Wat is eigenlijk de betekenis van webhosting en hoe werkt het? Het woordje webhosting is iets wat vrij simpel klinkt, maar het begrip is daarentegen vaak wel een stuk ingewikkelder dan men vaak denkt. In dit blogartikel leggen we haarfijn uit wat webhosting precies inhoudt. Lees verder…

Wat is webhosting?

Heel beknopt is webhosting het huren van een gedeelte van de webruimte op een server. Hierop kun je dan weer bestanden opslaan die dan jouw website (of webshop) vormen.

Een server is een fysieke computer die 24 uur per dag, 7 dagen per week aanstaat en die verbinding kan maken met het internet.

Deze servers staan opgeslagen in een groot datacenter dat hier speciaal voor is gebouwd. Een server geeft dus de mogelijkheid voor de websitebezoeker om jouw website te bekijken.

Er zijn veel dingen om op te letten bij webhosting

Je hebt webhosting nodig wanneer je van plan bent om een website te maken, of wanneer je een e-mailadres wilt opzetten voor professionele doeleinden met een eigen gekozen domeinnaam.

Wanneer je webhosting aanschaft om een website te bouwen, dan is het de bedoeling dat de website 24 uur per dag, gedurende de hele week up and running blijft. Een webhoster zorgt hiervoor – en voert regelmatig updates uit om de veiligheid te verbeteren.

Wanneer je webhosting kiest, pin dan niet alles vast op enkel de tarieven! Dit zegt lang niet alles. Een tarief kan bij de ene webhosting totaal anders zijn opgebouwd als bij de andere hostingservice.

Het kan ook zo zijn dat een andere hostingservice misschien wel een hoger tarief heeft, maar dat je voor dit bedrag extra ook veel meer terugkrijgt. Denk dan bijvoorbeeld aan uitgebreide back-upservice, firewalls, veel resources etc.

Uit welke soorten hosting kan ik kiezen?

Om te beginnen: kies nooit voor gratis hosting. Je hebt natuurlijk websites die gratis webhosting aanbieden, maar de vraag is of dit wel echt handig is. Wanneer je bijvoorbeeld gewoon een hobbyist bent en niet eens een paar tientjes kunt missen, dan kan dit voor jou prima geschikt zijn, maar wanneer je een professioneel bedrijf bent, dan ga je dit natuurlijk niet doen, met gratis hosting heb je maar beperkte mogelijkheden.

Wanneer je echt de betere functies wilt, dan moet je algauw overgaan op betaalde webhosting. Schijfruimte en bandbreedte zijn zeer beperkt bij gratis hosting, want een webhosting service geeft, en dit is vrij logisch, voorrang aan betalende klanten.

Maar verder zijn er ook nog genoeg andere soorten hosting om uit te kiezen. Er zit vaak voor iedereen een goede optie bij, we hebben ze even voor je op een rijtje gezet.

Gedeelde hosting, oftewel shared hosting

We gaan verder met shared-hosting: hierbij worden meerdere websites aangemaakt op dezelfde server. Je deelt dus een server met iemand anders. Alleen de ruimte op een server is niet oneindig. Wanneer je hier dus voor kiest, en iemand anders draait hele zware plugins, dan kan het zo zijn dat de ene site er voor zorgt dat de andere regelmatig crasht of vertraagt. Bijvoorbeeld wanneer er een vrij zware webshop draait op een server.

Zelf ook host worden? Reseller hosting

Wanneer je zelf een host wilt worden, dan kun je gebruik maken van reseller hosting. Je huurt dan als het ware een server die jij weer kunt verhuren. Vaak ben je dan voorzien van grote schijfruimte, die men weer kan verdelen over alle klanten die je krijgt die je op de server wilt plaatsen. Dit is vergelijkbaar met het hebben van shared-hosting, alleen kan de klant nu zelf de webhosting verkopen.

Dedicated-hosting

Bij dedicated hosting krijg je een server waarbij je toegang krijgt tot alle fysieke resources. Je krijgt dus beschikking tot alle rekenkracht en werkgeheugen van de server – In tegenstelling tot bijvoorbeeld een VPS waar je maar een deel van de resources van een server tot je beschikking hebt. Je hebt dus volledige capaciteit en je bepaalt zelf welke software geïnstalleerd wordt.

VPS-hosting

VPS hosting is ook een interessante vorm van hosting. VPS staat voor: Virtual Private Server. Met VPS hosting kan één fysieke server (dus de machine zelf), meerder virtuele servers creëren.

Deze deelt de fysieke server dus in virtuele servers. Hierdoor hoef je geen extra hardware te kopen, maar je koopt een kleiner gedeelte van een fysieke server. Elke klant heeft op dit gebied eigen rechten om de server in te stellen, en om rechten toe te kennen.

Je kunt deze server ook voor hele andere doeleinden gebruiken dan enkel voor het bouwen van een website. Wanneer deze virtuele server op hol slaat of problemen ondervindt, dan is het grote voordeel dat de andere klanten hier geen last van hebben.

Waar moet ik dus op letten?

waarop letten voor webhosting

Waar je vooral op moet letten is wat jij nodig hebt in combinatie met de hosting die hier het beste bij past. Wel geldt voor hosting: hoe meer je investeert, hoe minder omzet je misloopt door een trage website. Het is altijd beter om meer te betalen voor snelheid en bijvoorbeeld ook betere security, dan een goedkoper tarief dat onzekerheden met zich meebrengt.

Wanneer de security niet in orde is, dan kan het zijn dat jouw website een makkelijk doelwit is voor DDOS, of dat de site makkelijker gehackt kan worden. Ook is het belangrijk dat je jezelf er zeker van stelt dat de website er niet zo snel uit zal liggen.

Kijk ook hoe de webhoster scoort op het gebied van klantenservice. Dit is waar veel webhosters het verschil maken. Hosting is bij veel webhosters prima, totdat er problemen ontstaan. Hoe is dan de bereikbaarheid? Denken ze pro-actief mee en fixen ze het? En hoe is de kennis van de klantenservice? Een niet te onderschatten punt!

Je wilt immers snel geholpen worden, zonder extra (of in ieder geval weinig) kosten te hoeven maken. Wanneer er problemen zijn op de server, betekent dit vaak dat je website eruit ligt of enorm traag is. En wanneer jouw website onbereikbaar is, dan heeft dit een nadelig effect op jouw websiteverkeer, conversie en Google rankings.

Tot slot vind je hier onze aanraders voor beste webhosting. Op jouw succes!