Hoe kun je geld verdienen met bloggen? Wij laten het je zien in dit artikel. Lees verder voor de beste tips om geld te verdienen met je blog….

Hoe je jouw eigen blog start en hem in een geldprinter verandert…

Bloggen, doe je het hobbymatig of heb je er een degelijke inkomstenbron van gemaakt? Voor jou is het misschien nu nog iets wat je vooral leuk vindt om erbij te doen, maar dat betekent niet dat je je blogactiviteiten niet verder kunt professionaliseren en naar een hoger niveau kunt tillen.

Net zoals met veel dingen in het leven, is dat wat je met passie doet altijd de moeite waard. Dus hoe krijg je het dan voor elkaar om je bloghobby in een blogbaan te veranderen? Het begint bij blogs natuurlijk altijd met of er wel interesse in jouw onderwerpen is, maar daarnaast is de ondernemersmindset ook een belangrijk element dat je zeker niet mag vergeten.

En met precies die ondernemersmindset in het achterhoofd is dit e-book geschreven. Neem de tien aandachtspunten goed door en vergelijk ze met waar jij staat als enthousiast blogger.

Dit zijn de beste verdienmodellen voor je blog

Test verschillende manieren om geld te verdienen met je blog, maar doe dit wel pas nádat je genoeg bezoekers op je blog hebt verzameld.

Pas als je website een fatsoenlijke stroom bezoekers heeft, wil ik pas dat je je druk maakt om hoe je er geld aan gaat verdienen. Je hebt je website namelijk in een middagje tijd zodanig ingesteld zodat het geld gaat verdienen. Daar zou ik me dus niet druk om maken.

Ben je op het punt gekomen dat je blog op consistente wijze aardig wat bezoekers binnenhaalt? Dan zijn je opties vervolgens :

Adsense-advertenties plaatsen

Dit is een dienst van Google die automatisch advertenties op jouw website plaatst. Wat voor advertenties het zullen zijn, is altijd een verassing, maar gelukkig kun je in het programma eenvoudig aangeven welke onderwerpen geen advertentieruimte op je site mogen hebben. Ook zal je netjes iedere maand een geldbedrag op je rekening overgemaakt krijgen van Google. Dit verdient ongeveer 1.500 euro per maand als je 300.000 bezoekers per maand hebt.

Advertentieruimte zelf verkopen aan bedrijven

Het voordeel van de vorige optie, Adsense, is dat je na een paar muisklikken al geld aan het verdienen bent. Het voordeel van de methode uit deze bullet is dat je 3 tot 10 keer meer advertentieinkomsten kunt krijgen dan wat je met Adsense zou verdienen. Waarom is dat zo? Je moet wat meer moeite doen: je moet je eigen verkoopskills in te zetten door de telefoon op te pakken en bedrijven te gaan bellen zodat ze overtuigd raken om bij jou te adverteren. Ook moet je zelf rekeningen versturen en je hebt het risico op wanbetalers. Hiermee kun je bijvoorbeeld al bij 100.000 bezoekers per maand 1.500 euro per maand verdienen… Of veel meer: dat hangt af van je eigen verkoopskills.

Zelf premium E-boeken schrijven en op je site verkopen

Heb je bijvoorbeeld een fitnessblog, dan kun je een Fitness-Bijbel schrijven en op je site verkopen. Je inkomsten hangen helemaal af van hoe duur je het e-boek prijst en hoe goed je bent om mensen ernaar te funnelen.

Een eigen webshop bij je blog plaatsen

Als je eenmaal 100.000 bezoekers per maand hebt, lukt het je zeker om tientallen producten uit je eigen webshop te verkopen. Kies producten die matchen met je blog-artikelen, maak gebruik van een beproefd webshop-systeem zoals Shopify en je bent al van start!

Bedrijven aanbieden dat ze hun formulieren op je website kunnen plaatsen

Worden bezoekers via jouw website lid van de nieuwsbrief van een ander bedrijf, dan kun je per aanmelding geld gaan verdienen. Je kunt hiermee tot wel 40 euro per inschrijving vragen. Dat hangt helemaal af van de branche. Ook hiervoor moet je zelf een bedrijf gaan overtuigen om met jou te gaan samenwerken. Dit verdient ongeveer 2.000 per maand als je 100.000 bezoekers per maand hebt.

Bol.com producten verkopen

Hiervoor hoef je alleen maar speciale linkjes naar producten van Bol.com te plaatsen. Dat is zo gedaan via het speciale programmaatje van Bol.com waar je je voor kunt aanmelden. Je verdient hiermee 6% van de omzet van een verkocht product. Dit percentage ligt lager bij elektronica en hoger bij sieraden en e-boeken. Het is aanbevolen om Bol.com-producten te verkopen die rond de 100 euro liggen. Kies je producten die duurder zijn, dan moeten mensen er vaak een aantal dagen over nadenken en dat zorgt ervoor dat Bol.com de commissie niet meer aan jou toewijst. Kies je producten van 10-50 euro, dan heb je er ook niet heel veel aan omdat je dan steeds maar een paar euro verdient… In mijn geval is het boeken, wat een slechte keuze is omdat boeken maar een paar tientjes kosten. Dit verdient bij mij 750 euro per 100.000 bezoekers.

Producten van anderen verkopen via affiliatenetwerken

Bekende Nederlandse affiliatenetwerken zijn Paypro en Daisycon. Een bekende Engelstalige is Clickbank. De producten die je van Paypro-aanbieders verkoopt, bieden je gemiddeld zo’n 30 euro commissie per product die je voor 100 euro verkoopt. Leer hier meer over affilaite marketing van Jacko.

Maak je keuze uit bovenstaande verdienmodellen voor je blog

Wat ga jij doen om geld te verdienen met je blog? Ga je je eigen producten verkopen? Ga je advertentieruimte verkopen? Ga je informatieproducten verkopen (e-boeken, audio, video)? Ga je andermans producten verkopen voor een commissie? Ga je inschrijfformulieren plaatsen zodat je bezoekers zich kunnen aanmelden voor e-maillijsten van andere bedrijven, en vraag je geld per e-mailadres?

Veel geld verdienen met je blog is gewoon mogelijk. Je moet alleen wel anders gaan denken. Bijna niemand denkt zo. Als iemand mij zou vragen wat voor werk ik doe, dan zou het gesprek als volgt gaan…
‘Wat voor werk doe je?’
– ‘Ik maak websites en blogs. Ik ben een blogger.’
– ‘Verkoop je de websites? Voor welk bedrijf blog je?’
– ‘Nee, de websites verdienen automatisch geld.’ En dan nog valt het kwartje niet en vragen ze:
– ‘Dus… ben je op zoek naar een baan?’

Bloggen is gewoon een volledige onderneming die je automatisch geld oplevert, bijvoorbeeld als je het combineert met affiliate marketing. Test in ieder geval alle manieren die hierboven staan om te ontdekken wat succesvol werkt voor jou.

De beste tips om een succes van je blog te maken en er veel mee te verdienen

Tip 1: Vind je niche

Om een bezoeker aan je website zich er meteen thuis te laten voelen, moet het onderwerp direct duidelijk zijn en aanspreken. Wanneer je met je blogartikelen duizend-en-een kanten op gaat raak je je publiek kwijt, omdat ze zich niet meer herkennen in de onderwerpen.

Ook de structuur die je aanbrengt in je blog speelt dan een grote rol. Te veel variatie of een blog dat niet aansluit bij het hoofdthema van je blog doet alle overige inhoud aan kracht verliezen. Houd dus een heldere focus.

Tip 2: Voeg echt iets toe met je blog

Dit kan alleen als je weet wie je doelgroep is en wat hen bezig houdt. Investeer tijd in het leren kennen van je doelgroep, zodat je vanzelf ontdekt waar zij behoefte aan hebben. Vaak zijn dit blogartikelen met veel meer diepgang en op een specifiek doel gericht.

Of het gaat om gerichte aanpak, zoals een stappenplan over hoe je geld met je blog kunt gaan verdienen. Deze onderzoeksfase kan misschien meer tijd in beslag nemen dan je van te voren verwacht, maar is absoluut de moeite waard. Blijf in contact met je doelgroep om nieuwe inzichten te ontdekken en je blog met relevante informatie te vullen.

Tip 3: Claim voor je blog een eigen, specifieke domeinnaam

Wanneer je je blog als een onderneming ziet, weet je dat je moet investeren. En het allereerste dat je niet mag vergeten, is dat een eigen domeinnaam echt essentieel is. Het ziet er tamelijk amateuristisch uit wanneer jouw website nog “Wordpress” in de link heeft staan.

Ook elk ander content management systeem waarvan je de naam niet uit je website verwijdert, doet af aan de eerste indruk die je bezoekers hebben. En dan hebben we het nog niet eens over partijen waarmee je wilt samenwerken.

Met een eigen domeinnaam laat je zien dat je serieus werk verricht en van plan bent langdurig je blog te runnen. Kies jouw platform voor de aankoop van je domeinnaam zorgvuldig, want het heeft ook gevolgen voor eventuele externe diensten die het platform wel of niet levert. Ook de klantenservice kan voor jou van doorslaggevende aard zijn.

Wat bij de domeinnaam telt, geldt eigenlijk ook voor het persoonlijke e-mailadres van het blog. Heb jij ooit een Gmail of Hotmail account aangemaakt en staat dan ook alleen voor de @ iets dat met je blog te maken heeft? Dan loop je een groot risico dat veel van je e-mails niet eens gelezen worden, maar regelrecht de prullenbak in gaan. Een professionele blogger heeft een eigen herkenbaar e-mailadres met relevante handtekening onderaan de e-mail.

Tip 4: Laat je e-maillijst steeds verder groeien

Maak het aantrekkelijk voor de bezoekers van je blog om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Ook gratis e-books of instructievideo’s die je ontvangt na aanmelding kunnen bezoekers ertoe bewegen om hun informatie bij je achter te laten.

Wat je ook doet – nieuwsbrief, e-book of iets heel anders – laat het perfect aansluiten bij jouw blog en zorg ervoor dat men er ook echt iets aan heeft. Unieke content levert nog steeds nieuwe klanten of bezoekers op. Het is dan niet alleen van belang om regelmatig nieuwe content te plaatsen, maar ook om je content bij te houden.

Is er iets veranderd in een bepaald jaar en had jij daar eerder al een blogartikel over geschreven? Pas het dan aan of verwijder het oude artikel en schrijf een nieuw blog.

Om je e-maillijst te laten groeien maak je handig gebruik van populaire e-mail marketing software voor je nieuwsbrieven, zoals bijvoorbeeld MailChimp. Een andere slimme e-mail marketing tool voor het aanmeldformulier dat bezoekers invullen is MailMunch. Kijk maar eens bij beiden of je het nuttig kunt toevoegen aan je blog.

Let ook op de volgorde waarin je te werk gaat om je blog bekendheid te geven. Het is namelijk makkelijker om via social media eerst aandacht voor je onderwerpen te genereren, om daarna je volgers op natuurlijk wijze naar je website te lokken en zich aan te laten melden voor een nieuwsbrief of andere giveaway waarbij ze hun informatie achter laten.

Tip 5: Maak handig gebruik van social media kanalen

Je kunt niet meer zonder social media heden ten dage. Zet de kracht van de diverse social media kanalen dan ook om in een voordeel voor jouzelf. Hiermee kun je veel meer bezoekers naar de website trekken.

Let wel op de manier waarop je met social media omgaat, want als je doorschiet in het doel van meer volk naar je blog lokken, zullen je posts op social media dit ook uit gaan stralen. Blijf de focus daarom leggen op de inhoud die je aanbiedt. Dat hoeven niet altijd op elk kanaal uitgebreide fotocollage’s te zijn die je veel tijd kosten, maar het kan ook gewoon een pakkende hashtag zijn die viral gaat.

Ook kun je posts van volgers gebruiken en ze hiermee waarderen voor hun inbreng. Je bouwt hier uiteindelijk ook mee aan je eigen merk. Het kan ook helpen om in kaart te brengen waar je de meeste inkomsten uit genereert. Is dat je blog? Of is dat social media of iets anders? En waarom levert het via deze weg dan de meeste inkomsten op?

Met deze informatie kun je gericht je digitale aanwezigheid vormgeven. Blijf je te werk gaan zoals je al jaren doet of gooi je het roer om en verander je hiermee je strategie?

Tip 6: Zorg ervoor dat mensen je weten te vinden

SEO is waar je mee bezig zou moeten zijn. Wanneer je niet bovenaan in zoekmachines vermeld wordt, loop je het risico helemaal niet gevonden te worden door je doelgroep. Investeer tijd in hoe je je ranking in zoekmachines kunt optimaliseren, zodat je meer bezoekers naar je website trekt.

Tip 7: Werk aan je portfolio

Met een kwalitatief goed gevuld portfolio creëer je vertrouwen. Een portfolio bouwen hoeft overigens helemaal niet ingewikkeld of veel werk te zijn. Het gaat er vooral om dat je je beste werk laat zien aan potentiële klanten, zodat je hen overhaalt om dat gratis e-book te downloaden of een workshop bij je te doen.

Kijk goed naar waar je voor staat en laat datgene ook zien. Dit kan via foto’s op een aparte portfolio pagina op je website, maar ook door klantenreviews die hun tevredenheid helder kunnen beschrijven.

Tip 8: Bied iets te koop aan

Zorg ervoor dat je via je website altijd iets aan betaald aanbod hebt, zoals diensten waarmee je je bezoekers kunt helpen, digitale cursussen of een praktische gids met instructies. Zelfs met affiliate marketing kun je producten of diensten aanprijzen en er zelf een leuke cent aan overhouden.

Binnen de reiswereld (voor als je met een reisblog geld wilt gaan verdienen) zijn Lonely Planet en Booking bijvoorbeeld grote partijen die met een affiliate programma werken. Zoek binnen jouw niche uit welke affiliate programma’s er specifiek voor jou interessant zouden zijn. Is er nog geen bestaand programma? Ga in overleg met een partij om hen te overtuigen dit met jou te starten.

Tip 9: Geef nooit op

Wat je ook doet, opgeven is te makkelijk en gebeurt al zoveel. Je onderscheid je juist door niet het bijltje erbij neer te gooien. Hoe vaak komt het niet voor dat je beseft dat je al lange tijd geen nieuwsbrief meer hebt ontvangen of nieuwe post op social media van een van je favoriete blogs hebt gezien? Meestal betekent die tijdelijke afwezigheid al gauw permanente afwezigheid.

Ook onregelmatige posts leiden tot verlies van het aantal bezoekers. Het aller-, aller-, allerbelangrijkste dat je maar kunt doen is consequent goede content blijven publiceren. En ook al vraagt dit tijd en energie, hiermee bereik je uiteindelijk je doel. Je denkt misschien nu dat er niemand op jouw blog zit te wachten, want alles is toch al wel ontdekt en over elk onderwerp wordt al iets geschreven.

Toch kun je met de voorgaande tips nog steeds inkomsten genereren. Elk van de hier genoemde aandachtspunten kan dagen, weken, soms maanden duren, maar het levert altijd wat op.

Tip 10: Durf om hulp te vragen

En als je het echt niet meer ziet zitten? Stap dan over die drempel en vraag om advies. Er zijn fora waar je terecht kunt met specifieke vragen, maar ook algemenen groepen op bijvoorbeeld Facebook waar je je struikelblok kunt bespreken en reacties krijgt.

Heb het lef om je eigen onwetendheid of onervarenheid kenbaar te maken en je zult zien dat de hulptroepen uit alle hoeken komen om je een eind op weg te helpen. Je moet het daarna natuurlijk weer zelf doen, maar je digitale community is er om jou verder te helpen.   

Tip 11 – Doe nu de moeite en geniet later van jouw permanente vakantie dankzij jouw blog

Het zijn maar een paar essentiële stappen, dus het lijkt misschien weinig, maar ik wil dat je één ding beseft: je kunt niet de resultaten verwachten zonder dat je het benodigde werk erin hebt gestopt. Je moet goed beseffen dat 99% van de bloggers opgeeft omdat ze geen zin hebben om de benodigde prijs te betalen. Ze willen gewoon nu al permanent vakantie.

Zorg er dus voor dat jij een heel jaar volhoudt zodat jij daadwerkelijk permanent vakantie kunt hebben.

Veel succes! Het gaat je zeker lukken om een succesvolle blog te maken en om er geld mee te verdienen!