Waar kun je je domeinnaam registreren?

Een domeinnaam is een .nl, .net, .com (of een andere variant) naam. Je ziet de domeinnaam in de URL (de websitelink bovenaan de internetpagina). Een domein is een website en een website bestaat meestal uit verschillende pagina’s. Een domeinnaam hebben is mooi, maar vervolgens moet je hem natuurlijk ook registreren. Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de naam en de extensie (het deel achter de punt, zoals .nl). Hier leer je waar je hem kunt registreren.

Een domeinnaam moet uniek zijn

Net als voor een bedrijfsnaam geldt voor een bedrijfsnaam dat je er alleen één mag kiezen die nog niet in gebruik is. Dit omdat er auteursrecht op de naam zit. In tegenstelling tot bij bedrijven is het vaak wel mogelijk een domeinnaam te kiezen die sterk op een andere lijkt. Of dit helemaal wettelijk correct is, is een tweede. Fraudesites bijvoorbeeld, kiezen vaak de naam van een bestaande site, met een net iets andere letter, bijvoorbeeld: Gooogle.com.

Merkrecht en handelsnaamrecht

Net als een bedrijfsnaam is een domeinnaam wettelijk beschermd. Ook geldt dat je met je domeinnaam niet het handelsrecht of merkenrecht van een bestaand bedrijf mag schaden. Google.com bestaat, Google.nl ook. Jij mag geen domeinnaam maken met Google.net. De reden spreekt voor zich: mensen gaat denken dat jouw domeinnaam onderdeel is van hét Google, terwijl dat niet het geval is. Vandaar dat domeinnamen eerst worden onderzocht.

Domeinnaam check

Een domeinnaam checken doe je bijvoorbeeld bij SIDN: Stichting internet Domeinregistratie Nederland. Hier kun je controleren of de domeinnaam van jouw keuze al in gebruik is. Ook zie je of er domeinnamen bestaan die sterk lijken op de domeinnaam die jij uit wil kiezen.

Rol van de hostingprovider

Om een domeinnaam geldig te maken, moet je deze bij een hostingprovider registreren. De hostingprovider zal vervolgens een registratieaanvraag doen. Dit gebeurt bij de beheerder van de domeinnamen. Alle domeinnamen die over de extensie .nl beschikken, vallen onder SIDN.

Leg je domeinnaam bijvoorbeeld vast bij Strato

Strato heeft het volgende te bieden:

  • In een paar muisklikken ben je erachter of je domeinnaam nog beschikbaar is

  • Een geregistreerde domeinnaam kun je eenvoudig naar een ander adres omleiden

  • Via DNS-beheer is het ook mogelijk je domeinnaam aan je eigen server te koppelen

  • Een domeinpakket is gemakkelijk uit te breiden met e-mail of hosting

  • Kies bij Strato uit liefst ruim 300 verschillende extensies

  • Je kunt je domeinnaam al vanaf een bedrag van 0.89 euro per jaar laten registreren

Hoe herken je een goede domein registrar?

Een registrar is een plek waar je je domeinnaam kunt inschrijven, zoals Strato hierboven. Niet elke registrar biedt uitstekende servicekwaliteit. Een goede registrar herken je aan het volgende:

  • Je kunt kiezen uit een breed aanbod domein extensies; de belangrijkste extensies zijn de zogenaamde TLD’s (Top-Level Domeinnamen) – hoe meer extensies de registar heeft, hoe beter
  • Een goede registrar vraagt eerlijke prijzen
  • Goede support: meestal heb je de klantenservice van een registrar niet nodig, maar mocht het toch het geval zijn, dan wil je natuurlijk dat er goed met je vraag wordt omgegaan
  • Registrars zijn verplicht de contactgegevens van iedereen die een domeinnaam bij hen laat registreren openbaar te maken. Deze gegevens staan dan gelijk openbaar. De beste registrars hebben hier iets op gevonden en vervangen jouw persoonlijke contactgegevens met die van hun eigen bedrijf. Zo staat niets van jou open en bloot. Dit wordt WHOIS-privacybescherming genoemd. Soms betaal je hier een vergoeding voor.
  • De beste registrars maken het mogelijk een domeinnaam voor verschillende periodes vast te leggen (één jaar of langer). Het wettelijke minimum is één jaar. Maar maak bij voorkeur geen gebruik van een registrar die eist dat je een webnaam langer vastlegt dan dat.
  • De mogelijkheid tot automatisch verlengen is ook een aanrader. Wettelijk is bepaald dat je een domeinnaam maximaal 10 jaar kunt vastleggen. Daarna moet je hem vernieuwen. Je kunt dit zelf doen, maar het is nog handiger als het automatisch voor je gebeurt. Meestal is automatisch verlengen mogelijk als je PayPal of creditcard gebruikt.

Wat is een “grace period”?

Een grace period is de periode die uitbreekt nadat je domeinnaam officieel verlopen is, maar voor je deze ook echt kwijt bent. Je domeinnaam wordt als het ware bevroren en in een soort ‘coma’ gehouden. Gedurende de grace periode krijg je de tijd je domeinnaam te vernieuwen.

Waarom kiezen voor een niche registrar?

In sommige gevallen is het aan te raden je domeinnaam aan te maken bij een niche-registrar, bijvoorbeeld als je naar een specifiek land of een specifieke organisatie op zoek bent. Kijk maar eens naar de extensie .io. Deze is erg populair bij techbedrijven en bij start-ups, maar je kunt hem niet bij elke registrar vinden. Zoek je iets specifieks? Wees dan altijd kritisch.

Alle geregistreerde Top-Level Domeinnamen op een rijtje

Kijk bijvoorbeeld een bij de IANA (de Internet Assigned Numbers Authority) voor een volledig en bijgewerkt overzicht van alle domeinnamen van de hoogste kwaliteit. Hier kun je ook controleren of de domeinnaam die jij graag wilt hebben is geregistreerd of vrij toegankelijk is.

Wat zijn zogenaamde “Brand TLD’s”?

Een Brand TLD is een Top-Level Domeinnaam die “beperkt” is. Met andere woorden: je hebt er niet zomaar toegang toe. Om er gebruik van te maken, moet je aan strenge eisen voldoen. De domein extensie .gov bijvoorbeeld kan alleen worden gebruikt door instanties die onderdeel van de Amerikaanse overheid uitmaken. Een gewone particulier heeft er geen toegang toe.

De ICANN lijst raadplegen

Het ICANN Accredited Registrars is een lijst met alle domeinverkopers van heel de wereld die officieel erkend zijn. Maar pas op: een registrar kan geaccrediteerd zijn, zonder dat dit direct betekent dat deze van hoge kwaliteit is. Je moet dus altijd een afzonderlijke kwaliteitscheck uitvoeren.

Vermijd registrars die het volgende hebben

  • Een slechte klantenservice

Of een registrar een slechte klantenservice heeft, merk je meestal pas als je deze dringend nodig hebt. De beste registrars zijn vaak grote bedrijven met een eigen klantenservice afdeling. Het personeel hier wordt uitgebreid opgeleid om klanten als jij zo goed mogelijk te woord te staan. Er zijn echter ook registrars die hier minder goed in zijn. Achterhalen of een registrar van hoge kwaliteit is? Typ dan de naam van de registrar in bij Google in combinatie met “review”.

  • Onduidelijke prijzen

Van een goede registrar verwacht je dat meteen duidelijk is welke prijs je betaalt voor het vastleggen van een bedrijfsnaam. Soms zie je echter belachelijk lage prijzen staan. Vaak zit er dan een addertje onder het gras, dat alleen in de kleine lettertjes is terug te vinden. Pas hiervoor op.

  • Verkeerd gebruikersinterface

De beste registrars bieden gebruiksinterfaces aan die over simpele zoekfuncties beschikken. Het moet een fluitje van een cent zijn om een domeinnaam op te zoeken. Op het dashboard kom je verschillende knoppen tegen. Wat je met elke knop kan, moet ook meteen duidelijk zijn.

E-mailadres koppelen aan je domeinnaam

Sommige bedrijven gebruiken hun domeinnaam ook als e-mailadres. Hoe doen ze dat nu precies? Vrij simpel: ze maken gebruik van het Microsoft 365 abonnement, of van e-mail hosting. Je kunt de domeinnaam nu eenvoudig aan de door jou gekozen e-mailsoftware koppelen.

Je domeinnaam registreren: YouTube helpt je op gang

In onderstaand artikel leer je hoe je een domeinnaam kunt registreren en hoeveel plezier je hieraan beleeft:

Online adresjes voor het registreren van je bedrijfsnaam

Op jouw succes!