Hoeveel kost het om een website te maken of te laten maken? Wat kun je verwachten qua kostenplaatje? We leggen het voor je uit in dit artikel. Lees verder…

De kosten van een website maken en laten maken

Wat kost het nu precies om zelf een website te maken of er één te laten maken? Daar is geen precies antwoord op te geven, maar in dit artikel gaan we in ieder geval een goede indicatie geven. Zelf een website maken of laten maken doe je meestal als ZZP-er, of als klein bedrijfje. Je hebt vaak geen heel groot budget tot je beschikking. Gelukkig is dat ook niet nodig.

De twee dingen die je altijd nodig zult hebben: een domeinnaam & hosting

Je kunt voor honderden dingen betalen die allemaal met jouw website te maken hebben, maar er zijn altijd twee dingen die minstens nodig zijn: een domeinnaam en webhosting. Dit zijn de enige twee kosten die je moet maken.

Nou ja, je kunt natuurlijk ook gewoon 100% gratis een “website” maken via {naamvanjewebsite}.wordpress.nl, {naamvanjewebsite}.jouwweb.nl, {naamvanjewebsite}.wix.nl, {naamvanjewebsite}.blogspot.nl, {naamvanjewebsite}.googlesites.nl, maar dat noemen we natuurlijk geen echte eigen website. Dat is een beetje hetzelfde als je eigen Facebookpagina.

Vandaar dat we zeggen: een domeinnaam en webhosting moet je in ieder geval hebben als je een website gaat maken. En die kosten geld. Het meest betrouwbare webhostingbedrijf van Nederland heet Transip – en deze partij richt zich volledig op deze twee zaken: de webhosting en de domeinnaam dus.

Alle andere kosten die je maakt, zijn optioneel

Verder hoef je eigenlijk nergens meer voor te betalen. Zo is de WordPress-software om zelf websites te maken gewoon gratis, en daar kun je gewoon prachtige websites mee maken met alle functionaliteiten. Die gratis WordPress-software kun je dus op jouw hosting zetten – waarbij die hosting dus niet gratis is.

Verschillende pakketten: een paar praktijkvoorbeelden

Kijk je bij een online bedrijfje dat websitesoftware aanbiedt, dan kun je vaak kiezen uit verschillende ‘pakketten’. Elk pakket bestaat uit verschillende bouwstenen waarmee je zelf een website in elkaar kunt zetten. Hoe duurder het pakket, hoe meer er doorgaans in zit. Behalve een website, heb je namelijk ook een domeinnaam met extensie nodig (zoals .com en .nl). Je website moet beveiligd, gehost en onderhouden worden. Ook moet je site kunnen groeien.

Basispakket bij Kameleonplus

De Belgische website Kameleonplus (extensie .be) bijvoorbeeld biedt meerdere pakketten aan voor het maken van een website. Het goedkoopste pakket is, op moment van schrijven, 349 euro in het jaar en bevat alle bovenstaande bouwtenen. 349 is een eerste indicatie van wat een website (laten) maken kan kosten. Het meeste wordt aangeleverd en een deel doe je zelf.

Websitepakketten van YZCommunicatie

Ook YZCommunicatie biedt verschillende pakketten aan voor het maken van een eigen website. Hier kost het laten maken van een website op moment van schrijven al minstens 600 euro. Je maakt onder meer gebruik van website programmabouwers als WordPress en Joomla.

Website als visitekaartje

Het is vandaag de dag ondenkbaar dat je als bedrijf geen eigen website hebt. Dat was 20 jaar geleden wel anders. Je website moet je regelmatig vernieuwen. Het internet staat niet stil en is continue in beweging. Het aanbod producten en services dat je online aanbiedt, zal in de loop van tijd ook veranderen. Ook is er steeds meer aandacht voor de mobiele website: ook vanaf tablet en mobiel zijn we online actief. De website moet dit technisch ondersteunen.

Globale kosten complete website

Een website die je minder dan 1000 euro kost, is vaak niet heel volledig. Wil je een website die aan alle basisvereisten voldoet en van het populaire WordPress format gebruik maakt, dan ben je al gauw zo’n 1.300-3.000 euro kwijt. Dat is natuurlijk een vrij fors bedrag, maar je moet een website echt zien als een investering die na verloop van tijd zijn vruchten afwerpt. Zeker als je ook van een webshop gebruik maakt en naast offline ook online gaat verkopen.

Een professioneel webdesignbureau inschakelen

Maak je gebruik van een groter webdesignbureau, dan haal je meer professionaliteit en ervaring in huis. Er gaat een team van échte specialisten aan de slag om jouw website zo fraai en praktisch mogelijk te maken. Je website is groeibestendig en kan zoveel worden uitgebreid als je zelf wil. Sla je de handen ineen met een webdesignbureau dan betaal je al snel zo’n 2.500 tot 5.000 euro. De investering is nog groter, maar je hebt er al groot bedrijf veel aan.

Denk aan de toekomst

Het internet is en blijft in beweging. De website die je nu laat maken, moet over vijf jaar ook nog te gebruiken zijn. Hoe pak je dat aan? Door een professional in te schakelen die weet wat hij of zij doet. De allergrootste en aller complexste websites kunnen tienduizenden euro’s kosten. Dit zijn websites met heel veel content. Deze vormen de uitzondering. Als ZZP-er hoef je echt niet meer dan 1.500 euro te betalen en ben je voor minder meestal ook al klaar.

Wat als je van een template gebruik maakt?

Een template is een specifiek websitedesign. Zo’n website wordt niet alleen door jouw website, maar door heel veel verschillende websites gebruikt. Het grote voordeel hiervan is dat het als het ware een ‘massaproduct’ is, dat snel en goedkoop geproduceerd kan worden. Het nadeel is dat je website niet uniek is. Maar laten we eerlijk zijn: voor het merendeel van de onderneming is een 100% unieke website geen topprioriteit. Reken op zo’n 250-1500 euro.

De kracht van WordPress

WordPress is een zogenaamde CMS, wat kort is voor “Content Management System”. Dit houdt in dat het een programma is dat je in staat stelt zelf je eigen website te maken. Wil je geld besparen en heb je genoeg vrije tijd, dan is het zelf maken van een WordPress website een slim alternatief. Wie weet vind je het ook nog wel leuk om te doen. Je kunt je eigen WordPress website bouwen in een tijdbestek van enkele uren (als je ervaren bent) tot dagen.

Hoe bespaar je kosten met WordPress?

Met WordPress ga je zelf actief aan de slag met het maken van een website, in plaats van dat je die laat maken. Je betaalt alleen voor de hosting service. Webhosting houdt in dat je een stukje webruimte opslaat (zoals een bankaccount bij een bank), waarop je informatie opslaat.

Wat zijn de kosten voor website-onderhoud?

Zoals gezegd, kost het opbouwen van een website geld. Maar het onderhouden ervan kost ook geld. Zo moet je onder meer geld betalen om een domeinnaam te mogen gebruiken en je moet de hosting betalen. De domeinnaam is de websitenaam plus de extensie (.com, .net, .nl, etc.). Je moet deze domeinnaam eerst laten registreren bij een zogenaamde “registrar”. Gemiddeld zal je per maand voor de domeinnaamkosten plus de hosting zo’n 15 euro kwijt zijn.

Ben je in staat je eigen website te maken?

Niet iedereen is in staat zijn of haar eigen website te maken. Hiervoor heb je enige kennis en ervaring nodig. Als je met een WordPress template werkt, is de instapdrempel wel een stuk lager. Een beginnende ondernemer die zijn of haar eerste website wil, zal de kosten zo laag mogelijk willen houden. Een WordPress template is voor beginnend ondernemers de ideale optie.

Wat als je écht kwaliteit zoekt?

Ben je op zoek naar een website van hoge kwaliteit? Dan kun je die in de regel het beste laten maken. Je schakelt dan een professionele webdesigner in die de website helemaal naar jouw hand kan zetten en je precies geeft waar je naar op zoek bent. Onthoud: kwaliteit kost geld. Een ervaren professional inschakelen doe je als je al weet dat je product werkt. Je hebt al een klantenbestand opgebouwd en je bent nu op zoek naar het optimaliseren van je site.

Hoe vaak vernieuw je een website?

Websites hebben niet het eeuwige leven. Net als elektronica moet je ze vroeg of laat vervangen. Het komt weleens voor dat een ondernemer 10 jaar met een decennia doet, maar een beetje grote ondernemer zal zijn of haar website om de 3-5 jaar laten vervangen of vernieuwen. Wil je met de tijd meegaan, dan is vernieuwen om de zoveel jaar een echte noodzaak.

Belang van een website

Je website is het online visitekaartje van je bedrijf en jou als ondernemer. Een goede eerste indruk achterlaten, is altijd belangrijk. Met een goed opgebouwde en vriendelijke ogende website, win je meteen het vertrouwen van de bezoeker en vergroot je de kans op verkoop. De websites zien er vriendelijk en prettig uit, spreken tot de verbeelding en zijn bovendien overzichtelijk.

Laat offertes vergelijken

Sommige websitebouwers zijn goedkoper dan anderen, terwijl ze in kwaliteit niet voor de ander onderdoen. Of een websitebouwer duur of juist goedkoop is, kan ook liggen aan de specifieke wensen die jij als opdrachtgever hebt. Vandaar dat je altijd bij verschillende bedrijven offertes moet aanvragen om te kijken welke aanbieder de voordeligste service biedt.

Bekijk portfolio’s

Webdesigners hebben bijna altijd een portfolio online staan van de websites die ze voor derde partijen hebben gemaakt. Bekijk dit portfolio om te zien om het type website bij je past. Als de websites in het portfolio tegenvallen, kun je het beste met een andere partij in zee gaan.

Het gehele websitebouwproces in beeld

Er komt meer kijken bij het bouwen van een goede website dan je in eerste instantie denkt:

  • Het eerste contact vindt vaak plaats in de vorm van mails of telefoongesprekken – je krijgt webdesigner vormt een eerste beeld van de persoon en het bedrijf voor wie hij de website bouwt
  • Aan de hand van een dieper persoonlijk gesprek wordt er een offerte opgesteld
  • Vervolgens vindt onderzoek plaats op de websites van vergelijkbare bedrijven
  • Er wordt een zogenaamde “Wireframe” (de opbouw van de toekomstige website schematisch voorgesteld) opgesteld. Als dit eenmaal is goedgekeurd, kan het échte ontwerpen beginnen
  • Tijdens het ontwerpen worden er technische werkzaamheden verricht, maar er vindt ook overleg plaats tussen de verschillende teamleden
  • Als het ontwerp is goedgekeurd, kan het framework geperfectioneerd worden en vindt de ‘vertaalslag’ naar CSS, HTML, PHP of een vergelijkbaar programma plaats
  • De content die je als opdrachtgever aanlevert, wordt vervolgens in de website gezet (als diamantjes in een ring). Denk hierbij aan contactformulieren, maar ook links naar sociale media.
  • Alle gegevens worden uitgebreid getest: de website wordt ook SEO (zoekmachine) geoptimaliseerd
  • Is alles af? Dan vindt de oplevering plaats
  • Er vindt eventueel nog nazorg plaats, bijvoorbeeld omdat er iets vergeten is of nog niet optimaal werkt.

De term “responsive” website

Response betekent in het Engels “antwoord” of “reactie”. Een responsive website is een website die reageert op het apparaat wat jij gebruikt en zich hierop aanpast. Een jaar of 10 geleden werden websites alleen nog via de computer of laptop bezocht, maar vandaag de dag doen mensen dat vooral ook via de telefoon. De website die je op de computer gebruikt, werd niet altijd goed op de telefoon, maar wel als je van een responsive website gebruik maakt.

Is een onderhoudscontract mogelijk?

Bij sommige webdesignbureaus kun je voor een bedrag van rond de 50-150 een zogenaamd “onderhoudscontract” afsluiten, wat betekent dat het bureau jouw website regelmatig onderhoudt en updates uitvoert wanneer dat nodig is. Dit is erg handig als je een grotere website hebt.

YouTube over kosten van een website laten maken

Uitgebreide uitleg over het maken van een gratis website met JouwWeb? Hier vind je de gegevens:

Op jouw succes!