Je wilt afbeeldingen gebruiken voor je website, maar waar haal je ze vandaan? Hier vind je tips voor de beste (gratis) stockfoto-websites en nog veel meer opties om goede afbeeldingen op je website te plaatsen. Lees verder…

Het is misschien even schrikken als website-eigenaar… Voor privégebruik mag je doen wat je wilt en gewoon afbeeldingen van Google halen, maar nu je een website hebt, zijn moet je heel goed oppassen zodat je geen schadeclaim krijgt.

Wat zijn de opties die je wél hebt? Het zijn er meer dan je denkt. Laten we alle opties verkennen…

Optie 1 – Gratis rechtenvrije stockfoto-websites

pexels gratis stockfotos

De meest makkelijke optie is om rechtenvrije afbeeldingen te gebruiken. Het fijne aan deze afbeeldingen is dat je er niet voor hoeft te betalen én dat je er geen credits voor hoeft te geven. De fotografen doen het voor naamsbekendheid op de betreffende stockfoto-websites.

Dit zijn de drie allerbeste plekken voor gratis rechtenvrije stockfoto’s:

  1. Pexels.com biedt bijna altijd wel een relevante foto van hoge kwaliteit. Als je via de zoekfunctie niks kunt vinden, kun je misschien per toeval een passende foto op de homepage vinden.
  2. Toch niks gevonden? Gebruik dan nog even de zoekfunctie van Unsplash.com. Deze stockfoto-site voor rechtenvrije foto’s heeft vooral wat meer abstracte en kunstzinnige foto’s.
  3. Pixabay.com heeft vooral wat meer geïllustreerde afbeeldingen. Totaal niet kunstzinnig maar juist meer ‘kitsch’. Maar wellicht zit er iets voor je bij als voorgaande twee websites niks opleverden.

Vergeet de rest. Op de alle andere gratis stockfoto-websites staat namelijk 90% dubbel. Dus die foto’s kun je ook al op Pexels en/of Unsplash vinden. De overige 10% is van lage kwaliteit.

Bonustip: gebruik je rechtermuisknop en open iedere afbeelding op een nieuw tabblad. Gebruik vervolgens niet de download-knop, maar gebruik weer de rechter muisknop om van ‘afbeelding opslaan als’ gebruik te maken. Hierdoor krijg je automatisch een versie van zo’n 100 kb, wat lekker licht is en direct op je website kan.

Optie 2 – Zelf foto’s maken

zelf stockfoto's maken

Hoeveel moeite is het om even een camera te pakken en een ‘stilleven’ neer te zetten van datgene wat je wilt fotograferen? Of om jezelf of iemand anders te fotograferen?

Recenseer je een boek? Zet het boek op tafel neer en maak een mooie compositie. Schrijf je een artikel over social media? Maak een foto van je eigen laptop met een relevante webpagina erbij open.

Optie 3 – Zelf in een handomdraai illustraties en modelletjes maken

zelf afbeeldingen maken via canva

Hoeveel moeite is het om even vier rondjes te tekenen en er wat woorden bij te zetten?

Of om een icoontje te pakken, er met een pijl naar te wijzen en er een bijschrijft bij te zetten?

Gebruik bijvoorbeeld Canva. Maak een nieuw item aan van 1000 bij 700 pixels, kies een achtergrondkleur, plaats er een driehoek en een pijl op en schrijf er wat woorden bij. Dit kan onmogelijk langer dan 5 minuten duren.

En wat ook mooi meegenomen is: modelletjes worden heel graag op andere sites gebruikt. Dus andere webmasters zullen je afbeelding op hun site plaatsen – uiteraard met link naar jou toe. Dat is weer goed voor je ‘SEO-autoriteit.’ Officieel moeten ze toestemming vragen, maar spaar ze en klaag ze niet aan, oké?

Optie 4 – Toestemming vragen

toestemming om stockfotos website

Doe alsnog een Google-zoekopdracht voor afbeeldingen en vraag de maker van de afbeelding/website of je zijn/haar werk mag gebruiken. Bewaar de toestemming-mails voor de zekerheid.

Ook kun je waarde aanbieden als ruil. Bied eventueel aan dat je credits geeft met backlink. Of dat je een bedragje overmaakt.

Optie 5 – Embedden is nooit copyright-schending

embedden stockfoto

Iedere afbeelding die op een sociaal medium als Pinterest, Facebook, Twitter of Instagram staat, is te ‘embedden.’ Dit gebeurt met zogenaamde Iframe-embed-code’s. Dit is juridisch gezien volgens de EU expliciet geen copyright-schending, omdat je de afbeelding niet op je eigen site host.

Je bent dus absoluut veilig. Niemand kan je wat aandoen. Hetzelfde geldt voor video’s: plaats gerust Youtube- en Vimeo-embeds op je website.

Optie 6 – Neem een abonnement bij premium Stockfoto-websites

Ook kun je een abonnement nemen bij diensten als Shutterstock.

Je onderscheid je dan direct van andere websites doordat je als enige écht unieke foto’s hebt. Bovendien heb je dan over ieder onderwerp wel een foto tot je beschikking.

Zorg er wel voor dat je hun regeltjes leest. Je zal bijvoorbeeld in veel gevallen nog altijd de naam van de fotograaf moeten vermelden.

Dat waren alle opties. Op jouw succes!