Wat zijn de beste gratis sitebuilder-tools om zelf een gratis website te maken? Op deze pagina kun je de beste website-maker-programma’s vergelijken en onderaan dit overzicht vind je een aanbeveling welke je moet gebruiken. Wordt het Wix, JouwWeb of toch WordPress? Lees verder en vind de beste gratis websitebuilder…

Wat is de beste gratis tool om zelf gratis een website te maken?

In dit artikel gaan we bespreken wat de beste (gratis) tool is om zelf je eigen website te maken. Voordat we naar onze favoriete keuzes gaan, moeten we kort in gaan op waarom het überhaupt een goede optie is om helemaal zelf je website te maken met een goede tool…

Als je tóch een eenvoudige website wilt, kun je hem net zo goed gratis zelf maken

Wat kost dat eigenlijk? Zo’n simpele, kleine website waar maar een paar pagina’s op hoeven? Het antwoord is: helemaal niks als je een gratis websitebuilder gebruikt – en je kunt de website dan ook nog eens zelf makkelijk aanpassen.

Waarom kost dat niks? Omdat je jouw eigen tijd inzet om jouw website te maken én omdat de software om zo’n website te maken óók gratis kan zijn.

Hoe kan het dat sommige websitebuilders gratis zijn?

beste website builder tools die gratis zijn

Dat komt doordat die gratis website builders ook opties bieden om te upgraden naar een betaald abonnement. Vaak koop je daar twee dingen voor:

  • De credits naar de gratis website builder kun je verwijderen met een betaalde upgrade.
  • Je kunt in een betaalde upgrade een eigen domeinnaam gebruiken voor je website, wat nooit kan in een gratis versie.

Is zo’n gratis websitebuilder aangeraden? Absoluut!

De meeste gratis websitebuilders bevatten gewoon de volledige functionaliteiten die ook in de betaalde versie zitten. Je zit dus niet met een beperkt product te werken. Het enige wat in de weg zit, is dat je geen eigen domeinnaam kunt gebruiken en dat je credits geeft aan de websitebuilder.

De prijzen om te upgraden naar betaalde versies zijn bovendien erg coulant, dus het kan geen kwaad om dat ook te overwegen. Vooral de goede Nederlandse partijen, zoals JouwWeb, bieden erg vriendelijke prijzen.

Gratis websitebuilders vergelijken: alle aanraders

beste gratis website builders

Als je een gratis website wilt maken, welke tool is dan de beste? We zetten de meest bekende tools hieronder op een rijtje…

1. Moet je WordPress gebruiken voor een gratis website?

Het WordPress-installatiepakket van WordPress.org is inderdaad gratis. Máár dan moet je nog webhosting en een domeinnaam hebben – en dan kom je al gauw op precies dezelfde prijs uit van de premium-versies van webbuilder-tools als JouwWeb of Wix. Dus nee, als je een 100% gratis website wilt, gebruik dan niet het WordPress-installatiepakket.

En WordPress.com dan? Inderdaad, daarmee kun je wél een 100% gratis website maken. Je krijgt dan een domeinnaam met .wordpress.com erachteraan. Bijvoorbeeld: bloemetjeskopen.wordpress.com.

Raden wij WordPress.com aan? Nee, want WordPress.com is echt als blog-tool bedoeld en dat is te zien aan ieder ontwerp van WordPress.com-websites. Het ziet er allemaal niet strak, modern en commercieel uit, maar heel erg ’tekst-achtig’.

Hieronder gaan we naar de gratis websitebuilders kijken die wél bedoeld zijn voor het maken van een moderne website, en geen pure tekstblog.

2. JouwWeb

Test JouwWeb hier direct gratis uit!

3. Weebly

4. Wix

5. Squarespace (niet gratis, wel een proefperiode)

6. Jimdo

En de beste gratis website builder? De gratis versie van JouwWeb

JouwWeb springt erbovenuit qua gemak, moderniteit, onbeperkte opslagruimte en gebruiksvriendelijkheid. Dat is niet alleen onze ervaring nadat we het een jaar lang intensief hebben getest, maar het is ook te merken aan de zeer positieve reviews. Het is bovendien ook nog eens een volledig Nederlands bedrijf.

Als zo’n prettig product als JouwWeb ook een gratis versie heeft, dan moeten we daar ook naar kijken. De gratis versie van JouwWeb is nagenoeg gelijk aan de betaalde versie. Het belangrijkste dat aan de gratis versie ontbreekt, is dat je geen custom eigen domeinnaam kunt gebruiken en dat je de credits voor JouwWeb niet weg kunt halen.

Onze recensie van JouwWeb

– Hier lees je onze volledige recensie.

– Test JouwWeb hier direct gratis uit!

Waarom dan tóch upgraden naar een betaalde versie?

Wanneer je een gratis versie van een website builder gebruikt, zie je zo’n lange domeinnaam met bijvoorbeeld .wixsite.com of .jimdo.com erachteraan. Zo’n domeinnaam komt onprofessioneel over.

Wil je een betaalde versie van een websitebuilder, ga dan voor het Nederlandse bedrijf JouwWeb, want daarbij is het automatisch mogelijk om ook een .nl-domeinnaam te kiezen.

Test JouwWeb hier meteen uit (tip)!

Op jouw succes!