouw eigen tijd inzet om jouw website te maken én omdat de software om zo’n website te maken óók gratis kan zijn.

Hoe kan het dat sommige websitebuilders gratis zijn?

beste website builder tools die gratis zijn

Dat komt doordat die gratis website builders ook opties bieden om te upgraden naar een betaald abonnement. Vaak koop je daar twee dingen voor:

 • De credits naar de gratis website builder kun je verwijderen met een betaalde upgrade.
 • Je kunt in een betaalde upgrade een eigen domeinnaam gebruiken voor je website, wat nooit kan in een gratis versie.

Is zo’n gratis websitebuilder aangeraden? Absoluut!

De meeste gratis websitebuilders bevatten gewoon de volledige functionaliteiten die ook in de betaalde versie zitten. Je zit dus niet met een beperkt product te werken. Het enige wat in de weg zit, is dat je geen eigen domeinnaam kunt gebruiken en dat je credits geeft aan de websitebuilder.

De prijzen om te upgraden naar betaalde versies zijn bovendien erg coulant, dus het kan geen kwaad om dat ook te overwegen. Vooral de goede Nederlandse partijen, zoals JouwWeb, bieden erg vriendelijke prijzen.

Gratis websitebuilders vergelijken: alle aanraders

beste gratis website builders

Als je een gratis website wilt maken, welke tool is dan de beste? We zetten de meest bekende tools hieronder op een rijtje…

1. Moet je WordPress gebruiken voor een gratis website?

Het WordPress-installatiepakket van WordPress.org is inderdaad gratis. Máár dan moet je nog webhosting en een domeinnaam hebben – en dan kom je al gauw op precies dezelfde prijs uit van de premium-versies van webbuilder-tools als JouwWeb of Wix. Dus nee, als je een 100% gratis website wilt, gebruik dan niet het WordPress-installatiepakket.

En WordPress.com dan? Inderdaad, daarmee kun je wél een 100% gratis website maken. Je krijgt dan een domeinnaam met .wordpress.com erachteraan. Bijvoorbeeld: bloemetjeskopen.wordpress.com.

Raden wij WordPress.com aan? Nee, want WordPress.com is echt als blog-tool bedoeld en dat is te zien aan ieder ontwerp van WordPress.com-websites. Het ziet er allemaal niet strak, modern en commercieel uit, maar heel erg ’tekst-achtig’.

Hieronder gaan we naar de gratis websitebuilders kijken die wél bedoeld zijn voor het maken van een moderne website, en geen pure tekstblog.

2. JouwWeb

Test JouwWeb hier direct gratis uit!

3. Weebly

4. Wix

5. Squarespace (niet gratis, wel een proefperiode)

6. Jimdo

Onze zoektocht naar de beste gratis websitemaker

Op het gebied van gratis websitemakers is er hel wat mogelijk. Het hebben en zelf onderhouden van een website wordt steeds populairder. Steeds meer mensen houden zich hiermee bezig. Steeds meer kleine bedrijfjes en zelfs zzp’ers hebben een eigen website. Wij hebben als redactie natuurlijk ook onze eigen website. Die hebben we met veel zorg vormgegeven. Toch hebben we hiervoor niet van de meest handige tools gebruik gemaakt.

Waarom wij gratis website makers zijn gaan beoordelen

Het opzetten van onze eigen website ging in eerste instantie wat stroef. Hetzelfde geldt voor het onderhoud ervan. We dat een heel stuk makkelijker maken voor de mensen die na ons kwamen. Met anderen woorden: voor jou, de lezer. Daarom zijn we ons verder gaan verdiepen in wat gratis websitemakers te bieden hebben. De markt is verrassend groot.

Kritisch blijven op het aanbod beste gratis websitemakers

Ondanks het feit dat de markt op het gebied van gratis websitemakers erg groot is, mag je nog altijd kritisch zijn. Kritisch blijven op wat je aankoopt en waar je gebruik van maakt, moet eigenlijk altijd. Het fijne van een groot aanbod is natuurlijk ook dat je eindeloos kunt vergelijken. Niet elke gratis websitemaker zal van even hoge kwaliteit zijn (anders zou hij immers niet gratis zijn). In dit artikel gaan wij proberen de beste van de mindere makers te onderscheiden.

Beloften van gratis website bouwprogramma’s

Gratis website bouwprogramma’s kunnen je van alles beloven. Het meest voor de hand liggend natuurlijk is dat je in een handomdraai – soms al in een kwestie van minuten – een eigen website in n elkaar kunt zetten. Je wordt beloofd dat je dit zelfs kunt als je er nog geen enkele verstand van hebt. Je website zal meteen vlekkeloos werken en een groot succes worden bij de bezoeker. Of dat echt het geval is, is natuurlijk nog maar de vraag.

Beoordeel gratis website makers tools op deze criteria

Wij beoordelen een gratis website makers programma altijd op het volgende:

 • De tool moet eenvoudig in gebruik zijn, zelfs voor iemand zonder ervaring
 • De tool moet uitgebreide functies hebben, bijvoorbeeld de mogelijkheid een eigen webshop te openen
 • Ook moet de tool voortdurend up to date worden gehouden
 • De tool moet je in staat stellen je website te onderscheiden van de concurrenten – eenheidswort moet voorkomen worden
 • Ook belangrijk is dat de websitefuncties en lay-out bij de bezoeker in de smaak vallen.

Onze onderzoeksdata voor gratis website bouwprogramma’s

Bij het beoordelen van gratis website bouwprogramma’s gaan wij altijd op kritische wijze te werk. We vinden het belangrijk dat website bouwprogramma’s zoveel mogelijk zelf in praktijk uittesten. Dat betekent dat we enkele van onze eigen websites hebben vormgegeven aan de hand van deze tools. Ook hebben we in dit review tools opgenomen die we weliswaar niet zelf hebben getest, maar waar we uitgebreide reviews over hebben gelezen.

Beste gratis websitebouw tool volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond biedt een zeer volledig overzicht met gratis te gebruiken software voor website. Deze software wordt omschreven als “aanrader” en is opgedeeld in meerdere categorieën.

Die categorieën zijn:

 • Computerveiligheid en schoonmaak
 • Productiviteit
 • Opslag en back-up
 • “Systeemhulpjes”
 • Communicatie
 • Beeld en grafisch
 • Internet.

https://www.consumentenbond.nl/digitaalgids/beste-gratis-software

Jouw gratis websitetool vervolgstap

Op het gebied van gratis websitetools is, zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, heel wat mogelijk. De mogelijkheden zijn ongekend groot en voor elk aspect van websitebouwen en -onderhoud is zeker een handjevol tools beschikbaar om uit te kiezen. In dit artikel hebben we geprobeerd de beste tools er voor jou uit te pikken. Het is nu aan jou de websitetool uit te kiezen de het beste aansluit bij je wensen en de ambities van je websites. Dat gaat zeker goedkomen.

En de beste gratis website builder? De gratis versie van JouwWeb

JouwWeb springt erbovenuit qua gemak, moderniteit, onbeperkte opslagruimte en gebruiksvriendelijkheid. Dat is niet alleen onze ervaring nadat we het een jaar lang intensief hebben getest, maar het is ook te merken aan de zeer positieve reviews. Het is bovendien ook nog eens een volledig Nederlands bedrijf.

Als zo’n prettig product als JouwWeb ook een gratis versie heeft, dan moeten we daar ook naar kijken. De gratis versie van JouwWeb is nagenoeg gelijk aan de betaalde versie. Het belangrijkste dat aan de gratis versie ontbreekt, is dat je geen custom eigen domeinnaam kunt gebruiken en dat je de credits voor JouwWeb niet weg kunt halen.

Onze recensie van JouwWeb

– Hier lees je onze volledige recensie.

– Test JouwWeb hier direct gratis uit!

Waarom dan tóch upgraden naar een betaalde versie?

Wanneer je een gratis versie van een website builder gebruikt, zie je zo’n lange domeinnaam met bijvoorbeeld .wixsite.com of .jimdo.com erachteraan. Zo’n domeinnaam komt onprofessioneel over.

Wil je een betaalde versie van een websitebuilder, ga dan voor het Nederlandse bedrijf JouwWeb, want daarbij is het automatisch mogelijk om ook een .nl-domeinnaam te kiezen.

Test JouwWeb hier meteen uit (tip)!

Op jouw succes!